Dedenie a prechod nájmu družstevného bytu

“Členstvo v stavebnom bytovom družstve a právo užívať byt môže prejsť smrťou užívateľa družstevného bytu, ktorý nebol v spoločnom užívaní manželov (§ 172 ods. 2 O.z.), len na jedného dediča poručiteľa, ktorému pripadol členský podiel, alebo na dvoch dedičov, ak sú manželmi” (§ 172 ods. 2 OZ.)

“V konaní o dedičstve je v takom prípade rozhodnutím podľa ustanovenia § 39 Not.por. riešené, kto z dedičov nadobúda členský podiel poručiteľa v stavebnom bytovom družstve, prípadne ako sa dedičia vyporiadajú ohľadne náhrady zostatkovej hodnoty tohto podielu. Dôsledky vyplývajúce z nadobudnutia členského podielu pre vznik členstva v družstve a pre prechod práva užívať družstevný byt nie sú predmetom rozhodovania v konaní o dedičstve.” (rozhodnutie NS SR, spis. zn. 1 Cz 67/71 zo dňa 8.9.1971)

Družstevný byt v spoločnom nájme manželmi

Predmetný judikát upravuje otázku prechodu nájmu bytu, ktorý sa nachádzal v spoločnom nájme manželov. Napriek tomu, že je tu uvedený pojem “byt v spoločnom užívaní” a právny inštitút spoločného užívania bytu upravoval Občiansky zákonník pred rokom 1990 v ust. § 172, v súčasnosti ide o inštitút spoločného nájmu bytu. Ten Občiansky zákonník v platnom znení upravuje v § 700 a nasl. Podľa predmetného ustanovenia byt môže byť v spoločnom nájme viacerých osôb. Nakoľko ide o družstevný byt, pri družstevnom byte môže spoločný nájom vzniknúť len medzi manželmi. V praxi vznikajú mnohé spory v súvislosti s právnym posúdením situácie, kedy spoločný nájom družstevného bytu prechádza na druhého z manželov alebo na inú osobu. Má sa tým na mysli situácia pri konaní o dedičstve. Práve pri konaní o dedičstve dochádza k častým dezinetrpretáciám zákonných ustanovení upravujúcich predmetnú otázku.

Prechod nájmu družstevného bytu

Zákon ustanovuje, že nájom družstevného bytu prechádza na: 1. pozostalého manžela alebo 2. dediča. K prechodu spoločného nájmu bytu manželmi na pozostalého manžela dochádza za podmienky, že právo na družstevný byt sa nadobudlo za trvania manželstva. Pozostalý manžel sa tak stane členom družstva a jemu patrí aj členský podiel. Súd má zo zákona povinnosť na uvedenú skutočnosť v konaní o dedičstve prihliadnuť. Hore uvedený judikát sa vzťahuje na iné prípady, a to kedy spoločný nájom bytu manželmi vznikol uzavretím manželstva, avšak zosnulý manžel nadobudol právo na družstevný byt už pred jeho uzavretím. Jeho smrťou prechádza členstvo v družstve a nájom družstevného bytu na toho dediča, ktorému pripadol členský podiel. Uvedené vyplýva z ust. § 707 ods. 2 Občianskeho zákonníka. Z dotknutých ustanovení Občianskeho zákonníka vyplýva, že právo spoločného užívania bytu môže prejsť na dvoch dedičov, ktorým pripadol členský podiel v stavebnom bytovom družstve, iba vtedy, ak sú manželmi.

