Kotly na drevo sú čoraz obľúbenejšie

Aj keď sa v médiách hovorí o boome tepelných čerpadiel a solárnych panelov, obľuba kúrenia drevom neklesá. Naopak. Tento osvedčený spôsob vykurovania má svoje dlhotrvajúce výhody, medzi ktoré patria hlavne dostupné palivo a výhodná prevádzka.

drevo


Kúrenie drevom je totiž veľmi variabilné. Podľa svojich potrieb a predstáv si môžete zadovážiť krb alebo kachle, kachľový sporák na chalupu alebo použiť kotol ako hlavný či vedľajší zdroj kúrenia pre váš dom.

Skombinujte drevo a pelety

Možností je naozaj veľa, a preto sa drevo používa v novostavbách aj v starších domoch. Keď kotol na drevo doplníte automatickým kotlom na pelety, môžete využívať pohodlnú bezobslužnú prevádzku. Pelety totiž umožňujú automatické prikladanie, drevo sa musí prikladať ručne. Kotol si dopravuje pelety zo zásobníka na rošt horáka a vďaka tomu udržuje požadovanú teplotu v dome.

Naplnené drevníky pri domčekoch nájdeme v mestách aj na dedinách a domácnosti oceňujú, že toto palivo je dlhodobo lacné. Kotol na pelety a drevo má navyše výhodu, že dosahuje vysokú účinnosť (okolo 90 %), a tým pádom spotrebuje menšie množstvo paliva.

Na vykúzlenie atmosféry

Kúrenie v krbe alebo kachliach slúži väčšinou len na príležitostné vykurovanie, keď si chceme užiť praskanie ohňa alebo si prikúriť. Bez pripojeného výmenníka totiž krb vykúri len tú miestnosť, v ktorej je postavený.

krb

Účinnosť hrá dôležitú rolu

Na plnohodnotné vykúrenie domu ľubovoľnej veľkosti zvoľte moderný splyňovací kotol na drevo s vysokou účinnosťou. „Podľa účinnosti zistíte, ako efektívne kotol pracuje s naloženým palivom, prípadne aké má straty,“ vysvetľuje Ing. Roman Boczek. Pracuje vo firme OPOP, ktorá sa venuje výrobe kotlov už viac než šesťdesiat rokov.

Vysoká účinnosť nad 90 % je to, čo odlišuje nové kotly od tých skôr vyrobených. Kotly staršej výroby dosahujú účinnosť len okolo 70 %, čo znamená, že tretina energie dreva sa vôbec nevyužije.

Skvelé spojenie: kotol na drevo a pelety

Striedanie palív je cenovo výhodné a jednoduché. „Náš kombinovaný kotol umožňuje ľubovoľné striedanie palív. Do splyňovacieho kotla prikladáte kusové drevo a prepojený automatický kotol spaľuje pelety,“ uvádza Ing. Roman Boczek. Kotlom stačí len jeden komín.

Kotly na drevo a pelety sa dokážu sami prepnúť na automatický chod. Keď drevo v prikladacej šachte dohorí, kotol na pelety sa sám zapne a začne si plynule dodávať peletky.

Jednoduchšie než kedysi

Aké ďalšie úpravy nájdete na novších kotloch? Je toho veľa, ide hlavne o uľahčenie obsluhy a prevádzky. Chod kúrenia reguluje inteligentná riadiaca jednotka s prehľadným displejom. Elektronika riadi otáčky inštalovaného ventilátora a tým zjednodušuje proces rozkúrenia a efektívne kúrenie. Po docielení optimálnych parametrov teploty ústredného kúrenia a spalín prejde kotol automaticky do prevádzkového režimu.

Riadiaca jednotka ovláda aj všetky pripojené prvky vykurovacieho systému, napríklad ohrev teplej vody alebo zmiešavacie ventily. Ak chcete, môžete využívať aj aplikáciu v inteligentnom telefóne, na tablete alebo počítači. Na diaľku sa dajú sledovať nastavené parametre alebo dlhodobejšie prehľady.

