Obťažuje vás sused hlasnou hudbou? Bráňte sa!

„ Pokiaľ sa žalobca domáha ako vlastník nehnuteľnosti ochrany proti hluku, je potrebné žalobný návrh formulovať tak, že žalovaný je povinný zdržať sa obťažovania žalobcu hlukom z (v žalobe uvedeného) pozemku žalovaného (prípadne i z inej veci patriacej žalovanému), prenikajúcim na (v žalobe uvedenú) nehnuteľnosť žalobcu. Pokiaľ súd zistí, že dochádza k obťažovaniu nad mieru primeranú pomerom (prípadne, že ide o vážne ohrozenie výkonu jeho práva), žalobe vyhovie; v odôvodnení rozsudku určí mieru obťažovania, ktorá je v danej veci primeraná pomerom, a mieru obťažovania v danej veci zistenú.“ (rozsudok Najvyššieho súdu České republiky z 22.02.2007, sp. zn. 22 Cdo 2296/2006)

V súvislosti s otázkou hluku a otázkou zdravia občanov má nesmierny význam tzv. prvý zákon, a to je Ústava SR (publikovaná v Zbierke zákonov ako zákon č. 460/1992 Zb.). V čl. 44 Ústavy je uvedené, že každý má právo na priaznivé životné prostredie, každý je povinný chrániť a zveľaďovať životné prostredie a kultúrne dedičstvo. Nikto nesmie nad mieru ustanovenú zákonom ohrozovať ani poškodzovať životné prostredie, prírodné zdroje a kultúrne pamiatky. V uvedenom ustanovení Ústavy SR je zahrnuté aj tzv. právo na ticho. Hluk je podľa § 3 písm. a) zákona č. 2/2005 Z. z. o posudzovaní a kontrole hluku vo vonkajšom prostredí nežiaduci alebo škodlivý vonkajší zvuk vytvorený ľudskými činnosťami, najmä hluk z dopravy na pozemných komunikáciách, železničnej dopravy, leteckej dopravy a priemyselnej činnosti. Účinky hluku môžu ovplyvniť funkcie a reakcie človeka, nervový, imunitný systém, teda emocionálny stav, únavu, zhoršenie komunikácie alebo narušenie spánku. V danej súvislosti je namieste vysloviť pojem „expozícia“, ktorý predstavuje vystavenie fyzickej osoby alebo konkrétneho územia účinkom hluku. Občania Slovenskej republiky, ako bolo načrtnuté vyššie pri Ústave SR, majú právo na informácie ohľadne hluku, a to vo forme tzv. strategických hlukových máp a akčných plánov. Predmetným zákonom došlo k priamej implementácii smernice Európskeho parlamentu a rady ES č. 2002/49/EC z 25.06.2002, ktorá sa týka posudzovania a riadenia environmentálneho hluku .

Inštitucionálne zastrešenie ochrany pred hlukom

Miestnymi orgánmi na ochranu zdravia s pôsobnosťou pre územie jednotlivých okresov, príp. viacerých okresov, do pôsobnosti ktorých patrí problematika ochrany pred hlukom, sú regionálne úrady verejného zdravotníctva (viď nižšie). Na jeho čele stojí regionálny hygienik. Nadriadeným orgánom na ochranu zdravia s pôsobnosťou pre celé územie Slovenska je Úrad verejného zdravotníctva, na čele ktorého je hlavný hygienik Slovenskej republiky, a napokon ústredným orgánom štátnej správy v predmetnej oblasti je Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.

Ďalšie stupne ochrany - obec

V prvom rade je nevyhnutné obrátiť sa na obec, ktorá by v súvislosti s otázkou hluku, príp. vibráciami mala vydať nariadenie, ktoré by upravovalo prípustné hodnoty a ďalšie podmienky týkajúce sa prevádzok hluku a pod. na území obce tak, aby nedochádzalo k poškodzovaniu zdravia občanov a rušeniu. Ak sa cítite byť dotknutá na svojich právach a záujmoch, ohláste danú vec obci, ktorá je povinná sa ňou zaoberať. Môže ísť o priestupok proti občianskemu spolunažívaniu. Obec priestupok prešetrí a pokiaľ vyšetrovaním dospeje k záveru, že vaše oznámenie o priestupku bolo dôvodné, môže dotknutým pôvodcom nadmerného hluku uložiť, aby sa zdržali ďalších protiprávnych zásahov do vašich práv alebo im uloží priamo pokutu.

Skorý zásah právnika

Proti zásahom dotknutých osôb, ktoré vás obťažujú nadmerným hlukom, sa môžete brániť aj súdnou cestou, ktorá je však zdĺhavá a neistá. Namieste sa javí podanie žaloby v zmysle § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka. Ide o tzv. susedskú žalobu, ktorou by ste sa mohli domáhať, aby sa vaši “hluční susedia“ zdržali šírenia hluku a vykonali potrebné opatrenia na jeho zamedzenie. Predpokladom pre túto žalobu je skutočnosť, ktorú musíte preukázať, že ste vystavená nadmernému hluku, ktorý vás ohrozuje na výkone vašich práv (t.j. právo na nerušené užívanie majetku a právo na priaznivé životné prostredie). Ako dôkazný prostriedok vám poslúži meranie hluku. Meranie hluku zabezpečujú v jednotlivých prípadoch aj príslušníci obecnej alebo mestskej polície (viď § 2 a 3 zákona č. 564/21991 Zb. o obecnej polícii). V danej súvislosti vám odporúčam kontaktovať regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici, WWW.RUVZ.SK, viď aj § 6 vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR č. 547/2007 Z. z.). Súčasne vám odporúčam, pokiaľ sa vami uvedený problém týka aj ďalších susedov, spojiť sa s ďalšími susedmi.

