Lízing nehnuteľností

Čo to vlastne je?
Začiatky
Odlišnosti od ostatných lízingových foriem
Ako to funguje v praxi.
Výhoda pre firmy
Prečo sa oplatí lízing nehnuteľností
Čo nám ponúkajú lízingové spoločnosti?
Produkty slovenských lízingových spoločností
Finančný a operatívny lízing
Zhrnutie

Skutočnosťou už aj na Slovensku je, že lízingové spoločnosti zarábajú peniaze na nehnuteľnostiach. Postup je absolútne totožný s lízingom napríklad áut. Zákazník nemá, alebo z rozličných dôvodov nechce poskytnúť celú sumu za kupovaný produkt a tak ho spoločnosť kúpi za neho a postupne od neho zinkasuje kompletnú čiastku plus, samozrejme, niečo navyše.

Čo to vlastne je?



Leasing nehnuteľností je produkt, ktorý je pomerne krátko na slovenskom trhu. Podľa slovenskej právnej úpravy leasing nehnuteľností je finančný prenájom, pod ktorým sa rozumie nájom nehnuteľností s dohodnutým právom kúpy prenajatých nehnuteľností, ak počas dohodnutej doby finančného prenájmu nájomca užíva prenajaté nehnuteľnosti za dohodnuté platby uhrádzané prenajímateľovi. Leasing nehnuteľností je príťažlivým spôsobom financovania, ktorý sklbuje výhody prenájmu a vlastníctva bez dopadu na úverové rámce zákazníka. Kapitál kupujúceho nebude dlhodobo viazaný, ale môže byť využitý aj na iné podnikateľské aktivity. Pevne dohodnuté splátky umožňujú stabilnú kalkulačnú bázu. Leasing v porovnaní s hypotékou prináša predovšetkým účtovné výhody. Prenajímaný objekt nie je vedený na klientovej súvahe, ale na podsúvahe. Takto sa zvyšuje klientova majetková výnosnosť bez vplyvu na pomer dlhu a kapitálu. Predajné transakcie a spätný prenájom dokonca umožnia vykázať skryté rezervy. Rôzne modely financovania, ktoré sú k dispozícii, umožnia klientom naplniť individuálne potreby. Zmluvu možno prispôsobiť klientovej individuálnej ekonomickej situácii a konkrétnym špecifikám jeho majetku. V neposlednom rade je zaujímavé skrátenie doby odpisovania majetku z dvadsať na dvanásť rokov.

Začiatky



Na úplnom začiatku sa však takýto produkt u nás nerozbiehal ľahko. Do roku 2004 jeho prudkému rozvoju bránilo dvojité zdanenie. Najskôr sa daň odvádzala pri obstaraní nehnuteľnosti, druhý raz pri prevode do vlastníctva zákazníka. Dnes sa už daň z prevodu a prechodu nehnuteľností neplatí a práve z tohto dôvodu sa za posledné dva roky dostal lízing nehnuteľností ako jeden zo spôsobov nadobúdania nehnuteľností na pozíciu, kde momentálne je. A prognózy hovoria, že postupom času sa ustáli na našom trhu ešte viac, pretože pokiaľ ho zatiaľ využívali najmä obrovské spoločnosti pri mnohomiliónových investíciách, banky robia všetko preto, aby lízing nehnuteľností bol atraktívny aj pre priemerne zarábajúcich ľudí.

Pravdou ale je, že nehnuteľnosti nadobudnuté formou lízingu u nás stále možno spočítať na prstoch niekoľkých rúk, na rozdiel od bežného lízingu áut.

Odlišnosti od ostatných lízingových foriem



Finančný prenájom nehnuteľností však má na rozdiel od lízingu osobných automobilov niekoľko odlišností. Hlavný rozdiel spočíva najmä v oblasti dotýkajúcej sa administratívnej stránky obchodu, ako aj vyššie sumy točiace sa v konkrétnom obchode.

