Ceny starých bytov klesajú! (vývoj cien)


 

„Potenciálni kupci budú ešte chvíľu vyčkávať, kým ceny nepadnú na pomyselné dno. Predávajúci by si mali uvedomiť, že ak chcú predať, musia byt oceniť reálne, tak, aby jeho stav, vek, kvalita a lokalita zodpovedali cene,“ myslí si Veronika Komorníková, šéfredaktorka časopisu Kompletný TRH Nehnuteľností.


Poklesli ceny starších nehnuteľností v Bratislave za posledne obdobie? Aké konkrétne byty a v ktorej lokalite? O koľko poklesli ceny?

Cena starých bytov v Starom Meste je najustálenejšia a drží sa v cenovom pásme medzi 70-85 tis. Sk/m2 v závislosti od atraktivity a kvality bytu. Ceny novostavieb sa držia okolo 90-130 tis. Sk/m2 v lokalitách okolo Slavína a Horského parku.

Staré byty v II. bratislavskom okrese od januára v podstate neprekročili cenu 65 tis. Sk/m2 a od júna pozorujeme postupný pokles ceny na cca 60 tis. Sk/m2.

Ceny starých bytov sa v III. mestskej časti držia v rozmedzí 65-75 tis. Sk/m2 v Novom Meste a 55-65 tis. Sk/m2 v častiach Rača a Vajnory. Priemerná cena v III. bratislavskom okrese sa preto drží úrovne okolo 64-65 tis. Sk/m2. Napriek tomu od januára ceny starých bytov v priemere klesli o skoro 8 tis. Sk/m2.

Staré byty v IV. bratislavskom okrese majú mierny pokles, keď od januára do apríla stúpli cca o 4 tis. Sk/m2, ale následne poklesli až o 7-8 tis. Sk/m2 a v súčasnosti sa nachádzajú na úrovni cca 55-56 tis. Sk/m2.

Ceny starých bytov v V. okrese po približne 6 mesačnej dobe, kedy si udržali cenu okolo 65-60 tis. Sk/m2, zažívajú rýchlejší pokles ceny ako v iných mestských častiach a v súčasnosti sa cena starších bytov hýbe na úrovni 53 tis. Sk/m2.

Najlacnejšie byty sú v súčasnosti staré byty v V. okrese, za nimi nasleduje IV. okres a II. okres. Ceny novostavieb v V. okrese sú dokonca lacnejšie ako staré byty v III. a I. okrese.

Grafy 01 - 30 na konci rozhovoru


Aké sú dôvody poklesu?

Dôvod poklesu cien starých bytov je jednoduchý. Na začiatku boli ceny starých bytov umelo navyšované lokálne, najmä kvôli zvýšeniu predaja okolitých novostavieb. Neskôr sa majitelia starých bytov neodborne rozhodli, že „keď sa tu predáva nejaký byt za xy Sk za m2" aj jeho byt má takú istú cenu, nepozerajúc sa pritom na kvalitu, stav, prípadne vek bytu. V podstate sa spustila lavína, ktorú zastavilo až vyčerpanie možností dopytu a v súčasnosti ponuka vysoko prevyšuje dopyt.

Predávajúci si musia v súčasnosti uvedomiť, že ak chcú skutočne niečo predať, musia naceniť byt reálne, t.j. tak aby jeho stav, vek, kvalita a lokalita bytu zodpovedala cene. A to chvíľku potrvá.


Keď ceny poklesli znamená to, že sa byt predá rýchlejšie?

Nemyslím si, že napriek tomu, že všeobecne ponukové ceny klesli, začnú sa byty rýchlejšie predávať.

Zvyšok potencionálnych kupcov bude ešte chvíľu vyčkávať, kým ceny nepadnú na pomyselné dno, a tam sa ešte stále ponukové ceny starých bytov nedostali.

Byt sa najrýchlejšie predá, keď má nielen výhodnú cenu, ale zároveň nemá nejaké ale..., vždy je pre predávajúceho výhodnejšie vyložiť karty na stôl a informovať potencionálneho záujemcu o všetkých nevýhodách, inak sa môže stať, že kupca bude požadovať ďalšiu zľavu.



