Wellness vo vlastnom dome

 „Takmer vo všetkých médiách sa čoraz častejšie stretávame so slovom wellness ako synonymom oddychu a relaxácie. Ide zväčša o infomácie týkajúce sa oddychu a rekreovania sa v kúpeľoch či iných relaxačných zariadeniach. Ponuky na tieto pobyty sa na nás hrnú takmer zo všetkých strán. Nájdu sa však medzi nami aj takí, ktorí tieto ponuky ignorujú z jednoduchého dôvodu, ktorý môžme vyjadriť v jednej vete:“Keď už wellnes, tak doma vo vlastných priestoroch.“

Podľa slovníka môžeme slovo wellness definovať ako kvalitu, alebo stav bytia v podmienkach dobrého zdravia najmä ako výsledok jeho aktívneho hľadania. Cieľom tohto o boru je pomôcť ľuďom v dnešnom modernom svete nájsť cestu ku kvalitnému a plnohodnotnému životu. V prvom rade tak, aby sa človek cítil dobre a ďalej tak, aby čo najviac zabránil procesu starnutia. Starnutiu sa nevyhneme nikto, ale čo je dôležité nemusíme to na sebe pociťovať a nemusí to na nás byť vidieť. Slovo wellness je slovo zložené z dvoch termínov "well being" a "fitness". Voľne by sa to dalo preložiť ako činnosť ktorá vám pomôže cítiť sa dobre. Wellness sa rozvinul ako nový prístup k životu pred 30 rokmi v Amerike a zastáva myslenie, že pre spokojný život je nutný súlad mentálnej, fyzickej a psychickej strany . Druhý názov Spa (kúpele) dostal po známom belgickom liečebnom meste s rovnakým menom, ktoré sa nachádza v belgických Ardenách, známom účinnými kúrami na zlepšenie fyzickej kondície a skrášľovanie .

Keďže wellness alebo Spa filozofia predstavuje celý prístup k osobe, najlepší účinok sa dosiahne ak sa špecifické kúry kombinujú s voľnými dňami , pretože masáž alebo sauna po pracovnom dni je len čiastočným uvoľnením a väčšinou len na fyzickej úrovni. Nuž na komlexný wellness pobyt by sme potrebovali snáď aj niekoľko týždňov. V dnešnej uponáhľanej dobe však toľko času má málo kto, a preto sa čoraz viacej ľudí zamýšľa nad tým, že si svoje wellness pobyty radšej zabezpečia doma. A tak medzi vybaveniami rodinných domov ale aj bytov môžeme nájsť sauny, masážne vane, či menšie či väčšie telocvične.

Dvakrát meraj a raz rež

Tak toto príslovie platí pri stavbe bazéna, či telocvične dvojnásobne. Pred tým ako sa rozhodneme pustiť sa do takejto stavby či úpravy priestorov pre wellness, musíme si dobre zvážiť čo naozaj do svojho „wellness centra“ chceme. Veľa ľudí má na začiačku veľké plány a až nakoniec po výstavbe zistia, že priestory pre cvičenie sú zbytočne veľké a že vlastne chceli všetko úplne inak. Aby sa váš wellness priestor nestal iba dobrý prostriedkom na „požieranie“ vášho rodinného rozpočtu, bolo by dobré, aby ste si pred výstavbou telocvične či bazéna našli dopredu odborníka na danú oblasť a prešli si s ním krok po kroku výstavbu vášho wellness priestoru. Veď nie je nič horšie ak sa po čase z vašej telocvične, ktorú ste si zriadili a dali do nej nemalé peniaze stala po čase iba miestosť na odkladanie vecí, pretože ak ste chceli vlastne iba sklad, postačil by vám na to nevyžitý priestor v garáži či pivnici. Ak sa predsa po dobrom zvážení rozhodnete pre stavbu napríklad malej telocvične, urobte si presný plán toho čo v nej chcete mať. Ak by ste v nej chceli prevádzkovať len ľahký strečing či aerobik, veľké posilňovacie stroje vám budú určite zbytočné.

