Požiarna ochrana

Množstvo požiarov aj napriek zväčšujúcej sa populačnej uvedomelosti a novodobým protipožiarnym systémom neustále stagnuje, nedarí sa znížiť ich počet. Ohňa sa odpradávna ľudia báli, nieto ešte v spojení s príbytkom. Od zaklínania domov pred týmto nemilým hosťom sme prešli prudkým technologickým pokrokom.

Protipožiarne budovy

Na bezpečnosť a ochranu proti požiarom sa musí dbať nielen pri využívaní už hotových stavieb. Zhodný podiel zodpovednosti majú aj projektanti a stavebníci. Stavba sa už v počiatkoch jej realizácie z hľadiska požiarnej bezpečnosti navrhuje tak aby si v prípade vzniku požiaru na určitý čas zachovala stabilitu a celistvosť. Deje sa tak kvôli bezpečnej evakuácii osôb a zvierat z horiacej, alebo požiarom ohrozenej budovy na voľné priestranstvo, alebo do iného neohrozeného priestoru.

Podobne vnútorné členenie stavby býva navrhnuté tak, aby sa zabránilo šíreniu požiaru a dymu z jednej miestnosti do druhej, teda medzi jednotlivými požiarnymi úsekmi. Okrem toho musí byť zabezpečený odvod splodín horenia mimo stavbu a hasiči musia mať šancu bezpečne a účinne zasahovať pri zdolávaní požiaru a záchranných prácach. Stavba, alebo jej časť sa preto už pri projektovaní delí na požiarne úseky a určujú sa únikové cesty. Konštrukcie, ktoré tieto úseky ohraničujú, sa nazývajú požiarne deliace konštrukcie. Otvorové výplne v týchto deliacich konštrukciách sa nazývajú požiarne uzávery.

Požiarne uzávery

Požiarny uzáver je konštrukčný prvok zabudovaný v požiarne deliacej konštrukcii alebo v inej konštrukcii, ktorý bráni šíreniu požiaru. Poznáme tri najzákladnejšie druhy požiarnych uzáverov, ktorými sú steny, dvere, alebo okná.

Aby sa požiarne uzávery mohli správne používať, musí byť každý z nich trvalo, nezmazateľne a viditeľne označený časom požiarnej odolnosti a stupňom horľavosti materiálu, z ktorého je vyrobený. Napríklad označenie EI – 45 D3 – C znamená, že požiarny uzáver odolá šíreniu tepla a požiaru 45 minút a je zhotovený z horľavého materiálu druhu D3 so samozatváracím mechanizmom. Môžu to byť napríklad obyčajné drevené dvere. Podľa označenia EW – 30 D1 – S zistíme, že tento požiarny uzáver obmedzuje šírenie tepla a odolá požiaru 30 minút. Zhotovený je z nehorľavého materiálu druhu D1 brániaceho prenikaniu dymu. Požiarne uzávery sú veľmi dôležitým stavebným prvkom požiarnej ochrany. Ich konštrukcia, spôsob otvárania, kovanie, zabezpečenie a funkčnosť musia umožniť bezpečný a rýchly priechod pri evakuácii osôb. Musia brániť šíreniu požiaru a nesmú brániť zásahu jednotky požiarnej ochrany. Sú teda stavebným prvkom, ktorý zohráva podstatnú úlohu pri ochrane vytvorených hodnôt a ľudských životov.

Potrite steny nehorľavou látkou

Konštrukcie z ocele a dreva zmiešané s inými horľavými látkami môžu do značnej miery ohroziť stabilitu stavebných konštrukcií. Z tohto dôvodu nie je na škodu ich dodatočné povrchové upravenie. Požiarna odolnosť vyjadruje jej schopnosť odolávať teplotám pri požiari bez toho, aby sa porušila jej nosná funkcia. Zisťuje sa skúškou a udáva sa v minútach, počas ktorých konštrukcia vyhovuje predpísaným kritériám v presne stanovených podmienkach. Na zabezpečenie požiarnej odolnosti oceľových konštrukcií sa používajú protipožiarne nátery aplikované na konštrukciu podľa dimenzačných tabuliek spracovaných špecializovanou štátnou skúšobňou. Drevené, káblové a vzduchotechnické konštrukciu sa protipožiarne zabezpečujú podľa rovnakého receptu, teda podľa presne stanovených podmienok, ktoré určujú, koľko náterovej hmoty je potrebné naniesť, aby akákoľvek konštrukcia mala svoju presnú požiarnu odolnosť.

