Rozdelenie nehnuteľností po rozvode

 
Pred mesiacom som na súde podal návrh na rozvod manželstva. Počas neho sme dostali od svokry byt a postavili sme si rodinný dom. Zaujíma ma, akým spôsobom máme zabezpečiť rozdelenie týchto dvoch nehnuteľností, keď sme sa dohodli, že rodinný dom zostane mne, byt manželke a ja jej ešte doplatím určitú sumu.

Jozef Výbrus, Sviná




Vážený pán Výbrus, keďže platné právne predpisy oprávňujú manželov rozdeliť si veci, práva a iné majetkové hodnoty patriace do ich bezpodielového spoluvlastníctva až po jeho zániku, budete musieť s rozdelením Vášho majetku, a teda aj spomínaných nehnuteľností počkať až do momentu, keď nadobudne rozhodnutie súdu o rozvode Vášho manželstva právoplatnosť. Vychádzam však z predpokladu, že Vaše bezpodielové spoluvlastníctvo nezaniklo na základe súdneho rozhodnutia už skôr, napríklad z dôvodu začatia podnikania alebo neprimeraného chlastania (a prepíjania spoločného majetku) niektorého z Vás.

Po ukončení rozvodového konania môžete rozdeliť svoj spoločný majetok, teda ten, ktorý patrí do Vášho bezpodielového spoluvlastníctva, buď vzájomnou dohodou, alebo, pokiaľ by ste ju neboli schopní dosiahnuť, môžete sa obrátiť na súd, ktorý rozhodne, ako sa majetok rozdelí, a to nezávisle od Vašich návrhov. Vo Vašom prípade, ak sa Vaše postoje k rozdeleniu majetku nezmenia do ukončenia rozvodu, pravdepodobne nebude potrebné požiadať súd, aby rozdelil Váš majetok. Vzájomne sa vyrovnáte dohodou, ktorá, vzhľadom na skutočnosť, že jej predmetom budú aj nehnuteľnosti, musí mať písomnú formu.

Pri Vašom vzájomnom majetkovom vyrovnaní (Občiansky zákonník používa v tejto súvislosti termín vyporiadanie) je však nevyhnutné predovšetkým spoľahlivo zistiť, čo všetko patrí do bezpodielového spoluvlastníctva. Vo svojej otázke napríklad uvádzate, že byt, ktorého výlučnou vlastníčkou sa má stať Vaša manželka, ste dostali od svokry. Keďže podľa platnej právnej úpravy do bezpodielového spoluvlastníctva manželov nepatria veci, ktoré nadobudol čo i len niektorý z manželov darom, nemôže byť uvedený byt predmetom Vášho bezpodielového vlastníctva. Tento byt je teda vo Vašom podielovom spoluvlastníctve a jeho hodnota sa preto nezapočítava do celkovej hodnoty majetku v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov. Táto skutočnosť však nebráni tomu, aby ste z dôvodu kompenzácie pri vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva previedli svoj spoluvlastnícky podiel na uvedenom byte na Vašu v čase prevodu už bývalú manželku.

Aj napriek skutočnosti, že Občiansky zákonník nevyžaduje, aby mala dohoda manželov o vyporiadaní ich bezpodielového spoluvlastníctva písomnú formu (výnimkou je vyporiadanie nehnuteľností), v záujme právnej istoty rozhodne odporúčam, aby ste ju uzatvorili písomne, a to aj pokiaľ ide o vyporiadanie hnuteľného majetku. Keďže v rámci vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov sa majú vyriešiť všetky otázky, ktoré sa ho týkajú, rozhodujúce je, ako som už uviedol, zistenie jeho rozsahu. Nemalo by sa pritom zabúdať na záväzky oboch manželov plynúce napríklad z pôžičiek. Aj ich hodnota a spôsob ich splnenia po zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov by sa mali zohľadniť a vyriešiť v rámci dohody o jeho vyporiadaní.

Vážený pán Výbrus, z dôvodu veľmi obmedzeného množstva informácií nachádzajúcich sa vo Vašom liste nie je možné Váš problém vyriešiť touto formou. Vzhľadom na skutočnosť, že majetkové vyrovnanie manželov po zániku ich bezpodielového spluvlastníctva má závažné dôsledky, je potrebné venovať mu náležitú pozornosť. Preto Vám rozhodne odporúčam, aby ste sa s Vaším prípadom obrátili na právnika zaoberajúceho sa uvedenou problematikou. Iste tým predídete mnohým problémom a s nimi súvisiacou zbytočnou stratou času a peňazí.



Späť

Vlastníctvo bytov a nebytových priestorov 3. časť

 Práva a povinnosti vlastníkov bytov a nebytových priestorovPovinnostiPrávaSpoluvlastníctvoRozhodovanie v domeOsobitné ustanovenia o prevode vlastníctva bytu a nebytového priestoru v domeCena bytu a nebytového priestoru v dome a cena pozemkuCena bytu a ateliéruCena pozemkuVlastníctvo spoločných častí domu a spoločných zariadení domu a príslušenstva V predchádzajúcich dvoch častiach článku sme sa dozvedeli niečo viac o zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Zaoberali sme sa tým, čo to vlastne z právneho hľadiska byt a nebytový priestor je, ako..

