Ako ušetriť na kúrení a zbytočne neplytvať teplom

 


Pravidelná údržba tepelných zariadení zabezpečí spoľahlivú vykurovaciu sezónu. Aby počas hlavnej vykurovacej sezóny bola pre odberateľov zabezpečená bezporuchová dodávka tepla a teplej vody, je potrebné vykonanie revízie a údržby tepelných zariadení pred jej začiatkom.

 


Rady ako zbytočne neplytvať teplom


  1. Najjednoduchším opatrením, ktoré môžu odberatelia urobiť sami, je vymeniť dlhé závesy a záclony kratšie, ktoré budú  siahať po parapetnú dosku. Keďže radiátory odovzdávajú teplo sálaním a prúdením, odstránením prekážok môže do miestnosti preniknúť  až o 25% tepla viac.
  2. V prieniku tepla do miestnosti môže brániť aj nábytok. Preto nie je vhodné umiestňovať pred radiátor napríklad veľké pohovky, skrinky a pod. 
  3. Správne vetranie a nastavenie teploty v miestnosti tiež ušetrí niekoľko eur. V zime by sa malo vetraťkrátko a intenzívne pri uzavretom termostatickom ventile. 
  4. Netreba prekurovať miestnosti. Zníženie teploty v byte o 1 °C  usporí náklady na teplo o 6%. 
  5. Dôležitá je aj správna vlhkosť v byte. Tá tiež ovplyvňuje tepelnú pohodou a spotrebu tepla.  Je vhodné udržiavať vlhkosť vzduchu na úrovni 50 – 65% pomocou odparovačov vody. 
  6. Na začiatku vykurovacej sezóny, ale niekedy aj počas nej, môže byť radiátor nerovnomerne teplý, alebo v ňom počuť prúdenie vzduchu. Vtedy je potrebné vypustiť vzduch z radiátora uvoľnením odvzdušňovacej skrutky. 
  7. Aby teplo z radiátorov zostalo v byte, je potrebné hlavne zamedziť jeho úniku. Najčastejším miestom úniku sú okná, dvere, obvodové steny a strecha. 

Vykurovacia sezóna sa už síce oficiálne podľa vyhlášky začala 1. septembra,  ale  vzhľadom na teplé počasie sa vykurovať začalo vo väčšine miest až po 20. septembri, kedy prišlo výraznejšie ochladenie. Na začiatku októbra sú denné teploty opäť vyššie, takže vykurovacia sezóna sa naplno ešte len rozbehne. Systémy centrálneho zásobovania teplom (CZT) sú na to dobre pripravené. Prípravy na vykurovaciu sezóny prebehli počas odstávok v letných mesiacoch.

 

Pred začiatkom vykurovacej sezóny, je nutná kontrola tepelno-technických zariadení akými sú kotle, tlakové nádoby, elektrické zariadenia a plynové zariadenia, prípadne zabezpečenie ich opráv, či výmeny zariadenia. Teplári začali s prípravami na blížiacu sa vykurovaciu sezóny hneď po skončení tej predchádzajúcej a využili na to letné mesiace, v ktorých je dopad obmedzenia dodávky tepla  na odberateľov najnižší.  


 „Kým odberatelia tepla napojení na systémy centrálneho zásobovania teplom (CZT) si mohli užívať leto bez starostí, pretože o všetko sa postaral  dodávateľ tepla, tak obyvatelia, ktorí si prevádzkujú vykurovanie vo vlastnej réžií, musia sami myslieť na všetky potrebné kontroly, revízie, opravy  a výmeny zariadení, ktoré je potrebné vykonať podľa platných pravidiel a aj si ich zrealizovanie oprávnenými osobami zabezpečiť“  uviedol predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla, Ing. Stanislav Janiš.

