Klimatizácia vo výškových budovách

V dnešnej dobe už nie je klimatizácia žiadnym luxusom, práve naopak, stala sa neoddeliteľnou výbavou našich domov, bytov, či pracovísk. Počas horúcich letných dní, prináša osvieženie, prevetrá miestnosť a dlhodobo udržiava chladnejšie prostredie. V zime naopak dokáže udržať stabilnú teplotu vzduchu v miestnosti. Len málokto si však uvedomuje, že klimatizácia pomaly pôsobí aj na náš organizmus, čo nemusí byť vždy len prospešné. Senzibilnejší ľudia, môžu citlivo reagovať najmä na veľké teplotné rozdiely, ktoré sa môžu objaviť počas letných horúčav. Na prvý pohľad sa síce zdá, že schladenie v podobe príjemného chladnejšieho vzduchu je prospešné, opak je však pravdou. Nárazové schladenie ľudského organizmu môže byť v niektorých prípadoch veľmi nebezpečné. Nevhodne alebo nesprávne nainštalovaná klimatizácia si tak vyberá od nás svoju daň v podobe prechladnutí, zápalov, bolestí hlavy či malátnosti. Odborníci teda hovoria, klimatizácia môže i nemusí byť škodlivá. Rozhodujúca je skutočnosť, ako je klimatizácia nastavená, a ako je udržiavaná.

Navrhovanie, používanie, prevádzkovanie a udržiavanie klimatizačných zariadení upravuje vo svojich technických a hygienických normách aj slovenská legislatíva, ktorá sa zároveň postupne zjednocuje s legislatívou európskou. V praxi to znamená, že by nemal byť zásadný rozdiel medzi kvalitou vnútorného prostredia slovenských obchodov a kancelárií, v porovnaní s ktoroukoľvek európskou krajinou. Zaujímavosťou je, že klimatizácie za Atlantickým oceánom a v bohatých krajinách západu sú často na naše zvyklosti príliš "vychladené", pravdepodobne ako prejav vysokého luxusu alebo finančných možností majiteľa.

Klimatizácia sa teda môže ale aj nemusí stať zdrojom rôznych ochorení. Známe sú prípady mladých zdravých ľudí, ktorí po niekoľkých mesiacoch strávených v klimatizovanom pracovnom prostredí začali trápiť vážne zdravotné problémy. Závraty, studený pot na tele a to aj počas horúcich dní. To sú jedny z prvých príznakov, s ktorými sa mohli stretnúť viacerí, ktorí sú s klimatizáciou v bežnom kontakte. S chladnejším počasím sa môžu u niektorých ľudí ukázať bolesti hrdla, zápaly dutín a kašeľ, ktoré sa postupom času môžu stať chronickými. Výnimkou nebývajú ani zápaly močových ciest a to všetko ako dôsledok prudkého ochladzovania organizmu. Zabrániť tomu sa dá racionálnym používaním klimatizácie. V každom prípade, by nemala byť používaná počas celého dňa, ale iba v priebehu niekoľkých hodín, najviac štyri hodiny denne. Rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným klimatizovaným prostredím by nemal byť vyšší ako 5 maximálne 7 stupňov. Prudké zmeny teploty totižto ľudský organizmus vysiľujú, a sú teda zaťažkávajúcou skúškou pre obranyschopnosť organizmu.

Na klimatizáciu by sa nemali spoliehať predovšetkým ľudia s chronickými ochoreniami. Ak to však nie je možné, používať by ju mali veľmi citlivo a v obmedzenej miere. Naopak pre alergikov a astmatikov môže byť klimatizácia alternatívou ako vetrať oknami, a teda minimalizovať vnikanie alergénov zvonka. Klimatizácia totižto obsahuje filter a v prípade, že je udržiavaný správne, znižuje množstvo prachu v miestnosti. Jedným z negatívnym vlastností klimatizácie je aj skutočnosť, že vzduch vysušuje. To má za následok vysušovanie slizníc v nosohltane, kvôli čomu vznikajú rôzne ochorenia. Vysušovanie spôsobuje väčšina klasických systémov pracujúcich s výmenníkmi s nízkou povrchovou teplotou, kde sa vzdušná vlhkosť zráža a kondenzuje. Naopak veľkoplošné sálavé systémy neodvlhčujú vzduch, navyše sú bezhlučné a bezprievanové.

