Nehnuteľnosti a byty v roku 2023, vývoj cien bytov v posledných rokoch

Trh Nehnuteľností sa sa v roku 2023 mení z trhu predávajúceho na trh kupujúceho, potom čo ponuka začala presahovať dopyt. Ceny nehnuteľností na bývanie na meter štvorcový v roku 2023 klesli v priemere na Slovensku pod 2 500 € / m2. Po prudkom náraste za posledné 3 roky, kedy v roku 2020 tieto priemerné ceny rástli vyše 10% a v rokoch 2021 a 2022 dokonca vyše 20% sa ceny stabilizovali a v 2. polroku 2022 mierne klesli.

Zdroj: trh.sk https://www.trh.sk/statistiky-cien-nehnutelnosti/slovensko.htm

Rast od roku 2020 bol spôsobený niekoľkými faktormi, ako je silná ekonomika, nízke úrokové sadzby a zvýšený dopyt po nehnuteľnostiach a to vo veľkej miere investičným sentimentom s očakávaním výhodného uloženia peňazí s vysokým rastom v porovnaní s úložkami v banke a dlhopismi. V posledných rokoch sa slovenskej ekonomike darilo, s nízkymi mierami nezamestnanosti a stabilným rastom HDP. To viedlo k zvýšeniu spotrebiteľskej dôvery a zvýšeniu dopytu po nehnuteľnostiach pri nízkej úrokovej miere bezrizikových investícii. Navyše, nízke úrokové sadzby na hypotekárnych úveroch uľahčovali ľuďom získavať dodatočné zdroje a investovať do realít. Nájomné sa dlhodobo držalo na stabilnej úrovni, čo spolu so zhodnotením investécie vysoko prekračovalo platené úroky na úveroch a dokonca často pokrylo celú splácanú istinu. To viedlo k zvýšeniu dopytu po bývaní, najmä v hlavnom meste Bratislave. Napriek celkovému trendu rastúcich cien sú na Slovensku niektoré oblasti, kde ceny zostali relatívne stabilné. Napríklad v menších mestách a vidieckych oblastiach sa ceny nezvyšujú tak rýchlo ako v mestách. To môže byť pripisované nižšiemu dopytu po nehnuteľnostiach v týchto oblastiach a nedostatku investícií do infraštruktúry a výstavby nehnuteľností.

V roku 2021 počet transakcií na realitnom trhu klesol o 8,9% oproti roku predtým. To naznačovalo, že trh sa stával opatrnejším, a že rast cien môže spomaliť. V roku 2022 sa ale po udalostiach v úvode roka začali zdražovať energie, rásť úrokové sadzby v Eurozóne a ešte výraznejšie na Slovensku. V čase keď už bol trend všeobecne viditeľný sa snažilo ešte veľké množstvo ľudí zabezpečiť hypotekárny úver s dobrou úrokovou sadzbou na dlhšie obdobie a peniaze investovať do nehnuteľností. To v prvej polovici roku 2022 ešte výraznejšie zvýšilo dopyt po bytoch a najmä malých bytoch (investičných bytoch).Nárast úrokových sadzieb banky s malými oneskoreniami premietali do hypotekárnych úverov a spotrebných úverov na dofinancovanie a financovanie stavebných úprav. Nárast nákladov a tým pádom aj zhoršenie postavenia dlžníkov pri vyhodnocovaní bonity spôsobilo ochladenie trhu. Následne sa v lete 2022 rast cien nehnuteľností zastavil a do konca roka mierne klesol hlavne na základe poklesu dopytu. Podstatou ceny nehnuteľností je cena stavebného materiálu a cena stavebných prác. Z pohľadu inflácie cien materiálov sa v roku 2022 sa cena bytov mala ďalej zvyšovať, nakoľko sa obstarávacia cena novostavieb bytov ďalej zvyšovala. Ale to sa bude prejavovať z dlhodobého hľadiska.


Zdroj: NBS, https://nbs.sk/ceny-nehnutelnosti/

V súčasnosti sa zdá, že trh s nehnuteľnosťami na Slovensku prešiel zreálnením. Avšak, v budúcnosti môže byť cena bytov ovplyvnené aj vnútornými aj vonkajšími faktormi, ako je politická situácia na európskych trhoch energií a materiálov, hospodárska situácia a rast nezamestnanosti, inflácia, úrokové sadzby a regulácie v oblasti nehnuteľností.

V každom prípade, trh s nehnuteľnosťami na Slovensku je v súčasnosti relatívne stabilný aj keď s miernym klesaním a výhľadovo z dlhodobého hľadiska stále pozitívny. Dostupnosť bývania môže pozitívne ovplyvniť aj zabezpečovanie nájomného bývania a predajné ceny bytov budú tlačiť náklady na ich výstavbu. To je dobrá správa pre tých, ktorí hľadajú investičné príležitosti v nehnuteľnostiach ako alternatívu voči akciovým a dlhopisovým trhom, ktoré si ešte stále na začiatku roku 2023 pripisujú ďalšie straty. Avšak, je dôležité, aby investori v tejto oblasti boli opatrní a dobre si uvedomovali potenciálne riziká, aby sa vyhli možným problémom.

