Kotly na drevo sú čoraz obľúbenejšie

Aj keď sa v médiách hovorí o boome tepelných čerpadiel a solárnych panelov, obľuba kúrenia drevom neklesá. Naopak. Tento osvedčený spôsob vykurovania má svoje dlhotrvajúce výhody, medzi ktoré patria hlavne dostupné palivo a výhodná prevádzka.

drevo


Kúrenie drevom je totiž veľmi variabilné. Podľa svojich potrieb a predstáv si môžete zadovážiť krb alebo kachle, kachľový sporák na chalupu alebo použiť kotol ako hlavný či vedľajší zdroj kúrenia pre váš dom.

Skombinujte drevo a pelety

Možností je naozaj veľa, a preto sa drevo používa v novostavbách aj v starších domoch. Keď kotol na drevo doplníte automatickým kotlom na pelety, môžete využívať pohodlnú bezobslužnú prevádzku. Pelety totiž umožňujú automatické prikladanie, drevo sa musí prikladať ručne. Kotol si dopravuje pelety zo zásobníka na rošt horáka a vďaka tomu udržuje požadovanú teplotu v dome.

Naplnené drevníky pri domčekoch nájdeme v mestách aj na dedinách a domácnosti oceňujú, že toto palivo je dlhodobo lacné. Kotol na pelety a drevo má navyše výhodu, že dosahuje vysokú účinnosť (okolo 90 %), a tým pádom spotrebuje menšie množstvo paliva.

Na vykúzlenie atmosféry

Kúrenie v krbe alebo kachliach slúži väčšinou len na príležitostné vykurovanie, keď si chceme užiť praskanie ohňa alebo si prikúriť. Bez pripojeného výmenníka totiž krb vykúri len tú miestnosť, v ktorej je postavený.

krb

Účinnosť hrá dôležitú rolu

Na plnohodnotné vykúrenie domu ľubovoľnej veľkosti zvoľte moderný splyňovací kotol na drevo s vysokou účinnosťou. „Podľa účinnosti zistíte, ako efektívne kotol pracuje s naloženým palivom, prípadne aké má straty,“ vysvetľuje Ing. Roman Boczek. Pracuje vo firme OPOP, ktorá sa venuje výrobe kotlov už viac než šesťdesiat rokov.

Vysoká účinnosť nad 90 % je to, čo odlišuje nové kotly od tých skôr vyrobených. Kotly staršej výroby dosahujú účinnosť len okolo 70 %, čo znamená, že tretina energie dreva sa vôbec nevyužije.

Skvelé spojenie: kotol na drevo a pelety

Striedanie palív je cenovo výhodné a jednoduché. „Náš kombinovaný kotol umožňuje ľubovoľné striedanie palív. Do splyňovacieho kotla prikladáte kusové drevo a prepojený automatický kotol spaľuje pelety,“ uvádza Ing. Roman Boczek. Kotlom stačí len jeden komín.

Kotly na drevo a pelety sa dokážu sami prepnúť na automatický chod. Keď drevo v prikladacej šachte dohorí, kotol na pelety sa sám zapne a začne si plynule dodávať peletky.

Jednoduchšie než kedysi

Aké ďalšie úpravy nájdete na novších kotloch? Je toho veľa, ide hlavne o uľahčenie obsluhy a prevádzky. Chod kúrenia reguluje inteligentná riadiaca jednotka s prehľadným displejom. Elektronika riadi otáčky inštalovaného ventilátora a tým zjednodušuje proces rozkúrenia a efektívne kúrenie. Po docielení optimálnych parametrov teploty ústredného kúrenia a spalín prejde kotol automaticky do prevádzkového režimu.

Riadiaca jednotka ovláda aj všetky pripojené prvky vykurovacieho systému, napríklad ohrev teplej vody alebo zmiešavacie ventily. Ak chcete, môžete využívať aj aplikáciu v inteligentnom telefóne, na tablete alebo počítači. Na diaľku sa dajú sledovať nastavené parametre alebo dlhodobejšie prehľady.

Dlhšie bez prikladania

Čím má kotol na pelety a drevo so zásobníkom väčšiu nakladaciu šachtu na drevo, tým viac paliva môžete jednorázovo priložiť. „Máme v ponuke aj modely, do ktorých sa zmestia polená dlhé 53 centimetrov. Vďaka tomu nestrácate čas štiepaním a častým dopĺňaním dreva do kotla,“ upozorňuje Ing. Roman Boczek z OPOP.

kotol

Pre správny chod je dôležité pripojiť ku kotlu akumulačnú nádrž, ktorá uchováva prebytočné teplo na neskoršie použitie. Takto môžete preklenúť napríklad celý deň bez prikladania, a aj tak budete mať doma príjemnú teplotu. Vyhnete sa zbytočnému vychladnutiu stien a opätovnému vykurovaniu miestností.

Menej starostí vďaka elektronike

Viete, ako spoznať vhodný čas na novú dávku paliva a kedy ho priložiť? Pusťte to z hlavy. Kotly na drevo a pelety od OPOP obsahujú detekciu míňajúceho sa paliva, ktorá je riešená snímačom teploty spalín. Notifikácia sa zobrazí na displeji riadiacej jednotky alebo vo vašom telefóne, takže si môžete ušetriť zbytočnú cestu do kotolne.

