Predbežné opatrenie a jeho vplyv na nájomné vzťahy

„Podmienky preto, aby boli predbežným opatrením upravené pomery tak, že sa účastníkovi zakáže disponovať s nehnuteľnosťou, môžu byť splnené i vtedy, ak je nehnuteľnosť zaťažená záložným právom zriadeným v prospech tretej osoby. Keďže predbežné opatrenie nemá spätné účinky, nemá vplyv na existenciu nájomných vzťahov, ktoré vznikli pred vydaním predbežného opatrenia a nemôže zasiahnuť ani do práv tretích osôb. ”

(Uznesenie Najvyššieho súdu SR z 27. 04. 2002, sp. zn. 4 Obo 21/2001)

Krajský súd vydal dňa 19.12.2000 uznesenie, ktorým zakázal žalovanému - obchodná spoločnosť AXR, spol. s.r.o. (žalovaný) - nakladať s nehnuteľnosťami, ktoré žalovaný získal na základe zmluvy o vložení nepeňažného vkladu do spoločnosti, a to najmä ich založiť, previesť vlastnícke právo na tretiu osobu, zaťažiť vecným bremenom, alebo predmetné nehnuteľnosti prenajať. Krajský súd svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že žalobca súčasne s návrhom na vydanie predbežného opatrenia podal žalobu vo veci samej. Žalobca touto žalobou žiadal vysloviť absolútnu neplatnosť zmluvy o vložení nepeňažného vkladu do spoločnosti AXR, spol. s r.o., ktorú uzatvorila obchodná spoločnosť ZZT, a.s. a AXR, spol. s r.o. ako aj neplatnosť spoločenskej zmluvy žalovanej spoločnosti. Dôvodom pre údajnú neplatnosť zmluvy o vložení nepeňažného vkladu mal byť žalobcom uvádzaný rozpor s dobrými mravmi v zmysle § 39 Občianskeho zákonníka. Žalobca žiadal prostredníctvom predbežného opatrenia zakázať žalovanému nakladať s nehnuteľnosťami, ktoré spoločnosť BBT, a.s. (úpadca, obchodná spoločnosť, na ktorej majetok bol vyhlásený v danom čase konkurz) vložila ako nepeňažný vklad do žalovanej spoločnosti, v dôsledku ktorého mal úpadca získať v spoločnosti nerovnoprávne postavenie. Súd prvého stupňa dospel k záveru, že listiny predložené žalobcom na účel konania o predbežnom opatrení osvedčujú nárok žalobcu. Keďže tiež existovala reálna obava, že po prevedení nehnuteľností, ktoré úpadca vložil do spoločnosti ako nepeňažný vklad, by v prípade priaznivého rozhodnutia vo veci samej vznikol nenávratný alebo len ťažko napraviteľný stav, návrhu o vydanie predbežného opatrenia vyhovel.

Proti rozhodnutiu krajského súdu, ktorým bolo nariadené predbežné opatrenie, žalovaný podal odvolanie, v ktorom uviedol, že nemôže nakladať s nehnuteľnosťami, ktorých sa dotýka predbežné opatrenie, nakoľko na nich viazne záložné právo v prospech tretej osoby, BANKA, a.s., bez súhlasu ktorej ako záložného veriteľa ich nemôže scudziť, ani zaťažiť. Žalovaný v dôsledku uvedenej skutočnosti - existencia záložného práva na predmetných nehnuteľnostiach - považoval nariadenie predbežného opatrenia v prospech žalobcu za nedôvodné a nadbytočné. Žalovaný sa domnieval, že vyslovením zákazu prenajímať nehnuteľnosti bol neprimerane obmedzený vo svojich právach.

Nakoľko vo veci v prvom stupni konal a rozhodoval krajský súd, ako odvolací súd bol príslušný rozhodovať o odvolaní žalovaného Najvyšší súd Slovenskej republiky, ktorý prejednal vec bez nariadenia pojednávania. Dospel k záveru, že odvolanie nie je opodstatnené, pričom svoje rozhodnutie odôvodnil právnou povahou záložného práva a predbežného opatrenia. Záložné právo je vecnoprávnym prostriedkom zabezpečenia pohľadávok a ich príslušenstva. Z vecnoprávneho charakteru záložného práva vyplýva, že zabezpečovací záväzok sa viaže na záloh, avšak záložca nie je obmedzený v dispozícii. Záložné právo nebráni žalovanému predmetné nehnuteľnosti scudziť, prenajať alebo zaťažiť, teda vytvoriť situáciu, ktorej vzniku má predbežné opatrenie zabrániť. Nenariadením predbežného opatrenia by mohlo dôjsť k závažnej situácii, kedy by žalovaný mohol scudziť nehnuteľnosti a žalobca by v prípade kladného rozhodnutia vo veci samej bol ukrátený. Jeho nárok by nebolo možné v prípade úspechu vo veci uspokojiť.

