Výber realitného makléra

 Získanie a overenie údajov o sprostredkovateľovi
Platba na sprostredkovanie a kúpu

S priateľkou sme v inzercii objavili ponuku realitného makléra, ktorý sprostredkúva byty na predaj. Inzerenta sme kontaktovali a dojednali sme si stretnutie. Boli sme prekvapení, že stretnutie prebehlo nie v kancelárii, ale v malom bare. Dotyčný pán nás poinformoval, následne nám ukázal konkrétny byt. Dohodli sme sa na zálohe na predbežné výdavky v sume 9.500,- Sk, údajne záloha a poplatok za právny servis, a dojednali ďalší postup. Doteraz sa nám nepodarilo s „maklérom“ skontaktovať sa, mám dojem, že sa nám vyhýba. Peniaze chceme späť. Ako sa brániť podobným postupom, ako môžeme vedieť, že ide skutočne o hodnoverného realitného makléra?

Róbert K., Bratislava


Získanie a overenie údajov o sprostredkovateľovi

 Najprv si treba ozrejmiť, či konkrétna osoba je vlastníkom nehnuteľnosti a sama si zabezpečuje predaj svojho bytu, či osoba sprostredkúva predaj nehnuteľnosti len ako príležitostnú činnosť, ktorej sa nevenuje sústavne alebo či ide o osobu, ktorá sa sprostredkovaním predaja nehnuteľností venuje v rámci svojho podnikania ako živnostník.

V prvom prípade je všetko v poriadku, pokiaľ sa vám osoba preukáže svojím občianskym preukazom prípadne iným dokladom preukazujúcim jeho totožnosť a pravým listom vlastníctva. Ak je nehnuteľnosť predmetom bezpodielového spoluvlastníctva manželov, je potrebné overiť si totožnosť aj druhého z manželov a istiť, či druhý manžel súhlasí s predajom nehnuteľnosti.

Pokiaľ by išlo o druhý prípad, je nevyhnutné si overiť, či osoba, ktorá sprostredkúva byt na predaj, je oprávnená na tento úkon. Túto skutočnosť by vám osoba mala preukázať napr. originálom overenej plnej moci udelenej od oprávnenej osoby - vlastníka nehnuteľnosti. Plná moc by samozrejme mala byť úradne overená u notára, prípadne vyhotovená vo forme notárskej zápisnice. Listiny a osvedčovacie doložky vyhotovené v rámci notárskej činnosti, ich osvedčené odpisy a listiny sú verejnými listinami. Notár môže tiež len overiť pravosť podpisu účastníkov - osoby, ktorá má sprostredkúvať predaj bytu a vlastníka bytu - na plnej moci. Ide o tzv. legalizáciu.

Realitný sprostredkovateľ ako živnostník pôsobiaci v rámci svojho predmetu podnikania - sprostredkovanie predaja, prenájmu a kúpy nehnuteľností (realitná činnosť) - by sa mal preukázať okrem dokladov totožnosti a vyššie uvedenej plnej moci aj živnostenským oprávnením, teda listinou preukazujúcou oprávnenie osoby podnikať v danej oblasti. V tejto súvislosti si môžete pravosť živnostenského oprávnenia, resp. pravosť poskytnutých údajov overiť na webovej stránke živnostenského registra SR www.zrsr.sk. Ak by ste zistili, že osoba, ktorú hľadáte, v registri vedená nie je, oznámte túto skutočnosť príslušnému živnostenskému registru písomne, alebo elektronicky na adresu zrsr@ives.vs.sk. Mohlo by ísť o osobu, ktorá podniká neoprávnene, dokonca by mohlo ísť o podvodníka.

Najrozšírenejšou formou podnikania v oblasti obchodovania s nehnuteľnosťami je spoločnosť s ručením obmedzeným. Ide spravidla o dlhodobo pôsobiace a renomované obchodné spoločnosti. Nie je však vylúčené, že sa nájdu aj také s.r.o., účelom existencie ktorých je obohatiť sa na dôverčivých klientoch. Opäť je vhodné prelustrovať „firmu“ na stránke obchodného registra SR www.orsr.sk. Identifikačnými znakmi sú napr. obchodné meno, IČO alebo zodpovedná osoba, či sídlo.

Platba za sprostredkovanie a kúpu  


 Po tom, ako ste sa uistili o pravosti údajov a o hodnovernosti subjektu, ktorý vám sprostredkúva kúpu nehnuteľnosti, môžete pristúpiť k založeniu zmluvného vzťahu a dohodnúť sa na podmienkach obchodu, vrátane platobných podmienok. Je namieste, ak od vás bude vyžadovaná primeraná zálohová platba ako zábezpeka, že máte seriózny záujem o kúpu a pod. Pokiaľ ide o samotnú úhradu za kúpenú nehnuteľnosť, ide o záležitosť obojstrannej dohody - v súčasnosti je preferovaná platba bankovým prevodom za vopred dohodnutých podmienok. Namieste je vinkulácia kúpnej ceny na bankovom účte alebo jej uloženie do notárskeho depozitu. Banka alebo notár peňažné prostriedky následne uvoľní pri predložení listu vlastníctva vystaveného na kupujúceho.

Záverom

Ak ste vami oslovenému realitnému maklérovi uhradili sumu 9.500,- Sk, mali ste obdržať od neho príjmový doklad preukazujúci, že ste platbu skutočne uskutočnili. Obdobné praktiky možno považovať za nedôveryhodné.