Dlhšie bez prikladania

Čím má kotol na pelety a drevo so zásobníkom väčšiu nakladaciu šachtu na drevo, tým viac paliva môžete jednorázovo priložiť. „Máme v ponuke aj modely, do ktorých sa zmestia polená dlhé 53 centimetrov. Vďaka tomu nestrácate čas štiepaním a častým dopĺňaním dreva do kotla,“ upozorňuje Ing. Roman Boczek z OPOP.

kotol

Pre správny chod je dôležité pripojiť ku kotlu akumulačnú nádrž, ktorá uchováva prebytočné teplo na neskoršie použitie. Takto môžete preklenúť napríklad celý deň bez prikladania, a aj tak budete mať doma príjemnú teplotu. Vyhnete sa zbytočnému vychladnutiu stien a opätovnému vykurovaniu miestností.

Menej starostí vďaka elektronike

Viete, ako spoznať vhodný čas na novú dávku paliva a kedy ho priložiť? Pusťte to z hlavy. Kotly na drevo a pelety od OPOP obsahujú detekciu míňajúceho sa paliva, ktorá je riešená snímačom teploty spalín. Notifikácia sa zobrazí na displeji riadiacej jednotky alebo vo vašom telefóne, takže si môžete ušetriť zbytočnú cestu do kotolne.

Späť

Záleží vám na dobrom vzduchu? Otestovali sme TOP zvlhčovače vzduchu Záleží vám na dobrom vzduchu? Otestovali sme TOP zvlhčovače vzduchu

Všimli ste si niekedy, že vzduch začína byť počas zimných mesiacov suchší? Chladný vzduch totiž neobsahuje rovnaké množstvo vlhkosti ako teplý letný vzduch. K efektu suchého vzduchu prispieva aj skutočnosť, že prevádzka vášho vykurovacieho systému môže odstrániť ďalšiu vlhkosť zo vzduchu a vzduch vo vašom domove bude ešte suchší. To  vedie k suchej, svrbivej a popraskanej koži, ktorá je nepríjemná a potenciálne škodlivá pre vaše zdravie. Našťastie existuje nástroj, ktorý môže v tejto situácii pomôcť. Zvlhčovač. Terapia zvlhčovačom..

Vyplatia sa tepelné čerpadlá dlhodobo? Vyplatia sa tepelné čerpadlá dlhodobo?

Aktuálny vývoj na komoditných burzách, kedy postupne klesajú ceny zemného plynu i silovej elektriny by pomaly mohol dávať zabudnúť na hrôzy leta 2022, keď ceny energetických komodít stúpali do predtým nepredstaviteľných výšin. Oplatí sa teda skúšať situáciu ďalej „vysedieť“ a v budúcnosti sa opäť spoliehať na konvenčné energetické komodity v podobe zemného plynu, elektriny, uhlia, dreva a pod.? Odpoveď je jednoduchá… Tepelné čerpadlá boli zdrojom najlacnejšieho tepla a teplej vody aj v čase nízkych cien tradičných energetických komodít...

Ceny starých bytov klesajú! (vývoj cien)

  „Potenciálni kupci budú ešte chvíľu vyčkávať, kým ceny nepadnú na pomyselné dno. Predávajúci by si mali uvedomiť, že ak chcú predať, musia byt oceniť reálne, tak, aby jeho stav, vek, kvalita a lokalita zodpovedali cene,“ myslí si Veronika Komorníková, šéfredaktorka časopisu Kompletný TRH Nehnuteľností. Poklesli ceny starších nehnuteľností v Bratislave za posledne obdobie? Aké konkrétne byty a v ktorej lokalite? O koľko poklesli ceny? Cena starých bytov v Starom Meste je najustálenejšia a drží sa v cenovom pásme medzi 70-85 tis. Sk/m2 v závislosti..