 Chrániť protipožiarnymi nátermi je dôležité najmä interiérové priestory stavieb. Niektoré nátery z najnovšej generácie už možno použiť aj v otvorených zastrešených objektoch (prístreškoch),lebo sú odolné voči zmenám teplôt a vyššej vlhkosti vzduchu. Protipožiarne napeňovacie nátery využívajú kombináciu retardérov horenia. Obsahujú nadúvadlá, ktoré sa pôsobením tepla rozkladajú a uvoľňujú nehorľavé plyny. Ostatné zložky vytvárajú objemnú uhlíkovú penu s nízkou tepelnou vodivosťou na zabránenie prístupu kyslíka, čím chránia povrch konštrukcie pred priamym pôsobením plameňa. Hrúbka peny je asi 50 až 70 krát vyššia ako pôvodný náter. Napeňovacie protipožiarne nátery tvoria funkčnú izolačnú vrstvu – uhlíkovú penu až pri teplotách 180 – 200 stupňov Celzia. Protipožiarne nátery na oceľ sa aplikujú v rámci trojvrstvového náterového systému, kde každá vrstva má konkrétnu funkciu pri tepelnom namáhaní požiarom a krycí náter má estetickú a ochrannú úlohu.

Požiarne alarmy

 Poslednou dôležitou zložkou, ktorá dopĺňa celkový koláč ochrany vášho príbytku pred ohňom sú požiarne alarmy. Ich primárnou funkciou je upozorniť na vznikajúci požiar pred jeho rozvinutím sa. Je to založené na praxou overenej hypotéze, že ak sa oheň dostane zo svojho prvopočiatočného štádia a vznikne požiar, väčšinou už domu či inému priestoru nepomôžu ani hasiace prístroje a v horšom prípade ani hasiči s celou svojou výbavou.

 Vynikajúcim východiskom najmä pre firmy a spoločnosti sú rôzne typy požiarnych hlásičov. Iste ste si všimli vo veľkých nákupných centrách či hoteloch biele oválne alebo hranaté skrinky. Sú umiestnené zvyčajne na stropoch, pretože spaliny, ktoré senzor zachytí, stúpajú vždy hore. Pri hlásičoch požiaru sa ale vždy počíta s osobou prítomnou vždy v budove. Ak totiž niet komu oznámiť, že horí, nesplní to žiaden účel. Na trhu je pestrý výber druhov a typov detekčných a signalizačných zariadení, ktorých úlohou je doplnenie zabezpečovacích systémov o včasné varovanie pred nebezpečenstvom požiaru.

Podľa poznatkov pracovníkov v oblasti požiarnej ochrany v skutočnosti neexistujú dva úplne rovnaké požiare. Ak by sme toto tvrdenie akceptovali doslovne, citlivosť na príznaky požiaru by každý jednotlivý hlásič požiaru musel mať individuálne nastavenú v závislosti od konkrétnych podmienok v prostredí, kde je umiestnený. V tejto súvislosti sa často objavujú aj pripomienky užívateľov, že hlásiče nemajú príliš vysoké detekčné schopnosti, alebo nie sú dostatočne vyzbrojené proti umelo vyvolaným falošným poplachom. Zo skúseností odborníkov však vyplýva, že najčastejšími príčinami spôsobujúcimi vyše polovice falošných poplachov alebo iných chybných hlásení, sú chyby v aplikácii hlásiča.

