Apartmány pri mori

 „Počas letných prázdnin, ale aj pár mesiacov pred nimi značné množstvo realitných kancelárií dáva do pozornosti nie len klasickú kúpu nehnuteľnosti, ale do popredia sa dostáva pre Slovákov ponuka kúpy apartmánov v zahraničí. A tak veľa našincov už svoje letné dovolenky neplánuje cez cestovné kancelárie, ale rovno rozmýšľajú nad kúpou vlastnej nehnuteľnosti pri mori. Medzi najobľúbenejšie krajiny pre letný domov sa tak pre mnoho Slovákov stávajú destinácie v Chorvátsku či Bulharsku.“

Čo na tom apartmáne je

Ak si mnohí vybavia more a piesočnú či kamienkovú pláž, ako sen na dobrú dovolenku im zväčša postačí dobré hotelové bývanie či kvalitné reštauračné služby a to všetko spojené s príjemným okolím prímorskej krajiny. No nájdu sa aj takí, a nie je ich málo, ktorí si pri snívaní o mori predstavia vlastný domček či letný bytík v ktorom strávia príjemné chvíle oddychu. Častokrát sa pritom stáva, že neostane iba pri snívaní a svoju letnú nehnuteľnosť si aj naozaj kúpia. Tento záujem vám môže potvrdiť aj celý rad slovenských a zahraničných realitných kancelárií, ktoré často do svojich „TOP“ ponúk dávajú práve tento typ nehnuteľností. Ak si chce človek užiť svoju dovolenku v absolútnom súkromí, tak vlastné bývanie pri mori je absolútne to najideálnejšie riešenie. Samozrejme že takýto sen o bývaní pri mori nie práve najlacnejší, ale ak má človek finančné prostriedky a hlavne základnú predstavu čo vlastne za nehnuteľnosť chce, tak nič nemusí byť veľkým problémom. Takže krajiny ako Chorvátsko či Bulharsko sa už čoskoro môžu stať aj vašim druhým domovom.

Leto v Chorvátsku

Výhodou Chorvátska je jeho blízkosť a dostupnosť zo Slovenska. Diaľnica vedie cez celé Chorvátsko až takmer k Dubrovníku. Počas sezóny lietajú zo Slovenska pravidelné linky do troch chorvátskych destinácií, a tak majitelia svojich prímorských nehnuteľností môžu byť pri Jadrane už o dve - tri hodiny. V Chorvátsku sa kupujú najmä rodinné domy a apartmány. Záujem je i o kúpu stavebných pozemkov pri mori, prípadne penziónov či menších hotelov vhodných na podnikanie v cestovnom ruchu. Kupcami sú solventnejší ľudia a podnikatelia. Preferujú hlavne južnú časť Dalmácie. Sever Chorvátska, teda ide hlavne o Istriu už je viac rozchytaný.
Ceny prímorských domčekov či apartmánov už nie sú najlacnejšie. Aj za ten najmenší priestor priamo pri mori treba zaplatiť niekoľko miliónov korún. Ak nechcete mať naozaj veľmi hlboko do vrecka, kúpiť sa dajú aj staršie domčeky s výhľadom na more vzdialené od brehu od sto metrov do niekoľkých kilometrov. Pri troške šťastia sa dá takáto nehnuteľnosť kúpiť za pol druha milióna. Tu je však treba podotknúť, že nový majiteľ potom musí počítať s ďalšími nákladmi na rekonštrukciu. Väčší a zrekonštruovaný dom v centre niektorého zo známejších letovísk, sa dá zaobstarať za tri až päť miliónov. Nový apartmán v rovnakej lokalite môže stáť taktiež približne päť miliónov. Nájdu sa aj takí, ktorí by chceli pri Jadranskom mori mať čo najväčší luxus v podobe vily kde klimatizácia, moderné vybavenie s kotvišťom pre jachtu je samozrejmosťou. Tu už musí zákazník počítať so sumami vyššími ako 30 miliónov korún.
Dom či apartmán pri Jadranskom mori nie je len dobrou príležitosťou na relax. Mnohí majitelia zo Slovenska si nehnuteľnosti na chorvátskom pobreží kupujú ako dobrú investíciu. Ceny tu totiž nie sú také drahé ako v západoeurópskych prímorských letoviskách Taktiež vzdialenosť od domova nie až taká veľká ako v prípade Bulharska. More je tu čisté a nie je najpríklad také „mútne“ ako Čierne more. Chorvátsko sa navyše chystá vstúpiť do Európskej únie. Záujem zahraničných investorov je obrovský a voľných miest pri vode z roka na rok ubúda. Nové, ale aj staré domy sa tu zhodnocujú podľa lokality o 10 až 20 % ročne. Tento trend by mal pokračovať určite ešte niekoľko rokov. Navyše výnos z kúpenej nehnuteľnosti sa dá ďalej zhodnotiť jej následným prenájmom. Slovenskí turisti majú Chorvátsko ako letnú destináciu radi a spolupráci sa nebránia ani slovenské realitné kancelárie a ich ponuka nehnuteľností pri jadranskom pobreží sa čoraz viac dáva do popredia.
Pri vybavovaní potrebných formalít však musíte rátať aj s drobnými komplikáciami. Preto je veľmi dôležité, akého partnera si záujemca zo Slovenska vyberie. Komunikácia s úradmi či miestnymi vôbec nemusí byť jednoduchá, často je potrebná znalosť chorvátčiny. Preto je veľmi dôležité, aby si kupujúci prizval na pomoc kvalitnú realitnú agentúru. Jednou z možností je kontaktovať renomovanú realitku priamo v Chorvátsku. Druhou možnosťou je navštíviť realitnú kanceláriu na Slovensku.