Je potrebné si uvedomiť, že negatívne pôsobenie klimatizácie nemusíte pociťovať hneď, ale aj po niekoľkých rokoch. Problémy s klimatizáciou môžu nastať aj z úplne iných dôvodov. Nie všetci totižto pociťujeme chlad a teplo pri tých istých teplotách. Preto je dôležité aj umiestnenie klimatizačného zariadenia. Ak ste viac chladnomilní snažte sa svoje pracovisko čo najviac vzdialiť od klimatizácie. Prúdiaci vzduch by nikdy nemal smerovať priamo na vás, ani keď máte pocit, že sa potrebujete schladiť. Je zrejmé, že tepelná pohoda je veľmi citlivá otázka. Rozsah komfortných teplôt sa pohybuje v rozsahu od 22 do 26 C. Pocit chladu umocňuje prúdenie vzduchu s rýchlosťou vyššou ako 0,2 m/s, ktorá hraničnou hodnotou, nad ktorú rýchlosť v pobytovom mieste nesmie vystúpiť. Samozrejme do toho vstupuje intenzita vykonávanej práce a druh odevu. Preto moderné klimatizácie spravidla umožňujú individuálne nastavenie vnútornej teploty. Užívatelia si však často mýlia koliesko termostatu s vypínačom osvetlenia. Reakčný čas klimatizačného zariadenia na zmenenú požiadavku sa neprejaví okamžite, zvyčajne to trvá niekoľko desiatok minút. Nastavovanie extrémnych teplôt mimo doporučeného rozsahu môže mať za následok prechladnutie pri príchode z vonkajšieho prostredia, keď sa teploty šplhajú nad 35 C. Zabúdať netreba ani na vlhkosť vzduchu v miestnosti. Optimálna je v rozmedzí od 50 do 60 percent.

Klimatizácia ako zdroj baktérií?

Klimatizácia sa môže podieľať aj na vzniku niektorých závažných ochorení a to najmä z toho dôvodu, ak sa v nej hromadia mikroorganizmy a baktérie. Tým, že z ventilácie prúdi vzduch, sa rozhýbu čiastočky prachu a baktérie. Práve v nich sa môžu nachádzať rôzne druhy mikroorganizmov. „Je to obyčajne vtedy, keď je zariadenie zdrojom masívneho mikrobiologického znečistenia. Zväčša ide o ochorenia s veľmi podobnými symptómami ako pri chrípke. Najzávažnejšie ochorenie v spojitosti s činnosťou klimatizačného zariadenia s vodným systémom môže byť závažná forma pneumónie, teda atypický zápal pľúc s ťažkým priebehom najmä u ľudí so zníženou imunitou,“ vysvetlila Katarína Halzlová z Úradu verejného zdravotníctva SR. Vodný systém sa však môže stať zdrojom infekcie v tom prípade, ak sa jedná o neudržiavanú, znečistenú a ohriatu vodu, ktorej aerosol sa dostáva do vzduchu. Býva to v záchytných vaniach zvlhčovacích komôr, ktoré nie sú odvodnené a primerane čistené. Problém nastáva vtedy ak sa namnožia baktérie. Opatrní by mali byť aj rodičia detí, ktorí by svoje ratolesti nemali vystavovať klimatizácii vo veľkom množstve. Imunitný systém sa deťom ešte len vytvára a preto sú náchylnejšie na rôzne ochorenia.