Postup súdu (súdneho komisára)

V konaní o dedičstve by nemalo dôjsť k schváleniu dohody dedičov (dohoda o vyporiadaní dedičstva) , podľa ktorej by členský podiel mal pripadnúť viacerým dedičom, ktorí nie sú manželmi a ktorí uzavierali dohodu s tým, že takto nadobudnú právo spoločného užívania bytu. Povinnosťou súdu je poučiť dedičov o tom, že členský podiel a nájom družstevného bytu môže nadobudnúť iba jeden z nich. Na tieto dôsledky je nevyhnutné prihliadať aj pri vyporiadaní medzi dedičmi, ktorí neuzavreli dohodu. V prípade, ak by poručiteľ (jeden z nájomcov družstevného bytu) zanechal závet, podĺa ktorého by v prípade, ak sa užívateľmi bytu nemôžu stať obidvaja dediči, má byt pripadnúť konkrétnej osobe (jednému dedičovi), ktorý by mal následne vyplatiť druhého z dedičov, ide o nesplniteľnú vôľu poručiteľa. Súd musí vypočuť dedičov, či trvajú na doslovnom vykonaní závetu a poskytnúť im zákonné poučenie.

Zákon kladie dôraz predovšetkým na dohodu dedičov (ak nejestvuje platný závet). Pokiaľ by však k jej uzavretiu nedošlo a závet poručiteľa by odporoval zákonu, notár v pozícii tzv. súdneho komisára by bol povinný vykonať vyporiadanie medzi dedičmi, a to podľa toho ustanovenia závetu, ktoré je vykonateľné, teda súladné so zákonom. Treba zdôrazniť, že právny úkon, ktorý svojím obsahom alebo účelom odporuje zákonu, alebo ho obchádza, alebo sa prieči dobrým mravom, je neplatný. Súd pri vyporiadaní medzi dedičmi, ako aj pri potvrdzovaní nadobudnutia dedičstva rozhoduje o tom, kto nadobúda poručiteľov členský podiel v družstve. Samotné dôsledky, ktoré vyplývajú z nadobudnutia členského podielu pre vznik členstva v družstve a pre vznik práva nájmu družstevného bytu, nie sú predmetom rozhodovania v konaní o dedičstve.

Máte právne otázky, potrebujete konzultáciu? Kontaktujte nás na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Dobré adresy

PrešovKošiceBanská BystricaTrenčínŽilinaTrnavaNitraBratislava Na najlepších adresách v krajských mestách stoja vo väčšine prípadov zároveň najdrahšie nehnuteľnosti.  PrešovVýstavba rodinných domov prebieha najmä v okolitých obciachMesto Prešov možno podľa kvality nehnuteľností určených na bývanie a ich cien rozdeliť do troch kategórií. Najdrahšie sú samozrejme byty v centre mesta, a to najmä z dôvodu ich nedostatku v danej lokalite. V historických budovách tu sídlia predovšetkým firmy. V širšom centre už možno nájsť viacero bytov. Dominuje tu..

Inžinierske siete

 Projektovanie nových a rekonštrukcia existujúcich sietíAko začať projektovať stavbu?Ako môžu inžinierske siete ovplyvniť cenu?Overte si možnosť napojenia sa do verejných vedeníPrístup na pozemokMalá radaVodovodPlynovodLežatý rozvodSpád, odvodnenie a čistenie plynovodného potrubiaKanalizáciaAko navrhnúť vnútornú kanalizáciu?Elektrické vedenie V nasledujúcich riadkoch sa budeme venovať inžinierskym sieťam ako faktoru, ktorý môže značne ovplyvniť kúpu, resp. cenu vášho nového príbytku, čo robiť, ak vaše budúce obydlie nie je pripojené na tieto..

Rekreačné bývanie Rekreačné bývanie

Blíži sa leto a s ním aj čas našich dovoleniek; na rozhraní mája a júna začínajú riešiť otázku oddychu aj tí, ktorí si na to počas jari nenašli dostatok času. Možnosťou je klasická dovolenka, kde sa o všetko postará cestovná kancelária; ak však roky chodíte na to isté obľúbené miesto, bolo by neekonomické platiť v zime i v lete za ubytovanie v hoteli. Pre takýchto dovolenkárov je lepšou alternatívou investovať do apartmánu, chalupy či chaty. Poďme si teda povedať viac o týchto možnostiach, ktoré nám organizáciu dovoleniek podstatne uľahčia. Chalupa Tento spôsob..