Je dôležité zdôrazniť, že záložné právo nie je zriadené v prospech žalobcu, ale v prospech tretej osoby (BANKA). Nariadenie predbežného opatrenia nie je vzhľadom na voľnú dispozíciu nehnuteľnosťami zo strany žalovaného pri existencii záložného práva v prospech tretej osoby nadbytočné. Ak žalobca žiadal zakázať žalovanému nehnuteľnosti predať, založiť ich, či zaťažiť vecným bremenom, mal tým na zreteli efektívnu úpravu pomerov účastníkov do rozhodnutia vo veci samej.

Predbežné opatrenie smeruje do budúcnosti, zakazuje tak žalovanému konanie do budúcnosti, nepôsobí spätne. Pôsobí až od svojej účinnosti tak, aby žalovaný konal spôsobom vymedzeným v predbežnom opatrení. Predbežné opatrenie pri absencii spätných účinkov nemá vplyv na existenciu nájomných vzťahov, ktoré vznikli pred vydaním predbežného opatrenia. Vydané predbežné opatrenie preto do práv tretích osôb nemôže zasiahnuť.

Odvolací súd sa stotožnil s názorom súdu prvého stupňa, že predbežným opatrením treba zabrániť vzniku nenávratného alebo len ťažko napraviteľného stavu, v prípade kladného rozhodnutia vo veci samej, pričom rozsah predbežného opatrenia je primeraný právu, na základe ktorého boli dočasne upravené pomery účastníkov.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

Späť

Úskalia pri predaji rodinného domu

Faktory ovplyvňujúce cenu nehnuteľnostiOblasť, prostredieDopravná dostupnosť a inžinierske sieteAko môžu inžinierske siete ovplyvniť cenu?Prístup na pozemokStav vašej stavbyZapojiť do predaja realitnú kanceláriu? Ako postupovať?Na čo si treba dať najviac pozor? Ceny nehnuteľností u nás stagnujú. Podobne ako všade inde. Nie je to nič zarážajúce, aj keď sa po všetkých integračných procesoch, ktorými naša krajina za posledné roky prešla, predpokladal úplne opačný proces. Takže ako dom čo najvýhodnejšie predať? Kde sú výhody realitnej kancelárie? A ako..

Úprava bytu pre zdravotne postihnutých

FinancovanieDomov bez bariérBezbariérová kúpeľňaBezbariérová kuchyňaBezbariérová spoločnosťUbytovacie zariadenia a obchodné domyV Európe žije viac ako 50 miliónov postihnutých občanov. Ich každodenný život im znepríjemňujú veci, ktoré sú pre ostatných bežnými a vôbec si ich neuvedomujú. Ide napríklad o vysoké obrubníky pri cestách a chodníkoch, tiché semafory, rýchlo sa zatvárajúce dvere, nedostupné budovy či zle zaparkované autá. Obmedzenia sa však často nachádzajú aj na samotných pracoviskách a domovoch týchto ľudí. Pre bezproblémový život..

Ochrana súkromného vlastníctva

 Možno aj vy ste postrehli problémy, ktoré majú niektorí veľkofarmári, ale aj menší poľnohospodári s rozkrádaním ich majetku. V správach sa niekoľko ráz objavilo, ako zlodeji obrali farmy prakticky o úrodu a vlastníci, ktorí platia riadne dane za pozemok, za seba, za svoje príjmy, celý rok sa o pôdu starajú, musia dávať pozor, aby pri ich vyháňaní zo svojho pozemku zlodejom nejakým spôsobom neublížili, pretože hneď sa voči ním strhne vlna odporu. Štát, ktorý by sa mal postarať o to, aby sa nemusel každý o svoj majetok báť, namiesto toho obviní vlastníka..

Práva a povinnosti k spoločnému bytu

Pred asi pol rokom som sa oženil a teraz nám bol s manželkou pridelený obecný byt. Aké sú naše práva a povinnosti k spoločnému bytu? Čo sa stane v prípade, že sa rozvedieme, komu byt zostane? Môžeme byt od obce kúpiť?R.E. Kráľ, Bratislava Z otázky vyplýva, že Vám a Vašej manželke vznikol (podpisom nájomnej zmluvy s obcou) spoločný nájom obecného bytu. Podľa Občianskeho zákonníka budete mať k bytu rovnaké práva a povinnosti, najmä budete mať právo byt spoločne užívať a povinnosť podieľať sa spoločne na nákladoch spojených s užívaním bytu. Bežné..

