Obťažuje vás sused hlasnou hudbou? Bráňte sa!

„ Pokiaľ sa žalobca domáha ako vlastník nehnuteľnosti ochrany proti hluku, je potrebné žalobný návrh formulovať tak, že žalovaný je povinný zdržať sa obťažovania žalobcu hlukom z (v žalobe uvedeného) pozemku žalovaného (prípadne i z inej veci patriacej žalovanému), prenikajúcim na (v žalobe uvedenú) nehnuteľnosť žalobcu. Pokiaľ súd zistí, že dochádza k obťažovaniu nad mieru primeranú pomerom (prípadne, že ide o vážne ohrozenie výkonu jeho práva), žalobe vyhovie; v odôvodnení rozsudku určí mieru obťažovania, ktorá je v danej veci primeraná pomerom, a mieru obťažovania v danej veci zistenú.“ (rozsudok Najvyššieho súdu České republiky z 22.02.2007, sp. zn. 22 Cdo 2296/2006)

V súvislosti s otázkou hluku a otázkou zdravia občanov má nesmierny význam tzv. prvý zákon, a to je Ústava SR (publikovaná v Zbierke zákonov ako zákon č. 460/1992 Zb.). V čl. 44 Ústavy je uvedené, že každý má právo na priaznivé životné prostredie, každý je povinný chrániť a zveľaďovať životné prostredie a kultúrne dedičstvo. Nikto nesmie nad mieru ustanovenú zákonom ohrozovať ani poškodzovať životné prostredie, prírodné zdroje a kultúrne pamiatky. V uvedenom ustanovení Ústavy SR je zahrnuté aj tzv. právo na ticho. Hluk je podľa § 3 písm. a) zákona č. 2/2005 Z. z. o posudzovaní a kontrole hluku vo vonkajšom prostredí nežiaduci alebo škodlivý vonkajší zvuk vytvorený ľudskými činnosťami, najmä hluk z dopravy na pozemných komunikáciách, železničnej dopravy, leteckej dopravy a priemyselnej činnosti. Účinky hluku môžu ovplyvniť funkcie a reakcie človeka, nervový, imunitný systém, teda emocionálny stav, únavu, zhoršenie komunikácie alebo narušenie spánku. V danej súvislosti je namieste vysloviť pojem „expozícia“, ktorý predstavuje vystavenie fyzickej osoby alebo konkrétneho územia účinkom hluku. Občania Slovenskej republiky, ako bolo načrtnuté vyššie pri Ústave SR, majú právo na informácie ohľadne hluku, a to vo forme tzv. strategických hlukových máp a akčných plánov. Predmetným zákonom došlo k priamej implementácii smernice Európskeho parlamentu a rady ES č. 2002/49/EC z 25.06.2002, ktorá sa týka posudzovania a riadenia environmentálneho hluku .

Inštitucionálne zastrešenie ochrany pred hlukom

Miestnymi orgánmi na ochranu zdravia s pôsobnosťou pre územie jednotlivých okresov, príp. viacerých okresov, do pôsobnosti ktorých patrí problematika ochrany pred hlukom, sú regionálne úrady verejného zdravotníctva (viď nižšie). Na jeho čele stojí regionálny hygienik. Nadriadeným orgánom na ochranu zdravia s pôsobnosťou pre celé územie Slovenska je Úrad verejného zdravotníctva, na čele ktorého je hlavný hygienik Slovenskej republiky, a napokon ústredným orgánom štátnej správy v predmetnej oblasti je Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.

Ďalšie stupne ochrany - obec

V prvom rade je nevyhnutné obrátiť sa na obec, ktorá by v súvislosti s otázkou hluku, príp. vibráciami mala vydať nariadenie, ktoré by upravovalo prípustné hodnoty a ďalšie podmienky týkajúce sa prevádzok hluku a pod. na území obce tak, aby nedochádzalo k poškodzovaniu zdravia občanov a rušeniu. Ak sa cítite byť dotknutá na svojich právach a záujmoch, ohláste danú vec obci, ktorá je povinná sa ňou zaoberať. Môže ísť o priestupok proti občianskemu spolunažívaniu. Obec priestupok prešetrí a pokiaľ vyšetrovaním dospeje k záveru, že vaše oznámenie o priestupku bolo dôvodné, môže dotknutým pôvodcom nadmerného hluku uložiť, aby sa zdržali ďalších protiprávnych zásahov do vašich práv alebo im uloží priamo pokutu.