Späť

Rozmiestnenie a nastavenie internetu v domácnosti + výber routera

Akonáhle máte vybratý ten správny internet(viac informácii ako si vybrať tú najlepšiu možnosť nájdete v minulom článku), môžete si začať vyberať internetové vybavenie pre váš domov. Nie vždy je totiž tá najlacnejšia alebo najpredávanejšia voľba tou najlepšou. Rozdiel medzi Ethernetom a Wi-Fi Rozdiel medzi týmito dvoma je veľmi jednoduchý, a v dnešnej dobe často zanedbávaný. Pracujete pri stolovom počítači, či notebooku? Využívate ten istý notebook doma aj v práci? Alebo si prácu na počítači nechávate len v zamestnaní a doma..

Prepojená kuchyňa s obývacou izbou? Rozložte si priestor! Prepojená kuchyňa s obývacou izbou? Rozložte si priestor!

Ak bývate v malom byte, možno ste si už niekoľkokrát priali, aby ste mali viacej miesta takpovediac na všetko. Môže sa vám zdať, že vaša malá obývacia izba je ešte menšia, keď je plná ľudí. Našťastie existujú triky, vďaka ktorým sa ani v malom byte nebude cítiť „úzko“. Ako dosiahnuť to, aby ste sa cítili dobre, a zároveň mali oddelené jednotlivé miestnosti? Predstavte si situáciu, v ktorej k vám domov prišli na návštevu vaši kamaráti. Usadíte ich v obývačke. Avšak vaša obývačka je prepojená s kuchyňou, kde vaša polovička..

Ako efektívne riešiť otázku kúrenia

Problém tepla je vzhľadom na každoročné mrazy nielen stále aktuálnym, ale i mimoriadne pálčivým vzhľadom na vysoké ceny energií. Najčastejšia súvisiaca voľba, pred ktorou stojí množstvo rodín, je, či vraziť nemalú sumu peňazí do vlastného kotla a mať tak svoju spotrebu pod kontrolou, alebo naďalej využívať služby verejného pripojenia, ktoré síce počiatočnú investíciu v takej výške nevyžaduje, avšak v konečnom dôsledku stojí omnoho viac. Poďme sa teda pozrieť na výhody aj nevýhody oboch variantov a na kritéria, podľa ktorých by sme sa mali rozhodovať...

Konanie v rozpore s dobrými mravmi

Obraciam sa na vás s prosbou o radu. Pred 30 rokmi svokrovci vybudovali dom u rodičov na pozemku. Dostali 8 árov. Ale vchodovú bránu postavili na vedľajšej parcele, ktorá patrila rodičom môjho svokra. Po smrti svokrovcov a ich rodičov, brat môjho svokra si dal všetko prepísať na seba takže aj tu parcelu kde bola brána. Chceli sme tu parcelu odkúpiť, ale nám to nepredal. Predal to úplne cudzím ľuďom aj s rodičovským domom cca 27 árov. A vtedy nastal problém podľa nového výmeru hranica pozemku je 1,5 m od nášho domu. Takže nemáme vchodovú bránu a ani miesto nato..

Bývanie bez právneho titulu

V decembri 2007 sme sa na základe nájomnej zmluvy s bytovým družstvom stali nájomníkmi bytu. V čase podpísania zmluvy, ale v byte býval neplatič, ktorému bytové družstvo na základe nedoplatkov a dlhov zrušilo nájomnú zmluvu a ponúklo mu náhradné ubytovanie, ktoré odmietol. Existuje o tom aj doklad, ktorý podpísal. Za neplatiča sme museli všetky dlhy vyplatiť a bytové družstvo nám ponúklo, že byt si môžeme neskôr odkúpiť do osobného vlastníctva. Vo februári 2008 sme bytové družstvo požiadali o odkúpenie bytu do vlastníctva, kde nám bytové družstvo v..

Úroky z omeškania pri vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov

 Súd v konaní o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov nemôže zároveň s uložením povinnosti zaplatiť vyčíslenú sumu na vyrovnanie podielu, uložiť z tejto sumy aj povinnosť zaplatiť úroky z omeškania; bráni tomu chýbajúci predpoklad pre vznik takéhoto nároku - omeškanie dlžníka s plnením peňažného dlhu. (Rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky zo 14. októbra 1999, sp. zn. 5 Cdo 117/99)Rozvod - v rozvodovom konaní sa rozhoduje aj o rodičovských právach a povinnostiach, ako aj o rozdelení spoločného majetku, ktorý manželia nadobudli..

Lízing nehnuteľností

Čo to vlastne je?ZačiatkyOdlišnosti od ostatných lízingových foriemAko to funguje v praxi.Výhoda pre firmyPrečo sa oplatí lízing nehnuteľnostíČo nám ponúkajú lízingové spoločnosti?Produkty slovenských lízingových spoločnostíFinančný a operatívny lízingZhrnutie Skutočnosťou už aj na Slovensku je, že lízingové spoločnosti zarábajú peniaze na nehnuteľnostiach. Postup je absolútne totožný s lízingom napríklad áut. Zákazník nemá, alebo z rozličných dôvodov nechce poskytnúť celú sumu za kupovaný produkt a tak ho spoločnosť kúpi za neho a postupne..

Daň z nehnuteľností

Čo je to daň z nehnuteľností?Vyrubenie daneKto je to daňovník?Predmet daneVýška sadzby daneNovinkyProblematika dane z nehnuteľností je upravená v zákone č.582/2004 Z. z.o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady (ďalej len "zákon"). V podstate sa teda už tri roky zachováva v pôvodnom stave. Každý rok sa ale dejú jemné úpravy.Čo je to daň z nehnuteľností?  Zákon rozlišuje 3 druhy dane z nehnuteľností:daň z pozemkov,daň zo stavieb,a daň z bytov (kam patria pre účely dane i nebytové priestory v bytovom..

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.