Neplatnosť právneho úkonu v konaní o dedičstve


Sme štyria súrodenci. Naša mama zomrela v roku 2005, kedy prebehlo aj dedičské konanie. Mama ešte za života uzavrela s naším bratom kúpnu zmluvu, ktorou mu predala časť „rodičovského“ domu a časť mu darovala. V zmluve si vyhradila právo doživotného bývania a darovanie podmienila, že ju brat doopatruje a bude sa o ňu starať. Nestalo sa tak, odcestoval na dlhé obdobie do Nemecka a o mamu sa staral náš otec a my. Dokonca brat nezaplatil ani cenu za kúpu domu, ale ako vlastník domu figuruje on. Brat nám zmluvu nechce ukázať, mama nám kúpnu zmluvu tiež odmietala predložiť. Je možné túto zmluvu napadnúť, žeby sa dom prerozdelil medzi všetkých súrodencov - dedičov? Ako máme postupovať, je možné niečo podniknúť? Ďakujem vám za radu.

 

Júlia K., Zollikofen, Švajčiarsko


 

Kúpna zmluva bola zavretá medzi vašou matkou a bratom. V tejto súvislosti ide o dvojstranný právny úkon, v rámci ktorého sú stanovené práva a povinnosti oboch zmluvných strán. Vaša matka mala povinnosť odovzdať predmet kúpy, tejto povinnosti korešpondovala povinnosť vášho brata prevziať predmet kúpy a zaplatiť dohodnutú kúpnu cenu - teda pokiaľ ide o časť domu, ktorej predaj bol predmetom kúpnej zmluvy. Vychádzajme zo stavu, že v tejto zmluve bolo naozaj uvedené právo doživotného bývania, ako sama uvádzate.

K darovaniu dochádza na základe písomnej zmluvy, ak teda vaša matka , resp. brat tvrdili, že došlo k darovaniu, musela byť vyhotovená darovacia zmluva. Obe zmluvy slúžili ako podklad na zápis vlastníckeho práva k domu do katastra nehnuteľností. Ak máte záujem oboznámiť sa s obsahom kúpnej, či darovacej zmluvy, kontaktujte príslušnú správu katastra - správa príslušná podľa miesta, kde sa predmetná nehnuteľnosť nachádza - za účelom nahliadnutia do týchto materiálov.

Ak váš brat za predanú časť domu nezaplatil matke kúpnu cenu, pričom cenu treba pritom dojednať v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, inak je zmluva neplatná, došlo k porušeniu záväzku čo založilo právo na odstúpenie od zmluvy. V tomto prípade sa váš brat mohol bezdôvodne obohatiť, nakoľko získal majetkový prospech plnením bez právneho dôvodu. Prípadne môže kúpna zmluva trpieť neplatnosťou, pokiaľ cena nebola dojednaná a pod. Alebo, ak v zmluve nebolo zahrnuté ustanovenie o práve doživotného bývania pre vašu matku, opäť mohlo dôjsť k zneplatneniu zmluvy, keďže by sa mohlo jednať o zavretie zmluvy v tiesni za nápadne nevýhodných podmienok. Tieseň môže byť spôsobená inou osobou, alebo účastník zmluvy si tieseň mohol spôsobiť sám. O nevýhodné podmienky ide vtedy, ak plnenie poskytované poskytnuté jednou zmluvnou stranou je v zjavnom nepomere k s plnením, ktoré poskytuje druhá zmluvná strana.

Nie je vylúčená ani možnosť , že by mohlo ísť o tzv. zastrený právny úkon (tzv. dissimulácia). Pri dissimulácii účastníci právneho úkonu zastierajú iný právny úkon, ktorý medzi sebou urobili,  napr. pri darovaní veci sa predstiera, že ide o kúpnu zmluvu a pod. Dissimulácia neodporuje zákonu, avšak zastretý právny úkon platí, ak  vyjadruje vôľu účastníkov právneho vzťahu a ak popritom spĺňa všetky náležitosti konkrétneho právneho úkonu. Vyjadrím tak domnienku, že by za určitých okolností mohlo ísť v tomto prípade o snahu o vydedenie ostatných súrodencov, avšak ide len o teoretickú úvahu, nakoľko úkony (zmluvy) nenapĺňajú znaky vydedenia.

Uvádzate, že po smrti vašej matky prebehlo konanie o dedičstve, pričom práve „rodičovský“ dom nebol zahrnutý do aktív po poručiteľovi. Pokiaľ ide o darovaciu zmluvu, podľa ust. § 484 Občianskeho zákonníka, pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovanie. Zo strany darcu môže ísť napríklad o také predmety darovania, ktoré svojou povahou a výškou ceny prekračovali obvyklé darovanie zodpovedajúce jeho zárobkovým a majetkovým pomerom. Pokiaľ táto záležitosť bola v konaní o dedičstve opomenutá, treba obnoviť konanie a predmet darovania pripočítať k cene dedičstva (kolácia). Postupujte tak v zmysle ustanovení Piatej hlavy Občianskeho súdneho poriadku (OSP), § 175a a nasl.