Skorý zásah právnika

Proti zásahom dotknutých osôb, ktoré vás obťažujú nadmerným hlukom, sa môžete brániť aj súdnou cestou, ktorá je však zdĺhavá a neistá. Namieste sa javí podanie žaloby v zmysle § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka. Ide o tzv. susedskú žalobu, ktorou by ste sa mohli domáhať, aby sa vaši “hluční susedia“ zdržali šírenia hluku a vykonali potrebné opatrenia na jeho zamedzenie. Predpokladom pre túto žalobu je skutočnosť, ktorú musíte preukázať, že ste vystavená nadmernému hluku, ktorý vás ohrozuje na výkone vašich práv (t.j. právo na nerušené užívanie majetku a právo na priaznivé životné prostredie). Ako dôkazný prostriedok vám poslúži meranie hluku. Meranie hluku zabezpečujú v jednotlivých prípadoch aj príslušníci obecnej alebo mestskej polície (viď § 2 a 3 zákona č. 564/21991 Zb. o obecnej polícii). V danej súvislosti vám odporúčam kontaktovať regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici, WWW.RUVZ.SK, viď aj § 6 vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR č. 547/2007 Z. z.). Súčasne vám odporúčam, pokiaľ sa vami uvedený problém týka aj ďalších susedov, spojiť sa s ďalšími susedmi.

 Konzultácia s právnikom je v danej zložitej právnej úprave a situácii viac než vhodná.

Svoje čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Ako si spálňu zariadiš, tak budeš spať

Prvoradou úlohou spálne je, aby sme sa v nej cítili dobre. Má nám spolu s posteľou poskytnúť oddych a regeneráciu. V žiadnom prípade by nemala slúžiť ako sklad, či odkladací priestor pre nadbytočné veci a pôsobiť pri tom preplneným dojmom. Výstavba panelových domov nám však zanechala množstvo bytov s malou obytnou plochou, takže ich obyvatelia spálňu často umiestňujú do najmenšej izby. Dvôvod je jednoduchý: Veď tam trávime málo času! Ak bývate v panelovom byte, potom dobre viete, že rozhodnutie, kam dať spálňu je asi to najľahšie. Väčšinou toto..

Ako využiť úložný priestor Ako využiť úložný priestor

Výber nábytku Ak sa rozhodnete pre jednu alebo druhú možnosť, musíte toto rozhodnutie brať ako stav na niekoľko rokov. Do úvahy by ste mali brať aj fakt, či svoje úložné priestory riešite v byte, v ktorom chcete stráviť zvyšok svojho života, alebo ho beriete ako „prestupnú stanicu“ pokiaľ sa vám nerozrastie rodina. Ak by ste totiž uvažovali, že v budúcnosti chcete svoj štartovací byt predať, tak by vám mohli skôr vyhovovať sektorové skrine, ktorých sa môžete kedykoľvek zbaviť a pri sťahovaní do nového bytu vám nebude ľúto vyhodených peňazí za..

Zelené a nízkoenergetické domy

Čo je zelený dom?Ako a kde stavať?Výstavba domuKde sme ušetriliSolárne domyPasívny solárny domAktívny solárny domIné ekologické materiály Nárast cien za energie, vyčerpateľnosť prírodných zdrojov či alarmujúci stav Zeme. Tieto a mnoho ďalších problémov núti spoločnosť hľadať nové technológie a ekologickejší materiál. S pojmom zelené a nízkoenergetické domy sa už stretol asi každý z vás, určite o nich aj niečo viete, ale bývať by ste v nich zatiaľ nechceli. Napriek nepopierateľným výhodám totiž ešte stále čelia tieto domy veľkej rade odmietavých..