Klimatizácia pracuje na princípe nasávania vzduchu, ktorý následne filtruje, ohrieva, ochladzuje, vysušuje či zvlhčuje. Ten potom rozvádza ventilátorom ďalej. Práve filtrovanie má zabezpečiť to, že do vzduchu sa nedostanú rôzne baktérie, plesne či rôzne vírusy. Znižovať by mali aj množstvo peľu v miestnosti. Problémy však môžu nastať vtedy, ak nie sú správne a pravidelne čistené, alebo dokonca vymieňané. Mikroorganizmy sa tak môžu dostať naspäť do prúdiaceho vzduchu. To teda znamená, že vzduch sa opäť kontaminuje nežiaducimi látkami a dostáva sa aj do dýchacích ciest ľudí. Ak sa spóry baktérií dostanú do klimatizácie, môžu sa pri vhodných podmienkach začať rozmnožovať a ich množstvo sa v klimatizovaných miestnostiach môže niekoľkokrát zvýšiť. Nachádzať a rozmnožovať sa môžu v potrubí vzduchotechniky, na filtroch čistiacich zariadení či v nádržkách zvlhčovačov. Vyrážky, nádchu, či exém môžu spôsobiť alergikom najmä baktérie a mikroskopické vláknité huby, a plesne, ktoré sa zaraďujú medzi významné alergény. V ojedinelých prípadoch sa môžu v jednotlivých častiach klimatizačného zariadenia nachádzať aj podmienene patogénne mikroorganizmy, tzv. Legionella pneumophila, ktoré môžu spôsobiť ťažké pľúcne ochorenia známe aj ako tzv. legionársku chorobu, ktorá je sprevádzaná vysokou teplotou, bolesťami na hrudníku a kašľom. Zvlhčovače môžu byť živnou pôdou aj pre patogénne zárodky, preto by mali umožňovať dezinfekciu vody.

Výber klimatizácie

Úlohou klimatizácie je teda odčerpávanie tepla z miestnosti, pričom je dôležité upresniť si, koľko tepla v miestnosti vzniká, aká je v nej tepelná záťaž. Podľa toho by sa spravidla mal vyberať aj typ samotného klimatizačného zariadenia, čo je však úloha pre odborníkov. Výber zariadenia podmieňuje aj typ stavby a jej využite, počet miestností, ktoré sa v stavbe nachádzajú a majú byť klimatizované. Dôležitým faktorom je aj ich charakter, teda orientácia na svetové strany, počet okien, či dverí ale aj množstvo ľudí, ktorí sa pravidelne v miestnostiach zdržiavajú. No a v neposlednom rade je to aj umiestnenie samotnej klimatizácie. Ak sa jedná o realizáciu klimatizácie v novostavbe, najoptimálnejším riešením je, ak sa s ňou počítalo už aj v projektovej dokumentácii. Pri obývaných priestoroch môže byť problémom umiestnenie vonkajšej kondenzačnej jednotky.

Malé klimatizačné zariadenia s tepelným čerpadlom je možné v dnešnej dobe zakúpiť už aj v klasických supermarketoch. Sú to zariadenie s nižším výkonom, ktoré zväčša obsahujú aj diaľkové ovládanie. Sú ideálne do prenajatých priestorov, do miestností kde sa často premiestňuje zariadenie alebo tam kde nie je možná realizácia zabudovanej klimatizácie kvôli stavebným úpravám. Montáž sa zaobíde síce bez projektu, no pri ich kúpe treba myslieť aj na následný servis a možné poruchy. Ak sa teda chcete vyhnúť zbytočným problémom a chcete si byť istý, že klimatizácia bude fungovať spoľahlivo, obráťte sa v tom prípade radšej na odborníkov. Nielen že vám pomôžu pri výbere a správnej inštalácii, no ponúknu vám aj záručný a pozáručný servis.

