REZERVOVANÉ: Výnimočné miesto s vidieckou usadlosťou pri potoku Rimanec, 179 m2, Pliešovce - Z

Inzerát už nie je aktuálny
Plocha:  
98 m
2
Plocha pozemku:  
17007 m
2
okres Zvolen
Pliešovce
pred 54 tyždňami
Vložené na TRH.sk:  

pred 35 tyždňami
Aktualizované:  
  • Zobraziť na mape
  • Pridať k zaujímavým
  • Vytlačiť

Popis nehnuteľnosti

HĽADÁTE SVOJ KUS RAJA NA ZEMI?

HĽADÁTE MIESTO, NA KTOROM VÁM ZÁLEŽÍ?

HĽADÁTE PRIESTOR PRE LÁSKYPLNÉ TVORENIE?

HĽADÁTE MIESTO, NA KTOROM ŽIVOT JE HLBOKÉ SÚZNENIE?

DOBRÉ REALITY – silná slovenská realitná sieť, exkluzívne prináša do ponuky práve pre vás výnimočné miesto s vidieckou usadlosťou na rozsiahlom pozemku pri potoku "Rimanec" v Zaježovej, časť Polomy.

PREDMET PONUKY

Pôvodný, kamenný vidiecky dom s koniarňou, humnom a letnou kuchyňou postavený na začiatku minulého storočia na mierne svahovitom, slnečnom, juhovýchodne orientovanom pozemku s rozľahlou záhradou a sadom (17007 m2).

Pôvodný kamenný dom bol v roku 1956 rozšírený o podpivničenú časť, prednú izbu a murovaný gánok so schodiskom do pivnice.

Príslušenstvo domu tvorí hospodárska časť s koniarňou a priestranným humnom s masívnymi drevenými vrátami. Samostatnou stavbou vo dvore je pôvodná letná kuchyňa so skladovým priestorom pôvodne slúžiacim pre uskladnenie obilia a poľnohospodárskeho náradia.

Pôvodný dom, hospodárska časť a letná kuchyňa sú postavené v kombinácii kameňa a dreva, v neskoršom období dostavané, alebo opravované časti sú z pálenej tehly. V záhrade je postavený záhradný domček zo slamy a hliny (slamienka). Dom s hospodárskou časťou má sedlovú strechu pokrytú škridlou, letná kuchyňa má strechu z eternitu. Všetky stavby sú zdravé a suché.

Pivnica má dve samostatné časti a vynikajúcu, stabilnú klímu pre uskladnenie ovocia, zeleniny a potravín. Jedna časť pivnice slúži čiastočne ako technická miestnosť (umiestnenie vodárničky).

Celý objekt je v pôvodnom stave.

V roku 2015 boli na dome vymenené pôvodné okná a vstupné dvere za "eurookná" s izolačným dvojsklom, bola dobudovaná kúpeľňa s WC a sprchovým kútom, vymenené rozvody vody a čiastočne boli v dome vymenené el. rozvody.

Obytná časť je vykurovaná kachľovou pecou v prednej izbe a oceľovými kachľami v kuchyni. Pitnú vodu zabezpečuje murovaná studňa v záhrade, ohrev elektrický bojler umiestnený v kúpeľni. El. vedenie je dostupné na pozemku.

K usadlosti vedie cez obecný pozemok spevnená cesta (150 m), ktorá je cez potok prejazdná brodom a "storočným" kamenným mostom pre peší prístup. Za brodom cesta pokračuje ďalších 150 m vedľa lesa, ovocného sadu a orgovánovej aleje priamo k usadlosti.

V rozsiahlej záhrade a na dvore sú s odborným prístupom vysadené desiatky ovocných stromov, okrasných a úžitkových kríkov, rastlín, ktoré počas roka prinášajú estetické dotvorenie usadlosti a bohatú úrodu. Vonkajší priestor je účelne a vnímavo delený na súkromnú, oddychovú, stretávaciu (komunitnú) časť a záhradu so sadmi. V celkom priestore sú využívané prvky premakultúrneho dizajnu.

DISPOZÍCIA USADLOSTI

Suterén: pivnica s dvomi samostatnými časťami, spolu 30 m2.

