Vývoj cien bytov V Bratislave v roku 2007

Analýza cien bytov v Bratislave sa robila z plnohodnotných 13.410 údajov za obdobie od januára do decembra 2007. Priemerná cena m2 bytu v Sk sa vypočítavala bez výrazných odchýliek narúšajúcich trend. Oddelene sa vypočítavali ceny novostavieb od cien starých bytov, aby sa odhalil ich vplyv na rast cien starých bytov.

Graf č.1: Tento graf poukazuje na to, že 34% z celkovej ponuky bytov pripadalo na ponuku novostavieb. Toto malo zákonitý vplyv na vývoj celkovej výslednej ceny, ktorú novostavby ťahali nahor.

Graf č.2: Tento graf ukazuje, že najväčší podiel na množstve ponúkaných nových bytov mal štvrtý a následne druhý bratislavský okres, čo bolo spôsobené najmä tým, že v poslednom štvrťroku sa uvoľnilo do ponuky viacero nových projektov s veľkou kapacitou bytov.

Graf č.3: Tento graf ukazuje, že v prípade starých bytov sa hlavne v prvých dvoch tretinách roka udržiavali pomery ponúkaných bytov na rovnakej úrovni. Poslednú tretinu roka, približne od konca septembra sa na veľkosti ponuky začal odzrkadľovať tlak developerov na verejnosť vyhláseniami o očakávanom rapídnom náraste cien, čo malo za následok špekulatívne dočasné držanie bytov a následne zvýšenie voľných bytov k predaju.

Graf č.4 a 5: Grafy štruktúry ponúkaných bytov ukazujú, že staré byty v Bratislave možno bez problémov zohnať maximálne do 4 izieb. Ponuka viac ako 4-izbových starých bytov je vzácna. Pri novostavbách naopak, developeri rátajú s ľahším predajom dvoj a viac izbových bytov.

Graf č.6: Tento graf ukazuje priemernú veľkosť bytov ponúkaných v jednotlivých bratislavských okresoch, kde do štvorizbových bytov majú stále najväčšiu metráž byty v Starom Meste. Väčšie metráže ako v Starom Meste sú len vo veľkometrážnych bytoch novostavieb.

 

Graf č.7 ukazuje vývoj cien všetkých bytov

Graf č. 8 vývoj cien novostavieb

Graf č. 9 vývoj ceny starých bytov, odzrkadľuje skutočný pomer medzi jednotlivých lokalitami. Na tomto grafe je zaujímavý vývoj v druhom okrese na konci roka, kde cenu starých bytov ovplyvnili tlaky spomínané pri grafe č.3, kedy sa napríklad predávali garsónky o výmere 24 až 28 m2 za 2,3 až 2,6 mil. Sk.

 

Graf č.10 - 14: V týchto grafoch sú zobrazené vývoje priemerných cien ponúk nových, starých ako aj všetkých bytov v jednotlivých okresoch Bratislavy. Vo všetkých týchto grafoch vidieť stúpajúcu tendenciu vývoja. V prvom, treťom okrese sú novostavby najdrahšie. Najplynulejšia krivka je v štvrtom bratislavskom okrese, kde za posledných štvrťrok developeri pustili do predaja najväčších počet bytov, hlavne v oblasti Karlovej Vsi.

Záverom si dovoľujem skonštatovať neúmerný rast cien starých bytov hnaný mohutnou výstavbou v hlavnom meste. Je však predpoklad, že takýto rast cien starých bytov nie je dlhodobo udržateľný a môže nastať výrazný pokles cien starých bytov.

Viac informácií sa dozviete
v relácii REALITY
vysielanej 18.1.2008 o 20:45 na TA3

 

Späť

Na krásu záhradného jazierka musíte myslieť už v zime Na krásu záhradného jazierka musíte myslieť už v zime

Umelo vybudované záhradné jazierko v blízkosti domu na záhrade môže byť pre vás  skvelým miestom na odpočinok nielen v horúcom letnom dni. Aj teraz počas jesene si ešte môžete pri tejto nádhernej malej vodnej ploche užiť veľa radosti a pokoja. Už o pár dní tu ale máme zimu a chlad, pred ktorými treba ochrániť nielen naše príbytky, ale aj tento vysnívaný kúsok raja. Ak to podceníte, potešenie s privítania jari nemusí byť tak príjemné. Ktoré kroky treba pre splnenie tohto cieľa podniknúť? Vyčistite dno Aby ste sa mohli tešiť na jar z krásneho..

Bazény

Možno si poviete, že písať v čase krízy o bazénoch, či iných luxusných veciach nemá zmysel a zaoberať by sme sa mali len serióznymi témami. Nuž nebuďme na seba až takí prísni, lebo cez leto vás určite bude viac zaujímať to, ako svojim deťom vyplníte voľný čas. Určite veľa času s nimi strávite pri bazéne. Tak si radšej roztvorte slnečník a prečítajte si zopár rád, ako si dobre zadovážiť vlastný bazén, ako sa nervovať čítaním o zlom stave tej či onej ekonomiky.Ak bývate v rodinnom dome a ešte k tomu na dedine, skúste si dobre popremýšľať..