 

V poslednom období im pribudli nové starosti vyplývajúce zo Smernice EÚ, ktorej cieľom je  zlepšenie energetickej účinnosti a ochrana životného prostredia, ktorá sa týka všetkých kotlov a vykurovacích zariadení. Smernica je v platnosti síce už od roku 2015, ale   jej dopady len postupne pociťujú tí, ktorí si teplo vyrábajú individuálne.   Jedným z dopadov  tejto smernice je, že  časť kotlov fungujúcich na princípe tradičného spaľovania plynu, ktoré  majú nízku účinnosť pri spaľovaní fosílnych palív, sa s účinnosťou od 26.9.2018 nemôžu dovážať do krajín EÚ. Ide o tradičné kotly na plyn s otvorenou spaľovacou komorou s odvodom spalín do komína.


Smernica neprikazuje okamžitú výmenu starších menej efektívnych kotlov za nové vysokoúčinné. Avšak v prípade poruchy nekondenzačného kotla s nutnosťou jeho výmeny, je v súčasnosti možné nahradiť ho už len za taký kotol, ktorý spĺňa prísne požiadavky smerníc EÚ, napríklad za kondenzačný kotol.  Inštalácia kondenzačného kotla si  však vyžaduje navyše aj  vhodnú úpravu komína na odvod spalín a prívod vzduchu pre spaľovanie a pravdepodobne aj finančnú investíciu do regulácie  vykurovacích telies (radiátorov) tak, aby bolo zabezpečené dostatočné vychladenie vratnej vody do kotla.

 

„Ak vlastníci teda majú starší nekondenzačný kotol, mali by na  jeho výmenu  myslieť v predstihu a neodkladať ju na zimu, aby neboli počas zimy nemilo prekvapení. Náhrada takéhoto kotla bude totiž časovo, finančne aj technicky náročná“ priblížil predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla, Ing. Stanislav Janiš.

 

 Obyvatelia pripojení k centrálnemu zásobovaniu teplom, nemusia riešiť problémy s vykurovacími zariadeniami. Kompletný servis totiž zabezpečil ešte v letných mesiacoch ich dodávateľ tepla. Tým sa zabezpečuje bezpečná a bezporuchová prevádzka počas zimných mesiacov. Bytové domy zapojené do systému centrálneho zásobovania teplom (CZT) budú mať teda neobmedzený a bezstarostný prísun tepla počas celej vykurovacej sezóny.


Späť

Trendy spálňa 2022: Čo by v nej nemalo chýbať? Trendy spálňa 2022: Čo by v nej nemalo chýbať?

Dominanta celej domácnosti či srdce domova – aj takto by sa dala nazvať spálňa, ktorá patrí k hlavným miestnostiam v dome. Ak chcete, aby aj tá vaša vyzerala dobre a jednotlivé prvky v nej vytvárali príjemnú atmosféru, musíte si ju vedieť správne zariadiť. Inšpirujte sa najnovšími trendmi na rok 2022 a vytvorte si váš vysnívaný priestor na oddych.Atmosféru nastolíte posteľouNajvýraznejším kúskom celej spálne je posteľ. Každý si ju všimne hneď, ako do miestnosti vojde. Práve to je dôvod, prečo nesmie byť fádna. Využite jej dominantné postavenie a masívnosť..

Zelené a nízkoenergetické domy

Čo je zelený dom?Ako a kde stavať?Výstavba domuKde sme ušetriliSolárne domyPasívny solárny domAktívny solárny domIné ekologické materiály Nárast cien za energie, vyčerpateľnosť prírodných zdrojov či alarmujúci stav Zeme. Tieto a mnoho ďalších problémov núti spoločnosť hľadať nové technológie a ekologickejší materiál. S pojmom zelené a nízkoenergetické domy sa už stretol asi každý z vás, určite o nich aj niečo viete, ale bývať by ste v nich zatiaľ nechceli. Napriek nepopierateľným výhodám totiž ešte stále čelia tieto domy veľkej rade odmietavých..

