Ako financovať kúpu bytu v novostavbe

Podmienky určuje developer
Poradenstvo v banke
Hypotéka v skratke

Záujemca o kúpu bytu v novostavbe má na výber niekoľko možností jej financovania. Kým pri kúpe starého bytu vyžadujú majitelia väčšinou peniaze v hotovosti, novostavbu možno zvyčajne financovať - kúpiť prostredníctvom úveru.
Najčastejšie využívané možnosti sú stavebné sporenie, hypotekárny úver, prípadne ich kombinácia. Možná je aj ich kombinácia so spotrebným úverom. Výber spôsobu financovania podmieňuje predovšetkým to, aké podmienky pri kúpe bytu určí developerská spoločnosť. Iná situácia nastáva vtedy, keď byt v novostavbe kupuje záujemca nie od firmy, ale už priamo od majiteľa bytu.
 

Podmienky určuje developer



Developerské spoločnosti zvyčajne vyžadujú už na začiatku výstavby zloženie zálohy. Spravidla ide o sumu vo výške 30 až 40 percent z obstarávacej ceny bytu. Zvyšok je možné dofinancovať pomocou úverov z bánk. Problémom však môže byť zabezpečenie nehnuteľnosťou. Na list vlastníctva totiž možno zapísať len stavbu, ktorá už má dokončené obvodové múry a hotovú strešnú konštrukciu. A záložné právo zase možno uplatniť len na nehnuteľnosť, ktorá je už zapísaná na liste vlastníctva. Vyplýva to z podmienok viacerých bánk. V takomto prípade je možné založiť inú nehnuteľnosť a záložné právo preniesť počas výstavby na rozostavaný byt.

V niektorých prípadoch je možné zabezpečiť úver aj bytom, ktorý sa zatiaľ nachádza len v projekte. Ide však skôr o výnimočnú a vonkoncom nie bežnú záležitosť. Zvyčajne musí ísť o byt v dome, na ktorého výstavbe sa banka spolupodieľa - teda poskytla developerovi úver na jeho výstavbu. Klientovi v takomto prípade môžu napríklad postačovať na vybavenie úveru osobné doklady a potvrdenie o príjme, ktorým preukáže svoju dostatočnú bonitu. Niektoré banky zase prefinancujú celú kúpu poskytnutím takzvanej americkej hypotéky. V takomto prípade tiež klient nemusí mať na začiatku žiadnu hotovosť. Americká hypotéka predstavuje bezúčelový úver, ktorý je zabezpečený nehnuteľnosťou. Banky ho zvyčajne ponúkajú s tým, že pri americkej hypotéke sú pomerne nízke úroky a dlhšie obdobie splatnosti.
 

Poradenstvo v banke



Ak sa klient rozhodne pre hypotekárny úver, mal by počítať s tým, že nie každá banka poskytne úver až do výšky 100 percent z obstarávacej ceny nehnuteľnosti. Kto potrebuje viac ako je hodnota založenej nehnuteľnosti, môže skombinovať hypotéku so spotrebným úverom. Požičať si však do výšky 70 percent z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti nie je zvyčajne problém. Najlepšie je pri žiadosti o hypotekárny úver poradiť sa priamo v banke, od ktorej si chce záujemca o kúpu bytu požičať. V súčasnosti už všetky banky ponúkajú poradenstvo v tomto smere. A klienti, ktorí si myslia, že banka im bude odporúčať len svoje produkty, môžu využiť napríklad služby Hypocentra, ktoré je nebankovou inštitúciou.

Kvalifikovaní pracovníci by klientovi mali vedieť poradiť v každej súvislosti- vysvetliť presne akú úrokovú sadzbu a prečo ten ktorý konkrétny klient dostane, informovať o tom, či musí klient uzavrieť v danej banke aj životné poistenie, vysvetliť všetko o poistení úveru, informovať či je možné zabezpečiť hypotéku viazaním životného poistenia alebo termínovaného vkladu. Dôležitý je aj čas, za aký je banka schopná hypotéku schváliť a peniaze previesť či už na účet klienta alebo predajcu bytu. Takisto musí hypotekárny poradca informovať o tom, za aký dlhý čas od poskytnutia úveru klient musí čerpať peniaze.

Hypotéka v skratke



Hypotéku možno zabezpečiť viacerými spôsobmi. Banky poskytujú hypotekárny úver klientom, ktorí preukážu dostatočnú bonitu a banka môže zriadiť záložné právo. Záložné právo banka zriaďuje na kupovanú nehnuteľnosť prostredníctvom hypotéky, môže však vziať ako zábezpeku aj nehnuteľnosť, ktorá nepatrí priamo žiadateľovi o úver. Najčastejšie v takýchto prípadoch sa uplatňuje záložné právo na rodičovský dom. Úroková sadzba: banky ponúkajú viacero možností. Najčastejšie si možno vybrať medzi fixovanou sadzbou na 1 až 10 rokov a pohyblivou sadzbou. Dĺžka splatnosti je zvyčajne od 4 do 30 rokov a úver sa poskytuje od výšky 2 000 Eur. Maximálna hranica závisí od schopnosti klienta splácať úver, inak banky výšku hornej hranice neobmedzujú.

