Prevod spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti

Sme dvaja súrodenci a po rodičoch sme zdedili na polovicu stavebný pozemok v Bratislave. Moja sestra svoju časť predala, o čom som sa dozvedel až po tom, ako mi to nový vlastník oznámil. Ja som sa chystal na tomto pozemku postaviť dom, ale v tejto situácii neviem, či sa mám do stavby naozaj pustiť. Ako mám ďalej postupovať?
 

 J. N., Bratislava


 

Pre riešenie Vášho problému je rozhodujúce, kto je nadobúdateľom spoluvlastníckeho podielu Vašej sestry na predmetnom pozemku. Ak ním totiž bola blízka osoba Vašej sestry, to znamená v zmysle Občianskeho zákonníka napríklad jej dieťa, predkupné právo na spoluvlastnícky podiel Vašej sestry ste nemali a ak neboli porušené žiadne ustanovenia právnych predpisov týkajúce sa prevodu spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti, spoluvlastnícke právo takéhoto nadobúdateľa nie je možné spochybniť.
 

Iná situácia by však nastala, keby nadobúdateľom spoluvlastníckeho podielu Vašej sestry nebola tzv. blízka osoba. V tomto prípade totiž bola Vaša sestra povinná rešpektovať Vaše predkupné právo. To znamená, že najskôr Vám ako spoluvlastníkovi mala ponúknuť svoj spoluvlastnícky podiel a tým Vám umožniť, aby ste ho mohli prednostne nadobudnúť. Len v prípade, že by ste toto svoje zákonné oprávnenie v poskytnutej primeranej lehote nevyužili, mohla Vaša sestra bez ďalšieho rizika previesť svoj spoluvlastnícky podiel na inú osobu. Ak teda s uvedeným prevodom zásadne nesúhlasíte, ste oprávnený namietať jeho neplatnosť. Podľa Občianskeho zákonníka ide o relatívne neplatný právny úkon, čo znamená, že napriek jeho vade spočívajúcej v nerešpektovaní Vášho zákonného predkupného práva sa považuje za platný za podmienky, že sa jeho neplatnosti nedovoláte. Na základe uvedeného Vám odporúčam, aby ste písomne oznámili Vašej sestre a nadobúdateľovi jej spoluvlastníckeho podielu, že považujete daný právny úkon za neplatný. Ak by Vaša sestra a nadobúdateľ napriek tomu trvali na platnosti kúpnej zmluvy, je nevyhnutné obrátiť sa na súd s návrhom na určenie neplatnosti právneho úkonu. Rozhodujúcou podmienkou úspešnosti v tomto konaní však môže byť moment jeho podania. Keďže v tomto prípade je premlčacia lehota na uplatnenie Vášho nároku trojročná a začína plynúť odo dňa platnosti právneho úkonu, v tejto lehote je potrebné podať uvedený návrh na súde. V prípade, že by bol totiž tento návrh podaný oneskorene a protistrana by v konaní namietala márne uplynutie spomínanej lehoty, neboli by ste v spore úspešný.
 

Váš ďalší postup v tomto prípade však závisí od mnohých faktorov. Domáhať sa, aby súd určil neplatnosť kúpnej zmluvy, nebude mať zmysel v prípade, že sa s nadobúdateľom pozemku budete schopný dohodnúť o jeho využití, a teda aj o stavbe domu. Ak by totiž v otázke stavby domu na predmetnom pozemku nevznikol medzi vami žiadny problém, nebudete mať zrejme dôvod napadnúť platnosť kúpnej zmluvy. Ak by ste však mali v úmysle kúpiť spoluvlastnícky podiel druhého spoluvlastníka, pričom jeho nadobúdateľ by nebol ochotný Vám ho predať, bolo by odôvodnené snažiť sa o určenie neplatnosti kúpnej zmluvy a následne spoluvlastnícky podiel Vašej sestry kúpiť.
 

Ako vyplýva z uvedeného, Vašu situáciu je možné riešiť viacerými spôsobmi, pričom voľba pre Vás najlepšieho závisí najmä od podrobného oboznámenia sa s celou situáciou, odporúčam, aby ste sa obrátili na právnika zaoberajúceho sa problematikou nehnuteľností. Iste tým predídete mnohým problémom a s nimi súvisiacou zbytočnou stratou času a peňazí.


Späť

Krby a kozuby. Spríjemnime si zimu i leto. Krby a kozuby. Spríjemnime si zimu i leto.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že otázka krbov a kozubov nie je v súčasnom ročnom období aktuálna; pravdou však je, že na tieto veci je lepšie myslieť ešte v čase, keď nás treskúca zima nenúti k zbytočne rýchlym a prvoplánovým riešeniam. Ďalším faktom je, že mnohí z nás sú po zime „poučení“, ako sa pripraviť na tú ďalšiu. Poďme sa teda pozrieť na možnosti, ktoré v tejto oblasti máme, a zároveň sa môžeme pristaviť aj pri otázke ohňa v záhrade, ktorý môžeme využiť oveľa skôr. Kozub je nielen skvelým zdrojom tepla, ale i mimoriadne..

