Rastúci slovenský dopyt po chorvátskych nehnuteľnostiach - krásy Jadranu a právne otázky kúpy

Omylom je, ak si niekto myslí, že v Stredomorí si nehnuteľnosť môžu dovoliť len superboháči, milionári. Napriek súčasnej situácii v Grécku ceny nehnuteľností postupne klesajú a z uvedenej situácie ťažia najmä Rusi a Taliani, ktorí skupujú nehnuteľnosti – apartmány, byty, domy, hotely a pod. Napríklad, klasický 2-izbový byt na gréckom ostrove je možné kúpiť od asi 45-50 tisíc eur, za ktorú je možné kúpiť 1- izbový byt v Bratislave.

 

Split a Dubrovnik - najväčší dopyt po luxuse

 

Pre Slovákov je stále najzaujímavejšou destináciou, či už na letné dovolenkové pobyty, alebo v zmysle čoraz častejšieho sťahovania sa do Chorvátska. Slovenskí občania objavili čaro tejto stredomorskej krajiny už v dávnych dobách a v súčasnosti sa Jadran označuje za tzv. Slovenské more. Nielen priezračné krištáľové more, ale aj nám blízka mentalita a jazyková blízkosť sú len časťou dôvodov, pre ktoré Slováci Chorvátsko vyhľadávajú.

 

V polovici 90. rokov sa začalo  postupné kupovanie nehnuteľností na území Chorvátska, kedy platil pôvodný právny režim na kúpu nehnuteľností pre cudzincov. Donedávna, približne do roku 2009, platil pre Slovákov pri kúpe nehnuteľnosti režim reciprocity, založený teda na vzájomnosti, a konkrétne na bilaterálnej zmluve medzi Slovenskou republikou a Chorvátskou republikou. Proces kúpy nehnuteľností v Chorvátsku bol do značnej miery veľkou spleťou pre cudzinca, avšak k istému odľahčeniu došlo v roku 2009, kedy Chorvátsko prijalo zákon, podľa ktorého zrovnoprávnilo v súvislosti s nadobúdaním nehnuteľností na svojom území občanov Európskej únie so svojimi občanmi. I napriek uvedenej snahe, ktorá má zaiste súvis s ambíciami Chorvátska o vstup do EÚ, ktoré by rado dosiahlo práve na jeseň 2011, je proces pre občanov SR nie úplne „hladký“ a preto odporúčame využiť služby realitných kancelárií, ktoré sa zaoberajú sprostredkúvaním predaja nehnuteľností práve z Chorvátska. Uvedené realitné kancelárie majú skúsenosti, svojich spolupracovníkov z domáceho chorvátskeho prostredia a zaiste vám pomôžu zorientovať sa v spleti zákonov a predpisov, aj tých daňových, a svojimi znalosťami vám zabezpečia pokojné a plne legálne nadobudnutie nehnuteľnosti na Jadrane – Slováci majú záujem o rôzne druhy nehnuteľností od apartmánov, bytov, cez vidiecke kamenné domy, vily alebo hotely. Najväčšiemu záujmu sa u Slovákov tešia apartmány, byty a samozrejme luxusné vily, ktoré vyhľadáva solventná slovenská elita zo strednej a vyššej triedy. Z lokalít, ktoré sa tešia hlavnému záujmu, veď napokon v Chorvátsku na pobreží sú v týchto dňoch teploty medzi 27 – 33 C, sú najmä oblasť strednej a južnej Dalmácie, a to v okolí miest Zadar, Dubrovník a Split. Práve oblasti v okolí Splitu a Dubrovníka sú prirovnávané k s Francúzskej riviére, a to nielen cenami, ale najmä dobrým životným prostredím, kvalitnými a dostupnými službami, starostlivosťou a tiež klientelou, ktorá si tu kupuje svoje sídla. Ide najmä o Rusov, Francúzov, Američanov, ale samozrejme aj Slovákov, ktorým učarovala táto nádherná časť chorvátskeho Mediteránu. 

