Rastúci slovenský dopyt po chorvátskych nehnuteľnostiach - krásy Jadranu a právne otázky kúpy

Omylom je, ak si niekto myslí, že v Stredomorí si nehnuteľnosť môžu dovoliť len superboháči, milionári. Napriek súčasnej situácii v Grécku ceny nehnuteľností postupne klesajú a z uvedenej situácie ťažia najmä Rusi a Taliani, ktorí skupujú nehnuteľnosti – apartmány, byty, domy, hotely a pod. Napríklad, klasický 2-izbový byt na gréckom ostrove je možné kúpiť od asi 45-50 tisíc eur, za ktorú je možné kúpiť 1- izbový byt v Bratislave.

 

Split a Dubrovnik - najväčší dopyt po luxuse

 

Pre Slovákov je stále najzaujímavejšou destináciou, či už na letné dovolenkové pobyty, alebo v zmysle čoraz častejšieho sťahovania sa do Chorvátska. Slovenskí občania objavili čaro tejto stredomorskej krajiny už v dávnych dobách a v súčasnosti sa Jadran označuje za tzv. Slovenské more. Nielen priezračné krištáľové more, ale aj nám blízka mentalita a jazyková blízkosť sú len časťou dôvodov, pre ktoré Slováci Chorvátsko vyhľadávajú.

 

V polovici 90. rokov sa začalo  postupné kupovanie nehnuteľností na území Chorvátska, kedy platil pôvodný právny režim na kúpu nehnuteľností pre cudzincov. Donedávna, približne do roku 2009, platil pre Slovákov pri kúpe nehnuteľnosti režim reciprocity, založený teda na vzájomnosti, a konkrétne na bilaterálnej zmluve medzi Slovenskou republikou a Chorvátskou republikou. Proces kúpy nehnuteľností v Chorvátsku bol do značnej miery veľkou spleťou pre cudzinca, avšak k istému odľahčeniu došlo v roku 2009, kedy Chorvátsko prijalo zákon, podľa ktorého zrovnoprávnilo v súvislosti s nadobúdaním nehnuteľností na svojom území občanov Európskej únie so svojimi občanmi. I napriek uvedenej snahe, ktorá má zaiste súvis s ambíciami Chorvátska o vstup do EÚ, ktoré by rado dosiahlo práve na jeseň 2011, je proces pre občanov SR nie úplne „hladký“ a preto odporúčame využiť služby realitných kancelárií, ktoré sa zaoberajú sprostredkúvaním predaja nehnuteľností práve z Chorvátska. Uvedené realitné kancelárie majú skúsenosti, svojich spolupracovníkov z domáceho chorvátskeho prostredia a zaiste vám pomôžu zorientovať sa v spleti zákonov a predpisov, aj tých daňových, a svojimi znalosťami vám zabezpečia pokojné a plne legálne nadobudnutie nehnuteľnosti na Jadrane – Slováci majú záujem o rôzne druhy nehnuteľností od apartmánov, bytov, cez vidiecke kamenné domy, vily alebo hotely. Najväčšiemu záujmu sa u Slovákov tešia apartmány, byty a samozrejme luxusné vily, ktoré vyhľadáva solventná slovenská elita zo strednej a vyššej triedy. Z lokalít, ktoré sa tešia hlavnému záujmu, veď napokon v Chorvátsku na pobreží sú v týchto dňoch teploty medzi 27 – 33 C, sú najmä oblasť strednej a južnej Dalmácie, a to v okolí miest Zadar, Dubrovník a Split. Práve oblasti v okolí Splitu a Dubrovníka sú prirovnávané k s Francúzskej riviére, a to nielen cenami, ale najmä dobrým životným prostredím, kvalitnými a dostupnými službami, starostlivosťou a tiež klientelou, ktorá si tu kupuje svoje sídla. Ide najmä o Rusov, Francúzov, Američanov, ale samozrejme aj Slovákov, ktorým učarovala táto nádherná časť chorvátskeho Mediteránu. 