Leto v Bulharsku

Obrovský rozvoj podobne ako chorvátske pobrežie prežíva aj pobrežie Čierneho mora. V minulosti bolo Bulharsko asi najnavštevovanejšou prímorskou destináciou. Po páde komuniznu však záujem o túto krajinu značne opadol. Teraz sa sem turisti z našich končín opäť vracajú. Symbol lacnej dovolenky a zlých služieb už dávno nie je aktuálny a nové projekty pre letné apartnány tu rastú ako huby po daždi. Zahraničný developeri už majú zmapované čiernomorské pobrežie od severu až po turecké hranice. Záujemcovia o nehnuteľnosť v Bulharsku dávajú prednosť apartmánom, ktorých cena začína pri dvoch miliónoch. Nie je však výnimkou nájsť pri pobreží apartmán, ktoré cena má hodnotu 7 až 8 miliónov korún. Výhodou apartmánu je hlavne to, že jeho majiteľ má častokrát k dispozícii celý rad obchodov, reštaurácií a plnú občiansku vybavenosť. Ako automatická pri apartmánových komplexoch sa považuje športová vybavenosť týchto stredísk. A tak squashové či golfové ihriská sa už berú ako samozrejmosť. Ak máte záujem o nehnuteľnosť v Bulharsku, podobne ako v prípade jadranského pobrežia je najlepšie využiť služieb slovenskej alebo bulharskej realitnej kancelárie. Asi tou najväčou výhodou kupovania nehnuteľností pri Čiernom mori sú ich stále nižšie ceny ako v prípade Chorvátska. Investovať sa preto oplatí nielen do apartmánov či veľkých domov, ale najmä do lacnejších a menších nehnuteľností. Veľmi populárne sú nehnuteľnosti s rozlohov okolo 60 m2 ak sú súčasťou väčšieho bytového komplexu s bazénom a občianskou vybavenosťou. Medzi najznámejšie lokality kde sú ceny najnižšie patrí Pomorie či Prímorsko. Naopak lokality ako Slnečné pobrežie, Zlaté piesky či starobilý Nessebar sú o niečo drahšie. Majitelia, ktorí chcú stráviť vo svojom apartmáne len časť leta, môžu svoju nehnuteľnosť prenajať takmer na celý rok, pretože počasie je tu vcelku príjemné počas celého roka. Síce nájomca už nebude môcť využívať more, ale obytné komplexy majú svoje wellnes programy aj v chladnejších mesiacoch. Vložené investície do nehnuteľnosti sa vám takto môžu zhodnocovať. Splatenie nehnuteľnosti sa urýchli a investícia sa môže vrátiť už za 10 rokov, prípadne aj skôr.
Ak sa spoľahnete na služby slovenských či bulharských realitných spoločností, tak tie vám môžu pomôcť aj pri vybavovaní prevodu do osobného vlastníctva a taktiež môžu komunikovať s bankami, či katrastrom. Túto pomoc môžete naplno pocítiť najmä pri rečovej bariére s miestnimi úradmi, keďže príbuznosť bulharčiny so slovenčinou je oveľa vzdialenejšia ako v prípade chorvátskeho jazyka. Celý proces pri vybavovaní potrebných dokladov pri kúpe nehnuteľnosti v Bulharsku trvá niekoľko týždňov a predchádza mu podpísanie rezervačnej a kúpnej zmluvy s realitnou kanceláriou. Ak by ste nemali požadovanú sumu za nehnuteľnosť, môžete podobne ako v prípade kupovania nehnuteľnosti na Slovensku využiť hypotekárny úver. Kupujúci bude musieť preukázať, že bude schopný úver splácať, takže banka ktorej služby chce zákazník využiť bude chcieť spoznať jeho príjmy. Tento proces je o to ľahší, pretože na rozdiel od Chorvátska je Bulharsko už vyše rok a pol členom Európskej únie.