Exkluzívna zmluva - exkluzivita

 Ak chcete predávaťAk kupujeteExkluzivita - čo to vlastne je?Výhody exkluzívnej zmluvyDôležitá je dôveraPrečo je pre realitné kancelárie podpísanie exkluzivity výhrou?Čo obsahuje exkluzívna zmluva?Zhrnieme si to Aj vy potrebujete predať či kúpiť nehnuteľnosť a rozhodli ste sa zveriť svoj osud do rúk realitnej kancelárie? Za predpokladu, že ste si vybrali naozaj spoľahlivú a serióznu agentúru ste urobili to najlepšie, čo ste mohli. Ako a čo robiť pri obchodných transakciách prostredníctvom realitnej kancelárie vám poradíme v nasledujúcich riadkoch. Ak..

Ako zariadiť malú obývačku? Ako zariadiť malú obývačku?

Obývačka patrí k miestnostiam, ktoré sú využívané najviac, a na ich zariadení si dávame záležať. Lenže ak máte malú obývačku, musíte viac premýšľať o rozmeroch aj umiestnení nábytku. Čo by vám ani v malej obývačke určite nemalo chýbať? Pohovka je základ Pohovky alebo sedačky sú základom každej obývačky. V malom priestore ale treba využiť každý centimeter. Starostlivo tak vyberajte miesto, kam pohovku umiestnite. Najlepšie spravíte, ak jej nájdete miesto pri stene, prípadne aj pod oknami. Steny s oknami sa zariaďujú horšie, pretože si..

Nóvum v písomnom hlasovaní vlastníkov bytov- zjednodušenie účasti na správe bytového domu

Správca nášho domu nelegálne prevádzkuje kotolňu, ktorá patrí vlastníkom bytov a nebytových priestorov. Nemôže preukázať splnenie podmienok na podnikanie v tepelnej energetike podľa ustanovenia § 5 ods. 7 písm. a) zákona č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike. V mesiaci marci bola zrealizovaná zástupkyňou vlastníkov bytov, ktorá háji skôr záujmy správcu a nie je ochotná akceptovať vlastníkov bytov, akási podpisová akcia, kedy táto pani „chodila po bytoch“ a dávala podpisovať súhlas, resp. nesúhlas s istými otázkami,..

Zastúpenie fyzických osôb pri spravovaní ich nehnuteľného majetku

Pri právnych úkonoch súvisiacich s nehnuteľnosťami je možné dať sa zastúpiť inou fyzickou osobou, príp. právnickou osobou. Občiansky zákonník v danej súvislosti diferencuje medzi zákonným zastúpením a zastúpením na základe tzv. dohody o plnomocenstve. Zákonné zastúpenie Zákonné zastúpenie vzniká na základe zákona alebo rozhodnutia štátneho orgánu. Typickým príkladom zákonného zastúpenia je zastúpenie maloletého dieťaťa. Kto je jeho zákonným zástupcom, ustanovuje zákon č. 36/2005 Z. z. o rodine. Uvedené zastúpenie maloletého..

Predaj domu v exekúcii - nadobudnutie spoluvlastníckeho podielu

 Pred tromi rokmi som začal podnikať ako živnostník, no nedarilo sa mi. Z mojej činnosti mi zostali len dlhy, a čo čert nechcel, došla mi exekúcia. Keďže som nemal iný majetok, exekútor založil náš rodinný dom. Dom vlastnia dovedna štyri osoby, ja v jednej štvrtine. V rámci domu ešte má prenajaté priestory jedna firma, s ktorou máme nájomnú zmluvu. Obávam sa, že prídeme o dom ako aj o príjem za prenájom. Dá sa predísť predaju domu, môže nás žalovať firma, ktorej prenajímame priestor?Cyprián H., HlohovecPredpoklady na predaj nehnuteľnostiV prvom rade by..

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..

Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia

Stavebné sporenie patrí dnes medzi najbežnešie formy sporenia ako si finančne zhmotniť svoje predstavy o vlastnom bývaní. Tak ako v každom segmente trhu, aj možnosti stavebného sporenia prinášajú novinky, ktoré sa prispôsobujú aktuálnym potrebám svojich spotrebiteľov. Hlavne pri súčasných možnostiach stavebného sporenia platí ono známe: „Kto šetrí má za tri.“ Aj preto prináša Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. nové alternatívy ako urobiť svoje bývanie úspornejším.Ekologické šetrenieOd 1. januára 2008 platí novela zákona o stavebnom sporení, ktorá..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.