Domáce násilie a otázka bývania

Dobrý deň. Chcela by som vás poprosiť o radu. S druhom žijeme spolu takmer 10 rokov. Pred siedmymi rokmi sme si kúpili byt. Na liste vlastníctva a na všetkých zmluvách figuruje iba moje meno. Máme spoločné dieťa. Môj druh si našiel inú priateľku, žije však stále s nami v jednej domácnosti (niekedy nie), do ktorej finančne prispieva, ale občas sa prejaví aj jeho násilná povaha. Nedokážem s ním už ďalej žiť. Mám právo vymeniť zámok na byte s tým, že ho upozorním na termín, dokedy si má vysťahovať veci z bytu? Aké kroky musím podniknúť, aby som pristúpením..

Poplatok za komunálny odpad

Dobrý deň. Som majiteľkou malej chatky neďaleko Banskej Bystrice. Môj manžel zomrel pred ôsmimi rokmi a tak chatku využívam len veľmi zriedkavo, asi 2-3x do roka na pár dní. Patrím k ekologickým chatárom, ktorí produkujú minimum odpadu a ktorí spravidla odvážam z chatovej oblasti späť do mesta. Nevyužívam vlastne odpadové nádoby patriace príslušnej obci, na území ktorej chatka stojí. Napriek tomu musím platiť obci poplatok za odpad. V apríli 2004 som požiadala obec o oslobodenie od poplatkovej povinnosti, avšak do dneška som nedostala žiadnu odpoveď. Naopak,..

Stavebné konanie - uskutočňovanie stavieb a ich zákonné podmienky

Realizácia stavieb – nielen na základe stavebného povolenia   Stavby, zmeny stavieb alebo udržiavacie práce na stavbách sa môžu realizovať podľa stavebného povolenia alebo na základe ohlásenia stavebnému úradu.. Rozdiel medzi stavebným povolením a ohlásením spočíva v charaktere stavby, príp. prác, ktoré sa majú vykonávať. Stavebné povolenie je nevyhnutné pri stavbách každého druhu bez ohľadu na ich stavebnotechnické vyhotovenie, účel a čas trvania. Stavebné povolenie sa vyžaduje aj pri zmene stavieb, a to najmä pri prístavbe,..

Poistenie nehnuteľnosti – nie luxus, ale nevyhnutnosť

Domov je pre každého človeka miestom, ktoré preň predstavuje nielen súkromie a pohodlie, ale najmä bezpečie. To je dôvod, prečo si doň inštalujeme napríklad alarmy - snažíme sa ho urobiť čo najbezpečnejším miestom pre seba a svoju rodinu. Zároveň však tak, ako všetky tieto náležitosti chránia nás, tiež chceme, aby bol nejakým spôsobom chránený aj náš domov; akiste zaváži aj fakt, že sme do jeho budovania vložili nemalú námahu, čas aj finančné prostriedky. Aby teda nehrozila situácia, ktorá by nás o náš domov nejakým spôsobom pripravila bez možnosti..

Kúpa nehnutelnosti zaťaženej vecným bremenom alebo záložným právom na nehnuteľnosti?

Pred samotnou kúpou zaťaženej nehnutelnosti je vhodné, aby si kupujúci v prvom rade jasne ozrejmil, či skutočne chce nadobudnúť nehnuteľnosť s ťarchou alebo nezaťaženú nehnuteľnosť. Jeho postup závisí od toho, či nehnuteľnosť je nadobúdaná priamo konaním kupujúceho alebo cez sprostredkovateľa - realitnú kanceláriu. Kupujúci by si mal vyžiadať relevantné a najmä aktuálne doklady ohľadne predmetnej nehnuteľnosti, napr. originál  listu vlastníctva. Na liste vlastníctva, ktorý môže získať od predávajúceho, od realitnej kancelárie..

Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)

Záujem Slovákov zlepšovať svoje bývanie je akcelerovaný predovšetkým dostupnosťou úverov, aj rastúcou ponukou nových projektov. Nie každý si však hypotéku môže dovoliť alebo sa ľudia jednoducho boja zadĺžiť na dekády, resp. založiť nehnuteľnosť, v ktorej bývajú. Zlepšovanie kvality bývania je však jednou zo základných ľudských potrieb. Stále málo využívanou možnosťou sú systémové rekonštrukcie existujúceho domu či bytu. Štatistiky potvrdzujú, že byt alebo dom, ktorý má spĺňať potreby svojho užívateľa, by mal prejsť po 15 rokoch modernizačnou..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.