Bazény

Možno si poviete, že písať v čase krízy o bazénoch, či iných luxusných veciach nemá zmysel a zaoberať by sme sa mali len serióznymi témami. Nuž nebuďme na seba až takí prísni, lebo cez leto vás určite bude viac zaujímať to, ako svojim deťom vyplníte voľný čas. Určite veľa času s nimi strávite pri bazéne. Tak si radšej roztvorte slnečník a prečítajte si zopár rád, ako si dobre zadovážiť vlastný bazén, ako sa nervovať čítaním o zlom stave tej či onej ekonomiky.

Ak bývate v rodinnom dome a ešte k tomu na dedine, skúste si dobre popremýšľať či by aj v čase krízy nebolo pre vás lepšie zadováženie si vlastného bazéna. Jeho kúpa by mohla v konečnom dôsledku odstrániť organizovanie celej vašej rodiny na najbližšie kúpalisko. Ak si k tomu prirátate cenu vstupného pre celú rodinu a cenu za benzín a ak celú túto “ceremóniu urobíte dvakrát za týždeň”, nebolo by lepšie jednorázovo investovať do stavby bazénu priamo na vašom pozemku? A vôbec sa nemusíte za takéto myšlienky hanbiť, pretože bazény prestávajú byť považované na Slovensku za výsadu bohatej vrstvy a stále viac ľudí uvažuje o jeho výstavbe. Takže ak ste sa už rozhodli že do toho pôjdete, dobre si premyslite aký bazén bude pre vás ten najvýhodnejší a na čo všetko by ste nemali zabudnúť pri konštruovaní vášho letného projektu.

Ako umiestniť bazén

V prvom rade si dobre premyslite kde chcete svoj bazén umiestniť. Umiestnenie bazéna je totiž asi tá najzákladnejšia časť vášho projektu. Bazén nesmiete postaviť na mieste, kde by nejakým spôsobom ovplyvňoval chod domácnosti a nezasahoval do pokoja bývania. Musíte si uvedomiť, že taká veľká vodná plocha značne zvlhčuje vzduch, preto je nutné dôkladne zabezpečiť, aby sa takýmto spôsobom neznehodnocovala samotná konštrukcia domu. Pamätajte pri jeho výstavbe aj obvodové múry, ochranný plot a podobne. Najlepšie je vybaviť bazén kvalitným systémom vykurovania, vetrania, odsávania vzduchu a odvlhčovacím zariadením. Dnešné systémy sú komplexné, stačí ich kúpiť, umiestniť a nemusíte sa o nič starať. Do prevádzky sa podľa potreby spúšťajú automaticky, senzory sledujú teplotu, vlhkosť vzduchu a všetky potrebné ukazovatele. Priestor v okolí bazéna okrem vizuálu, ktorý dotvára celkové prostredie, musí mať dostatočnú veľkosť na pohyb v okolí. Je potrebný aj na oddych, prístup k vode, pre údržbu bazéna a z dôvodu, aby ste sa nezranili pri vstupe do vody.

Z čoho stavať

Na postavenie bazéna sa väčšinou využíva železobetón. No čoraz viac ľudí využíva ako stavebný materiál plasty. Ak ste sa rozhodli pre plast, tak ten sa hodí ako stavebný materiál pre menšie veľkosti bazénov. Ak ste sa rozhodli šetriť za firmu, ktorá vám bazén postaví, môžete si ho postaviť svojpomocne. Ak ste trošku zruční v murárčine, nie je to žiadna veda. Jednoducho postavíte debnenie, do ktorého vlejete betón. Základ nie je nutný, veď nestaviate atómový kryt. Po uschnutí betónu sa pokryjú steny a dlažba. Ďalej sa pokladá textília s bazénovou fóliou na báze zmäkčeného PVC, zvyčajne s hrúbkou 0,75 až 1,5 mm. Dbajte na to, aby ste fóliou pokryli všetko, čo príde do kontaktu s vodou. Povrch ochrannej vrstvy je zvyčajne aj antibakteriálny, čím zabijete dve muchy jednou ranou. Pre zvýšenú bezpečnosť možno v miestach možného pošmyknutia sa (schody, stupne, detské bazény) použiť fóliu s lisovaným štruktúrovaným povrchom. Firmy, ktoré sa takouto firmou zaoberajú, využívajú takzvané stratené debnenie. Ak nechcete využívať fóliu, ďalšou vhodnou formou ako povrchovo upraviť vnútrajšok je keramický obklad. Je to však podstatne pracnejšie, obkladanie takej veľkej plochy zaberá mnoho času. Údržba je porovnateľná s fóliou, ale obklad nie je antibakteriálne ošetrený a na jeho povrchu sa ľahšie usádzajú nečistoty a riasy. Jeho údržba vám zaberie viac času. Pre menšie veľkosti si môžete objednať už hotový bazén. Prevažne sa vyrába z laminátu, jeho doprava je však dosť obtiažna.