Lízing nehnuteľností je v súčasnosti najvyužívanejší práve v oblasti priemyselných a logistických objektov. Sklady a úložné priestory sú lízingovými spoločnosťami vo všeobecnosti považované za využiteľnejšie ako napríklad administratívne priestory. V prípade kancelárskych budov sa podľa vyjadrení prenajímateľov nároky nájomcov menia rýchlejšie. Nie sme ale jediní. Podľa prieskumov európskej únie aj v ostatných krajinách dominujú sklady, za ktorými nasledujú priemyselné priestory. V niektorých štátoch sa ale do popredia dostáva aj lízing verejných budov, čo doposiaľ na Slovensku nie je veľmi v móde. Lízingové spoločnosti u nás sú ochotné financovať skôr spomínané kancelárske priestory, ako napríklad rekreačné objekty, tie totiž považujú za ešte rizikovejšie.

Lízing nehnuteľností je v porovnaní s lízingom ďalších predmetov približne asi na takej úrovni, ako keď sa začiatkom deväťdesiatych rokov na Slovensku rozbiehal lízing áut. Práve zrušenie dane z prevodu a prechodu nehnuteľností dáva spoločnostiam nádej, že lízing nehnuteľností sa na Slovensku postupne rozvinie. Určitú perspektívu do budúcnosti dáva prechod na medzinárodné účtovné podmienky. To sa môže pozitívne odraziť vo zvýšenom záujme o operatívny lízig. Tento totiž firmám a spoločnostiam umožňuje na podnikanie využívať aj majetok, ktorý nevlastní a týmto spôsobom si tak spoločnosť vlastne zlepšuje svoju obchodnú bilanciu.

S lízingom nehnuteľností zatiaľ u nás neoperujú všetky lízingové spoločnosti. Najväčšie skúsenosti s nimi má CAC Leasing, a.s. Bratislava a Tatra leasing. Trh totiž podľa názoru viacerých spoločností je síce dosť veľký, ale počet vhodných objektov však nedosahuje optimálne množstvo potrebných na tento druh obchodu. Za vhodné objekty sa totiž považujú pomerne nové budovy, ktoré sú nájmovo ziskové. Trh s lízingom nehnuteľností u nás teda v podstate realizujú spoločnosti, ktoré majú zahraničné zastúpenie.

Ako to funguje v praxi.



Presne ako u lízingu áut. Zákazník príde do lízingovej spoločnosti, predstaví nehnuteľnosť a v prípade záujmu spoločnosti sa dohodnú na obchodných podmienkach. Lízingovka odkúpi nehnuteľnosť a ponúkne klientovi úrokovú sadzbu, samozrejme zvýšenú o prirážku. Mnohí záujemci o lízing práve túto prirážku považujú za niečo znevýhodňujúce. Lízingové spoločnosti však tvrdia, že prirážka je na rovnakej úrovni, ako keď si zrátate všetky sumy okolo bankového úveru. Tvrdia totiž, že ceny, konkurenčné tým, ktoré ponúkajú banky, si môžu dovoliť z dôvodu, že do úplného splatenia zostávajú majiteľmi nehnuteľnosti.

Výhoda pre firmy



Ak porovnáme klasický úver od banky a lízing, možno tu nájsť pre firmy istú výhodu. V prípade lízingu možno majetok rýchlejšie odpisovať ako pri bežnom obstarávaní. Usporiť takto možno až niekoľko miliónov, kde samotná výška úspor závisí od hodnoty majetku.

Pred zmenou zákonov týkajúcich sa nehnuteľností bola minimálna doba odpisovania dvadsať rokov, teraz sa skrátila na dvanásť rokov. Toto zrýchlené odpisovanie dáva firmám možnosť naozaj ušetriť. Lízingové spoločnosti však neposkytnú lízing nehnuteľnosti každému. O poskytnutí lízingu rozhoduje najmä bonita.