Ak budete fyzicky disponovať hore uvedenými zmluvami, dajte ich preštudovať právnikovi, ktorý zmluvy posúdi a následne zvolí vhodný postup. Môže byť podaná v prvom rade na súde žaloba o určenie neplatnosti zmluvy, a vzhľadom na to následne postupovať ohľadne dedičstva. Ak by sa ukázalo, že zmluva naozaj trpí vadami, bol by tu vzhľadom na účastníkov a skutkové okolnosti priestor pre spojenie vecí v zmysle § 112 OSP.

 

Späť

Realitná kancelária – áno či nie?

Bytoví podvodníciV čom vám pomôže realitná kanceláriaNa čo si dať pozor pri výbere realitnej kancelárieTakže ako postupovať?Ako sa pohybujú ceny bytov a rodinných domov? Čo ich ovplyvňuje?Zhrnutie výhod využitia služieb realitnej kancelárieMožno práve teraz stojíte pred dôležitou transakciou s vašou nehnuteľnosťou a zvažujete, či zveriť alebo nie určité kompetencie realitnej kancelárii. Nie je to jednoduché rozhodnutie, pretože ak sledujete realitný trh, sem tam sa vyskytnú aj podvodníci. A možno máte predstavu, že to budú zbytočne vynaložené peniaze,..

Požiarna ochrana

Množstvo požiarov aj napriek zväčšujúcej sa populačnej uvedomelosti a novodobým protipožiarnym systémom neustále stagnuje, nedarí sa znížiť ich počet. Ohňa sa odpradávna ľudia báli, nieto ešte v spojení s príbytkom. Od zaklínania domov pred týmto nemilým hosťom sme prešli prudkým technologickým pokrokom. Protipožiarne budovy Na bezpečnosť a ochranu proti požiarom sa musí dbať nielen pri využívaní už hotových stavieb. Zhodný podiel zodpovednosti majú aj projektanti a stavebníci. Stavba sa už v počiatkoch jej realizácie z hľadiska požiarnej..

Problémy pri napojení sa na inžinierske siete

Ak sa rozhodnete nad stavbou vlastného rodinného domu, poviete si, že základom je vybrať si dobrú lokalitu s dispozične riešeným stavebným pozemkom. Po tomto kroku by sa už nič vážne nemalo stať a jedinou starosťou by mala byť len samotná výstavba vášho domu. Lenže človek mieni a život mení. Problémy totiž môžu nastať už pri samotnom pripájaní sa na inžinierske siete. Nemusí ísť pritom o technický problém, ale vyslovene susedský. Aké konkrétne nepríjemné situácie vám môže priniesť realita, si povieme v nasledujúcich riadkoch. Predstavte si,..

Prevod spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti Prevod spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti

Sme dvaja súrodenci a po rodičoch sme zdedili na polovicu stavebný pozemok v Bratislave. Moja sestra svoju časť predala, o čom som sa dozvedel až po tom, ako mi to nový vlastník oznámil. Ja som sa chystal na tomto pozemku postaviť dom, ale v tejto situácii neviem, či sa mám do stavby naozaj pustiť. Ako mám ďalej postupovať?  J. N., Bratislava Pre riešenie Vášho problému je rozhodujúce, kto je nadobúdateľom spoluvlastníckeho podielu Vašej sestry na predmetnom pozemku. Ak ním totiž bola blízka osoba Vašej sestry, to znamená v zmysle Občianskeho zákonníka..

Darovanie a darovacia zmluva

Okrem kúpnej zmluvy či obdobných kontraktov, darovanie je jedným z najčastejších spôsobov nadobúdania nehnuteľností. Určitú popularitu tohto kontraktu spôsobuje možnosť získania nehnuteľnosti bez finančných výdavkov. Nevýhodou darovacej zmluvy však je “neistota” obdarovaného subjektu, keďže darovanie možno napadnúť, čím sa oslabuje panstvo obdarovaného nad darovanou vecou. Otázku darovania upravuje Občiansky zákonník v ustanovení paragrafov 628 – 630. Pre vznik darovacej zmluvy je potrebný súhlasný prejav vôle darcu a obdarovaného. Darovacou zmluvou..

Kúpa bytu v prospech maloletej osoby a zákonné zastúpenie

Chceme pre dcéru, ktorá ešte nedosiahla 18 rokov, kúpiť byt ako odmenu k maturite. Ako máme v danej veci postupovať, je potrebné uviesť jej meno priamo v kúpnej zmluve ako aj uviesť jej podpis? Alebo kto podpisuje zmluvu, keď byt nadobudne naša dcéra. Niekde som počula, že vraj sa vyžaduje aj zásah súdu, hoci mi to pripadá divné. Ako to bude s elektrárňami, správcom a pod.? Ďakujem za odpoveď. Jana Š., Nitra Maloletý zmluvu nepodpisuje V samotnom texte zmluvy o nadobudnutí nehnuteľnosti (kúpna zmluva a pod.) uveďte vašu dcéru ako nadobúdateľa nehnuteľnosti...

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..

Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené? Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku Dom alebo byt?V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.