Spoločný nájom bytu manželmi a jeho užívanie

Obraciam sa na Vás s touto otázkou: dňa 20.6.1995 som sa stal výlučným užívateľom družstevného bytu v Košiciach, teda bola so mnou spísaná zmluva o nájme bytu. V auguste 1996 som uzavrel manželstvo. Nedávno sme boli právoplatne rozvedení. Bývalá manželka sa z bytu odsťahovala a dňa 20.3.2010 som požiadal príslušnú mestskú časť o zrušenie trvalého pobytu pre bývalú manželku. Dostal som odpoveď, že bývalej manželke nezaniklo užívacie právo k bytu a mojej žiadosti bude vyhovené po predložení právoplatného súdneho rozhodnutia o majetkovo-právnom vyporiadaní. Domnievam sa, že stanovisko je nesprávne, lebo manželke nikdy nezaniklo právo užívať byt, lebo s ňou nebola uzavretá nájomná zmluva s družstvom, to len som jej dal súhlas na prihlásenie sa k trvalému pobytu a s užívaním bytu. V súčasnosti v byte bývam s novou manželkou. Je stanovisko mestskej časti oprávnené? Ďakujem za odpoveď.

Vladimír L., Košice

Vznik spoločného nájmu - členstvo aspoň jedného z manželov v družstve

Vaša domnienka vychádzajúca z toho, že zmluva o nájme družstevného bytu bola uzavretá pred uzavretím vášho prvého manželstva medzi vami a družstvom, nie je správna, nakoľko uzavretím manželstva vzniká medzi manželmi osobitný právny režim práv a povinností, medzi inými bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Občiansky zákonník upravuje v § 705 a nasl. otázku tzv. spoločného nájmu bytu manželmi. Pokiaľ sa niektorý z manželov za trvania manželstva stane nájomcom bytu, uzavretím manželstva vzniká manželom spoločný nájom bytu. Keďže predmetom nájmu je družstevný byt a vám pred uzavretím manželstva vzniklo právo na uzavretie zmluvy o nájme družstevného bytu, platí to isté. Jedná sa o jeden zo spôsobov vzniku nájomného vzťahu, v tomto prípade nájomný vzťah vzniká zo zákona, resp. v dôsledku právneho úkonu - uzavretím manželstva. Vzhľadom na uvedené je irelevantné, či ste nájomnú zmluvu s družstvom uzavreli výlučne vy a vaša bývalá manželka v nej ako zmluvná strana absentovala. De iure, vaša bývalá manželka sa stala popri vás nájomcom predmetného družstevného bytu.

Družstevným bytom sa od účinnosti novely Občianskeho zákonníka 1.1.1992 rozumie byt, ktorý je vo vlastníctve bytového družstva, a ku ktorému má právo nájmu člen družstva, alebo byt ktorý je v spoločnom nájme manželov, z ktorých aspoň jeden je členom družstva. Tak doslovne uvádza Najvyšší súd SR vo svojom rozsudku, spis. zn. 5 C do 107/2000.

Podľa § 705 Občianskeho zákonníka, ak nadobudol právo na uzavretie zmluvy o nájme družstevného bytu jeden z rozvedených manželov pred uzavretím manželstva, právo spoločného nájmu bytu zanikne  rozvodom. Právo užívať byt zostáva tomu z manželov, ktorý nadobudol právo na nájom bytu pred uzavretím manželstva. O ostatných prípadoch spoločného nájmu - ak napr. ak jednému z manželov vzniklo právo na uzavretie nájomnej zmluvy k družstevnému bytu počas trvania manželstva alebo ak manželom vzniklo toto právo spoločne - ako členom družstva - je príslušný rozhodnúť súd na návrh jedného z nich o zrušení tohto práva. Aj to však len vtedy, ak sa rozvedení manželia nedohodnú. Súd pri zániku spoločného nájmu družstevného bytu, kedy manželia boli členmi družstva, rozhoduje súčasne aj o tom, kto z rozvedených manželov bude ako člen družstva ďalej nájomcom bytu.