Klienti však získavajú aj ďalšie výhody. Lízingová spoločnosť, ako majiteľ budovy, je totiž povinná sa starať o budovu, zabezpečovať všetok právny servis, ako aj poistenie.

Prečo sa oplatí lízing nehnuteľností



Oproti minulým rokom v oblasti využívania a poskytovania lízingu nastalo niekoľko legislatívnych zmien, o ktorých možno povedať, že jeho využívanie zvýhodňujú. Najvýraznejšie zmeny v zákonoch týkajúcich sa nehnuteľností sú platné od 1. januára minulého roka.

Najväčšiu zmenu v oblasti využívania a poskytovania lízingu spôsobila novela zákona o dani z príjmov. Ide najmä o úpravu súvisiacu so zmenou zákona o účtovníctve pochádzajúcu z roku 2004. Z tejto zmeny vyplýva, že od januára minulého roka účtuje o predmete lízingu nájomca, teda zákazník lízingovej spoločnosti. Do tohto času tak robila lízingová spoločnosť. Možno teda povedať, že majetok síce zostáva vo vlastníctve „lízingovky“, v aktívach však s ním pracuje nájomca.

Zmena nastala aj v oblasti účtovania úroku. Od roka 2004 roka sa o ňom účtuje samostatne, dovtedy bol súčasťou nájomného.

Nájomca majetok zároveň odpisuje. Odpisy sú takisto vo sfére lízingu pomerne novo zavedenou záležitosťou. Na základe nedávnych legislatívnych zmien odpisy nahradili dovtedajšie nájomné.

Ďalší zákon, ktorý súvisí s lízingom, zákon o prevode a prechode nehnuteľností, je od januára minulého roka zrušený. V praxi sa okrem iného očakáva, že zvýhodní lízing nehnuteľností.

Čo nám ponúkajú lízingové spoločnosti?



V súčasnosti už každá väčšia lízingová a banková spoločnosť zastrešuje vo svojom portfóliu aj lízing nehnuteľností. Bankám však chýba dostatok skúseností, preto zatiaľ väčšina z nich investuje iba do lízingu megaobchodov, kde sa prelievajú mnohomiliónové investície.

Posledné roky po od stránení spomínaných daňových a účtovných bariér a pri doterajšom ekonomickom raste našej malej krajiny ukazovatele hovoria v prospech takejto formy nadobudnutia nehnuteľností. Iba vlani bol podiel lízingu nehnuteľností jedna desatina z celkového koláča na celom trhu lízingu. Hovoríme tu približne o piatich miliardách korún. Vedú klienti z odvetvia priemyslu, stavebníctva a služieb a priemyselné a obchodné objekty.

V minulom roku uzatvorili všetky slovenské lízingové spločnosti spolu sedemdesiat zmlúv. Ak by sme tieto financie prepočítali na vozidlá, boli by to desiatky tisíc kontraktov. Najlepšie si počínali Immorent Slovensko, patriaci do skupiny Erste Bank. Vlani prekonal vlastný plán, pretože chcel uzatvoriť zmluvy v hodnote pol druha až dve miliardy korún. Napokon sa zastavil až na bezmála 2,2 miliardy korún v nových zmluvách. Popri zahraničných gigantických spoločnostiach sa ale presadili aj menšie slovenské podniky. Na druhom mieste vlani skončil CAC Leasing, pod ktorý sa v roku 2004 začlenila dovtedy samostatná firma HVB Leasing Real Estate Bratislava a medzi hráčov s dobrým výsledkom sa zaradil aj Tatra leasing.

V nasledujúcich riadkoch sa budeme venovať práve produktom posledných dvoch spomínaných firiem.