Aké dokumenty potrebujete na realizáciu stavby

 Začneme pekne od začiatkuÚzemné rozhodnutieStavebné povolenieKolaudačné rozhodnutie   V posledných rokoch sa ľudské nároky na bývanie podstatne zmenili. Málokomu dnes stačí klasický radový byt, ktorý vznikol počas komunistickej výstavby s jeho pôvodným zariadením a rozložením. Rozdielne chápanie „dobrého bývania“ sa prejavilo najmä v oblasti výstavby rodinných domov. Výsledkom je nekonečne široká škála typov rodinných domov, prakticky každý si môže navrhnúť vlastnú predstavu svojho bývania, ktorú mu dobrý projektant zrealizuje. Hrany..

Prevod nehnuteľnosti na základe dedenia

V súvislosti s problematikou prechodu a prevodu nehnuteľností, najmä na základe dedenia, je nutné ozrejmiť teoretické pojmy niektorých základných ustanovení Občianskeho zákonníka, s ktorými sa v konkrétnych prípadoch každodenného života stretávame. V zásade sa dedičstvo nadobúda okamihom smrti poručiteľa § 406. Odvtedy môžu dedičia s dedičstvom zásadne nakladať. V tejto dispozičnej voľnosti sú však obmedzení tým, že na každé nakladanie z dedičstvom, ktoré presahuje rámec obvyklého hospodárenia, potrebujú súhlas súdu, a to až do skončenia..

Novela právnej úpravy vlastníctva bytov a nebytových priestorov II

Vážení čitatelia. V predchádzajúcom čísle Kompletného trhu nehnuteľností sme sa venovali novele právnej úpravy vlastníctva bytov a nebytových priestorov upravenej zákonom č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, ktorá bola prijatá a vyšla v Zbierke zákonov ako zákon č. 70/2010 Z. z. Okrem eliminácie nejednoznačnosti a nezrovnalostí týkajúcich sa úloh správcu bytového domu, vzťahov medzi vlastníkmi bytov a nebytových priestorov a správcom, príp. orgánmi spoločenstva vlastníkov bytov ako aj úpravy zakladania spoločenstiev..

Spoločná kúpa bytu

 Žijeme spolu ako druh a družka už niekoľko rokov a máme v úmysle kúpiť si spoločne byt. Ako naformulovať kúpnu zmluvu? Čo sa stane s bytom, keď uzavrieme manželstvo? Pavol K. a Mária M., BratislavaPokiaľ nie ste manželmi, môžete nadobudnúť byt len do podielového spoluvlastníctva. V takom prípade je potrebné uzatvoriť kúpnu zmluvu, ktorá musí obsahovať náležitosti uvedené v zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov s tým, že obaja budete uvedení na strane kupujúcich. V kúpnej zmluve by mali byť určené vaše spoluvlastnícke podiely na nadobúdanom..

Máte drahú hypotéku? Vymeňte ju!

Nie ste spokojní s aktuálnymi podmienkami vašej hypotéky? Nahraďte ju Flexihypotékou od VÚB banky s lepšou úrokovou sadzbou a bez poplatku za poskytnutie. Roman zo Senca dostal vo februári po piatich rokoch splácania hypotéky od svojej starej banky oznámenie o novej úrokovej sadzbe. Úrok bol 5,7% ročne, čo bolo približne toľko ako doteraz. Roman však dnes zarába viac, ako v čase, keď si bral úver, a so sadzbou tak nebol spokojný. „Navštívil som preto pobočku VÚB banky a oni ponúkli mi o percento lepší úrok. Nad..

Daň z nehnuteľností

Čo je to daň z nehnuteľností?Vyrubenie daneKto je to daňovník?Predmet daneVýška sadzby daneNovinkyProblematika dane z nehnuteľností je upravená v zákone č.582/2004 Z. z.o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady (ďalej len "zákon"). V podstate sa teda už tri roky zachováva v pôvodnom stave. Každý rok sa ale dejú jemné úpravy.Čo je to daň z nehnuteľností?  Zákon rozlišuje 3 druhy dane z nehnuteľností:daň z pozemkov,daň zo stavieb,a daň z bytov (kam patria pre účely dane i nebytové priestory v bytovom..

Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanieNa začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.