Nesprávny a chybne nastavený hlásič umiestnený naviac na nevhodnom mieste dokáže spôsobiť zbytočnú paniku alebo nesignalizovať dosť zavčasu príznaky začínajúcej katastrofy. S týmito rizikami sa dokážu vysporiadať najnovšie typy interaktívnych hlásičov požiarov, ktoré sú vybavené automatickou elektrickou požiarnou signalizáciou. Ich úloha je pritom zo dňa na deň ťažšia, lebo signály hroziaceho požiaru a sa čoraz viac podobajú na signály z okolia alebo z pracovného procesu. Presné rozpoznanie pravdepodobnosti požiaru je základom hodnotenia poplašných zariadení. Nároky na detekčnú spoľahlivosť automatických hlásičov požiarov zo strany užívateľov stúpajú úmerne so vzrastom majetku, ktorý treba chrániť.

Jednou z najdôležitejších podmienok vysokého stupňa spoľahlivosti detekcie falošných podnetov je flexibilné softvérové vybavenie, ktoré rozoznáva a logicky spracováva i tie najjemnejšie podnety. Poplašný systém postavený proti javom signalizujúcim požiar, musí vedieť predvídať ich vývoj a aj na základe obmedzených informácií veľmi zavčasu určiť stupeň hroziaceho nebezpečenstva. Na to slúžia špeciálne detekčné algoritmy spracované na základe skúseností. Tie sú rozhodujúce na to, aby systém elektrickej požiarnej signalizácie rozoznal falošný poplach od skutočného nebezpečenstva. Niektoré príznaky sú takmer nerozoznateľné od prejavov skutočného požiaru. Názorným príkladom môže byť prihorená zápražka v kuchyni, alebo väčšie množstvo výfukových plynov na parkovisku. Systém pracuje s takýmito skúsenosťami „nahustenými ”vo svojej pamäti, vyhodnocuje ich a porovnáva so skutočnými podnetmi. Výsledkom je včasné a dôrazné varovanie pri prvom príznaku hroziaceho požiaru, menej falošných poplachov a ušetrené prostriedky za zbytočné zásahy požiarnikov.

Viac informácií sa dozviete

v relácii TA3 REALITY


Späť

Predaj apartmánov na zimnú dovolenku

Praskajúci oheň v krbe, zimná lyžovačka pod oknom, to je hádam sen každého, kto má v obľube zimné dovolenky v zasneženej prírode. V poslednom období sa na Slovensku stala doslova módna kúpa apartmánových domov po väčšinou vo vysokohorských lyžiarskych strediskách. V porovnaní s ostatnými typmi nehnuteľností spájajú v sebe niekoľko výhod. V prvom rade sú výhodnou investíciou, pre tých, ktorí radi vidia svoje peniaze rásť. Ich prenájom počas obdobia, kedy ich práve neobývate, vám môže vyniesť pár tisícok navrch. No v neposlednom rade im nemožno uprieť,..

Fenomén príliš malých bytov. Naozaj býva väčšina Slovákov v stiesnených podmienkach?

Fenomén príliš malých bytov. Naozaj býva väčšina Slovákov v stiesnených podmienkach? Hneď na úvod treba povedať, že túto tému možno označiť za súčasný a mimoriadne aktuálny problém; neustále sa mu venuje množstvo serióznych výskumov, ktoré v tejto oblasti zaradili Slovensko pod európsky priemer. Na druhej strane si ale treba uvedomiť, ako predmetná situácia vznikla: jednak je pozostatkom zvykov socializmu a jednak reakciou na dopyt po bytoch prakticky vo všetkých väčších mestách. Tento dopyt je hlavným argumentom v prospech malometrážnych bytov – ľudia,..

Exkluzívna zmluva - exkluzivita

 Ak chcete predávaťAk kupujeteExkluzivita - čo to vlastne je?Výhody exkluzívnej zmluvyDôležitá je dôveraPrečo je pre realitné kancelárie podpísanie exkluzivity výhrou?Čo obsahuje exkluzívna zmluva?Zhrnieme si to Aj vy potrebujete predať či kúpiť nehnuteľnosť a rozhodli ste sa zveriť svoj osud do rúk realitnej kancelárie? Za predpokladu, že ste si vybrali naozaj spoľahlivú a serióznu agentúru ste urobili to najlepšie, čo ste mohli. Ako a čo robiť pri obchodných transakciách prostredníctvom realitnej kancelárie vám poradíme v nasledujúcich riadkoch. Ak..