GRAFY:


Graf 01 - 03: Priemerné ceny bytov v I., II. a III. bratislavskom okrese;



Graf 04 - 05: Priemerné ceny bytov v IV. a V. bratislavskom okrese;



Graf 06: Priemerné ceny bytov v Bratislave;



Graf 07 - 09: Priemerné ceny garsóniek až 1,5 izbových bytov v I., II. a III. bratislavskom okrese;



Graf 10 - 11: Priemerné ceny garsóniek až 1,5 izbových bytov v IV. a V. bratislavskom okrese;



Graf 12: Priemerné ceny garsóniek až 1,5 izbových bytov v Bratislave;



Graf 13 - 15: Priemerné ceny 2 izbových až 2,5 izbových bytov v I., II. a III. bratislavskom okrese;



Graf 16 - 17: Priemerné ceny 2 izbových až 2,5 izbových bytov v IV.a V. bratislavskom okrese;



Graf 18: Priemerné ceny 2 izbových až 2,5 izbových bytov v Bratislave;



Graf 19 - 21: Priemerné ceny 3 izbových až 3,5 izbových bytov v I., II. a III. bratislavskom okrese;



Graf 22 - 23: Priemerné ceny 3 izbových až 3,5 izbových bytov v IV.a V. bratislavskom okrese;



Graf 24: Priemerné ceny 3 izbových až 3,5 izbových bytov v Bratislave;



Graf 25 - 27: Priemerné ceny 4 izbových a viac izbových bytov v I., II. a III. bratislavskom okrese;



Graf 28 - 29: Priemerné ceny 4 izbových a viac izbových bytov v IV.a V. bratislavskom okrese;



Graf 30: Priemerné ceny 4 izbových a viac izbových bytov v Bratislave.

 


Pozri: Nový Čas, 10.10.2008, autor: Júlia Mikolášiková
http://www.cas.sk/clanok/91626/ceny-starych-bytov-klesaju.html


 

 

Späť

Záleží vám na dobrom vzduchu? Otestovali sme TOP zvlhčovače vzduchu Záleží vám na dobrom vzduchu? Otestovali sme TOP zvlhčovače vzduchu

Všimli ste si niekedy, že vzduch začína byť počas zimných mesiacov suchší? Chladný vzduch totiž neobsahuje rovnaké množstvo vlhkosti ako teplý letný vzduch. K efektu suchého vzduchu prispieva aj skutočnosť, že prevádzka vášho vykurovacieho systému môže odstrániť ďalšiu vlhkosť zo vzduchu a vzduch vo vašom domove bude ešte suchší. To  vedie k suchej, svrbivej a popraskanej koži, ktorá je nepríjemná a potenciálne škodlivá pre vaše zdravie. Našťastie existuje nástroj, ktorý môže v tejto situácii pomôcť. Zvlhčovač. Terapia zvlhčovačom..

Možné riziká pri hypotekárnych úveroch

Hypotekárny úver je stálej aj v dnešných časoch asi najbežnejším spôsobom, ako si ľudia dokážu zabezpečiť vlastné bývanie. A keďže hospodárska kríza je v súčasnosti snáď najviac skloňovaným pojmom, oslovili sme preto niekoľko finančných inštitúcií, aby sme sa od nich dozvedeli, aká je terajšia situácia na tomto poli a aké sú hlavné riziká pri poskytovaní týchto úverov.Ak sa rozhodneme zabezpečiť si bývanie pomocou hypotekárneho úveru, mali by sme si uvedomiť, že sme sa pustili do projektu, ktorý je behom na dlhé trate. Ak by sme ostali pri..

Realitné kancelárie na Slovensku Realitné kancelárie na Slovensku

Založenie realitnej kancelárie Výber realitnej kancelárie Serióznosť realitných maklérovNa čo si dať pozorRozhodli ste sa predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, ale neviete ako na to? Nemáte skúsenosti a ani prehľad na trhu s nehnuteľnosťami? Neostáva vám teda nič iné iba sa spoľahnúť na realitnú kanceláriu, ktorá vám určite ochotne poradí a pomôže s predajom vašej nehnuteľnosti. Samozrejme, musíte počítať s tým, že táto pomoc vás bude niečo aj stáť. Realitné kancelárie majú viac skúseností s predajom a súvisiacou administratívou ako bežný človek,..