 Konzultácia s právnikom je v danej zložitej právnej úprave a situácii viac než vhodná.

Svoje čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Dobré adresy

PrešovKošiceBanská BystricaTrenčínŽilinaTrnavaNitraBratislava Na najlepších adresách v krajských mestách stoja vo väčšine prípadov zároveň najdrahšie nehnuteľnosti.  PrešovVýstavba rodinných domov prebieha najmä v okolitých obciachMesto Prešov možno podľa kvality nehnuteľností určených na bývanie a ich cien rozdeliť do troch kategórií. Najdrahšie sú samozrejme byty v centre mesta, a to najmä z dôvodu ich nedostatku v danej lokalite. V historických budovách tu sídlia predovšetkým firmy. V širšom centre už možno nájsť viacero bytov. Dominuje tu..

Zimné obdobie a stavba rodinného domu

Teplé a slnečné dni sú už definitívne za nami. Nuž z pohľadu meteorológie sa nič prevratné nedeje, ale z pohľadu výstavby nehnuteľností príchod chladných dní znamená veľa. Jednoducho povedané, stavbárska sezóna sa pomaly, ale isto končí. A tak mnoho ľudí, ktorí sa pustili do stavby vlastného rodinného domu preto rieši v týchto dňoch jednoduchú, ale závažnú dilemu. Ktoré práce dokončiť na svojej stavbe ešte pred zimou, a ktoré naopak odložiť až na teplejšie jarné dni? Ak je vašim snom stavba vlastného rodinného domu a rozhodli ste sa aj tento..

Konkurenčnou výhodou môže byť aj zníženie nákladov Konkurenčnou výhodou môže byť aj zníženie nákladov

Ako uspieť na trhu? Pozrime sa na konkrétny príklad z praxe. Recept na úspech sa samozrejme odvíja od kvality tovarov a služieb, ktoré ako firma poskytujete. V silnom konkurenčnom prostredí však niekedy ani to nemusí stačiť. Je totiž potrebné dostať sa do pomyselných čiernych čísiel, a to sa dá docieliť znížením nákladov. Pozor na veľkú chybu Nie je však zníženie nákladov ako zníženie nákladov. Dajte si pozor na jednu veľkú chybu, a to je znižovanie nákladov na úkor kvality poskytovaných služieb či vyrábaných tovarov...

Vyporiadanie podielového spoluvlastníctva

 Som jedným z dvoch spoluvlastníkov záhrady v Senci. Keďže v poslednom čase medzi nami vznikajú čoraz častejšie problémy ohľadom jej užívania, chcel by som sa jej zbaviť. Svoju polovicu som už viackrát ponúkol druhému spoluvlastníkovi, ale na moju ponuku nereagoval a už dlhší čas na ňu neviem nájsť kupujúceho. So spoluvlastníkom sa vzhľadom na naše zlé osobné vzťahy nedá vôbec komunikovať. Ako mám ďalej postupovať? Jozef Bednár, Bratislava Vážený pán Bednár, spôsob vyriešenia Vášho problému je určený ustanoveniami Občianskeho zákonníka. Ak..

Činnosť notárov a advokátov

Zamýšľam predať moje pozemky a rozhodla som sa vyhľadať právnu pomoc. Aký je rozdiel v postavení notárov, advokátov a právnych poradcov? Akú náplň činnosti majú napr. notári, čo môžu vykonávať (aj v súvislosti s realitami), a aké služby poskytujú právnici - advokáti?Edita G., Považský InovecV prípade notárov ako aj advokátov sa jedná o osoby s právnickým vzdelaním, teda o osoby práva znalé. Rozdiel medzi týmito dvomi právnickými profesiami spočíva v náplni ich činnosti, ktorá je upravená osobitnými zákonmi. V prípade notárov ide o zákon..

Spoločná kúpa bytu

 Žijeme spolu ako druh a družka už niekoľko rokov a máme v úmysle kúpiť si spoločne byt. Ako naformulovať kúpnu zmluvu? Čo sa stane s bytom, keď uzavrieme manželstvo? Pavol K. a Mária M., BratislavaPokiaľ nie ste manželmi, môžete nadobudnúť byt len do podielového spoluvlastníctva. V takom prípade je potrebné uzatvoriť kúpnu zmluvu, ktorá musí obsahovať náležitosti uvedené v zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov s tým, že obaja budete uvedení na strane kupujúcich. V kúpnej zmluve by mali byť určené vaše spoluvlastnícke podiely na nadobúdanom..

Investing in Real Estate in Slovakia - reality - nehnutelnosti - as Slovaks call it

Investing in Real Estate in Slovakia             Apart from the landmarks and notable touristic attractions this country has to offer, in recent years, the Slovakian Real Estate ( TRH Nehnutelnosti ) market has proven to be a profitable investment for potential real estate investors.   Real Estate Pricing ( Reality ) in Slovakia The average price of flats in Slovakia in the year 2018 stands at 1,612 €/m2.   Reasons to Invest in Real Estate (Reality) in Slovakia There are many reasons to invest in Real estate..

Najlepšie investície do nehnutelnosti ...

Daň z nehnuteľností

Čo je to daň z nehnuteľností?Vyrubenie daneKto je to daňovník?Predmet daneVýška sadzby daneNovinkyProblematika dane z nehnuteľností je upravená v zákone č.582/2004 Z. z.o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady (ďalej len "zákon"). V podstate sa teda už tri roky zachováva v pôvodnom stave. Každý rok sa ale dejú jemné úpravy.Čo je to daň z nehnuteľností?  Zákon rozlišuje 3 druhy dane z nehnuteľností:daň z pozemkov,daň zo stavieb,a daň z bytov (kam patria pre účely dane i nebytové priestory v bytovom..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.