Návrh na vklad do katastra nehnuteľností Návrh na vklad do katastra nehnuteľností

Bývame v bloku, ktorý predstavuje vyše 200 bytov. Čiastočné odkúpenie bytov prebehlo už pred viac ako 6-timi rokmi avšak odpredaj pozemku na ktorom blok leží začal až teraz. Spoločnosť, ktorá organizuje prevod pozemkov od každého bytu okrem sumy za časť pozemku naviac vyžaduje platbu za zápis do registra - niektoré sú už odkúpené, avšak niektoré nie. Len pre odkúpený byt spoločnosť žiada ešte úhradu za náklady vybavovania prevodu. Máme pocit, že spoločnosť sa na náš úkor obohacuje v snahe dosiahnuť svoj zisk. Aké sú náležitosti návrhu na vklad do..

Rastúci slovenský dopyt po chorvátskych nehnuteľnostiach - krásy Jadranu a právne otázky kúpy

Omylom je, ak si niekto myslí, že v Stredomorí si nehnuteľnosť môžu dovoliť len superboháči, milionári. Napriek súčasnej situácii v Grécku ceny nehnuteľností postupne klesajú a z uvedenej situácie ťažia najmä Rusi a Taliani, ktorí skupujú nehnuteľnosti – apartmány, byty, domy, hotely a pod. Napríklad, klasický 2-izbový byt na gréckom ostrove je možné kúpiť od asi 45-50 tisíc eur, za ktorú je možné kúpiť 1- izbový byt v Bratislave.   Split a Dubrovnik - najväčší dopyt po luxuse   Pre Slovákov..

Bývanie bez právneho titulu

V decembri 2007 sme sa na základe nájomnej zmluvy s bytovým družstvom stali nájomníkmi bytu. V čase podpísania zmluvy, ale v byte býval neplatič, ktorému bytové družstvo na základe nedoplatkov a dlhov zrušilo nájomnú zmluvu a ponúklo mu náhradné ubytovanie, ktoré odmietol. Existuje o tom aj doklad, ktorý podpísal. Za neplatiča sme museli všetky dlhy vyplatiť a bytové družstvo nám ponúklo, že byt si môžeme neskôr odkúpiť do osobného vlastníctva. Vo februári 2008 sme bytové družstvo požiadali o odkúpenie bytu do vlastníctva, kde nám bytové družstvo v..

Nehnutelnosti ...

Problémy s hypotékou?

Problém je na sveteKeď musí zasiahnuť bankaBanky znižujú úrokové sadzby   Nie je nič ľahšie. Jednoduchá cesta k bývaniu. Stačí len prísť. Riešenie ušité priamo na mieru. To sú len niektoré reklamné slogany, ktoré nás tak často oslovujú a pútajú našu pozornosť na rôzne produkty vedúce k vlastnému bývaniu.Spôsobov, ciest a produktov vedúcich k vlastnému bývaniu je v dnešnej dobe a situácii na trhu skutočne mnoho. Pritom nemusí ísť bezpodmienečne len o získanie nového bytu či domu, ale aj napríklad o kúpu zariadenia, stavbu garáže či bazénu,..

Novinky v stavebnom sporení

Správa bytových domovCieľ projektu a konferencieNovela zákona o stavebnom sporeníOkruh poberateľov štátnej prémieAsi nikoho v súčastnej dobe neprekvapí, že medzi základné túžby človeka patrí splnenie si sna o vlastnom bývaní či zmodernizovaní toho, čomu hovoríme vlastný domov. Cesta k peknému a hlavne útulnému bývaniu vedie viacerými cestami. Medzi tie najviac využívané cesty ako sa k tomuto cieľu priblížiť patrí na Slovensku stavebné sporenie. Aby tento nástroj na splenie si sna o peknom bývaní mohol lepšie reagovať na potreby ľudí, dochádza na tomto..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.