TA3: Reportáž - Ceny bytov neklesajú, ale stagnujú

Aj napriek hospodárskej kríze neklesajú ceny bytov tak, ako sa očakávalo. Predávajúci aj kupujúci momentálne vyčkávajú, čo bude ďalej. Inak na tom nie sú ani developeri, rozostavané stavby sa snažia dokončiť - s výstavbou nových sa však neponáhľajú.

Ceny starých bytov ale aj novostavieb sa v závislosti od regiónu či mestskej štvrti výrazne líšia. Pri súčasných podmienkach by sa podľa odborníkov mali optimálne ceny novostavieb pohybovať okolo 1.700 € za meter štvorcový, staré byty by mali byť v priemere o tretinu lacnejšie. Momentálna situácia kedy ceny stagnujú však nahráva viac predávajúcim ako kupujúcim.

Ceny bytov závisia aj od toho kedy sa dokončia rozostavané novostavby. Mnohé z nich, najmä tie ktoré financujú banky sú podľa odborníkov momentálne pozastavené a termíny dokončenia sa posúvajú.

Veľkí developeri ale aj banky zhodne tvrdia že sú síce obozretnejší pri plánovaní nových projektov, tie staré ako tvrdia však idú podľa plánu.

Na Slovensku ceny bytov síce klesli podľa odborníkov však stále neodrážajú realitu. Ako sa trh bude ďalej vyvíjať si nikto netrúfa odhadnúť.



DOPLNOK  KTN:

Ceny novostavieb strednej triedy by sa v Bratislave mali hýbať v rozmedzí 1.660 €/m2 (50.000 Sk/m2) až 2.000 €/m2 (60.252 Sk/m2) vrátane DPH od lokality a prevedenia stavby.

„Ideálne“ ceny starých bytov v Bratislave by sa mali hýbať v rozmedzí o štvrtinu až tretinu menej. Záleží od veku a prevedenia starej stavby.

T.j. ceny starých bytov by sa mali hýbať v rozmedzí 1.245 €/m2 (37.507 Sk/m2) až 1.500 €/m2 (45.189 Sk/m2) pri „novších“ starých bytoch (zníženie ceny o 1/4 = 25%),

prípadne v rozmedzí 1.110 €/m2 (33.440 Sk/m2) až 1.340 €/m2 (40.369 Sk/m2) pri „starších“ starých bytoch (zníženie ceny o 1/3 = 33,3%).

Tieto „ideálne“ ceny však vychádzajú zo stavu, že bytovka má platiacich majiteľov a majiteľov v budúcnosti schopných zaplatiť obnovu bytových jadier a rozvodov, výťahov, zateplenia, chýb konštrukcie a pod.

Ak má však dom stav, že ani v súčasnosti nie je dom schopný opraviť základné chyby, alebo vymaľovať chodby, pretože majitelia bytov sa zdráhajú zvýšiť si odvody do fondu opráv v priemere o 5 € (150,63 Sk) na byt mesačne, takýto dom sa opráv asi nedočká a bude len chátrať. V tomto prípade treba dať z hore uvedených cien ešte minimálne 20% z ceny dole.

 

 

Späť

Bývanie v podkroví

 Podkrovie je aj dnes pre niektorých vyhľadávaným obytným priestorom. Už od začiatku 90tych rokov sa realizujú prestavby strešných konštrukcií starších mestských, či rodinných domov prostredníctvom nadstavby. A to nielen v mestách ale aj na vidieku Za príčinu možno považovať nielen počiatočnú príťažlivosť podkrovných priestorov, ale aj pokles bytovej výstavby z pred pár rokov. Nadstavby tak riešia problém v centrách väčších a stredných miest, kde je výstavba nových bytových priestorov pridrahá alebo nereálna.Je dôležité uvedomiť si rozdiel medzi..

Ochrana pred vlhkosťou v nehnuteľnostiach

Mať strechu nad hlavou a nohy v teple a suchu. Často obyčajné želanie mnohých ľudí, ktorí túžia po bežných veciach. Ale mnohokrát väčším problémom pri tomto želaní nebýva ani tak postaranie sa o vlastný príbytok, ale skôr udržanie sucha vo vlastnom príbytku. Zatekajúce a plesnivé steny mátajú totiž nejedného majiteľa rodinného domu či bytu aj v dnešnej dobe. Mnohokrát si preto dávame pri pohľade na takto prikrášlenú stenu otázku: „Kde sa vlastne stala chyba?"S vlhkosťou stien a plesňou sa stretávame pri veľkom množstve nehnuteľností. Bohužiaľ..