Správne používanie klimatizácie

Správne používanie klimatizácie teda nemôže spôsobiť zdravotné problémy. Podľa odborníkov sa pod správnym používaním rozumie nastavenie správnych teplotných a vlhkostných parametrov, prípadne dodržanie pobytovej vzdialenosti od výfukových otvorov tak, ako boli navrhované v projekte. Pri správne navrhnutých vyregulovaných a udržiavaných zariadeniach tieto vytvárajú lepšiu tepelnú pohodu a nespôsobujú zdravotné problémy. V praxi však mnohé z hore uvedených podmienok nie sú dodržané, a preto klimatizačné zariadenia spôsobujú zdravotné problémy vnímané nielen subjektívne jednotlivými užívateľmi, ale sú aj objektívne zdokumentovateľné meraniami. Príčin môže byť niekoľko. Ako prvú príčinu je možné uviesť nesprávne alebo chybne naprojektované, či nadimenzované zariadenia. V praxi sa môžete stretnúť najmä s neprimerane vysokou rýchlosťou prúdiaceho vzduchu v priestore pracovného miesta. Toto spôsobuje nielen pocit prievanu a chladu, ale má priame zdravotné dôsledky. Prípustné rýchlosti presne určujú príslušné technické a hygienické normy.
Druhou vážnou príčinou je nedodržanie projektových parametrov počas realizácie stavby. Typickým prípadom je zmena vnútorného usporiadania priečok a pracovných stolov, ktoré však už nie sú zohľadnené v dopade na projekt vetrania a klimatizácie. Následne sa nepodarí v konečnom finiši stavebných prác doregulovať všetky zariadenia na projektom predpísané parametre, a preto sa môže stať, že niektoré výustky neprivádzajú žiaden vzduchu a iné vyfukujú príliš vysokou rýchlosťou. Poslednou etapou je zanedbanie prevádzkových predpisov alebo neodborné vykonávanie pravidelnej údržby. Zároveň je potrebné sa zmieniť aj o rozličných typoch klimatizačných zariadení. Nové technológie v spojení s kvalitnými budovami umožňujú eliminovať "klasické fúkacie" jednotky bezprievanovými a bezhlučnými výrobkami. Čoraz populárnejšími sa stávajú sálavé chladiace a vykurovacie stropy alebo chladiace trámy. Ich podstatnou výhodou je, že na úpravu teploty vzduchu v miestnosti nevyužívajú prúdenie studeného alebo teplého vzduchu, ale sálanie s malými rozdielom teplôt.

Údržba klimatizačných zariadení

Je teda pravdou, že vznik ochorení, ktoré podmienila klimatizácia, je spôsobený iba zlou údržbou samotného zariadenia. Zjednodušene povedané, ak sa majiteľ bude o klimatizáciu pravidelne starať, mal by sa akýmkoľvek ochoreniam vyhnúť. Na to, aby klimatizácia slúžila na svoj účel správne a bezchybne, musia užívatelia budov dodržať projektové návrhy a zabezpečiť kvalifikovanú prevádzku a údržbu zariadení. Napríklad zanedbaná výmena alebo čistenie filtrov spôsobujú jednak zníženie množstva privádzaného vzduchu, ale môžu spôsobiť množenie choroboplodných zárodkov. V žiadnom prípade nie je možné, aby majitelia budov dovolili neodborný zásah do nastavených parametrov alebo do usporiadania klimatizačných zariadení. Na trhu je dnes dostatok kvalifikovaných firiem, ktoré dokážu požiadavky odborne zhodnotiť a zrealizovať.

Pre obmedzenie nežiaducich vplyvov klimatizácie je teda potrebné filtre pravidelne meniť. Výrobcovia odporúčajú meniť filtre minimálne jedenkrát ročne v málo znečistených oblastiach, v tých znečistenejších (teda predovšetkým v mestách) aspoň dva krát ročne. Najvhodnejšie obdobie pre ich výmenu je práve jeseň, pretože v tomto období je znížený výskyt väčšiny biologických častíc vo vzduchu. V Európe existuje niekoľko noriem, ktoré hovoria o tom ako často kontrolovať, vymieňať, čistiť a dezinfikovať jednotlivé časti. Zabúdať by sa nemalo ani na dezinfekciu výparníka klimatizačnej jednotky. V dôsledku neustále vlhkého prostredia ktoré v ňom je, sa môže stať miestom vzniku rôznych plesní, ktorých spóry sa vo vzduchu nachádzajú.

Životnosť klimatizácie

Je nesprávne myslieť si, že klimatizácia vydrží niekoľko desaťročí. Životnosť klimatizácie sa plánuje na desať až pätnásť rokov podľa typu jednotlivých výrobkov. Samozrejme, že je priamo úmerná kvalitnej obsluhe a údržbe. Odborníci upozorňujú aj na skutočnosť, že je treba definitívne zabudnúť na predstavu bez údržbových technologických zariadení. Je zrejmé, že nové technológie a elektronizácia znižujú požiadavky na periodicitu a množstvo vykonávaných údržbárskych prác. Čistiť filtre, kontrolovať klinové remene, udržiavať v čistote výmenníky bude potrebné aj v budúcnosti spravidla len manuálne a kvalifikovane.