Medzi veľmi populárne zariadenia v telocvični patria stacionárne bicykle, ktoré snáď nikdy nevyšli z módy odkedy ich vynašli. Preto ak chcete mať takýto stroj vo svojom budúcom stánku zdravia, mali by ste myslieť pri stavbe na všetky detaily. Byciklovanie na stacionárnom bicykli je dosť únavná činnosť a veľa ľudí si preto túto drinu spestruje napríklad počúvaním hudby, či sledovaním televízie. V takejto telocvični by elektrická prípojka nemala chýbať. Ak by sme na tento detail zabudli na začiatku stavby, neostávalo by nám nič iné len ťahať káble z vedľajšej miestnosti a to by bolo dosť nepraktické. Dôležitými pomocníkmi v telocvični sa vám určite stanú aj dobré vetranie či kvalitná klimatizácia.

Nemali by sme zabúdať ani na to, že pri namáhavej činnosti s činkami či stacionárnym bicyklom sa veľmi spotíte, tažke bolo by vhodné aby sa vaša telocvičňa nachádzala v tesnej blízkosti kúpeľne či sprchy. Ak by vám túto blízkosť telocvične a kúpeľne nedovoľovali technické možnosti, bolo by na zvážení, že by ste si malý sprchový kút mohli vybudovať priamo v nej a nemuseli by ste sa tak „premávať“ v spotenom tričku po celom dome.

Wellness a kúpeľňa

Ak už sme pri tej kúpeľni, dnes sa už na túto miestnosť kladú čoraz vyššie nároky ako v minulosti. Už to nie len priestor pre umývadlo, vaňu či práčku, ale postupne do nej sťahujeme rôzne malé bazéniky, hydromasážne systémy, či odpočinkové lôžka. A tak si aj z kúpeľne môžeme vytvoriť svoje wellness centrum. Pokiaľ nie ste nároční a postačí vám iba základné vybavenie, bude vaša kúpeľňa mať predovšetkým umývadlo, pokiaľ to priestor dovoľuje, tak je lepšie mať ich hneď dve. S tým, že predná hrana umývadla by mala byť vo výške 85 90 cm, podľa výšky postavy. Pokiaľ máme dve umývadlá, ich stredy by mali byť od seba vzdialené 100 cm. Ak chceme mať umývadlo zabudované do nábytku, musíme rátať s 90 cm od skrinky ku skrinke. Ďalej nesmie chýbať vaňa. Záleží na vašom výbere, či si vyberiete vaňu anatomicky tvarovanú, masážnu alebo štandardnú. Tiež si môžete vybrať aj vaňu rôznych tvarov. Môže byť klasická podlhovastá, okrúhla, rohová, rôznych rozmerov a dĺžok. Ďalej by v kúpeľni mal byť samostatný sprchovací kút, ktorý šetrí vodu a energiu. Aj tu je možné vyberať z rôznych veľkostí, farieb, tvarov a rôznych masážnych systémov. Dno sprchovacieho kúta by vždy malo byť protišmykové. Nepostrádateľný je dobre vetrateľný kúpeľňový nábytok. Súčasťou našich kúpeľní je stále práčka, preto je nábytok nevyhnutný. Schová pracie prostriedky, toaletné potreby, kúpeľňový textil a špinavú bielizeň. Kúpeľňa pre náročnejších môže mať omnoho viac zariadenia a rôzne podoby. Napríklad môže byť spojená s domácou telocvičňou ľahkou priečkou. Môže byť v nej umiestnené relaxačné ležadlo, CD prehrávač pre spríjemnenie relaxácie. V kúpeľni môže byť umiestnené solárium, či najrôznejšie masážne striky a vodné radovánky dávajú možnosť dokonalého uvoľnenia. Takisto si môžete zariadiť i saunu, ktorá patrí k moderným trendom bývania. Môže byť vstavaná do rohu kúpeľne.