Nadzemné podlažie dom: vstupná chodba, kúpeľňa s WC a sprchovým kútom, zadná izba, kuchyňa, predná izba, spolu 73 m2.

Hospodárska časť: koniareň, humno, spolu 85 m2

Exteriér: gánok so vstupom do pivnice, letná kuchyňa (21 m2), slamohlinený domček (slamienka).

LOKALITA

Zaježová je súčasťou obce Pliešovce. Samotná Zaježová je typická lazníckym osídlením a zoskupeniami usadlostí so samostatnými názvami (Bukovina, Polomy, Korienky, Podrimáň, Rimáň, Blýskavica, Podsekier, Sekier, Dolinky, Dubiná, Podlysec). Známa a vyhľadávaná je najmä pre jej charakteristické prírodné prostredie, kolorit, komunitný život a vzdelávacie aktivity - remeselné školy, školy v prírode, výuky tanca, či meditácie a i. Zaježová pre svojich obyvateľov zabezpečuje základné služby - potraviny, škola, pohostinstvo s vývarovňou, pošta a i. Ostatné služby môžu obyvatelia a návštevníci Zaježovej nájsť a využiť v Pliešovciach (9 km), Dobrej Nive (10 km), Detve (25 km), Zvolene (30 km), Banskej Bystrici (46 km).

OČAMI MAKLÉRA

Usadlosť je v súčasnosti dizajnovaná ako ekologická, nízkorozpočtová, sebestačná a trvaloudržateľná. Ťaží z účelnosti, funkčnosti a historických potrieb života v pôvodnej vidieckej usadlosti. Neoceniteľnú úlohu majú a hodnotu usadlosti tvoria odborne vysadené a pestované okrasné a úžitkové rastliny (stromy, kríky, trvalky a i) a rozsiahly ovocný sad. Mäkkosť zákutí okolo umne stavaného domu, hospodárskej časti, letnej kuchyne a slameného domčeka poskytujú zázemie pre prácu, oddych, spoločenský (komunitný) život a zároveň vytvárajú zázemie pre rastliny a živočíchy v okolitej prírode. Všetko to tvorí celok, ktorý smie a chce nažívať vo vzájomnej symbióze. Pomáhajú k tomu vodné prvky (jazierka, potok) nachádzajúce sa v priestore dvora a záhrady, ale aj iné prvky permakultúrneho dizajnu.

Súčasný stav usadlosti = potenciál pre obnovenie pôvodnej funkcie usadlosti - sebestačná, trvaloudržateľná jednotka pre plnohodnotný, sebestačný rodinný život. Dokončením a zveľadením započatého tvorenia je možné získať neopakovateľnú hodnotu v životnom priestore pre trvalé bývanie, pracovný život, chalupárčenie, aj podnikanie. Usadlosť si vyžaduje finančnú a časovú investíciu na zabezpečenie jej plnohodnotného využitia.

CENA

249 900 Eur vrátane poplatkov za kompletný servis realitnej kancelárie DOBRÉ REALITY s.r.o. V prípade potreby vám pomôžeme so zabezpečením financovania kúpy nehnuteľnosti.

DOHODA NA CENE MOŽNÁ.

Dobré Reality klientom poskytujú komplexné služby realitného sprostredkovania a celoslovenskú internetovú inzerciu. Už viac ako 10 rokov nám dôverujú tisícky klientov.

Hľadáme nových kolegov a ponúkame najvýhodnejšie podmienky! K nášmu tímu profesionálnych obchodníkov s nehnuteľnosťami sa môžete pridať na: dobrereality.sk/kariera

Vek stavby:
neuvedené
Typ objektu:
neuvedené
Stav nehnuteľnosti:
Pôvodný
Počet nadzemných podlaží:
neuvedené
Vyhotovenie domu:
Iný
Podpivničený:
nie
Verejný vodovod:
nie
Odpad:
Nie je
Plyn:
nie
Parkovanie:
neuvedené
Počet kúpeľní:
1
Počet WC:
1
Počet balkónov / loggií:
0
Okná:
Pôvodné
Terén:
Mierny svah

Na mape: REZERVOVANÉ: Výnimočné miesto s vidieckou usadlosťou pri potoku Rimanec, 179 m2, Pliešovce - Z

Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.