Akékoľvek šetrenie pri výbere starého alebo nového klimatizačného zariadenia je teda nesprávnym krokom. V prípade rekonštrukcie staršej budovy je samozrejmé, že sa vymení aj klimatizačné zariadenie. Akékoľvek využitie starých komponentov je šetrenie na nesprávnom mieste. Dvadsať rokov staré potrubné rozvody sú spravidla silno znečistené, ich vyčistenie je prakticky nemožné a cena novej inštalácie potrubných rozvodov nebýva najvyššou položkou rozpočtu. Prišívať nové záplaty na staré vrecia je teda nesprávne a konečný efekt môže výrazne znehodnotiť novú investíciu. Použitie starej klimatizácie môže so sebou priniesť aj určité riziká. „Stará klimatizácia je preto stará, lebo nedosahuje parametre nových výrobkov. Okrem fyzickej zastaranosti, ktorá spôsobuje vyšší hluk či vysokú spotrebu elektrickej energie, je v oblasti klimatizácií vysoká miera morálneho zastarania výrobkov. Technika aj v tejto oblasti kráča prudko vpred, a tak ako zmizli z našich ciest staré škodovky, nevyhnutne musia zmiznúť z budov i staré klimatizačné zariadenia,“ vysvetlil odborník na klimatizáciu.

Klimatizácia podľa druhu stavby?

Pri výbere samotného klimatizačného zariadenia je potrebné zohľadňovať aj typ stavby, no na rozmnožovanie baktérií v nej nemá typ budovy zásadnejší význam. Podstatným rozdielom v požiadavke na klimatizáciu výškových budov oproti nízko podlažným je to, že vo výškových budovách nie je vhodné inštalovať otvárateľné okná. V dôsledku toho nie je možné v takomto type budov uvažovať s prirodzenými vetraním oknami a preto je potrebné navrhovať vetranie nútené. To v praxi znamená, že každá miestnosť má privádzaný vzduch z centrálnej klimatizačnej jednotky, ktorý je filtrovaný, tepelne a vlhkostne upravovaný. A práve takéto vetracie zariadenia bývajú predmetom nespokojnosti užívateľov. Budovy s možnosťou prirodzeného vetrania sa tejto problematike môžu vyhnúť. 

Viac informácií sa dozviete

v relácii REALITY

vysielanej 28.3.2008 o 20:45 na TA3

 

 

Späť

Možné riziká pri hypotekárnych úveroch

Hypotekárny úver je stálej aj v dnešných časoch asi najbežnejším spôsobom, ako si ľudia dokážu zabezpečiť vlastné bývanie. A keďže hospodárska kríza je v súčasnosti snáď najviac skloňovaným pojmom, oslovili sme preto niekoľko finančných inštitúcií, aby sme sa od nich dozvedeli, aká je terajšia situácia na tomto poli a aké sú hlavné riziká pri poskytovaní týchto úverov.Ak sa rozhodneme zabezpečiť si bývanie pomocou hypotekárneho úveru, mali by sme si uvedomiť, že sme sa pustili do projektu, ktorý je behom na dlhé trate. Ak by sme ostali pri..

Sceľovanie pozemkov. V čom je jeho prínos pre spoločnosť?

Tento prostriedok bol prioritne určený na nápravu všeobecného stavu vlastníctva pozemkov na Slovensku, ktoré trpí nielen rozptýlenosťou vlastníctva, čo sa týka pôdy, ale následkom toho aj komplikovanosťou akéhokoľvek obchodovania s pozemkami. Odstránenie tohto stavu je dôležité najmä preto, aby sa mohol začať rozvíjať trh v tomto smere. Problém rozptýleného vlastníctva však ešte komplikuje množstvo neidentifikovaných vlastníkov, čo pokusy o usporiadanie a jednotný systém ešte viac brzdí. Poďme sa teda pozrieť na korene tohto stavu a na možnosti, pomocou..