Povinnosť bývalého nájomcu opustiť byt - až po zabezpečení bytovej náhrady

V danej súvislosti vám uvádzam výňatok z judikatúry slovenských súdov, a to rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky z 30. mája 2001, sp. zn. 5 C do 37/01: „Ten, komu bola uložená povinnosť z bytu sa vysťahovať v určenej lehote po zabezpečení bytovej náhrady, má až do splnenia tejto podmienky právo v byte bývať (právo bývania), ak nedôjde k zániku tohto práva už skôr v dôsledku iných okolností.“ Právo bývania tejto osoby, pokiaľ je ňou bývalý manžel (manželka), ktorému bola právoplatným rozsudkom o zrušení práva spoločného nájmu družstevného bytu uložená povinnosť z bytu sa vysťahovať v určenej lehote od zabezpečenia náhradného bytu, nie je dotknuté ani prevodom členských práv a povinností a následným zánikom nájomného práva doterajšieho nájomcu. Aj prípadní nadobúdatelia členských práv a povinností, ak by ste na nich previedli svoje členské práva a povinnosti, a títo uzavrú s bytovým družstvom nájomnú zmluvu o nájme družstevného bytu, sú povinní trpieť výkon práva bývania tejto osoby. Prevodom členských práv nezaniká právo bývania pôvodného nájomcu, pokiaľ by nebola splnená povinnosť uložená právoplatným am vykonateľným rozhodnutím súdu - pokiaľ mu nebolo poskytnuté náhradné bývanie.

Postup mestskej časti vykonávajúcej pôsobnosť ohlasovne pobytu občanov je čiastočne správny vzhľadom na vyššie uvedené, keďže sa jednalo o vašu manželku a táto bola v registri vedená v danom osobnostnom stave. Ohlasovňa preto k odhlasovaciemu lístku oprávnene vyžadovala od vás právoplatné rozhodnutie súdu, z ktorého by bolo zrejmé, že došlo k zániku spoločného nájmu družstevného bytu manželmi. Jediným pochybením ohlasovne bolo, že mala od vás požadovať predloženie právoplatného rozhodnutia o rozvode manželstva, nie rozhodnutia súdu o vyporiadaní vášho bezpodielového spoluvlastníctva manželov, keďže členský podiel v stavebnom družstve nebol predmetom BSM a jeho vyporiadania na súde.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

Späť

Plánujete rekonštrukciu kanalizácie? Na čo si dať pri výmene pozor Plánujete rekonštrukciu kanalizácie? Na čo si dať pri výmene pozor

Pod pojmom útulnej domácnosti si často predstavíme nádherne zariadené izby, kuchyňu s vôňou kávy a možno záhradu plnú kvetov. Málokto si však predstaví labyrint potrubí, ktorý sa skrýva pod našimi nohami a zodpovedá za kritickú infraštruktúru.  Až kým sa neozve bublanie, nepríjemný zápach alebo, v tom horšom prípade, vytopená pivnica, kanalizáciu a jej stav vôbec neriešime. Rekonštrukcia tohto dôležitého systému nie je práve romantická téma, no je to nevyhnutný krok k zdravému a funkčnému bývaniu. Ak vás preto čaká jeho rekonštrukcia,..

Chystáte sa stavať dom? Dobre zvážte, ako budete vykurovať vašu domácnosť Chystáte sa stavať dom? Dobre zvážte, ako budete vykurovať vašu domácnosť

Vykurovanie domu patrí medzi kľúčové prvky domácnosti. Už pri výstavbe sa radí medzi tie drahšie položky a na nesprávne zvolený spôsob vykurovania budete doplácať po celý čas užívania domu. Preto treba všetko dobre zvážiť a nedať sa odradiť predsudkami alebo výškou počiatočnej investície.   Dnes máme takmer neobmedzené možnosti ako vykurovať dom. Poďme si ich jednu po druhej rozobrať. Kúrenie plynom Ide o klasický spôsob vykurovania domácnosti. V ideálnom prípade poskytuje lacné a bezproblémové teplo. Stačí mať prípojku, kvalitný..