Na čo si pri kúpe dať pozor

Kúpa zahraničnej nehnuteľností nie je ako sa hovorí kúpou niečoho, čo staviate len pár kilometrov za svojou vlastnou záhradou. Je to operácia, ktoré je snáď náročnejšia ako sťahovanie niekoľkých rodín naraz vo filme „Kulový blesk“. Je predovšetkým časovo a finačne náročná a s tým by sme mali počítať od samotného začiatku. Takže skôr ako si kúpite vašu vysnívanú nehnuteľnosť, mali by ste dostatok času stráviť vyhľadávaním, porovnávaním cien a lokalít. Informácie o nehnuteľnostiach v zahraničí by ste mali vyhľadávať predovšetkýcm pomocou inzertných časopisov, na internete a neposlednom rade pomocou špecializovaných realitných kancelárií.
Pokiaľ ste sa pri hľadaní nehnuteľnosti spoľahli na internet, musíte mať na pamäti, že ponuka nehnuteľností nemusí byť vždy aktuálna. Ak ste sa rozhodli že pri kúpe letnej nehnuteľnosti dáte prednosť zahraničnej realitnej kancelárii, musíte byť veľmi opatrní a prezieraví. Najmä makléri v južnej Európe nie sú tak solídni najmä pri rýchlom jednaní. Nedajte sa zatlačiť do situácie, že o nehnuteľnosť o ktorú máte záujem čaká ďalších niekoľko záujemcov a preto by ste ju mali čo najrýchlejšie kúpiť. Nedajte sa taktiež zatlačiť do rýchleho podpisu rezervačnej zmluvy. Taktiež neplaťte ihneď kauciu za rezerváciu. Povedané stručne a jasne: Nič nepodpisujte a neplaťte pod časovým stresom. Ako sa hovorí, nehnuteľnosť nemá nohy a práve preto vám nikam neutečie.
Ak sa už vyberieme za svojou budúcou nehnuteľnosťou osobne, skúste to zobrať ako netradičnú dovolenku a v danej oblasti sa skúste poriadne poobzerať po miestnom realitnom trhu, poprípade sa skúste zoznámiť s „domácimi“ a povypytovať sa ich na ceny nehnuteľností v okolí. Zistite si aj, či už napríklad nemal o nehnuteľnosť ktorá sa vám páči záujem niekto iný a nekúpil ju len preto, že vysnívaný domov pri mori mal skryté vady. Veľmi dobrým nápadom je si vybrať naraz tri - štyri nehnuteľnosti a následne ich potom porovnať a hľadať jednotlivé výhody a nevýhody bývania.
Dobré je navštíviť aj miestny stavebný úrad a kataster, aby ste si overili či vami vybraná nehnuteľnosť má všetky „papiere“ v poriadku a či je majetkovo - právne vysporiadaná. Pri návšteve stavebného úradu si ešte overte, aké sú stavebné plány v okolí, aby vám po roku či dvoch výhľad na more nezatarasila ďalšia novostavba a aby tak vami vybraný apartnám či letný domček naďalej ostal aj sprívlastkom slnečný. Ak si dáte na týchto veciach záležať, tak potom sú more, slnko a vaša nová nehnuteľnosť vám plne k dispozícii. 

Viac informácií sa dozviete

v relácii REALITY

vysielanej 18.7.2008 o 20:45 na TA3

 

Späť

Stavebné sporenie na nehnutelnosti

Stavebné sporenie je finančný produkt, ktorý má na Slovensku pomerne silné zastúpenie. Mnoho klientov sa k nemu obracia ako k nástroju na riešenie svojej otázky na poli samotného bývania, či jeho zveľadenia. Nuž, jeden chce prostredníctvom neho svoju nehnuteľnosť kúpiť, iný sa zasa chce pustiť do jeho väčšej, či menšej rekonštrukcie. Nuž, všetky tieto situácie, prečo ideme osloviť tú, či onú stavebnú sporiteľňu majú spoločný základ. Tým základom je nedostatok vlastných prostriedkov na naplnenie týchto cieľov.Takže poďme pekne poporiadku a predstavme..

Výber a starostlivosť o okná

Okno nie je len prostriedkom zosvetlenia a vetrania priestorov. Je zároveň estetickým, funkčným a nevyhnutným doplnením bytu a musia naň byť kladené vysoké technické požiadavky. Oproti minulosti nebol v tomto segmente príliš veľký výber. Dnes už si však môžme vyberať z viacerých druhov a materiálov. Pri ich výbere sa tak do popredia dostáva ich tepelná či akustická izolácia. Jednoducho kvalita okna musí byť vždy na prvom mieste. Drevené okná Vzhľadom na dlhodobú tradíciu používania a dostupnosti je drevo najlepšie poznaným materiálom na výrobu okien...