Redakcia trh.sk

Späť

Aké zariadenie kancelárie môže a dokáže podporiť vašu produktivitu? Aké zariadenie kancelárie môže a dokáže podporiť vašu produktivitu?

V dnešnom hektickom svete je efektívne zariadená kancelária základným kameňom pre dosiahnutie vysokého stupňa produktivity a pohody pri práci. Nielen v čase osobného voľna, počas spánku alebo dovolenky, ale aj v práci predsa potrebujeme na dobrý výkon adekvátne podmienky. Príjemnou správou je, že v ich vytvorení vám nemusí pomôcť len zamestnávateľ, ale veľa vecí si môžete zariadiť aj sami. Ktoré prvky môžete zahrnúť do svojej kancelárie, aby ste podporili svoju produktivitu? Správna kancelárska technika Moderná technológia je v súčasných..

Požiarna ochrana

Množstvo požiarov aj napriek zväčšujúcej sa populačnej uvedomelosti a novodobým protipožiarnym systémom neustále stagnuje, nedarí sa znížiť ich počet. Ohňa sa odpradávna ľudia báli, nieto ešte v spojení s príbytkom. Od zaklínania domov pred týmto nemilým hosťom sme prešli prudkým technologickým pokrokom. Protipožiarne budovy Na bezpečnosť a ochranu proti požiarom sa musí dbať nielen pri využívaní už hotových stavieb. Zhodný podiel zodpovednosti majú aj projektanti a stavebníci. Stavba sa už v počiatkoch jej realizácie z hľadiska požiarnej..

Ceny dobre nacenených novostavieb už dole veľmi nepôjdu

    Realitná analytička Veronika Komorníková tvrdí, že cenové dno zachytí len málokto: Po poklese cien starších panelových domov, zleteli v Bratislave aj ceny niektorých novostavieb. Viete odhadnúť o koľko padnú ceny a kedy to naplno prepukne? VK: Treba podotknúť, že síce „zleteli“ ceny novostavieb, ale nie všetkých. Doslovne „luxusných a nadštandardných“, ktoré boli vysoko nad cenami iných novostavieb a to nielen v desiatkach, ale dokonca v stovkách percent. Tieto novostavby síce majú garantovaný vysoký štandard prevedenia, s ich predajom..

Porozvodové otázniky - spor o vypratanie družtevného bytu

V roku 1977 mi spolu s manželkou bol pridelený družstevný byt, obaja sme boli členmi družstva. Tento byt som nerušene obýval a užíval. Požiadal som družstvo o prevod vlastníctva k tomuto bytu. V apríli a máji roku 2003 mi však zo strany družstva boli doručené výzvy na vydanie bytu, dôvodom bolo, že mojej manželke, s ktorou som neviedol dlhodobo spoločnú domácnosť, bol v roku 1990 pridelený družstvom iný byt a vraj som sa spolu s ňou družstvu písomne zaviazal tento byt odovzdať a presťahovať sa do novoprideleného bytu. V roku 2000 kedy sme sa s manželkou rozvádzali,..

Sporné nároky - náhrada nákladov vynaložených na cudziu nehnuteľnosť

Vážení čitatelia, mnohé z vašich písomných a elektronických otázok adresovaných do rubriky “Právnik radí” sa týkajú nárokov na náhradu nákladov vynaložených na nehnuteľnosť, ktorú mali vo svojej oprávnenej držbe nájomcovia, ktorí počas svojho užívania nehnuteľnosti túto zhodnotili stavebnými úpravami alebo inými úpravami interiérov. Pri ukončení nájomného vzťahu vznikajú problémy s tým, či ten, kto prenajatú nehnuteľnosť zhodnotil, má voči prenajímateľov nárok na náhradu vynaložených nákladov, od ktorého okamihu tento nárok vzniká..

Prístup na nehnuteľnosti v rámci výkonu exekúcie

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť či je exekútor oprávnený vstúpiť na pozemok (rodinný dom), ktorý už 3 roky nie je v našom vlastníctve ale figuruje tam ešte trvalý pobyt, nakoľko sa nemám kam prehlásiť. Exekútor chce z tohto domu vziať všetok nehnuteľný majetok. Terajší majiteľ je povinný ho vpustiť do domu? Ďakujem Vám vopred za radu. Karin T., Prešov Vstup exekútora na nehnuteľnosť pri súpise hnuteľných vecí Súdny exekútor je oprávnený, pri výkone exekučnej činnosti, vstupovať na pozemky, do bytov, či iných priestorov, avšak za podmienok uvedených..

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..

Poistenie nehnuteľností

Čo zahŕňa a na čo sa vzťahuje poistenie nehnuteľnostiAko sa určuje výška poistnej sumyAko sa stanovuje poistná sumaSpôsob platby poistnéhoPoistná zmluva a všetko čo sa jej týkaTakže čo si treba pri zmluve všímať?Poistenie domácnostiPripoistenieNa čo sa vaše poistenie nevzťahuje?Poistite si aj okolité budovyUplatnenie náhradyAko postupovaťVlastniť miesto, ktoré môžete nazvať domov je jedným z najzákladnejších prianí každého človeka. A pritom často nezáleží na tom, či ide o byt alebo o dom, človek jednoducho túži mať svoj vlastný kút, kam sa môže..

Ceny nehnuteľností


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.