Tipy, ako vylepšiť bývanie bez toho, aby ste museli vykradnúť banku Tipy, ako vylepšiť bývanie bez toho, aby ste museli vykradnúť banku

Nie všetko krásne musí byť aj drahé. Niekedy sa stačí na vlastné steny a podlahy pozrieť len inými očami, popustiť uzdu fantázii a nebojácne chytiť do ruky kladivo v správnych ochranných pracovných pomôckach, pretože nechcete skončiť ako Van Gogh s odrezaným prstom namiesto ucha. Ako na to? Maľba je najlacnejší facelift vašich stien Farby ovplyvňujú našu náladu viac, než si myslíme. Napríklad jemná modrá znižuje stres a podporuje kreatívne myslenie – ideálna do pracovne alebo spálne. Netreba ale zabudnúť na kvalitné valčeky, kryciu fóliu..

Neskolaudovaná stavba - otázka predaja a bývania

S mojím manželom máme vyhliadnutý rodinný dom na kúpu. Ide o novostavbu domu, no realitka, ktorá ho ponúka, sa vyjadrila, že nie je ešte skolaudovaný. Je táto skutočnosť pre nás ako kupujúcich na závadu? Aké môžeme očakávať ťažkosti s kúpou neskolaudovanej stavby, s trvalým pobytom ? Ivica S., Kľakany Ako sami uvádzate, vami postavený rodinný dom je neskolaudovaný. V zmysle platnej legislatívy to znamená, že neskolaudovaná nehnuteľnosť nemôže slúžiť účelu, na ktorý bola postavená - teda buď podnikateľským účelom, ako prevádzka podniku, vo..

Maloletí a darovanie nehnuteľnosti

Viacerí z vás, milí čitatelia, ste sa na nás obrátili s otázkou, či je možné darovať svojim deťom, vnukom, vnučkám nehnuteľnosť. Či je vôbec možné, aby dieťa - teda nedospelá osoba mohla vlastniť napríklad pozemok, dom. Vo všeobecnosti vládne domnienka, že nie. Avšak, opak je pravdou. O tejto skutočnosti ako aj o postupe, ako darovať v súlade so zákonom dieťaťu nehnuteľnosť, pojednáva nasledovný článok. Dieťa zastupujú rodičia Spôsobilosť fyzickej osoby mať práva a povinnosti vzniká narodením. Túto spôsobilosť má aj počaté dieťa, podmienkou..

Neplatnosť závetu a účastníci konania o dedičstve

Takmer jeden rok som býval so svojou manželkou a dieťaťom v dome u môjho kamaráta, ktorý bol vlastníkom domu z ½. Kamarát, inak rozvedený a aspoň pokiaľ viem i bezdetný, pred dvoma mesiacmi žiaľ zomrel. Po jeho smrti som sa dozvedel, že po sebe zanechal závet, podľa ktorého mi odkázal svoj podiel na dome. Kontaktoval som jeho vzdialenú rodinu, ktorá však odmietla prispieť na pohreb, ten som teda uhradil ja. Pohreb platiť nie, ale zato sa ozvala nejaká kamarátová teta z Nemecka, že vraj ona je jeho príbuzná a teda by vraj mala dediť. Kto je účastníkom dedičského..

Prečo a ako si správne poistiť nehnuteľnosť

Stalo sa Vám už, že ste počuli o niekom kto prišiel o svoj dom alebo byt? Nečakané nehody ako prasknuté potrubie, požiar alebo spadnutý strom na strechu sa môžu pripliesť do života každému. Každý z Nás si svoju nehnuteľnosť necháva poistiť z rôznych dôvodov. Najčastejšími pocitmi, ktoré nami hýbu sú strach, chtíč po pocite istoty a bezpečia, alebo pre niektorých dokonca prestíž. Sú ale tieto pocity hodné toho, aby sme pravidelne platili sumu, za ktorú snáď nikdy nebudeme musieť vyžadovať protislužbu? ÁNO. Každému..

Najlepšie investície do nehnutelnosti ...

Daň z nehnuteľností

Čo je to daň z nehnuteľností?Vyrubenie daneKto je to daňovník?Predmet daneVýška sadzby daneNovinkyProblematika dane z nehnuteľností je upravená v zákone č.582/2004 Z. z.o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady (ďalej len "zákon"). V podstate sa teda už tri roky zachováva v pôvodnom stave. Každý rok sa ale dejú jemné úpravy.Čo je to daň z nehnuteľností?  Zákon rozlišuje 3 druhy dane z nehnuteľností:daň z pozemkov,daň zo stavieb,a daň z bytov (kam patria pre účely dane i nebytové priestory v bytovom..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.