 

Realitná kancelária - pokoj na duši Vám zabezpečí jej správny výber

 

Pri výbere realitnej kancelárie treba byť obozretný, hlavne si treba všimnúť, či realitná činnosť je predmetom podnikania daného subjektu. Za tým účelom je vhodné upriamiť svoju pozornosť na internetové stránky Živnostenského alebo príslušného obchodného registra.  Ďalšiu pozornosť venujte samozrejme poplatkom, ktoré budú od vás - ak si zaumienite spríjemniť život kúpou napr. vily v Chorvátsku, príp. predĺžiť si „dovolenku“ - realitné kancelárie požadovať. Služby variujú rôzne, tie najkvalitnejšie realitné kancelárie vám však zabezpečia hladký proces nadobudnutia nehnuteľnosti, od osobnej účasti priamo pri obhliadke nehnuteľnosti cez komunikáciu s predávajúcim, príp. chorvátskymi štátnymi orgánmi, ako napr. stavebným úradom, chorvátskym katastrom alebo daňovým úradom a pod. Renomované realitné kancelárie vám iste poskytnú aj náležité právne zabezpečenie, ako aj právny audit tej-ktorej vami vybranej nehnuteľnosti.

 

Právne a daňové otázky v cene

 

Zmluvy o kúpe nehnuteľností sa vypracúvajú spravidla v anglickom jazyku, aby sa tak uľahčila komunikácia medzi slovenčinou a chorvátčinou, pričom takéto zmluvy sú štandardnou záležitosťou. Kvalitná realitná kancelária vám iste ponúkne tie najlepšie, tzv. all inclusive služby.  

Pri kúpe nehnuteľnosti v Chorvátsku je zo zákona povinnosť zaplatiť daň z prevodu nehnuteľnosti, ktorá by mala byť uhradená príslušnému daňovému úradu do kalendárneho mesiaca od uzavretia zmluvy o kúpe nehnuteľnosti. Kto uhradí túto daň, to závisí od vzájomnej dohody predávajúceho a kupujúceho. Najčastejšie však daň uhrádza kupujúci, nie sú však vcelku výnimočné dohody pol na pol.

 

Čitateľské otázky adresujte na: LASAK@DEFENSA.SK


Autor: Mgr. Ján Lasák
KTN: 19/11

Späť

Požiarna ochrana

Množstvo požiarov aj napriek zväčšujúcej sa populačnej uvedomelosti a novodobým protipožiarnym systémom neustále stagnuje, nedarí sa znížiť ich počet. Ohňa sa odpradávna ľudia báli, nieto ešte v spojení s príbytkom. Od zaklínania domov pred týmto nemilým hosťom sme prešli prudkým technologickým pokrokom. Protipožiarne budovy Na bezpečnosť a ochranu proti požiarom sa musí dbať nielen pri využívaní už hotových stavieb. Zhodný podiel zodpovednosti majú aj projektanti a stavebníci. Stavba sa už v počiatkoch jej realizácie z hľadiska požiarnej..

Môžu esenciálne oleje zvyšovať kvalitu bývania - nehnutelnosti? Môžu esenciálne oleje zvyšovať kvalitu bývania - nehnutelnosti?

Ako súvisia nehnuteľnosti a aromatické esenciálne oleje? Na prvý pohľad sa zdá, že tieto dva pojmy nemajú nič spoločné, no byt, dom, či chata, ale aj kancelársky priestor, garáž a pivnica sú miesta, kde sa pohybujú ľudia a trávia v nich prevažnú časť svojho života. Zároveň reality predstavujú významnú časť majetku ich vlastníkov a veľmi dobre uchovávajú svoju hodnotu. Dôvodov uvedomiť si, pri čom všetkom nám môžu napomáhať éterické oleje je veľa... ak poznáme ich účinky. Esenciálne oleje sú..