Wellness vo vlastnom dome

 „Takmer vo všetkých médiách sa čoraz častejšie stretávame so slovom wellness ako synonymom oddychu a relaxácie. Ide zväčša o infomácie týkajúce sa oddychu a rekreovania sa v kúpeľoch či iných relaxačných zariadeniach. Ponuky na tieto pobyty sa na nás hrnú takmer zo všetkých strán. Nájdu sa však medzi nami aj takí, ktorí tieto ponuky ignorujú z jednoduchého dôvodu, ktorý môžme vyjadriť v jednej vete:“Keď už wellnes, tak doma vo vlastných priestoroch.“ Podľa slovníka môžeme slovo wellness definovať ako kvalitu, alebo stav bytia v podmienkach..

Zastúpenie fyzických osôb pri spravovaní ich nehnuteľného majetku

Pri právnych úkonoch súvisiacich s nehnuteľnosťami je možné dať sa zastúpiť inou fyzickou osobou, príp. právnickou osobou. Občiansky zákonník v danej súvislosti diferencuje medzi zákonným zastúpením a zastúpením na základe tzv. dohody o plnomocenstve. Zákonné zastúpenie Zákonné zastúpenie vzniká na základe zákona alebo rozhodnutia štátneho orgánu. Typickým príkladom zákonného zastúpenia je zastúpenie maloletého dieťaťa. Kto je jeho zákonným zástupcom, ustanovuje zákon č. 36/2005 Z. z. o rodine. Uvedené zastúpenie maloletého..

Podnájom bytu (časti bytu) nielen v judikatúre súdov

Právnym základom podnájmu je podnájomná zmluva, ktorej forma nie je predpísaná,. Vychádzajúc z ust. § 865 a 686 Občianskeho zákonníka, ktoré upravujú otázku nájmu bytu, je nepochybné, že podnájomná zmluva k bytu môže byť uzavretá aj inak než písomne, teda ústne alebo konkludentne. Táto by mala obsahovať okrem iného podmienky skončenia podnájmu a to najmä možnosť dať výpoveď zo strany prenajímateľa. Pre vznik podnájomného vzťahu je potrebná zmluva, teda konsenzus medzi nájomcom a treťou osobou - teda podnájomníkom, a najmä - pre kreáciu podnájomného..

Vklad do katastra nehnutelnosti. Návrh na vklad nehnuteľnosti, priebeh procesu a ktoré dokumenty sú k nemu potrebné Vklad do katastra nehnutelnosti. Návrh na vklad nehnuteľnosti, priebeh procesu a ktoré dokumenty sú k nemu potrebné

Katastrálne konanie završuje proces prevodu vlastníckeho práva z prevádzajúceho na nadobúdateľa a je dôležitou časťou tohto procesu spolu s uzavretím samotnej scudzovacej zmluvy. Tento článok dá v tejto súvislosti podrobnú odpoveď na nasledovné otázky:   - Prečo je po uzavretí zmluvy potrebné ešte podať návrh na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnutelnosti po kúpe nehnuteľnosti? - Čo musí obsahovať návrh na vklad a kam ho podať? - Aké prílohy musia byť k návrhu na vklad priložené? (skúsenosti z katastra nehnutelnosti..

Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené? Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku Dom alebo byt?V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to..

Real estate quoats - Slovak Nehnutelnosti

Ako sa nestať obeťou realitného podvodu

 Ak sa spomenie termín realitný podvod, väčšinou každému napadne nejaký nedávny zločin bytovej mafie , táto otázka je však omnoho komplikovanejšia a jej „mafiánska“ stránka je len jednou časťou zla, aj keď má bezpochyby najviac tragických koncov. Podvody s realitami sa však netýkajú len osamelých starších ľudí a mŕtvol vylovených z rybníkov - oveľa viac je tých „prozaických“ prípadov, okolo ktorých sa robí menej kriku, avšak ich dôsledky sú pre postihnutých takisto ničivé a vo všeobecnosti by mali byť varovaním. Poďme sa teda pozrieť..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.