 

Realitná kancelária - pokoj na duši Vám zabezpečí jej správny výber

 

Pri výbere realitnej kancelárie treba byť obozretný, hlavne si treba všimnúť, či realitná činnosť je predmetom podnikania daného subjektu. Za tým účelom je vhodné upriamiť svoju pozornosť na internetové stránky Živnostenského alebo príslušného obchodného registra.  Ďalšiu pozornosť venujte samozrejme poplatkom, ktoré budú od vás - ak si zaumienite spríjemniť život kúpou napr. vily v Chorvátsku, príp. predĺžiť si „dovolenku“ - realitné kancelárie požadovať. Služby variujú rôzne, tie najkvalitnejšie realitné kancelárie vám však zabezpečia hladký proces nadobudnutia nehnuteľnosti, od osobnej účasti priamo pri obhliadke nehnuteľnosti cez komunikáciu s predávajúcim, príp. chorvátskymi štátnymi orgánmi, ako napr. stavebným úradom, chorvátskym katastrom alebo daňovým úradom a pod. Renomované realitné kancelárie vám iste poskytnú aj náležité právne zabezpečenie, ako aj právny audit tej-ktorej vami vybranej nehnuteľnosti.

 

Právne a daňové otázky v cene

 

Zmluvy o kúpe nehnuteľností sa vypracúvajú spravidla v anglickom jazyku, aby sa tak uľahčila komunikácia medzi slovenčinou a chorvátčinou, pričom takéto zmluvy sú štandardnou záležitosťou. Kvalitná realitná kancelária vám iste ponúkne tie najlepšie, tzv. all inclusive služby.  

Pri kúpe nehnuteľnosti v Chorvátsku je zo zákona povinnosť zaplatiť daň z prevodu nehnuteľnosti, ktorá by mala byť uhradená príslušnému daňovému úradu do kalendárneho mesiaca od uzavretia zmluvy o kúpe nehnuteľnosti. Kto uhradí túto daň, to závisí od vzájomnej dohody predávajúceho a kupujúceho. Najčastejšie však daň uhrádza kupujúci, nie sú však vcelku výnimočné dohody pol na pol.

 

Čitateľské otázky adresujte na: LASAK@DEFENSA.SK


Autor: Mgr. Ján Lasák
KTN: 19/11

Späť

Poplašné systémy a zabezpečovacie zariadenia

 Uvažujme ako zlodejFaktory ovplyvňujúce rozhodnutie vlamačovTakže ako sa chrániť?DvereZámokOkná a zasklené plochyPoplašné systémyDelenie poplašných systémovMagnetické poplašné zariadenie Ľudskou prirodzenosťou je potreba chrániť seba, svojich najbližších a svoj majetok od nepamäti a na to využíva dodnes všetky svoje dostupné možnosti. V dnešných časoch je dôležitejšie krízovým situáciám predchádzať, ako ich riešiť a ľudia sa zaoberajú svojou ochranou o väčšej miere než v minulosti. Týka sa to aj bezpečnosti jednotlivcov a rodín a zabezpečenia..

Aké zariadenie kancelárie môže a dokáže podporiť vašu produktivitu? Aké zariadenie kancelárie môže a dokáže podporiť vašu produktivitu?

V dnešnom hektickom svete je efektívne zariadená kancelária základným kameňom pre dosiahnutie vysokého stupňa produktivity a pohody pri práci. Nielen v čase osobného voľna, počas spánku alebo dovolenky, ale aj v práci predsa potrebujeme na dobrý výkon adekvátne podmienky. Príjemnou správou je, že v ich vytvorení vám nemusí pomôcť len zamestnávateľ, ale veľa vecí si môžete zariadiť aj sami. Ktoré prvky môžete zahrnúť do svojej kancelárie, aby ste podporili svoju produktivitu? Správna kancelárska technika Moderná technológia je v súčasných..

Predaj apartmánov na zimnú dovolenku

Praskajúci oheň v krbe, zimná lyžovačka pod oknom, to je hádam sen každého, kto má v obľube zimné dovolenky v zasneženej prírode. V poslednom období sa na Slovensku stala doslova módna kúpa apartmánových domov po väčšinou vo vysokohorských lyžiarskych strediskách. V porovnaní s ostatnými typmi nehnuteľností spájajú v sebe niekoľko výhod. V prvom rade sú výhodnou investíciou, pre tých, ktorí radi vidia svoje peniaze rásť. Ich prenájom počas obdobia, kedy ich práve neobývate, vám môže vyniesť pár tisícok navrch. No v neposlednom rade im nemožno uprieť,..