Živnostník a hypotekárny úver

Úvery z bankových inštitúcií sú v dnešnej dobe jednou z najčastejších a najobľúbenejších foriem ako si prefinancovať vlastné bývanie. Stále stúpajúce ceny nehnuteľností majú za následok, že len málokto si môže nové bývanie financovať z vlastných zdrojov. Zo širokého spektra bankových služieb si už dnes  na Slovensku vyberie takmer každý. Spotrebné, bezúčelové, hypotekárne – výber úverov je skutočne široký, stačí si len správne vybrať. Nad akým úverom však môžu rozmýšľať živnostníci, na čo ho môžu použiť a čo je k jeho vybaveniu..

Merače tepla v našich domácnostiach

Hovorí sa, že kto šetrí má za tri. Toto pravidlo platí dvojnásobne pri spotrebe tepla v našich bytoch či rodinných domoch. Pri dnešných cenách dodávaného tepla má čo najvhodnejšie riešenie ako ušetriť na dodávanom teple snáď cenu zlata. Veď položka za dodané teplo býva často v mnohých rodinných rozpočtoch najväčšou položkou súvisiacou s užívaním bytu. Práve tomuto pálčivému problému pri šetrení sa v nasledujúcich riadkoch pozrieme na „zúbky“. Oproti západnej Európe máme v oblasti šetrenia na dodanom teple do domácností čo doháňať...

Neskolaudovaná stavba - otázka predaja a bývania

S mojím manželom máme vyhliadnutý rodinný dom na kúpu. Ide o novostavbu domu, no realitka, ktorá ho ponúka, sa vyjadrila, že nie je ešte skolaudovaný. Je táto skutočnosť pre nás ako kupujúcich na závadu? Aké môžeme očakávať ťažkosti s kúpou neskolaudovanej stavby, s trvalým pobytom ? Ivica S., Kľakany Ako sami uvádzate, vami postavený rodinný dom je neskolaudovaný. V zmysle platnej legislatívy to znamená, že neskolaudovaná nehnuteľnosť nemôže slúžiť účelu, na ktorý bola postavená - teda buď podnikateľským účelom, ako prevádzka podniku, vo..

Rodinný spor o dedičstvo - kto dedí a kto nie

Rád by som sa spýtal na možnosť riešenia ohľadne spôsobu vysporiadania nehnuteľného majetku po mojom staršom bratovi, ktorý pred nedávnom zomrel. Jedná sa o rodinný dom s pozemkom. Malý podiel pozemku nadobudol môj starší brat dedením od našej tety ešte predtým, ako sa oženil. Manželstvo bolo bezdetné a v úradných listinách je brat vedený ako jediný majiteľ. Vysporiadanie medzi mnou a mojou sestrou je možné len predajom nehnuteľnosti, na čom sme sa aj dohodli. V prípade, ak by túto nehnuteľnosť dedila aj vdovy po bratovi, predaj nehnuteľnosti by sa skomplikoval..

Zúženie bezpodielového spoluvlastníctva manželov

Mam problém ktorý by som potreboval nejako rozlúsknuť a vyriešiť. Som slepec, invalidný dôchodca a s manželkou nežijem v spoločnej domácnosti, predali sme dom a každý si ideme riešiť svoju bytovú otázku. S manželkou nebývame v spoločnej domácnosti, deti si ona dala napísať na seba čo už ľutujem. Potrebujem si riešiť bytovú otázku a mám byt, ktorý chcem kúpiť, lebo dom čo sme mali spolu, sme predali a jediný záznam o tom je jedine kúpno - predajná zmluva. A zvyšné veci medzi nami sú jedine v ústnej forme. Ide mi jedine o to ako ošetriť aby nemala nárok..

Problémy s hypotékou?

Problém je na sveteKeď musí zasiahnuť bankaBanky znižujú úrokové sadzby   Nie je nič ľahšie. Jednoduchá cesta k bývaniu. Stačí len prísť. Riešenie ušité priamo na mieru. To sú len niektoré reklamné slogany, ktoré nás tak často oslovujú a pútajú našu pozornosť na rôzne produkty vedúce k vlastnému bývaniu.Spôsobov, ciest a produktov vedúcich k vlastnému bývaniu je v dnešnej dobe a situácii na trhu skutočne mnoho. Pritom nemusí ísť bezpodmienečne len o získanie nového bytu či domu, ale aj napríklad o kúpu zariadenia, stavbu garáže či bazénu,..

Hypotekárne úvery = pomocná ruka?

 Čo by ste mali vedieť o hypotekárnych úverochCieľová skupina pre bankyPostup pri vybavovaní hypotekárneho úveruTakže ako to prebieha?Podmienky, za akých môžete požiadať o hypoúverS akými poplatkami musíte počítať?Aká môže byť úroková sadzba? Môže ju klient nejakým spôsobom ovplyvniť?Spôsoby ručenia pri výstavbe nového domu   Hypotekárny úver znamená pôžičku na prefinancovanie kúpy alebo výstavby nehnuteľnosti, je to úver, ktorý je zaručený nehnuteľnosťou. V súčasnosti ho na Slovensku poskytuje osem bankových subjektov. Každá..

Máte drahú hypotéku? Vymeňte ju!

Nie ste spokojní s aktuálnymi podmienkami vašej hypotéky? Nahraďte ju Flexihypotékou od VÚB banky s lepšou úrokovou sadzbou a bez poplatku za poskytnutie. Roman zo Senca dostal vo februári po piatich rokoch splácania hypotéky od svojej starej banky oznámenie o novej úrokovej sadzbe. Úrok bol 5,7% ročne, čo bolo približne toľko ako doteraz. Roman však dnes zarába viac, ako v čase, keď si bral úver, a so sadzbou tak nebol spokojný. „Navštívil som preto pobočku VÚB banky a oni ponúkli mi o percento lepší úrok. Nad..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.