Spoločný nájom bytu manželmi a jeho užívanie

Obraciam sa na Vás s touto otázkou: dňa 20.6.1995 som sa stal výlučným užívateľom družstevného bytu v Košiciach, teda bola so mnou spísaná zmluva o nájme bytu. V auguste 1996 som uzavrel manželstvo. Nedávno sme boli právoplatne rozvedení. Bývalá manželka sa z bytu odsťahovala a dňa 20.3.2010 som požiadal príslušnú mestskú časť o zrušenie trvalého pobytu pre bývalú manželku. Dostal som odpoveď, že bývalej manželke nezaniklo užívacie právo k bytu a mojej žiadosti bude vyhovené po predložení právoplatného súdneho rozhodnutia o majetkovo-právnom vyporiadaní. Domnievam sa, že stanovisko je nesprávne, lebo manželke nikdy nezaniklo právo užívať byt, lebo s ňou nebola uzavretá nájomná zmluva s družstvom, to len som jej dal súhlas na prihlásenie sa k trvalému pobytu a s užívaním bytu. V súčasnosti v byte bývam s novou manželkou. Je stanovisko mestskej časti oprávnené? Ďakujem za odpoveď.

Vladimír L., Košice

Vznik spoločného nájmu - členstvo aspoň jedného z manželov v družstve

Vaša domnienka vychádzajúca z toho, že zmluva o nájme družstevného bytu bola uzavretá pred uzavretím vášho prvého manželstva medzi vami a družstvom, nie je správna, nakoľko uzavretím manželstva vzniká medzi manželmi osobitný právny režim práv a povinností, medzi inými bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Občiansky zákonník upravuje v § 705 a nasl. otázku tzv. spoločného nájmu bytu manželmi. Pokiaľ sa niektorý z manželov za trvania manželstva stane nájomcom bytu, uzavretím manželstva vzniká manželom spoločný nájom bytu. Keďže predmetom nájmu je družstevný byt a vám pred uzavretím manželstva vzniklo právo na uzavretie zmluvy o nájme družstevného bytu, platí to isté. Jedná sa o jeden zo spôsobov vzniku nájomného vzťahu, v tomto prípade nájomný vzťah vzniká zo zákona, resp. v dôsledku právneho úkonu - uzavretím manželstva. Vzhľadom na uvedené je irelevantné, či ste nájomnú zmluvu s družstvom uzavreli výlučne vy a vaša bývalá manželka v nej ako zmluvná strana absentovala. De iure, vaša bývalá manželka sa stala popri vás nájomcom predmetného družstevného bytu.

Družstevným bytom sa od účinnosti novely Občianskeho zákonníka 1.1.1992 rozumie byt, ktorý je vo vlastníctve bytového družstva, a ku ktorému má právo nájmu člen družstva, alebo byt ktorý je v spoločnom nájme manželov, z ktorých aspoň jeden je členom družstva. Tak doslovne uvádza Najvyšší súd SR vo svojom rozsudku, spis. zn. 5 C do 107/2000.

Podľa § 705 Občianskeho zákonníka, ak nadobudol právo na uzavretie zmluvy o nájme družstevného bytu jeden z rozvedených manželov pred uzavretím manželstva, právo spoločného nájmu bytu zanikne  rozvodom. Právo užívať byt zostáva tomu z manželov, ktorý nadobudol právo na nájom bytu pred uzavretím manželstva. O ostatných prípadoch spoločného nájmu - ak napr. ak jednému z manželov vzniklo právo na uzavretie nájomnej zmluvy k družstevnému bytu počas trvania manželstva alebo ak manželom vzniklo toto právo spoločne - ako členom družstva - je príslušný rozhodnúť súd na návrh jedného z nich o zrušení tohto práva. Aj to však len vtedy, ak sa rozvedení manželia nedohodnú. Súd pri zániku spoločného nájmu družstevného bytu, kedy manželia boli členmi družstva, rozhoduje súčasne aj o tom, kto z rozvedených manželov bude ako člen družstva ďalej nájomcom bytu.