Narúšanie pokojného bývania ako predpoklad pre zánik nájmu bytu

Rada by som sa informovala, či nás bytové družstvo môže kvôli dcére vysťahovať z bytu? Nemáme kam íst bývať a dá sa tomu vyhnúť, ak bytové družstvo zruší dcére trvalý pobyt a ona odíde preč? Vlastníkom bytu  je bytové družstvo a ja a manžel ako spoloční členovia družstva sme nájomníkmi. Máme dospelú dcéru, ktorá má totožný trvalý pobyt ako my a v čase našej neprítomnosti (manžel je dlhodobo mimo bytu a ja kvôli práci) býva dcéra v byte a susedia sa sťažujú, zatiaľ len ústne, na bytovom družstve, že za dcérou chodia všelijaké..

Pripravované zmeny v právnych úpravách - novela katastrálneho zákon a zákonov o notároch a advokácii

V súvislosti s pripravovanými zákonmi, ktorými sa majú zmeniť a doplniť katastrálny zákona, zákon o notároch a zákon o advokácii, nastanú mnohé legislatívne zmeny. Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal dňa 13.07.2009 okrem iného aj novelu zákona o notároch, ktorá bola schválená 24.6.2009 na 39. schôdzi NR SR. Po podpise by zákonné zmeny mali byť účinné od 1.9.2009. Cieľom navrhovaných právnych úprav je zvýšiť zvýšenie právnu a faktickú istoty zmluvných strán pri prevodoch nehnuteľností, definovať jednoznačného pôvodcu zmluvy o prevode..

Výmena a zámena bytov

Dobrý deň. V apríli 2005 som nadobudol kúpou v dražbe 2-izbový prízemný byt. Suseda mojich známych, ktorá býva v 3-izbovom byte, by sa rada presťahovala do bytu menšieho a prízemného, keďže nevládze chodiť na 4. poschodie. Môj byt by jej plne vyhovoval, ale natrafili sme na problém ako to papierovo zrealizovať. Pri predaji nehnuteľnosti by som musel asi zaplatiť 19% daň z predaja, čo je pre mňa samozrejme dosť nevyhovujúce. Bolo by možné byty vzájomne odpredať za symbolickú 1,-Sk, príp. darovať a takto znížiť výdavky na daň? Prosím, poraďte nám. Ďakujem.Andrej..

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..

Problémy s hypotékou?

Problém je na sveteKeď musí zasiahnuť bankaBanky znižujú úrokové sadzby   Nie je nič ľahšie. Jednoduchá cesta k bývaniu. Stačí len prísť. Riešenie ušité priamo na mieru. To sú len niektoré reklamné slogany, ktoré nás tak často oslovujú a pútajú našu pozornosť na rôzne produkty vedúce k vlastnému bývaniu.Spôsobov, ciest a produktov vedúcich k vlastnému bývaniu je v dnešnej dobe a situácii na trhu skutočne mnoho. Pritom nemusí ísť bezpodmienečne len o získanie nového bytu či domu, ale aj napríklad o kúpu zariadenia, stavbu garáže či bazénu,..

Lízing nehnuteľností

Čo to vlastne je?ZačiatkyOdlišnosti od ostatných lízingových foriemAko to funguje v praxi.Výhoda pre firmyPrečo sa oplatí lízing nehnuteľnostíČo nám ponúkajú lízingové spoločnosti?Produkty slovenských lízingových spoločnostíFinančný a operatívny lízingZhrnutie Skutočnosťou už aj na Slovensku je, že lízingové spoločnosti zarábajú peniaze na nehnuteľnostiach. Postup je absolútne totožný s lízingom napríklad áut. Zákazník nemá, alebo z rozličných dôvodov nechce poskytnúť celú sumu za kupovaný produkt a tak ho spoločnosť kúpi za neho a postupne..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.