Vymoženie práva k vydraženej veci a zodpovednosť dražiteľa

V dobrovoľnej dražbe som vydražila dom, o ktorom som si myslela, že je neobývaný - celkový dojem aj informáciu od dražobnej spoločnosti, že majiteľ je v Čechách - dom bez vody, plynu, elektriny. Bývalý majiteľ - môj dlžník, nebol nikdy prítomný. Ukázalo sa, že dom je predsa obývaný jedným Rómom. Povedal mi, že sa mu nechce odísť. Pracuje a prenájom si môže dovoliť, len nechce. Dala so mu 2 týždne na odsťahovanie, ale myslím, že sa nepohne, nič si zo mňa nerobí. Dom chcem čo najrýchlejšie predať. Dagmar I., Hradská Na dobrovoľné dražby sa vzťahuje..

Vklad do katastra nehnutelnosti. Návrh na vklad nehnuteľnosti, priebeh procesu a ktoré dokumenty sú k nemu potrebné Vklad do katastra nehnutelnosti. Návrh na vklad nehnuteľnosti, priebeh procesu a ktoré dokumenty sú k nemu potrebné

Katastrálne konanie završuje proces prevodu vlastníckeho práva z prevádzajúceho na nadobúdateľa a je dôležitou časťou tohto procesu spolu s uzavretím samotnej scudzovacej zmluvy. Tento článok dá v tejto súvislosti podrobnú odpoveď na nasledovné otázky:   - Prečo je po uzavretí zmluvy potrebné ešte podať návrh na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnutelnosti po kúpe nehnuteľnosti? - Čo musí obsahovať návrh na vklad a kam ho podať? - Aké prílohy musia byť k návrhu na vklad priložené? (skúsenosti z katastra nehnutelnosti..

Poistenie nehnuteľnosti – nie luxus, ale nevyhnutnosť

Domov je pre každého človeka miestom, ktoré preň predstavuje nielen súkromie a pohodlie, ale najmä bezpečie. To je dôvod, prečo si doň inštalujeme napríklad alarmy - snažíme sa ho urobiť čo najbezpečnejším miestom pre seba a svoju rodinu. Zároveň však tak, ako všetky tieto náležitosti chránia nás, tiež chceme, aby bol nejakým spôsobom chránený aj náš domov; akiste zaváži aj fakt, že sme do jeho budovania vložili nemalú námahu, čas aj finančné prostriedky. Aby teda nehrozila situácia, ktorá by nás o náš domov nejakým spôsobom pripravila bez možnosti..

Aké sú ceny nehnutelnosti - realitná bublina 2018?

Ako zistiť, či sú nehnuteľnosti nadhodnotené a či kúpou nehnuteľnosti neriskujeme?   Veľmi dobrým zdrojom informácií o tom, či ceny nehnuteľností sú príliš vysoké alebo či sa už nachádzame v oblasti realitnej bubliny a cena za nehnuteľnosť nepredstavuje reálnu hodnotu, ktorú poskytne obytný priestor jej vlastníkovi prostredníctvom možnosti bývania na veľa rokov je kompozitný index, ktorý počíta Národná banka Slovenska.  Ako uvádzajú analytici ÚMS (NBS) ceny nehnuteľností sa v roku 2018 nachádzajú v pásme VZOSTUPU, ďaleko od pásma BUBLINY...

Vlastníte nehnuteľnosť? Nezabudnite na poistenie.

Ako sa stanovuje poistná suma?Kedy je poistenie povinné?Poistenie obytných budovPoistenie domácnostiRozhovor s riaditeľom úseku neživotného poistenia Ing. Martinom GergelymPrečo by si majitelia bytov a domov mali nechať poistiť svoj majetok?Aké druhy poistenia odporúčate klientom, čo sa týka nehnuteľností?Existujú nehnuteľnosti, ktoré jednoducho poistiť nemožno - nevzťahuje sa na nich žiaden druh poistenia?Aký je rozdiel medzi jednotlivými druhmi poistenia, čo sa týka nehnuteľností?Ako má postupovať klient, ktorý si chce nechať poistiť domácnosť alebo nehnuteľnosť?Každý..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.