Rodinný spor o dedičstvo - kto dedí a kto nie

Rád by som sa spýtal na možnosť riešenia ohľadne spôsobu vysporiadania nehnuteľného majetku po mojom staršom bratovi, ktorý pred nedávnom zomrel. Jedná sa o rodinný dom s pozemkom. Malý podiel pozemku nadobudol môj starší brat dedením od našej tety ešte predtým, ako sa oženil. Manželstvo bolo bezdetné a v úradných listinách je brat vedený ako jediný majiteľ. Vysporiadanie medzi mnou a mojou sestrou je možné len predajom nehnuteľnosti, na čom sme sa aj dohodli. V prípade, ak by túto nehnuteľnosť dedila aj vdovy po bratovi, predaj nehnuteľnosti by sa skomplikoval..

Sporné nároky a určenie vlastníckeho práva

Môj otec mi v roku 2003 daroval pozemok, ktorý naša rodina užívala a obhospodarovala od dvadsiatych rokov minulého storočia. Malá časť priliehajúca k môjmu pozemku pôvodne pripadajúca k bývalej vodnej hrádzi bola prebudovaná na verejnú komunikáciu a časť bola prevedená do vlastníctva jednej obchodnej spoločnosti. Dozvedel som sa to pred jeden a pol rokom a myslím si, že pozemok bol prevedený do vlastníctva od štátnej inštitúcie, ktorá nebola skutočným vlastníkom. Nový „vlastník“ si vzal na spornú časť pozemku hypotéku. V tejto časti sa nachádza..

Výmena a zámena bytov

Dobrý deň. V apríli 2005 som nadobudol kúpou v dražbe 2-izbový prízemný byt. Suseda mojich známych, ktorá býva v 3-izbovom byte, by sa rada presťahovala do bytu menšieho a prízemného, keďže nevládze chodiť na 4. poschodie. Môj byt by jej plne vyhovoval, ale natrafili sme na problém ako to papierovo zrealizovať. Pri predaji nehnuteľnosti by som musel asi zaplatiť 19% daň z predaja, čo je pre mňa samozrejme dosť nevyhovujúce. Bolo by možné byty vzájomne odpredať za symbolickú 1,-Sk, príp. darovať a takto znížiť výdavky na daň? Prosím, poraďte nám. Ďakujem.Andrej..

Hypotéky pre mladých

 Róbert Fico si od avizovania krokov, ktoré pomôžu mladým rodinám s bývaním, vylepšil svoj profil o značné čísla. Realita sa však tak celkom nezakladá na pôvodne médiami hlásaných zvýhodneniach pre mladých ľudí, ktorí majú vážne starosti so svojím bývaním. Hovorím najmä o vládnej „pomoci“ mladým vo forme bonifikácie hypotekárnych úverov. Veľké oči Nečudo, že mnohí z nás mladších zajasali, keď postupne v takmer všetkých denníkoch natrafili na propagandistickú kampaň vládnych strán, kde bolo toto zvýhodnenie opisované ako konečne jeden..

Kúpte si pozemok, pretože ... (TRH Nehnutelnosti)

Ako sa nestať obeťou realitného podvodu

 Ak sa spomenie termín realitný podvod, väčšinou každému napadne nejaký nedávny zločin bytovej mafie , táto otázka je však omnoho komplikovanejšia a jej „mafiánska“ stránka je len jednou časťou zla, aj keď má bezpochyby najviac tragických koncov. Podvody s realitami sa však netýkajú len osamelých starších ľudí a mŕtvol vylovených z rybníkov - oveľa viac je tých „prozaických“ prípadov, okolo ktorých sa robí menej kriku, avšak ich dôsledky sú pre postihnutých takisto ničivé a vo všeobecnosti by mali byť varovaním. Poďme sa teda pozrieť..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.