Produkty slovenských lízingových spoločností



Firmy ako CAC Leasing a Tatra leasing ponúkajú samozrejme vo svojom portfóliu aj poradenstvo, kde vám pracovník spoločnosti presne odporučí formu obchodu, ktorá vašej momentálnej situácii najviac vyhovuje. Nie je ale na škodu, ak sa predtým poradíte aj s odborníkom, ktorý nepatrí do konkrétnej firmy. V žiadnom prípade sa vám nebudú snažiť poradiť zle, ale jednoducho vykreslia produkt spoločnosti ako najviac vyhovujúci, čo sa často nezakladá na pravde, pretože môžete u konkurencie nájsť lízing šitý akoby vám na mieru.

Firmy teda odporučia a zabezpečia väčšinou viaceré možnosti riešenia vašej situácie. Produkty sa týkajú prefinancovania výstavby novej budovy, obstarania a rekonštrukcie nehnuteľnosti v zornom poli vášho záujmu, alebo v rámci spätného lízingu odkúpenia vašej nehnuteľnosti a jej následného spätného prenajatia.

Služby okolo lízingu nehnuteľností sa týkajú samozrejme aj celého spektra doplnkových služieb. Sú nimi napríklad spolupráca pri výbere nehnuteľnosti, jej kvalifikované overenie a ohodnotenie, koordinácia zmluvnej dokumentácie a právnych postupov týkajúcich sa lízingovej transakcie, profesionálny prehľad projektových nákladov a ich kontrola, organizácia plánovacích, inžinierskych a stavebných prác, kontrola termínov, sledovanie stavebného prístupu a technický dozor a zabezpečenie poistných podmienok.

Finančný a operatívny lízing



Finančný lízing

Na internetových stránkach obidvoch spoločností sa dočítate o dvoch formách lízingu nehnuteľností. O finančnom a operatívnom. Pri finančnom lízingu je lízingová spoločnosť ako prenajímateľ vlastníkom nehnuteľnosti a zákazník ako nájomca sa stane jej ekonomickým vlastníkom. To znamená, že nehnuteľnosť môže klient viesť vo svojom účtovníctve a odpísať ju už za dvanásť rokov.

Tento lízing patrí zatiaľ k málo využívaným. Vďaka nemu však klient môže odpísať majetok rýchlejšie ako pri obstaraní v hotovosti, na úver, či na splátky. Predmet lízingu je väčšinou poistený automaticky ihneď pri podpise lízingovej zmluvy. Spomínané spoločnosti väčšinou spolupracujú s poisťovňami, takže ak predpokladáte problémy, tak by nemali vzniknúť. Podľa našich zistení žiadna zo slovenských spoločností podnikajúcich v oblasti lízingu nehnuteľností výšku poistného počas doby lízingu nemení. A nepomernou výhodou je, že ušetríte čas za vybavovanie administratívnych úkonov.

Opaeratívny lízing

Operatívny lízing je druhou alternatívou a viaže sa prevažne na účtovanie podľa medzinárodných účtovných štandardov, ktoré vám umožňujú uskutočniť uskutočniť mimosúvahovú „off-balance“ lízingovú transakciu. Tento typ lízingu je v podstate prenájom nehnuteľnosti, kde sa splátky stávajú vaším daňovým nákladom.

Operatívny leasing patrí k moderným a neustále sa inovujúcim formám užívania obchodných, prevádzkových, skladových a výrobných priestorov. Operatívny lízing vám ponúka tieto výhody:

V prvom rade nehnuteľnosť nebude figurovať v súvahe vašej firmy. Ďalšou výhodou je, že nehnuteľnosť môže byť aj inej osobe ako nájomcovi a doba operatívneho leasingu závisí od obchodnej dohody medzi vami a lízingovou spoločnosťou. Každá rovnomerná splátka nájomného je v plnej výške.

Zhrnutie



Pri lízingu nehnuteľností môžete využiť celý rad výhod, ktoré vám ponúka.