Povinnosť bývalého nájomcu opustiť byt - až po zabezpečení bytovej náhrady

V danej súvislosti vám uvádzam výňatok z judikatúry slovenských súdov, a to rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky z 30. mája 2001, sp. zn. 5 C do 37/01: „Ten, komu bola uložená povinnosť z bytu sa vysťahovať v určenej lehote po zabezpečení bytovej náhrady, má až do splnenia tejto podmienky právo v byte bývať (právo bývania), ak nedôjde k zániku tohto práva už skôr v dôsledku iných okolností.“ Právo bývania tejto osoby, pokiaľ je ňou bývalý manžel (manželka), ktorému bola právoplatným rozsudkom o zrušení práva spoločného nájmu družstevného bytu uložená povinnosť z bytu sa vysťahovať v určenej lehote od zabezpečenia náhradného bytu, nie je dotknuté ani prevodom členských práv a povinností a následným zánikom nájomného práva doterajšieho nájomcu. Aj prípadní nadobúdatelia členských práv a povinností, ak by ste na nich previedli svoje členské práva a povinnosti, a títo uzavrú s bytovým družstvom nájomnú zmluvu o nájme družstevného bytu, sú povinní trpieť výkon práva bývania tejto osoby. Prevodom členských práv nezaniká právo bývania pôvodného nájomcu, pokiaľ by nebola splnená povinnosť uložená právoplatným am vykonateľným rozhodnutím súdu - pokiaľ mu nebolo poskytnuté náhradné bývanie.

Postup mestskej časti vykonávajúcej pôsobnosť ohlasovne pobytu občanov je čiastočne správny vzhľadom na vyššie uvedené, keďže sa jednalo o vašu manželku a táto bola v registri vedená v danom osobnostnom stave. Ohlasovňa preto k odhlasovaciemu lístku oprávnene vyžadovala od vás právoplatné rozhodnutie súdu, z ktorého by bolo zrejmé, že došlo k zániku spoločného nájmu družstevného bytu manželmi. Jediným pochybením ohlasovne bolo, že mala od vás požadovať predloženie právoplatného rozhodnutia o rozvode manželstva, nie rozhodnutia súdu o vyporiadaní vášho bezpodielového spoluvlastníctva manželov, keďže členský podiel v stavebnom družstve nebol predmetom BSM a jeho vyporiadania na súde.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

Späť

Obnova bytových domov

Väčšina bytových domov na Slovensku má svoje najlepšie roky za sebou. Nevyhnutné opravy bytových domov sa denne hlásia o slovo. Keďže všetci majitelia bytov chcú bývať čo najlepšie a najlacnejšie, chcú platiť čo najmenej aj za energie. Ceny ktoré však platia, sú z roka na rok vyššie a vyššie. Základom tejto nelichotivej situácie, je často rokmi zanedbávaný bytový fond. Na riešenie tohto problému sa zameriava aj Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. (PSS) so svojimi produktami pre klientov. Ako už bolo spomenuté v úvode, čoraz naliehavejším problémom..

Formy vykurovania

Pekne od začiatkuVaše možnostiPlynElektrická energiaDrevo a uhlieDoplnkové alternatívyKrbElektrická vložkaPodlahové kúrenieTermoregulátory, snímače teplotyZahrejte aj steny Najmä v našich podmienkach má významný podiel na útulnosti domova teplo. Vzhľadom na teplotné pásmo, v ktorom žijeme musíme dbať o tepelné zabezpečenie svojho príbytku už od samotného začiatku. To znamená odvtedy, odkedy staviame dom, alebo najneskôr pri dokončovaní hrubej stavby by sme mali mať jasno v tom, akým spôsobom ho budeme vykurovať. Samozrejme, že technicky zabezpečíte akúkoľvek..

Merače tepla v našich domácnostiach

Hovorí sa, že kto šetrí má za tri. Toto pravidlo platí dvojnásobne pri spotrebe tepla v našich bytoch či rodinných domoch. Pri dnešných cenách dodávaného tepla má čo najvhodnejšie riešenie ako ušetriť na dodávanom teple snáď cenu zlata. Veď položka za dodané teplo býva často v mnohých rodinných rozpočtoch najväčšou položkou súvisiacou s užívaním bytu. Práve tomuto pálčivému problému pri šetrení sa v nasledujúcich riadkoch pozrieme na „zúbky“. Oproti západnej Európe máme v oblasti šetrenia na dodanom teple do domácností čo doháňať...