Krb ako symbol domova Krb ako symbol domova

-->-->-->  „Po letných mesiacoch je jeseň v plnom prúde a naše mysle nám pri pohľade na sychravé počasie z poza okna viac blúdia v predstavách o posedení pri rodinnom v kresle. K tejto predstave o idylke čato patrí aj sen o veľkom či malom krbe z ktorého sála teplo do celej miestnosti. Nuž predstava je to pekná, ale čo všetko obnáša jej uskotočnenie si povieme v nasledujúcich riadkoch, aby teplo z vášho nového krbu vám prinášalo príjemne strávené chvíle v chladných mesiacoch.“ Stavebný materiál na krby Predtým ako si do svojho domova vyberieme..

Premlčanie a preklúzia - môže ísť o byty alebo iné reality či nehnutelnosti?

PremlčaniePreklúzia “Vaše právo je premlčané, nemôžete sa ho dovolávať na súde“. - a podobné vyjadrenia možno počuť z úst vašich faktických alebo potenciálnych zmluvných strán, či iných subjektov. Nastáva čas vytriezvenia a pohľad do očí reality. Premlčanie a preklúzia sú veľmi významné právne inštitúty, ktoré dlžník môže využiť pri svojej obrane, v prípade, ak veriteľ uplatní svoj nárok. V praxi však dochádza k zamieňaniu ich významu. Čo však pre vás znamená, že vaše právo sa premlčalo, či dokonca je prekludované?..

Neskolaudovaná stavba - otázka predaja a bývania

S mojím manželom máme vyhliadnutý rodinný dom na kúpu. Ide o novostavbu domu, no realitka, ktorá ho ponúka, sa vyjadrila, že nie je ešte skolaudovaný. Je táto skutočnosť pre nás ako kupujúcich na závadu? Aké môžeme očakávať ťažkosti s kúpou neskolaudovanej stavby, s trvalým pobytom ? Ivica S., Kľakany Ako sami uvádzate, vami postavený rodinný dom je neskolaudovaný. V zmysle platnej legislatívy to znamená, že neskolaudovaná nehnuteľnosť nemôže slúžiť účelu, na ktorý bola postavená - teda buď podnikateľským účelom, ako prevádzka podniku, vo..

K právnej úprave nájmu nebytových priestorov a zánik nájmu

Ustanovenia zákona č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov v znení neskorších predpisov sú vo vzťahu k všeobecným ustanoveniam § 663 a nasl. Občianskeho zákonníka špeciálne. Na vzťahy vyplývajúce zo zmluvy o nájme a podnájme nebytových priestorov možno všeobecnú úpravu použiť len v prípade, ak ich neupravuje osobitný zákon. (rozsudok Najvyššieho súdu SR č. k. Cdo 3/1997) Skutkový stav prípadu Prenajímateľ a nájomca v roku 1992 uzavreli zmluvu o nájme nebytových priestorov na dobu piatich rokov s tým, že si dojednali vzájomné..

Ako sa nestať obeťou realitného podvodu

 Ak sa spomenie termín realitný podvod, väčšinou každému napadne nejaký nedávny zločin bytovej mafie , táto otázka je však omnoho komplikovanejšia a jej „mafiánska“ stránka je len jednou časťou zla, aj keď má bezpochyby najviac tragických koncov. Podvody s realitami sa však netýkajú len osamelých starších ľudí a mŕtvol vylovených z rybníkov - oveľa viac je tých „prozaických“ prípadov, okolo ktorých sa robí menej kriku, avšak ich dôsledky sú pre postihnutých takisto ničivé a vo všeobecnosti by mali byť varovaním. Poďme sa teda pozrieť..

Hypotekárne úvery = pomocná ruka?

 Čo by ste mali vedieť o hypotekárnych úverochCieľová skupina pre bankyPostup pri vybavovaní hypotekárneho úveruTakže ako to prebieha?Podmienky, za akých môžete požiadať o hypoúverS akými poplatkami musíte počítať?Aká môže byť úroková sadzba? Môže ju klient nejakým spôsobom ovplyvniť?Spôsoby ručenia pri výstavbe nového domu   Hypotekárny úver znamená pôžičku na prefinancovanie kúpy alebo výstavby nehnuteľnosti, je to úver, ktorý je zaručený nehnuteľnosťou. V súčasnosti ho na Slovensku poskytuje osem bankových subjektov. Každá..

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.