Podľa štatistík je ale laminátový bazén rovnako finančne náročný ako železobetónový. Najlacnejším variantom je domáca plaváreň z plastu, ale ako už bolo povedané, je odporúčaný iba pre menšie modely. Plastové bazény sa vyrábajú zváraním polypropylénových dosák s hrúbkou 5 až 8 mm podľa veľkosti bazéna. Dno sa zvára polyfúzne (polyfúzny zvar je vysoko kvalitné spojenie, pretože ho tvorí iba vlastný materiál zváraných prvkov). Plášť bazéna sa zvára rovnakým spôsobom a ku dnu sa pripevňuje pomocou extrudéra. Bazén po celom obvode spevňujú zvislé výstuhy, ktoré zabezpečujú stabilitu bazéna pri preprave a obetónovaní a takisto zaisťujú fixáciu v betónovej vrstve.

Ak by ste však chceli byť celkom originálny, máme pre vás ešte jeden typ. Čo takto antikorový bazén? Vlastniť bazén s takéhoto materiálu môže byť pre niekoho extravaganciou, ale pôsobí zároveň veľmi elegantne. Preto nemusíte mať obavu z toho, že by ste na svojej záhrade mali gigantické umývadlo či vaňu. Antikorový plech sa vyrába pri vysokých teplotách z antikorovej ocele. Vďaka vystužovacím profilom zvareným z vonkajšej strany sa dosiahne požadovaná tuhosť. Jeho nevýhodou je však cena. Je podstatne vyššia ako pri ostatných typoch bazénov, nuž ale ako sa hovorí, proti gustu žiaden dišputát.

Dôležitá je vodotesnosť

Nuž, keď už ste si vybrali materiál, ďalšou z doležitých požiadaviek pre správne fungovanie vašej domácej plavárne je vodotesnosť bazéna. Pri betónových, železobetónových, ale aj ďalších konštrukčných typoch sa vyžaduje vodotesnosť už hlavnej konštrukcie. Vodotesnosť zabezpečuje hydroizolačná sústava bazénov. Pri mnohých typoch rodinných bazénov sa vodotesnosť zabezpečuje pomocou PVC fólií. Inou možnosťou je použitie špeciálnych hydroizolačných tmelov (stierkové vodotesné izolácie), ktoré súčasne slúžia aj ako lepiace tmely keramických obkladov. Vodotesnosť bazénov v miestach prierazov plášťa (potrubia, rúrové chráničky) sa rieši pri klasických hydroizolačných sústavách pomocou zovretia sústavy medzi dve príruby. Prírubami sa rieši aj uchytenie izolácií v určených miestach oceľovými kotvami. Aby sme mali záruku kvalitnej a bezchybnej vody, musí byť súčasťou každého realizovaného bazéna odborný návrh recirkulačného čerpadla, filtra a chemického zabezpečenia.

Voda v bazéne by sa mala neustále upravovať, to znamená privádzať a znova odvádzať z bazéna preč. To sa rieši pomocou vtokových dýz, umiestnených do dna alebo stien bazéna, a horných bodových odberov, takzvaných skimmerov zabudovaných na úrovni vodnej hladiny. Pri väčších bazénoch sa stretávame s priepadovými žliabkami, ktoré môžu pôsobiť zaujímavo a esteticky.