Aké sú možnosti pri výbere podlahy Aké sú možnosti pri výbere podlahy

Každý, kto si zariaďuje svoj nový domov alebo renovuje starý, bude zaiste súhlasiť s tým, že jednou z kľúčových otázok pri jeho úprave je podlaha. Klasikou sú koberce, avšak nie každý je ich fanúšikom a je tu aj otázka alergií; dnes už nimi trpí pomerne vysoké percento populácie a roztoče v nich alergikovi zaiste dobrú službu neurobia. Za týchto okolností je namieste uvažovať o druhej forme klasiky - o parketách. Sú vkusné, praktické, ľahko sa udržiavajú čisté a zákazník si môže vybrať zo širokého spektra možností podľa svojich predstáv. Zrejme..

Ďalšia činnosť spoločenstva, jeho orgány a zánik

FINANČNÉ HOSPODÁRENIE SPOLOČENSTVAUZATVÁRANIE ZMLÚV A OBMEDZENIE PODNIKANIAORGÁNY SPOLOČENSTVAZRUŠENIE A ZÁNIK SPOLOČENSTVA V minulom čísle sme sa pozastavili pri spoločenstve vlastníkov bytov, ktoré je jedným z dvoch druhov spravovania bytových domov. Nakoľko činnosť spoločenstva je dosť obsiahla, v dnešnom článku budeme pokračovať v bližšej špecifikácii činností, ktoré prislúchajú spoločenstvu ako právnickej osobe. FINANČNÉ HOSPODÁRENIE SPOLOČENSTVASpoločenstvo je oprávnené samozrejme vykonávať tie činnosti, ktoré sú vymedzené v zákone č...

Prevod spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti Prevod spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti

Sme dvaja súrodenci a po rodičoch sme zdedili na polovicu stavebný pozemok v Bratislave. Moja sestra svoju časť predala, o čom som sa dozvedel až po tom, ako mi to nový vlastník oznámil. Ja som sa chystal na tomto pozemku postaviť dom, ale v tejto situácii neviem, či sa mám do stavby naozaj pustiť. Ako mám ďalej postupovať?  J. N., Bratislava Pre riešenie Vášho problému je rozhodujúce, kto je nadobúdateľom spoluvlastníckeho podielu Vašej sestry na predmetnom pozemku. Ak ním totiž bola blízka osoba Vašej sestry, to znamená v zmysle Občianskeho zákonníka..

Občianska a trestná zodpovednosť za protiprávne obmedzovanie práv užívať nehnuteľnosť

„Každý má právo vlastniť majetok. Vlastnícke právo všetkých vlastníkov má rovnaký zákonný obsah a ochranu. Majetok nadobudnutý v rozpore s právnym poriadkom ochranu nepožíva. Dedenie sa zaručuje. Vlastníctvo zaväzuje. Nemožno ho zneužiť na ujmu práv iných a v rozpore so všeobecnými záujmami chránenými zákonom. Výkon vlastníckych práv nesmie poškodzovať ľudské zdravie, prírodu, kultúrne pamiatky a životné prostredie nad mieru ustanovenú zákonom.“ (Ústava Slovenskej republiky, článok 20 ods. 1 a 3)  V roku 1993 som uzavrela manželstvo..

Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)

Záujem Slovákov zlepšovať svoje bývanie je akcelerovaný predovšetkým dostupnosťou úverov, aj rastúcou ponukou nových projektov. Nie každý si však hypotéku môže dovoliť alebo sa ľudia jednoducho boja zadĺžiť na dekády, resp. založiť nehnuteľnosť, v ktorej bývajú. Zlepšovanie kvality bývania je však jednou zo základných ľudských potrieb. Stále málo využívanou možnosťou sú systémové rekonštrukcie existujúceho domu či bytu. Štatistiky potvrdzujú, že byt alebo dom, ktorý má spĺňať potreby svojho užívateľa, by mal prejsť po 15 rokoch modernizačnou..

Kúpte si pozemok, pretože ... (TRH Nehnutelnosti)

Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanieNa začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.