Inžinierske siete

 Projektovanie nových a rekonštrukcia existujúcich sietíAko začať projektovať stavbu?Ako môžu inžinierske siete ovplyvniť cenu?Overte si možnosť napojenia sa do verejných vedeníPrístup na pozemokMalá radaVodovodPlynovodLežatý rozvodSpád, odvodnenie a čistenie plynovodného potrubiaKanalizáciaAko navrhnúť vnútornú kanalizáciu?Elektrické vedenie V nasledujúcich riadkoch sa budeme venovať inžinierskym sieťam ako faktoru, ktorý môže značne ovplyvniť kúpu, resp. cenu vášho nového príbytku, čo robiť, ak vaše budúce obydlie nie je pripojené na tieto..

Základné povinnosti prenajímateľov - všeobecná právna úprava

Povinnosť prenechať prenajatú vec nájomcovi v stave spôsobilom na dohodnuté užívanie alebo obvyklé užívanie Uvedená povinnosť prenajímateľa je upravená v § 664 OZ. K odovzdaniu predmetu nájmu nájomcovi by malo dôjsť v jeho celistvosti, teda naraz a s príslušenstvom veci. V súvislosti s nájmom bytov je osobitná právna úprava obsiahnutá v § 687 ods. 1 OZ. Pokiaľ by nedošlo k odovzdaniu predmetu nájmu, mnohí si myslia, že tým sa stáva nájomná zmluva neplatnou. Opak je však pravdou - neodovzdanie veci nespôsobuje neplatnosť nájomnej zmluvy. Ak nájomná..

Letné dovolenky v kontexte dočasného užívania ubytovacieho zariadenia a dlhodobého rekreačného produktu - pozor na timesharing

Vážení čitatelia. Letná sezóna a dovolenky sú v plnom prúde a iste mnohí z vás smerujú do svojho vytúženého letoviska k moru. Treba brať zreteľ nielen na nástrahy, akými iste sú páliace slnko, dehydratácia alebo drobné krádeže v letoviskách a okolí, avšak aj na tzv. jedinečné a výhodné ponuky nákupov ubytovania v luxusných hotelových zariadeniach. Áno, nasledujúci článok sa týka tzv. timesharingu a žiaľ, s tým spojenými častými nekalými obchodnými praktikami semi-timesharingových spoločností. V prípade, že budete na dovolenke pozývaní..

Prenájom nehnuteľnosti a registračná povinnosť prenajímateľov

So začiatkom nového školského roka vyvstala pre mnohých študentov, prípadne pracujúcich, ktorí dochádzajú za prácou mimo svojho obvyklého bydliska, opäť otázka zabezpečenia svojho ubytovania. Mnohí z nich riešia uvedený problém, nakoľko kapacita internátov a ubytovní nemusí vždy pokryť ich vysoký dopyt, nájmom nehnuteľnosti - prevažne bytu alebo časti bytu. Mnohí občania sa na rubriku „Právnik radí“ obrátili s otázkami, či a kedy sú povinní sa registrovať na daňovom úrade a aký postup majú zvoliť pri prenájme nehnuteľnosti alebo jej časti,..

Ako sa nestať obeťou realitného podvodu

 Ak sa spomenie termín realitný podvod, väčšinou každému napadne nejaký nedávny zločin bytovej mafie , táto otázka je však omnoho komplikovanejšia a jej „mafiánska“ stránka je len jednou časťou zla, aj keď má bezpochyby najviac tragických koncov. Podvody s realitami sa však netýkajú len osamelých starších ľudí a mŕtvol vylovených z rybníkov - oveľa viac je tých „prozaických“ prípadov, okolo ktorých sa robí menej kriku, avšak ich dôsledky sú pre postihnutých takisto ničivé a vo všeobecnosti by mali byť varovaním. Poďme sa teda pozrieť..

Prečo si vybrať open space kancelárie: nová teória activity-based workplace

V posledných rokoch sa nie len väčšie úspešné firmy ale aj takzvaní podnikatelia na voľnej nohe usilujú o navodenie produktívnej atmosféry pri práci. Open space kancelárie sú pre pracujúcich ľudí v mnohom veľkým prínosom a to či už máte firmu s množstvom zamestnancov, alebo ste podnikateľ, ktorému sa nedarí zachovať motiváciu na gauči vo vlastnom byte. Otvorené priestory kancelárií, ktoré minimalizujú možnosti vytvoriť si súkromné priestory, odstraňujú steny a dvere, sa v histórii prvýkrát uplatnili niekde v 50.-tych..

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.