Stavebné konanie - uskutočňovanie stavieb a ich zákonné podmienky

Realizácia stavieb – nielen na základe stavebného povolenia   Stavby, zmeny stavieb alebo udržiavacie práce na stavbách sa môžu realizovať podľa stavebného povolenia alebo na základe ohlásenia stavebnému úradu.. Rozdiel medzi stavebným povolením a ohlásením spočíva v charaktere stavby, príp. prác, ktoré sa majú vykonávať. Stavebné povolenie je nevyhnutné pri stavbách každého druhu bez ohľadu na ich stavebnotechnické vyhotovenie, účel a čas trvania. Stavebné povolenie sa vyžaduje aj pri zmene stavieb, a to najmä pri prístavbe,..

Spoločný nájom bytu manželmi a jeho užívanie

Obraciam sa na Vás s touto otázkou: dňa 20.6.1995 som sa stal výlučným užívateľom družstevného bytu v Košiciach, teda bola so mnou spísaná zmluva o nájme bytu. V auguste 1996 som uzavrel manželstvo. Nedávno sme boli právoplatne rozvedení. Bývalá manželka sa z bytu odsťahovala a dňa 20.3.2010 som požiadal príslušnú mestskú časť o zrušenie trvalého pobytu pre bývalú manželku. Dostal som odpoveď, že bývalej manželke nezaniklo užívacie právo k bytu a mojej žiadosti bude vyhovené po predložení právoplatného súdneho rozhodnutia o majetkovo-právnom..

Ohováranie v nájomných a susedských vzťahoch

Dovoľujem si na vás obrátiť sa s prosbou o radu. Sme dve mladé pracujúce a podnikajúce študentky. V polovici minulého roka sme si našli ubytovanie v Nitre, jedná sa o byt v osobnom vlastníctve. S prenajímateľom sme mali dobré vzťahy, avšak pred dvomi týždňami sa stala nepríjemná vec - obyvateľom domu, kde bývame, boli do schránok vhodené pozvánky na domovú schôdzu s uvedením termínu - o deň, na ktorej sa malo riešiť údajné poskytovanie erotických služieb v byte prenajímateľa, s uvedením jeho mena, a s ktorým máme nájomnú zmluvu, ako aj údajný predaj..

Poistenie nehnuteľností

Čo zahŕňa a na čo sa vzťahuje poistenie nehnuteľnostiAko sa určuje výška poistnej sumyAko sa stanovuje poistná sumaSpôsob platby poistnéhoPoistná zmluva a všetko čo sa jej týkaTakže čo si treba pri zmluve všímať?Poistenie domácnostiPripoistenieNa čo sa vaše poistenie nevzťahuje?Poistite si aj okolité budovyUplatnenie náhradyAko postupovaťVlastniť miesto, ktoré môžete nazvať domov je jedným z najzákladnejších prianí každého človeka. A pritom často nezáleží na tom, či ide o byt alebo o dom, človek jednoducho túži mať svoj vlastný kút, kam sa môže..

Nehnuteľnosti sa viažu ...

Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia

Stavebné sporenie patrí dnes medzi najbežnešie formy sporenia ako si finančne zhmotniť svoje predstavy o vlastnom bývaní. Tak ako v každom segmente trhu, aj možnosti stavebného sporenia prinášajú novinky, ktoré sa prispôsobujú aktuálnym potrebám svojich spotrebiteľov. Hlavne pri súčasných možnostiach stavebného sporenia platí ono známe: „Kto šetrí má za tri.“ Aj preto prináša Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. nové alternatívy ako urobiť svoje bývanie úspornejším.Ekologické šetrenieOd 1. januára 2008 platí novela zákona o stavebnom sporení, ktorá..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.