  • Lízing nehnuteľností vám môže ušetriť nezanedbateľnú časť vašich zdrojov, keďže platíte iba za používanie príslušnej nehnuteľnosti.
  • CAC LEASING vám na rozdiel od bánk umožňuje prefinancovať aj celú nehnuteľnosť.
  • Lízingová splátka je presne definovaná na celé obdobie trvania lízingovej zmluvy, čo vám môže značne uľahčiť plánovanie finančných tokov.
  • Prevod vlastníctva k nehnuteľnosti na začiatku lízingu resp. po jeho ukončení nie je daňovo zaťažený.
  • Pri operatívnom lízingu nemusíte vykazovať v pasívach záväzky vzniknuté z lízingového vzťahu, predmet lízingu vedie v bilancii lízingová spoločnosť.
  • Rýchle a flexibilné spracovanie žiadosti je samozrejmosťou, ktorá vám ušetrí mnoho drahocenného času.
  • Lízing nehnuteľností je pre vás oveľa prístupnejší ako úver z banky. Na podpísanie lízingovej zmluvy vám postačí len niekoľko dokumentov a minimum garancií. Ako garanciu na krytie potenciálneho rizika môžete použiť aj samotnú nehnuteľnosť, ktorá je predmetom lízingu.
  • Finančný lízing dokonca obsahuje aj opciu na kúpu prenajatej veci za symbolickú cenu.

Späť

Môžu esenciálne oleje zvyšovať kvalitu bývania - nehnutelnosti? Môžu esenciálne oleje zvyšovať kvalitu bývania - nehnutelnosti?

Ako súvisia nehnuteľnosti a aromatické esenciálne oleje? Na prvý pohľad sa zdá, že tieto dva pojmy nemajú nič spoločné, no byt, dom, či chata, ale aj kancelársky priestor, garáž a pivnica sú miesta, kde sa pohybujú ľudia a trávia v nich prevažnú časť svojho života. Zároveň reality predstavujú významnú časť majetku ich vlastníkov a veľmi dobre uchovávajú svoju hodnotu. Dôvodov uvedomiť si, pri čom všetkom nám môžu napomáhať éterické oleje je veľa... ak poznáme ich účinky. Esenciálne oleje sú..

Ako vyriešiť otázku garáže

Je prirodzené, že pre každého majiteľa auta je starostlivosť o jeho miláčika vysokou prioritou; nejde pritom len o praktickú stránku veci, teda zabezpečiť pre seba a pre rodinu odvoz do práce či do školy, ale je tu aj istá forma "osobného vzťahu". Tento fakt je, pravdaže, individuálny, avšak málokto sa ponad kúpu nového tátoša prenesie bez toho, aby sa pristihol pri intenzívnom uvažovaní o tom, aký vplyv naň bude mať napríklad zlé počasie či ako ho čo najlepšie zabezpečiť, aby v krátkom čase nezmenilo majiteľa.   Riešením týchto praktických..

Inžinierske siete

 Projektovanie nových a rekonštrukcia existujúcich sietíAko začať projektovať stavbu?Ako môžu inžinierske siete ovplyvniť cenu?Overte si možnosť napojenia sa do verejných vedeníPrístup na pozemokMalá radaVodovodPlynovodLežatý rozvodSpád, odvodnenie a čistenie plynovodného potrubiaKanalizáciaAko navrhnúť vnútornú kanalizáciu?Elektrické vedenie V nasledujúcich riadkoch sa budeme venovať inžinierskym sieťam ako faktoru, ktorý môže značne ovplyvniť kúpu, resp. cenu vášho nového príbytku, čo robiť, ak vaše budúce obydlie nie je pripojené na tieto..

Zabezpečovací prevod práva k nehnuteľnosti

V slovenskej spoločnosti dlhodobo rezonovala otázka rozporuplného konania nebankových subjektov, ktoré poskytli občanom pôžičky na základe zmluvy o pôžičke, pričom občania za splnenie svojich záväzkov vrátiť požičanú sumu spolu s príslušným úrokom „ručili“ svojimi nehnuteľnosťami. Súčasťou týchto zmlúv bolo ustanovenie o tzv. zabezpečení záväzku prevodom práva k nehnuteľnosti. A tak v mnohých prípadoch došlo k uzavretiu zmlúv, z ktorých vyplývajúce záväzky občania neboli schopní, a to i pri vynaložení dobrej vôle, plniť. V konečnom..

