5 tipov pre začiatočníkov, ako vybudovať krásnu záhradu

Záhrada je miestom odpočinku, kam chodíme naberať nové sily. Teda, aspoň sa o to pokúšame. Starostlivosť o záhradu, aby vyzerala ako z magazínu, je však náročnejšia, ako sa na prvý pohľad zdá. O sily častejšie prídeme, než ich nazbierame. Našťastie poznáme 5 jednoduchých trikov pre začiatočníkov, vďaka ktorým bude vaša záhrada vyzerať atraktívne a vy sa nezodriete.

Krasny zeleny travnik


1. Krásny zelený trávnik

Sýtozelený zdravý trávnik je snom asi každého záhradkára. Už z diaľky informuje všetkých susedov, že ste poriadny a pracovitý človek. Dobre vedia, prečo si to myslia. Starostlivosť o trávnik je totiž poriadne náročná, pokiaľ nepoznáte zopár trikov.

V prvom rade si musíte určiť, na čo chcete trávnik využívať. Ak sa chcete len opájať upokojujúcou smaragdovou zelenou, kúpte si zmes okrasného trávnikového osiva. No ak by ste záhradu radi využívali aj na športové účely, zasejte odolnejšie osivo, ktoré zvláda záťaž.

Vyhnite sa zbytočne zložitému geometrickému usporiadaniu trávnika. Myslite na to, že z času na čas ho bude potrebné pokosiť. Čím viac záhybov a prekážok, tým to bude prácnejšie. To isté platí aj o záhradných chodníkoch. Odporúčame vám zapustiť kachličky pod úroveň trávnika. Pri kosení tak nože kosačky poľahky odstránia steblá trávy rastúce po okraji chodníka. Inak by ste ich museli vysekávať ručne.

Potrebujete kosačku? Aj keď je lockdown, môžete si ju stále objednať online a nechať doručiť domov, alebo si ju vyzdvihnúť v predajni. Napríklad v Obi letáku nájdete benzínovú kosačku, s ktorou pokosíte záhradu s veľkou plochou a dostanete sa aj do zákutí, kam by vám elektrický kábel nedočiahol. A ak nájdete miesta, kde sa s kosačkou nedostanete, poobzerajte sa aj po ručných zastrihávačoch na trávu.


2. Ohraničenie kvetinového záhona

Kvetinový záhon, ak nejaký máte, je potrebné ohraničiť, aby doň nezačala preliezať tráva. Spôsobov, ako to urobiť, je toľko, koľko je záhradkárov. Každý má na to vlastný recept. Ak nechcete investovať do dreveného plôtika alebo si zahádzať záhradu hromadou kameňov, využite predstavivosť. Ako moderná a finančne nenáročná hrádza môžu poslúžiť aj prázdne vínové fľaše, zabodnuté hrdlom v zemi a poukladané jedna vedľa druhej.

Ohranicenie kvetinoveho zahona


3. Veľké listy = menej práce

Potrpíte si na domáce jabĺčka, hrušky, čerešne či orechy, alebo chcete okrasné dreviny z čisto estetických dôvodov? Pokiaľ patríte k beznádejným milovníkom domáceho ovocia, mali by ste vedieť, že ich vlastníctvo so sebou prináša aj jednu nevýhodu. Sú ňou malé listy, ktoré na jeseň padajú a zakrývajú trávnik.

Ten zostáva pod hnijúcou perinou vlhký a hrozí mu ochorenie. Napádajú ho rôzne druhy húb a plesní. Ak sa chcete zničeného trávnika vyvarovať, a zároveň si chcete uľahčiť hrabanie záplavy lístia, skrášlite si záhradu stromami s veľkými listami. 

Medzi najobľúbenejšie patrí magnólia či moruša, no v poslednom čase sa veľkému záujmu
teší aj ginko dvojlaločné. Výhodou sú, samozrejme, ihličnany.


4. Automatická závlaha

Systém automatickej závlahy sa postará o to, aby mali rastliny vždy dostatok vody, aj keď nie ste doma. Nemusíte sa nadrapovať s ťažkou hadicou, závlaha funguje automaticky a zalieva záhradu v presne stanovených intervaloch.

TIP: Trvalky a zeleninu je lepšie zásobiť vodou pomocou kvapkovej závlahy.


5. Postrek

Niektoré stromy a kry sa približne v prvej polovici apríla ocitajú pod paľbou všemožných živočíšnych škodcov a húb. Ak nechcete, aby sa vaše rodiace a krásne ošetrené stromy premenili na vyschnuté triesky, musíte im dopriať kvalitný chemický kúpeľ. Ideálne je zmiešať chemikálie určené pre živočíšnych škodcov s tými určenými hubám, aby ste pokryli celé riziko. Odporúčaným časom na vykonanie postreku je apríl. O mesiac celú procedúru zopakujte.