Saunovanie v dome

Dnes nie je sauna doménou iba špeciálnych zariadení a zdravotných komplexov. Bez väčších problémov si ju môžete kúpiť domov. Ideálne sú pre tieto účely rodinné domy či víkendové chaty a chalupy. Existuje i možnosť, že si ju zriadite i priamo doma.V prvom variante to je samostatná stavba, ktorá môže byť murovaná alebo drevená, v ktorej blízkosti by mal byť kvôli ochladeniu bazénik, alebo prírodná možnosť kúpania sa. Väčšinu nákladov tvorí výroba a uchovanie tepla, saunová piecka a izolačné materiály. Sauna sa vyhrieva drevom, buď zvonka alebo zvnútra. Samostatná rodinná sauna je navrhovaná spravidla pre 4 osoby a jej veľkosť je 1,5 až 4 m2, respektíve 3 až 8 m3. Okrem toho je nutné ešte miesto na prezlečenie, očistu tela sprchovanie a ochladenie.

Druhou možnosťou je, keď sa sauna stáva súčasťou bytu. Táto možnosť je v posledných rokoch u nás obľúbenejšia. Je to z toho dôvodu, že používanie je pohodlnejšie. Napríklad v tom, že nemusíte opúšťať dom, a máte väčšinu vecí po ruke. V tomto prípade je vhodné umiestniť saunu pri vonkajšej stene bytu, aby sa ľahko vetrala a z praktických dôvodov sa navrhuje priamo do kúpeľne alebo do jej tesnej blízkosti. V každom prípade musia mať podľa fínskych pravidiel obe časti vlastné okno, sprcha sa využíva spoločne, ak je dostatok priestoru, potom je výhodné mať dve. Jednu na používanie na saunovanie a jednu štandardne v kúpelni. Tiež sa doporučuje k saune samostatný záchod a vlastná šatňa. Čo sa týka bezpečnosti, v dnešnej dobe sa využíva na vytápanie takýchto objektou aj plyn. Preto ak sa rozhodnete pre túto možnosť, dbajte na dobré tesnenie a vždy sa presvečte či vám náhodou neuniká plyn. V prípade ak by sa to stalo, dôsledky unikajúceho plynu v dome kde spia ľudia môžu byť katastrofálne. Bezpečnosť pri stavbe sauny by mala byť preto na prvom mieste.

Rodinný bazén

Budúceho vlastníka pri plánovaní bazéna zaujíma predovšetkým jeho tvar a veľkosť. Nemali by sme zabúdať ani na riešenie okolia bazéna. Ak už máte bazén, dosť často sa stáva že si tam pozývate hostí. Preto by ste nemali zabudnúť, že hostia by mali mať pri bazéne priestor kde by si mohli odložiť veci. Takže malá šatňa s úložným priestorom a sprchou by bola viac ako vhodným riešením.

Na príjemné kúpanie je však dôležitá aj teplota vody. Ak sa budete spoliehať, že vám kúpeľ v exteriéri vyhrejú slnečné lúče, alebo sa teplota v interiérovom bazéne časom vyrovná s teplotou okolia, vaša kúpacia sezóna sa môže skrátiť len na dva mesiace v roku. Pri stavbe interiérového bazéna sa často stáva, že majiteľ zanedbá vetranie týchto priestorov. Na prvý pohľad sa mu môže zdať, že ušetril. Radosť z peknej plavárne mu však po čase pokazia večne rosiace sa okná, drobiaca sa omietka a neskôr aj nepekné plesne. Ak sa na rozvody vzduchotechniky nemyslelo už pri projekte, dodatočne do úvahy prichádzajú len náhradné riešenia, akým je napríklad odvlhčovač. Z technického hľadiska je to kompaktné chladiace zariadenie, ktoré vďaka cyklickému „premieľaniu“ vzduchu v hale cez výparník odoberá kondenzovanú vzdušnú vlhkosť. Jeho nevýhodou je tepelná bilancia v zime, keď sa musí v bazénovej hale vykurovať. Odvlhčovač vtedy vzduch najprv ochladí, aby sa vlhkosť zrážala, a potom odvlhčený vzduch znovu vyhreje, čo je ekonomicky nákladný proces. Navyše, nerieši problém výmeny vzduchu, a tak treba zadovážiť ďalšie zariadenie na odvetrávanie. Komplexnou a cenovo výhodnou možnosťou je vetracia jednotka s tepelným čerpadlom a rekuperáciou. Dokáže vyriešiť viac problémov prevádzky bazéna naraz, aj s veľmi nízkymi prevádzkovými nákladmi. Jednotka zabezpečí vetranie priestorov, optimálnu vlhkosť pri bazéne a využitím teplého odpadového vzduchu, čiže rekuperáciou, zaistí, že sa pri vetraní minie minimálne množstvo tepla. Malá tepelná strata, ktorá tu vznikne, sa dobehne tepelným čerpadlom. Ďalšou funkciou vetracej jednotky môže byť ohrev vody v bazéne a v zásobníku teplej vody určenej na sprchy a aj možnosť pripojenia solárnych článkov.