K právnej úprave nájmu nebytových priestorov a zánik nájmu

Ustanovenia zákona č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov v znení neskorších predpisov sú vo vzťahu k všeobecným ustanoveniam § 663 a nasl. Občianskeho zákonníka špeciálne. Na vzťahy vyplývajúce zo zmluvy o nájme a podnájme nebytových priestorov možno všeobecnú úpravu použiť len v prípade, ak ich neupravuje osobitný zákon. (rozsudok Najvyššieho súdu SR č. k. Cdo 3/1997) Skutkový stav prípadu Prenajímateľ a nájomca v roku 1992 uzavreli zmluvu o nájme nebytových priestorov na dobu piatich rokov s tým, že si dojednali vzájomné..

Nájomná zmluva I.

Rada by som dala do prenájmu môj byt, lebo sa chystám odcestovať do cudziny na brigádu. V byte býva so mnou moja sestra, neviem či je možné prenajať napr. len jednu - dve izby. Aké sú moje práva, povinnosti v súvislosti s nájmom, musí byť zmluva písomná alebo stačí ústna dohoda? Ďakujem za odpoveď.Inge T., Považská BystricaNájomná zmluva je dvoj a viacstranný právny vzťah, v rámci ktorého prenajímateľ prenecháva za odplatu nájomcovi vec, aby ju dočasne užíval alebo z nej bral aj úžitky, pričom prenajímateľ je povinný prenechať prenajatú vec nájomcovi..

Prevod vlastníctva družstevného (obecného) bytu a daňové povinnosti

Dobrý deň, máme záujem o vaše poradenstvo. Potrebovali by sme radu ohľadom predaja bytu. Vlastníme od roku 2002 družstevný byt, v ktorom máme zriadenú kanceláriu. Teraz ho chceme predať, ale realitný maklér nám odporučil ho odkúpiť do vlastníctva s ohľadom na lepšiu možnosť jeho prípadného ďalšieho predaja. Chceli by sme vedieť, či budeme musieť platiť daň z predaja nehnuteľnosti alebo nie. Svetozár K., konateľ obchodnej spoločnosti s.r.o., Bratislava  Občianskoprávny režim a režim daňový Predmetná otázka súvisí v prvom..

Nehnutelnosti ...

Poistenie domácnosti a zodpovednost Poistenie domácnosti a zodpovednost

Pýtali ste sa niekedy sami seba, prečo by ste si mali vybavovať niečo ako poistenie domácnosti, alebo poistenie zodpovednosti keď už aj tak platíte za poistenie nehnuteľnosti a nechcete utrácať ďalších pár eur za mesiac, ktoré by ste si mohli ušetriť na krásny nový gauč, alebo na nový koberec ktorý ste videli v obchode? Treba si ozrejmiť predovšetkým, čo všetko zahŕňa poistenie nehnuteľnosti. Predstavte si, že Váš domov by niekto vzal, otočil ho strechou dolu, a začal by s ním triasť. Vaše veci, nábytok, oblečenie, knihy.... začali..

Vývoj cien bytov v Bratislave v roku 2008

Skoro každého, ktorý či už má byt alebo si ho ešte len plánuje obstarať, zaujíma vývoj cien bytov a hlavne prognóza do budúcnosti. Prvé sa dá ukázať na základe zozbieraných údajov, druhé sa dá v súčasnosti len veľmi obtiažne predpovedať.Pozrime sa teda, čo sa na trhu s bratislavskými bytmi dialo od januára 2008 po čiastočnom cca mesačnom (vianočnom) útlme, ktorý nastal po zatiaľ najväčšom realitnom boome na Slovensku v jeseni 2007, kedy boli ceny za meter štvorcový starých bytov v hlavnom meste drahšie ako ceny za meter štvorcový v novostavbách.Realitný..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.