Prístup na pozemky v rámci susedských vzťahov

Na jednej z hospodárskych budov na mojom pozemku som potreboval opraviť strešnú krytinu. Do budovy začalo zatekať a hrozilo, že časť strojov uskladnených vnútri bude dažďovou vodou poškodená. Poškodená časť budovy sa nachádza v mieste, kam sa však nedá dostať z môjho pozemku. Musím prejsť cez záhrady ďalších dvoch susedov, avšak jeden z nich namieta, že na jeho pozemok nesmiem vstúpiť. Tvrdí, že je to jeho pozemok a nikto cudzí nemá právo naň vstupovať bez jeho povolenia. Ide o dôsledok dlhoročných susedských sporov. Mne však hrozí škoda a strechu..

Exekučný predaj nehnuteľnosti v dražbe I.

S priateľom sme sa rozhodli kúpiť rodinný dom s tým, že polovica bude napísaná na neho a druhá polovica na mňa. Moja otázka znie, v prípade, že by priateľ ako živnostník skrachoval, môžem prísť v exekútorskej dražbe o svoju časť domu ? Ako to právne ošetriť a ako prebieha taký exekučný predaj? Ďakujem za odpoveď. Oľga M., Kremnica Partneri nie sú manželmi Je dôležité uvedomiť si, že partnerstvo resp. partnerské spolužitie nemá oporu v zákonných ustanoveniach zákona o rodine - nie je rovnocenné manželskému zväzku. Môžete síce viesť spoločnú..

Stavebné sporenie

Stavebné sporeniePrincíp a priebehVýhodyDôležité pojmyStavebné sporenie je dnes jedným z najefektívnejších nástrojov financovania bytovej výstavby nielen vo vyspelých západoeurópskych ekonomikách ale aj u nás. Prvým oficiálnym dňom, počas ktorého začala Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., vykonávať svoju činnosť, bol 16. november 1992. Prvá stavebná sporiteľňa a. s., bola prvou špecializovanou bankou tohto druhu v strednej a východnej Európe. Založili ju tri renomované európske bankové domy: Slovenská štátna sporiteľňa, š.p.ú. (v súčasnosti Slovenská..

Prečo si vybrať open space kancelárie: nová teória activity-based workplace

V posledných rokoch sa nie len väčšie úspešné firmy ale aj takzvaní podnikatelia na voľnej nohe usilujú o navodenie produktívnej atmosféry pri práci. Open space kancelárie sú pre pracujúcich ľudí v mnohom veľkým prínosom a to či už máte firmu s množstvom zamestnancov, alebo ste podnikateľ, ktorému sa nedarí zachovať motiváciu na gauči vo vlastnom byte. Otvorené priestory kancelárií, ktoré minimalizujú možnosti vytvoriť si súkromné priestory, odstraňujú steny a dvere, sa v histórii prvýkrát uplatnili niekde v 50.-tych..

Poistenie nehnuteľnosti – nie luxus, ale nevyhnutnosť

Domov je pre každého človeka miestom, ktoré preň predstavuje nielen súkromie a pohodlie, ale najmä bezpečie. To je dôvod, prečo si doň inštalujeme napríklad alarmy - snažíme sa ho urobiť čo najbezpečnejším miestom pre seba a svoju rodinu. Zároveň však tak, ako všetky tieto náležitosti chránia nás, tiež chceme, aby bol nejakým spôsobom chránený aj náš domov; akiste zaváži aj fakt, že sme do jeho budovania vložili nemalú námahu, čas aj finančné prostriedky. Aby teda nehrozila situácia, ktorá by nás o náš domov nejakým spôsobom pripravila bez možnosti..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.