 


 


Späť

Novinky v prenájme nehnuteľností

Prenájom nehnuteľností je pre mnohých vlastníkov bytov či rodinných domov celkom slušným vedľajším príjmom do rodinného rozpočtu. Nie je žiadnym tajomstvom, že Slováci sú v tomto ohľadne celkom podnikavým národom. A keďže tam, kde sa dajú zarobiť celkom slušné peniaze, ide akosi ruka v ruke aj časté neplnenie si daňovej povinnosti. Aj kvôli tomuto nešváru pripravilo Daňové riaditeľstvo Slovenskej republiky (DR SR) novinky, ktoré by mali platiť od budúceho roka 2010. Daňová povinnosť Daňová povinnosť je slovné spojenie, pri ktorom spozornie snáď..

Ako využiť úložný priestor Ako využiť úložný priestor

Výber nábytku Ak sa rozhodnete pre jednu alebo druhú možnosť, musíte toto rozhodnutie brať ako stav na niekoľko rokov. Do úvahy by ste mali brať aj fakt, či svoje úložné priestory riešite v byte, v ktorom chcete stráviť zvyšok svojho života, alebo ho beriete ako „prestupnú stanicu“ pokiaľ sa vám nerozrastie rodina. Ak by ste totiž uvažovali, že v budúcnosti chcete svoj štartovací byt predať, tak by vám mohli skôr vyhovovať sektorové skrine, ktorých sa môžete kedykoľvek zbaviť a pri sťahovaní do nového bytu vám nebude ľúto vyhodených peňazí za..

Strecha - aký typ si vybrať

Strecha patrí asi medzi najpoužívanejšie slová pre vyjadrenie symbolu domova a rodiny. Dalo by sa povedať, že je akousi pomyselnou korunou každého rodinného domu. Jej funkcia je oveľa dôležitejšia ako by ste si mohli myslieť. Nedodáva domu len vizuálny charakter, ale má veľa základných funkcií pri ochrane vášho príbytku pred dažďom, únikom tepla či hlukom z okolia.Pri stavbe rodinného domu je dôležité myslieť na každý detail. Obzvlášť to platí pri plánovaní a následnej stavbe strechy. Takže ak sa už rozhodnete pre rovnú alebo šikmú strechu, myslite..

Niektoré zásady občianskeho práva a ich význam pre platnosť zmluvných vzťahov o nehnuteľnostiach

Zásada rovnosti účastníkov   V oblasti občianskeho súdneho procesu je zásada rovnosti účastníkov ustanovená v čl. 12 ods. 1 Ústavy SR a v občianskom súdnom konaní sa transformuje do zásady rovnosti účastníkov konania (čl. 47 ods. 3 ústavy) a vzťahuje sa na všetky materiálne a procesné zákony a na každého. Rovnosť pred súdom je len výrazom rovnosti strán pred zákonom, v tomto prípade pred Občianskym súdnym poriadkom. Z toho vyplýva, že rovnosť pred zákonom a rovnosť pred súdom je obsahom toho istého pojmu a znamená rovnaké postavenie..

Neoprávnená a čierna stavba

Nielen v našom hlavnom meste Bratislave, ale aj na iných miestach Slovenska dochádza k porušovaniu stavebného zákona, k nelegálnym zásahom do vlastníckych práv občanov. Mnohí z vás sa na mňa obrátili s prosbou o riešenie protiprávne postavených, príp. tzv. čiernych stavieb. Vzhľadom na to, že ide o dva samostatné pojmy a teda dve odlišné právne situácie, pokúsim sa vám ich priblížiť a načrtnúť možné riešenia.Neoprávnená stavba, čierna stavba a stavebné povolenie Neoprávnenou stavbou je stavba, ktorá je zriadená na cudzom pozemku bez právneho titulu...

Zúženie bezpodielového spoluvlastníctva manželov

Mam problém ktorý by som potreboval nejako rozlúsknuť a vyriešiť. Som slepec, invalidný dôchodca a s manželkou nežijem v spoločnej domácnosti, predali sme dom a každý si ideme riešiť svoju bytovú otázku. S manželkou nebývame v spoločnej domácnosti, deti si ona dala napísať na seba čo už ľutujem. Potrebujem si riešiť bytovú otázku a mám byt, ktorý chcem kúpiť, lebo dom čo sme mali spolu, sme predali a jediný záznam o tom je jedine kúpno - predajná zmluva. A zvyšné veci medzi nami sú jedine v ústnej forme. Ide mi jedine o to ako ošetriť aby nemala nárok..

Ako sa nestať obeťou realitného podvodu

 Ak sa spomenie termín realitný podvod, väčšinou každému napadne nejaký nedávny zločin bytovej mafie , táto otázka je však omnoho komplikovanejšia a jej „mafiánska“ stránka je len jednou časťou zla, aj keď má bezpochyby najviac tragických koncov. Podvody s realitami sa však netýkajú len osamelých starších ľudí a mŕtvol vylovených z rybníkov - oveľa viac je tých „prozaických“ prípadov, okolo ktorých sa robí menej kriku, avšak ich dôsledky sú pre postihnutých takisto ničivé a vo všeobecnosti by mali byť varovaním. Poďme sa teda pozrieť..

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..

Ceny nehnuteľností


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.