Späť

Úloha bleskozvodov na budovách

Po mesiacoch plných chladu, nám počasie namiesto snehu a mrazu prináša pre naše nehnuteľnosti ďalšie nástrahy v podobe prvých jarných dažďov a búrok. Na ochranu pred búrkou si spomenieme zväčša až vtedy, keď v našej blízkosti udrie blesk a jeho sila zatrasie doslova celou zemou. Tou najväčšou ochranou pred nimi sú bleskozvody. Sú však ako ochrana našich príbytkov pre možnou katastrofou dostačujúce? Čo je to vlastne blesk Blesky sú prirodzenou súčasťou búrok. Ich vznik podmieňuje vyrovnávanie atmosférického tlaku prehriateho vzduchu v nižších teplotách..

Montovaný dom – predsudky a skutočnosť. Naozaj môže konkurovať klasike?

Otázka domu je pre každého jednou z najosobnejších;  je to miesto, kde trávime spolu so svojou rodinou nielen väčšinu svojho života, ale zároveň ho chceme vnímať ako útočisko. Je preto pochopiteľné, že sa každý budúci majiteľ snaží, aby bol jeho dom čo najkvalitnejší – samozrejme v rámci jeho finančných možností, čo býva pri rozhodovaní o jeho druhu často kľúčovým faktorom. Murovaný dom zostane vždy klasikou, avšak jeho výstavba si vyžaduje nielen veľa financií a práce, ale i pomerne dlhý čas. Alternatívou je montovaný dom, ktorý už..

Rozmiestnenie a nastavenie internetu v domácnosti + výber routera

Akonáhle máte vybratý ten správny internet(viac informácii ako si vybrať tú najlepšiu možnosť nájdete v minulom článku), môžete si začať vyberať internetové vybavenie pre váš domov. Nie vždy je totiž tá najlacnejšia alebo najpredávanejšia voľba tou najlepšou. Rozdiel medzi Ethernetom a Wi-Fi Rozdiel medzi týmito dvoma je veľmi jednoduchý, a v dnešnej dobe často zanedbávaný. Pracujete pri stolovom počítači, či notebooku? Využívate ten istý notebook doma aj v práci? Alebo si prácu na počítači nechávate len v zamestnaní a doma..

Predbežné opatrenie a jeho vplyv na nájomné vzťahy

„Podmienky preto, aby boli predbežným opatrením upravené pomery tak, že sa účastníkovi zakáže disponovať s nehnuteľnosťou, môžu byť splnené i vtedy, ak je nehnuteľnosť zaťažená záložným právom zriadeným v prospech tretej osoby. Keďže predbežné opatrenie nemá spätné účinky, nemá vplyv na existenciu nájomných vzťahov, ktoré vznikli pred vydaním predbežného opatrenia a nemôže zasiahnuť ani do práv tretích osôb. ”(Uznesenie Najvyššieho súdu SR z 27. 04. 2002, sp. zn. 4 Obo 21/2001)Krajský súd vydal dňa 19.12.2000 uznesenie, ktorým zakázal..

Nárok na majetok pri dedení

 Moji rodičia sa rozviedli pred šiestimi rokmi. Otec je vlastníkom 4- izbového bytu v Piešťanoch a rodinného domu vo Veľkých Levároch. Pri našom poslednom rozhovore mi naznačil, že napísal závet, ktorým odkázal celý majetok svojej družke, s ktorou už asi dva roky žije v spomínanom byte v Piešťanoch. Mám nejaký nárok na otcov majetok aj v prípade, že ho chce celý odkázať svojej priateľke? Anna M., Veľké Leváre Vážená čitateľka, podľa ustanovení Občianskeho zákonníka máte ako potomok Vášho otca zaručený nárok na zákonný dedičský podiel,..

Základné požiadavky na vnútorné prostredie bytových a nebytových budov z hľadiska tepelno-vlhkostnej mikroklímy - byty nižšieho štandardu a ubytovacie zariadenia

V oblasti práva sociálneho zabezpečenia vydalo Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky (MZ SR) dňa 18.06.2008 vyhlášku č. 259/2008 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na vnútorné prostredie budov a o minimálnych požiadavkách na byty nižšieho štandardu a na ubytovacie zariadenia. Predmetná právna úprava vychádza zo zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, konkrétne z jeho ustanovenia § 62 ods. 1 písm. f), ktoré splnomocnilo MZ SR vydať predmetnú vyhlášku. Táto obsahuje právnu úpravu a podrobnosti týkajúce sa nehnuteľností..

Nehnuteľnosti sa viažu ...

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..

Problémy s hypotékou?

Problém je na sveteKeď musí zasiahnuť bankaBanky znižujú úrokové sadzby   Nie je nič ľahšie. Jednoduchá cesta k bývaniu. Stačí len prísť. Riešenie ušité priamo na mieru. To sú len niektoré reklamné slogany, ktoré nás tak často oslovujú a pútajú našu pozornosť na rôzne produkty vedúce k vlastnému bývaniu.Spôsobov, ciest a produktov vedúcich k vlastnému bývaniu je v dnešnej dobe a situácii na trhu skutočne mnoho. Pritom nemusí ísť bezpodmienečne len o získanie nového bytu či domu, ale aj napríklad o kúpu zariadenia, stavbu garáže či bazénu,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.