Osvetlenie bazéna

Najkrajšie svetlá v bazéne sú tie pod vodou. Môžete využiť halogénové bodové svetlá, alebo svetelné káble. Pri ich rozmiestňovaní musíte dávať pozor na to, aby ľudí neoslepovalo, ale zároveň aby ste dobre videli. Svetlo sa pod vodou rozloží a láme, takže vodná plocha vždy pôsobí impozantným dojmom. Nezapínajte vodotesné svetlo, ak máte prázdny bazén, spáli sa. Dajte pozor aj na zladenie farieb. Vďaka svetlu pod vodou totiž môžu dostať absolútne neželaný odtieň, hnedá sa zmení na hrdzavú a podobne. Prevažne sa odporúča modrá. Biela farba je vo výhode najmä v interiéri, pretože ukáže každú špinku.

Ošetrovanie bazénov

Skôr ako napustíte vodu do bazéna, musíte sa rozhodnúť, či budete vodu v priebehu sezóny dezinfikovať pomocou chlórových, alebo bezchlórových prípravkov. Výhodou bezchlórových, tj. kyslíkových prípravkov je, že voda nimi ošetrovaná nie je cítiť chlórom, nedráždi oči ani sliznicu. Jeho nevýhodou je vyššia nákupná cena a náročnosť na presné a pravidelné dávkovanie. Prechod z jedného spôsobu dezinfekcie na druhý v priebehu sezóny je možný, je však nutné prestať dávkovať prípravok na dobu 3-5 dní. V tejto dobe je potrebné udržovať hodnotu pH na hodnote 6,8-7,6 a preventívne pridávať dvojnásobné množstvo prípravku proti riasam.

Podľa správnosti by sa mali kontrolovať hodnoty pH raz týždenne. Správne a konečné by mali byť 7,2-7,6 pH. Tento úkon sa dosiahne pomocou kvapkového testeru. Odchýlky od normy jednoducho korigujeme prípravkami, ktoré v názve obsahujú označenie pH plus alebo pH mínus. Na hodnote pH bazénovej vody je závislá účinnosť dezinfekčných prípravkov. Ak je pH príliš nízke, prichádza ku korózii kovových častí bazéna, blednú farby plastov a fólií. Ak je naopak pH príliš vysoké, prichádza vplyvom vylučovania vápnika ku kaleniu vody, môže prísť k zaneseniu filtrácie, znižuje sa účinnosť dezinfikácie a môže prichádzať k dráždeniu očí a pokožky. Pokiaľ je hodnota pH vyššia ako 7,6 použijeme prípravok pH MÍNUS, druhý deň znovu zmeriame hodnoty pH a celý postup opakujeme, pokiaľ nebude pH v doporučenej hodnote. Ak je pH nižšie ako 6,8 použijeme prípravok pH PLUS a postupujeme ako pri prípravku pH MÍNUS. V prípade vysokej tvrdosti vody je vhodné použiť stabilizátor tvrdosti, ktorý naviaže nežiaduce minerály, ktoré by mohli spôsobiť rôzne zafarbenia vody a zákaly. Pravidelne do vody musíme pridávať aj šokové prípravky. Tieto majú za úlohu zničiť zárodky rastlinných a živočíšnych baktérií. Na pravidelnú starostlivosť o bazénovú vodu slúžia chlórové tablety, ktoré sa po vhodení do vody postupne rozpúšťajú. Obsah chlóru vo vode by mal byť 0,3 až jeden miligram na liter. Netreba zabúdať, že voda musí byť niekoľkokrát denne filtrovaná.