Úskalia pri predaji rodinného domu

Faktory ovplyvňujúce cenu nehnuteľnostiOblasť, prostredieDopravná dostupnosť a inžinierske sieteAko môžu inžinierske siete ovplyvniť cenu?Prístup na pozemokStav vašej stavbyZapojiť do predaja realitnú kanceláriu? Ako postupovať?Na čo si treba dať najviac pozor? Ceny nehnuteľností u nás stagnujú. Podobne ako všade inde. Nie je to nič zarážajúce, aj keď sa po všetkých integračných procesoch, ktorými naša krajina za posledné roky prešla, predpokladal úplne opačný proces. Takže ako dom čo najvýhodnejšie predať? Kde sú výhody realitnej kancelárie? A ako..

Neplatnosť právneho úkonu v konaní o dedičstve

Sme štyria súrodenci. Naša mama zomrela v roku 2005, kedy prebehlo aj dedičské konanie. Mama ešte za života uzavrela s naším bratom kúpnu zmluvu, ktorou mu predala časť „rodičovského“ domu a časť mu darovala. V zmluve si vyhradila právo doživotného bývania a darovanie podmienila, že ju brat doopatruje a bude sa o ňu starať. Nestalo sa tak, odcestoval na dlhé obdobie do Nemecka a o mamu sa staral náš otec a my. Dokonca brat nezaplatil ani cenu za kúpu domu, ale ako vlastník domu figuruje on. Brat nám zmluvu nechce ukázať, mama nám kúpnu zmluvu tiež odmietala..

Exekučný predaj nehnuteľnosti v dražbe II.

-->-->--> S priateľom sme sa rozhodli kúpiť rodinný dom s tým, že polovica bude napísaná na neho a druhá polovica na mňa. Moja otázka znie, v prípade, že by priateľ ako živnostník skrachoval, môžem prísť v exekútorskej dražbe o svoju časť domu ? Ako to právne ošetriť a ako prebieha taký exekučný predaj? Ďakujem za odpoveď.Oľga M., KremnicaZačiatok článku - Exekučný predaj nehnuteľností v dražbe I.Udelenie príklepu a vznesenie námietokPo tom, ako sú splnené všetky zákonné predpoklady na vyhlásenie dražby - vydanie dražobnej vyhlášky,..

Darovanie a darovacia zmluva

Okrem kúpnej zmluvy či obdobných kontraktov, darovanie je jedným z najčastejších spôsobov nadobúdania nehnuteľností. Určitú popularitu tohto kontraktu spôsobuje možnosť získania nehnuteľnosti bez finančných výdavkov. Nevýhodou darovacej zmluvy však je “neistota” obdarovaného subjektu, keďže darovanie možno napadnúť, čím sa oslabuje panstvo obdarovaného nad darovanou vecou. Otázku darovania upravuje Občiansky zákonník v ustanovení paragrafov 628 – 630. Pre vznik darovacej zmluvy je potrebný súhlasný prejav vôle darcu a obdarovaného. Darovacou zmluvou..

Ceny nehnuteľností

Lízing nehnuteľností

Čo to vlastne je?ZačiatkyOdlišnosti od ostatných lízingových foriemAko to funguje v praxi.Výhoda pre firmyPrečo sa oplatí lízing nehnuteľnostíČo nám ponúkajú lízingové spoločnosti?Produkty slovenských lízingových spoločnostíFinančný a operatívny lízingZhrnutie Skutočnosťou už aj na Slovensku je, že lízingové spoločnosti zarábajú peniaze na nehnuteľnostiach. Postup je absolútne totožný s lízingom napríklad áut. Zákazník nemá, alebo z rozličných dôvodov nechce poskytnúť celú sumu za kupovaný produkt a tak ho spoločnosť kúpi za neho a postupne..

Novinky v stavebnom sporení

Správa bytových domovCieľ projektu a konferencieNovela zákona o stavebnom sporeníOkruh poberateľov štátnej prémieAsi nikoho v súčastnej dobe neprekvapí, že medzi základné túžby človeka patrí splnenie si sna o vlastnom bývaní či zmodernizovaní toho, čomu hovoríme vlastný domov. Cesta k peknému a hlavne útulnému bývaniu vedie viacerými cestami. Medzi tie najviac využívané cesty ako sa k tomuto cieľu priblížiť patrí na Slovensku stavebné sporenie. Aby tento nástroj na splenie si sna o peknom bývaní mohol lepšie reagovať na potreby ľudí, dochádza na tomto..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.