Vedieť čo chcem, je v prípade wellness zariadení vo vlastom dome či byte devízou, ktorá sa vám určite oplatí. Dobre premyslený plán ako si zariadiť miestnosť pre váš oddych a relax sa vám pretaví do príjemne strávených chvíľ pri vlastnom bazéne, telocvični, saune, či pri pohodlnom ležaní v masážnej vani s pohárom šampanského v ruke.

 

Viac informácií sa dozviete

v relácii REALITY 

vysielanej 15.8.2008 o 20:45 na TA3

 

 

 

 

Späť

Latexové, penové a pružinové matrace – aký typ si vybrať? Latexové, penové a pružinové matrace – aký typ si vybrať?

Výber matraca vôbec nie je taká jednoduchá záležitosť! Na trhu je k dispozícii široká škála riešení, z ktorých každé má svoje výhody a nevýhody. Ako si teda vybrať najlepší model matraca? Povieme vám, čím sa vyznačujú vlastnosti jednotlivých typov matracov a kto z nich bude mať najlepší úžitok.   Moderné matrace – aký model si vybrať? Hlavným kritériom pri výbere matraca by mal byť typ vložky, tj. výplne vo vnútri. V závislosti od toho, pre ktorý materiál sa rozhodnete, bude mať váš matrac trochu iné vlastnosti. V súčasnosti..

Dobré adresy

PrešovKošiceBanská BystricaTrenčínŽilinaTrnavaNitraBratislava Na najlepších adresách v krajských mestách stoja vo väčšine prípadov zároveň najdrahšie nehnuteľnosti.  PrešovVýstavba rodinných domov prebieha najmä v okolitých obciachMesto Prešov možno podľa kvality nehnuteľností určených na bývanie a ich cien rozdeliť do troch kategórií. Najdrahšie sú samozrejme byty v centre mesta, a to najmä z dôvodu ich nedostatku v danej lokalite. V historických budovách tu sídlia predovšetkým firmy. V širšom centre už možno nájsť viacero bytov. Dominuje tu..

Inteligentný dom

Táto novinka u nás ešte nemá dlhú tradíciu; postupom času sa však u nás začína udomácňovať. Problémom je, že pre veľkú časť verejnosti stále zostáva neznámym alebo príliš abstraktným pojmom. Poďme sa teda pozrieť bližšie, čo toto pomenovanie obnáša a na čo sa môže tešiť záujemca, ktorý si ho zavedie do svojho domova. Počiatočná investícia ako strašiak? Inteligentný systém je u nás ešte stále pre väčšinu ľudí synonymom niečoho drahého, zložitého a ťažko dostupného. Sčasti je to pravda, avšak je tu i fakt, že po jeho..

Rozdielnosť vlastníctva pozemku a stavby

Osobitným problémom právneho režimu nehnuteľností je rozdielnosť vlastníctva pozemku a stavby, ktorá je na ňom zriadená. Podľa väčšiny právnych poriadkov západoeurópskych krajín sa právny osud stavby spravuje obligatórne právnym osudom pozemku, ktorého je neoddeliteľnou súčasťou. Právna veda túto zásadu nazýva superficies solo cedit (doslovne „povrch ustupuje spodku“). Ak si teda niekto postaví dom na cudzom pozemku, tak by sa jeho vlastníkom mal stať ten, komu tento pozemok patrí.Už starí Rimania sa riadili týmto pravidlom. V ich podmienkach malo za účel..