Občianska a trestná zodpovednosť za protiprávne obmedzovanie práv užívať nehnuteľnosť

„Každý má právo vlastniť majetok. Vlastnícke právo všetkých vlastníkov má rovnaký zákonný obsah a ochranu. Majetok nadobudnutý v rozpore s právnym poriadkom ochranu nepožíva. Dedenie sa zaručuje. Vlastníctvo zaväzuje. Nemožno ho zneužiť na ujmu práv iných a v rozpore so všeobecnými záujmami chránenými zákonom. Výkon vlastníckych práv nesmie poškodzovať ľudské zdravie, prírodu, kultúrne pamiatky a životné prostredie nad mieru ustanovenú zákonom.“ (Ústava Slovenskej republiky, článok 20 ods. 1 a 3)  V roku 1993 som uzavrela manželstvo..

Zabezpečenie bytu proti strate v hazardných hrách

 Spolu s manželom sme vlastníkmi bytu, ktorý sme kúpili počas trvania manželstva. Môj manžel je nezamestnaný, hrá hazardné hry, nestará sa o rodinu; dozvedela som sa tiež, že si už niekoľkokrát požičal na hru. Bojím sa, že prehrá aj náš byt. Ako sa proti tomu zabezpečiť?Božena R., NitraKeďže uvádzate, že ste nadobudli byt počas trvania manželstva, byt je predmetom vášho bezpodielového spoluvlastníctva manželov, ktoré zaniká rozvodom alebo iným zánikom manželstva. Avšak aj pokiaľ manželia nemajú v úmysle sa rozviesť, Občiansky zákonník umožňuje..

Smrť darcu a jej následky na vkladové konanie

V decembri 2004 som s mojou starou mamou uzatvorila darovaciu zmluvu, na základe ktorej mi darovala jej rodinný dom. Pár dní na to moja stará mama zomrela. Návrh na vklad bol podaný po jej smrti, avšak kataster návrh neprijal a vyzval nás na doplnenie návrhu formou prijatia dodatku k darovacej zmluve - týkalo sa to zriadenia vecného bremena. Návrh som doplnila v lehote, kataster konanie zastavil, čo považujem za nezákonné. Prečo kataster nerešpektuje vôľu jednej zmluvnej strany - mojej nebohej starej mamy a nepostupoval v súlade so zákonom?! Moja právnička podala..

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..

Vývoj cien nehnuteľností na Slovensku od roku 2005 do roku 2010

V slovenských pomeroch sa zvykne dosť často používať fráza ktorá tvrdí, že: „Z grafov sa ešte nikto nenajedol“. Nuž možno je na tom čosi pravdy, ale autor tohto výroku asi nepochopil ich zmysel. Grafy majú v prvom rade informovať o určitom vývoji, či trende v tom či onom segmente. Zároveň by mali upozorniť na určité anomálie, či nezdravý vývoj ktorý sa mohol prejaviť v sledovanom období.Aj z tohto dôvodu sme sa v redakcii Kompletného TRH-u Nehnuteľností rozhodli priniesť základný trend vývoja cien nehnuteľností na Slovensku. Často krát sa v dnešnej..

Daň z nehnuteľností

Čo je to daň z nehnuteľností?Vyrubenie daneKto je to daňovník?Predmet daneVýška sadzby daneNovinkyProblematika dane z nehnuteľností je upravená v zákone č.582/2004 Z. z.o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady (ďalej len "zákon"). V podstate sa teda už tri roky zachováva v pôvodnom stave. Každý rok sa ale dejú jemné úpravy.Čo je to daň z nehnuteľností?  Zákon rozlišuje 3 druhy dane z nehnuteľností:daň z pozemkov,daň zo stavieb,a daň z bytov (kam patria pre účely dane i nebytové priestory v bytovom..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.