 

 

Späť

Zatepľovanie bytov a domov

Úsporné zatepľovanieVykurovanieFinancovaniePožiadavkou všetkých vlastníkov a obyvateľov bytov je mať čo najspoľahlivejšiu správu domu, tak aby bola účelná a šetrila spoločné peniaze. Najefektívnejším spôsobom správy bytového domu je v dnešnej dobe považované spoločenstvo vlastníkov bytov (SVB). Druhou alternatívou správy domu je pre vlastníkov bytov možnosť vybrať si z ponúk firiem, ktoré sa zaoberajú správou nehnuteľností. Spoločenstvo je právnická osoba založená podľa zákona NR SR č.182/1993 Z.z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov,..

Ako ušetriť na kúrení a zbytočne neplytvať teplom Ako ušetriť na kúrení a zbytočne neplytvať teplom

 Pravidelná údržba tepelných zariadení zabezpečí spoľahlivú vykurovaciu sezónu. Aby počas hlavnej vykurovacej sezóny bola pre odberateľov zabezpečená bezporuchová dodávka tepla a teplej vody, je potrebné vykonanie revízie a údržby tepelných zariadení pred jej začiatkom.  Rady ako zbytočne neplytvať teplomNajjednoduchším opatrením, ktoré môžu odberatelia urobiť sami, je vymeniť dlhé závesy a záclony kratšie, ktoré budú  siahať po parapetnú dosku. Keďže radiátory odovzdávajú teplo sálaním a prúdením, odstránením..

Možné riziká pri hypotekárnych úveroch

Hypotekárny úver je stálej aj v dnešných časoch asi najbežnejším spôsobom, ako si ľudia dokážu zabezpečiť vlastné bývanie. A keďže hospodárska kríza je v súčasnosti snáď najviac skloňovaným pojmom, oslovili sme preto niekoľko finančných inštitúcií, aby sme sa od nich dozvedeli, aká je terajšia situácia na tomto poli a aké sú hlavné riziká pri poskytovaní týchto úverov.Ak sa rozhodneme zabezpečiť si bývanie pomocou hypotekárneho úveru, mali by sme si uvedomiť, že sme sa pustili do projektu, ktorý je behom na dlhé trate. Ak by sme ostali pri..

Spoločný nájom bytu manželmi a jeho užívanie

Obraciam sa na Vás s touto otázkou: dňa 20.6.1995 som sa stal výlučným užívateľom družstevného bytu v Košiciach, teda bola so mnou spísaná zmluva o nájme bytu. V auguste 1996 som uzavrel manželstvo. Nedávno sme boli právoplatne rozvedení. Bývalá manželka sa z bytu odsťahovala a dňa 20.3.2010 som požiadal príslušnú mestskú časť o zrušenie trvalého pobytu pre bývalú manželku. Dostal som odpoveď, že bývalej manželke nezaniklo užívacie právo k bytu a mojej žiadosti bude vyhovené po predložení právoplatného súdneho rozhodnutia o majetkovo-právnom..

Vymoženie práva k vydraženej veci a zodpovednosť dražiteľa

V dobrovoľnej dražbe som vydražila dom, o ktorom som si myslela, že je neobývaný - celkový dojem aj informáciu od dražobnej spoločnosti, že majiteľ je v Čechách - dom bez vody, plynu, elektriny. Bývalý majiteľ - môj dlžník, nebol nikdy prítomný. Ukázalo sa, že dom je predsa obývaný jedným Rómom. Povedal mi, že sa mu nechce odísť. Pracuje a prenájom si môže dovoliť, len nechce. Dala so mu 2 týždne na odsťahovanie, ale myslím, že sa nepohne, nič si zo mňa nerobí. Dom chcem čo najrýchlejšie predať. Dagmar I., Hradská Na dobrovoľné dražby sa vzťahuje..

Nedotknuteľnosť obydlia

Právo na ochranu obydlia a exekúciaNedotknuteľnosť obydliaZa akých podmienok je súdny exekútor oprávnený vstúpiť do cudzieho obydlia? Bolo mi povedané, že obydlie občana je nedotknuteľné, chránené zákonom. Môže exekútor, príp. niekto iný odňať pri výkone exekúcie povinnému byt a má povinný nejaký nárok na náhradné ubytovanie, či byt? Ďakujem vám za odpoveď a pomoc. Zora S., Bratislava  Právo na ochranu obydlia a exekúcia Garanciu práva na súkromie na európskej úrovni zabezpečuje najmä Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd (ďalej..

Výhody a nevýhody stavebného sporenia

 Pri dnešných finančných pomeroch v spoločnosti je v tejto problematike jasné, že nasporiť na byty pre dve alebo tri deti je v priemernej rodine vecou nie ťažkou, ale nemožnou; na druhej strane by však všetci rodičia veľmi radi zabezpečili svojich potomkov najmä po tejto stránke, aby mali pri štarte do samostatného života vlastnú strechu nad hlavou. Keďže však "odkladaním pod vankúš" nemajú šancu tento problém vyriešiť, mnohí siahajú po produkte vyvinutom presne na tento účel - stavebnému sporeniu. Je už takmer samozrejmosťou, že sa takýto..

Hypotéky pre mladých

 Róbert Fico si od avizovania krokov, ktoré pomôžu mladým rodinám s bývaním, vylepšil svoj profil o značné čísla. Realita sa však tak celkom nezakladá na pôvodne médiami hlásaných zvýhodneniach pre mladých ľudí, ktorí majú vážne starosti so svojím bývaním. Hovorím najmä o vládnej „pomoci“ mladým vo forme bonifikácie hypotekárnych úverov. Veľké oči Nečudo, že mnohí z nás mladších zajasali, keď postupne v takmer všetkých denníkoch natrafili na propagandistickú kampaň vládnych strán, kde bolo toto zvýhodnenie opisované ako konečne jeden..

Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.