V čase, keď bazén nie je používaný, je nutné zakryť vodnú plochu proti vychladnutiu a nečistotám zo vzduchu a okolia. Kombinácia nepriehľadnej letnej a zimnej plachty v jednom dokáže nielen udržať získané teplo, ale zároveň zabráni rozmnožovaniu rias. Častokrát sa stáva, že voda je obzvlášť po zime kalná. Ak sa to stane, treba jednoducho pridať rozjasňujúci prípravok alebo iba nepretržite filtrovať bazén, pokiaľ voda nebude zasa jasná. Keď zabudneme alebo zanedbáme preventívnu starostlivosť, voda bude o niečo zelenšia ako je pekné. V tom prípade treba opäť pridať prípravok proti riasám a nutnosťou bude aj šoková chlorizácia. Ak je ale voda veľmi zelená, použite takzvaný flokulant. Teda pri vzniku rias, ktoré môžu spôsobovať zelené, hnedé alebo nažltlé sfarbenie bazénovej vody, klzké a mazľavé dno a steny bazénu a nepríjemný zápach vody, je vhodné použiť odstraňovač rias, ktorého účinkom nastane zahubenie rias. Časť mŕtvych rias je zachytená na filtri, ostatné sa odstránia vyvločkovaním. V teplom období a pri intenzívnejšom používaní bazéna je vhodné ako preventívne opatrenie proti riasam použiť chlórovú, alebo kyslíkovú chémiu. Prípravky vyzrážajú riasy a nečistoty z nich spadnú na dno bazéna. Tie potom treba odstrániť z dna vysávačom. A na záver zasa len filtrovať a filtrovať, až kým voda nie je priezračná. Krajný prípad je, ak všetky vyššie spomenuté procedúry zlyhajú. Nezostáva vám potom  nič iné, iba vodu vypustiť, bazén vyčistiť a napustiť ho znovu. Je to zvlášť problematické pri bazénoch s fóliou namiesto keramického obkladu. Tlak vody totiž pomáha držať fóliu napnutú a mohlo by ľahko dôjsť k jej odchlipnutiu a zvrašteniu alebo dokonca k mechanickému poškodeniu fólie.

Leto je teda v plnom prúde. Ak uvažujete o otvorení budúcej letnej sezóny na vašej záhrade s novým bazénom tak budeme len radi. Ak budete postupovať podľa uvedených odporúčaní, ktoré by ste mali pri stavbe a následnej údržbe dodržať, nemalo by sa nič nepredvídané, čo ovplyvní funkciu bazénu vyskytnúť. Je jasné, že sa nedajú predpokladať všetky problémy pri výstavbe bazéna, ale tie najčastejšie sme vám ako typy na vyhnutie sa komplikácií dali.


Viac sa dozviete na TA3 v relácii REALITY

Späť

Ako urobiť z vašej spálne najlepšie miesto v dome? Ako urobiť z vašej spálne najlepšie miesto v dome?

Kvalitný odpočinok je vo všeobecnosti kľúčom k efektívnej práci a emočnému zdraviu. To je pravdepodobne dôvod, prečo v tomto stave strávime až tretinu svojho života. Znamená to, že spálňa má nielen v našej existencii, ale aj v interiéri osobitnú a významnú úlohu. Žiaľ, len minimum z nás tomuto problému venuje dostatočnú pozornosť, čoho dôsledkom je nielen naše dlhodobé fyzické, ale aj psychické vyčerpanie. Aby ste tým zbytočne vy ani vaše okolie dlhodobo netrpeli, prezradíme vám, ako si z tohto priestoru urobiť najlepšie miesto v dome. Začnite pekne..

Realitná kancelária – áno či nie?

Bytoví podvodníciV čom vám pomôže realitná kanceláriaNa čo si dať pozor pri výbere realitnej kancelárieTakže ako postupovať?Ako sa pohybujú ceny bytov a rodinných domov? Čo ich ovplyvňuje?Zhrnutie výhod využitia služieb realitnej kancelárieMožno práve teraz stojíte pred dôležitou transakciou s vašou nehnuteľnosťou a zvažujete, či zveriť alebo nie určité kompetencie realitnej kancelárii. Nie je to jednoduché rozhodnutie, pretože ak sledujete realitný trh, sem tam sa vyskytnú aj podvodníci. A možno máte predstavu, že to budú zbytočne vynaložené peniaze,..