Prístup súdneho znalca do obydlia občana - áno či nie?

 Dobrý deň, v novembri 2008 som sa stala nájomníčkou družstevného bytu. Po roku bývania v ňom som dostala zásielku zo súdu, že byt musím sprístupniť znalcovi z odboru stavebníctva, ktorý má vypracovať znalecký posudok na stavebné práce, ktoré tam uskutočnil predchádzajúci nájomník. Ten tam býval do roku 2005 s manželkou, ktorá vtedy od neho definitívne odišla a rozviedli ich v januári 2007. Preto sa chcem opýtať, kto je vlastne v práve - to mám akože do svojho bytu pustiť znalca, ktorý si už môj byt nafotí!? Veď moje súkromie bude narušené...

Podielové spoluvlastníctvo

Chcel by som vás poprosiť o radu. V mojom susedstve je starý dom so záhradou, ktorej vlastníkmi je niekoľko rodinných príslušníkov. Jeden zo spolumajiteľov, ktorému patrí časť záhrady - cca. 120m2, mi sľúbil, že mi odpredá svoju časť. Chcem sa vás opýtať, či je možné práve od jedného zo spolumajiteľov odkúpiť iba časť záhrady, ktorá patrí práve jej a nie cely komplex aj s domom a či na ten odpredaj potrebuje súhlas ostatných spolumajiteľov? Alebo je nejaký spôsob ako možno odkúpiť od jedného, ktorý má najväčšiu časť pozemku práve tú časť..

Stavebné sporenie a Euro

V prípade zavedenia Eura na Slovensku sa už toho popísalo veľa. Poslednou témou týchto dní, je napríklad duálne zobrazovanie cien v obchodoch. My vám však ponúkame informácie, ktoré sú pri zavedení tejto meny taktiež dôležité. Veľa spoluobčanov si na svoje bývanie sporí prostredníctvom stavebného sporenia. Ako to bude v prípade zavedenia Eura a jeho vplyvu na stavebné sporenie, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch ktoré vám pomôžu sa lepšie zorientovať v tejto problematike.Kto a ako si sporíPribližne tretina občanov Slovenskej republiky má uzatvorenú zmluvu..

Kúpa nehnutelnosti zaťaženej vecným bremenom alebo záložným právom na nehnuteľnosti?

Pred samotnou kúpou zaťaženej nehnutelnosti je vhodné, aby si kupujúci v prvom rade jasne ozrejmil, či skutočne chce nadobudnúť nehnuteľnosť s ťarchou alebo nezaťaženú nehnuteľnosť. Jeho postup závisí od toho, či nehnuteľnosť je nadobúdaná priamo konaním kupujúceho alebo cez sprostredkovateľa - realitnú kanceláriu. Kupujúci by si mal vyžiadať relevantné a najmä aktuálne doklady ohľadne predmetnej nehnuteľnosti, napr. originál  listu vlastníctva. Na liste vlastníctva, ktorý môže získať od predávajúceho, od realitnej kancelárie..

Novinky v stavebnom sporení

Správa bytových domovCieľ projektu a konferencieNovela zákona o stavebnom sporeníOkruh poberateľov štátnej prémieAsi nikoho v súčastnej dobe neprekvapí, že medzi základné túžby človeka patrí splnenie si sna o vlastnom bývaní či zmodernizovaní toho, čomu hovoríme vlastný domov. Cesta k peknému a hlavne útulnému bývaniu vedie viacerými cestami. Medzi tie najviac využívané cesty ako sa k tomuto cieľu priblížiť patrí na Slovensku stavebné sporenie. Aby tento nástroj na splenie si sna o peknom bývaní mohol lepšie reagovať na potreby ľudí, dochádza na tomto..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.