Úloha bleskozvodov na budovách

Po mesiacoch plných chladu, nám počasie namiesto snehu a mrazu prináša pre naše nehnuteľnosti ďalšie nástrahy v podobe prvých jarných dažďov a búrok. Na ochranu pred búrkou si spomenieme zväčša až vtedy, keď v našej blízkosti udrie blesk a jeho sila zatrasie doslova celou zemou. Tou najväčšou ochranou pred nimi sú bleskozvody. Sú však ako ochrana našich príbytkov pre možnou katastrofou dostačujúce? Čo je to vlastne blesk Blesky sú prirodzenou súčasťou búrok. Ich vznik podmieňuje vyrovnávanie atmosférického tlaku prehriateho vzduchu v nižších teplotách..

Prevod nehnuteľnosti na základe dedenia

V súvislosti s problematikou prechodu a prevodu nehnuteľností, najmä na základe dedenia, je nutné ozrejmiť teoretické pojmy niektorých základných ustanovení Občianskeho zákonníka, s ktorými sa v konkrétnych prípadoch každodenného života stretávame. V zásade sa dedičstvo nadobúda okamihom smrti poručiteľa § 406. Odvtedy môžu dedičia s dedičstvom zásadne nakladať. V tejto dispozičnej voľnosti sú však obmedzení tým, že na každé nakladanie z dedičstvom, ktoré presahuje rámec obvyklého hospodárenia, potrebujú súhlas súdu, a to až do skončenia..

Prístup na nehnuteľnosti v rámci výkonu exekúcie

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť či je exekútor oprávnený vstúpiť na pozemok (rodinný dom), ktorý už 3 roky nie je v našom vlastníctve ale figuruje tam ešte trvalý pobyt, nakoľko sa nemám kam prehlásiť. Exekútor chce z tohto domu vziať všetok nehnuteľný majetok. Terajší majiteľ je povinný ho vpustiť do domu? Ďakujem Vám vopred za radu. Karin T., Prešov Vstup exekútora na nehnuteľnosť pri súpise hnuteľných vecí Súdny exekútor je oprávnený, pri výkone exekučnej činnosti, vstupovať na pozemky, do bytov, či iných priestorov, avšak za podmienok uvedených..

Bývanie bez právneho titulu

V decembri 2007 sme sa na základe nájomnej zmluvy s bytovým družstvom stali nájomníkmi bytu. V čase podpísania zmluvy, ale v byte býval neplatič, ktorému bytové družstvo na základe nedoplatkov a dlhov zrušilo nájomnú zmluvu a ponúklo mu náhradné ubytovanie, ktoré odmietol. Existuje o tom aj doklad, ktorý podpísal. Za neplatiča sme museli všetky dlhy vyplatiť a bytové družstvo nám ponúklo, že byt si môžeme neskôr odkúpiť do osobného vlastníctva. Vo februári 2008 sme bytové družstvo požiadali o odkúpenie bytu do vlastníctva, kde nám bytové družstvo v..

Vývoj cien bytov V Bratislave v roku 2007

Analýza cien bytov v Bratislave sa robila z plnohodnotných 13.410 údajov za obdobie od januára do decembra 2007. Priemerná cena m2 bytu v Sk sa vypočítavala bez výrazných odchýliek narúšajúcich trend. Oddelene sa vypočítavali ceny novostavieb od cien starých bytov, aby sa odhalil ich vplyv na rast cien starých bytov. Graf č.1: Tento graf poukazuje na to, že 34% z celkovej ponuky bytov pripadalo na ponuku novostavieb. Toto malo zákonitý vplyv na vývoj celkovej výslednej ceny, ktorú novostavby ťahali nahor.Graf č.2: Tento graf ukazuje, že najväčší podiel na množstve..

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..

Ako sa nestať obeťou realitného podvodu

 Ak sa spomenie termín realitný podvod, väčšinou každému napadne nejaký nedávny zločin bytovej mafie , táto otázka je však omnoho komplikovanejšia a jej „mafiánska“ stránka je len jednou časťou zla, aj keď má bezpochyby najviac tragických koncov. Podvody s realitami sa však netýkajú len osamelých starších ľudí a mŕtvol vylovených z rybníkov - oveľa viac je tých „prozaických“ prípadov, okolo ktorých sa robí menej kriku, avšak ich dôsledky sú pre postihnutých takisto ničivé a vo všeobecnosti by mali byť varovaním. Poďme sa teda pozrieť..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.