Zariaďujete si spálňu? Ktoré prvky ohrozujú pokojný spánok?

Veľmi dôležitým faktorom pre kvalitný spánok a celkovú pohodu v živote je správne zariadenie spálne. Mnohí z nás v tomto smere preto venujú veľkú pozornosť výberu veľkej postele a kvalitného matraca, no pritom zabúdame na fakt, že existuje celý rad ďalších prvkov, ktoré môžu mať na náš spánok  výrazný a dokonca negatívny vplyv.

Ktoré kroky nám viac škodia ako pomáhajú, a ako správnym zariaďovaním tohto priestoru môžeme optimalizovať náš spánok?

ako na dobrý spánok

Nevhodné a príliš silné osvetlenie

Osvetlenie je jedným z najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcich náš denný a nočný rytmus. Príliš jasné svetlo v spálni môže preto narušiť našu schopnosť zaspať. Z tohto dôvodu je dôležité zvoliť si primerané osvetlenie a v noci preferovať tlmené svetlo.

Môžete tiež zvážiť použitie závesných svietidiel s možnosťou príjemnej regulácie intenzity svetla, ktorých montáž vám pôjde s výkonným aku skrutkovačom doslova od ruky. Rovnako efektívne sú aj malé stolné lampy, ku ktorých ovládaniu vám dnes často stačí iba jeden pohyb ruky, prípadne majú automatický časovač.

Sýte farby a veľa zbytočnej dekorácie

Aj farby a dekorácie modernej spálne môžu a budú mať psychologický vplyv na vašu pohodu. Jasné a agresívne farby dokážu stimulovať mozog a brániť relaxácii. Namiesto toho je vhodné zvoliť tlmené farby, ako sú modrá, zelená alebo jemné odtiene sivej. Minimalistický dizajn spálne môže tiež pomôcť vytvoriť pokojné prostredie.

Elektronika

Prítomnosť elektroniky, ako sú televízory, počítače alebo mobilné telefóny, v spálni môže narúšať našu schopnosť relaxovať a zaspať. Svetlo z obrazovky a elektrický smog môže brániť tvorbe melatonínu, hormónu zodpovedného za reguláciu spánku. Odporúča sa preto obmedziť používanie elektroniky pred spaním a miestnosť od akýchkoľvek elektrických spotrebičov úplne oslobodiť.

Podľa Feng Shui by dokonca mali byť aj samotné elektrické zásuvky umiestnené od hlavy v dostatočnej vzdialenosti (30-40 cm), pretože v ich okolí sa tvorí veľký elektrický smog, ktorý môže brániť pokojnému a plnohodnotnému spánku.

dobrý spánok

Nesprávna teplota a slabá ventilácia

Ideálna teplota v spálni sa pohybuje medzi 18-22 °C. Príliš teplo alebo príliš chladno môže ovplyvniť kvalitu spánku. Aby ste preto mali na nočný odpočinok ideálny teplotný komfort, zabezpečte si dostatočnú ventiláciu priestoru a prípadne investujte do kvalitného klimatizačného alebo vykurovacieho systému.

Nekvalitný matrac a nevhodná posteľ

Nemenej dôležité sú samozrejme aj samotné základné prvky spálne. Kvalitný matrac, pohodlná posteľná bielizeň a vhodné vankúše sú základ. Pri výbere matraca je dôležité myslieť nielen na jeho cenu, ale aj správnu tvrdosť a typ. Dbajte tiež na správnu montáž postele, ku ktorým si je lepšie obliecť domáce oblečenie alebo pohodlné montérky. Bežný odev je na plnohodnotné zariadenie spálne nevhodný a nepohodlný, veľmi rýchlo ho tiež môžete znehodnotiť. Dbajte tiež na správnu výšku postele.

Zariaďovanie spálne je komplexný proces, ktorý si vyžaduje zohľadnenie množstva faktorov. Svoje opodstatnenie majú výber vhodného osvetlenia, farebnej schémy a minimalizácia elektroniky. Vytvoriť pokojné prostredie na kvalitný spánok je s kombináciou týchto prvkov naozaj jednoduché a zaručuje dosiahnutie vašej maximálnej spokojnosti takmer na celý život. 

Späť

Feng šuej

Placebo efekt alebo pravda?ExteriérOrientácia podľa svetových stránInteriérVchod a chodbaSpálňaVaša kanceláriaKuchyňaObývačkaJedáleňKúpeľňa Čínska kultúra sa snaží v každom smere dodržiavať predovšetkým rovnováhu. O prvkoch Jing a Jang počul už asi každý z nás. Sú vzájomne prepojené, jeden potrebuje druhý na dosiahnutie cieľa. Približne pred dvetisíc rokmi vznikla, ako už iste tušíte, v Číne filozofia Tao, ktorá učí, že na svete nie je nič stále, všetko sa mení a všetko so všetkým súvisí. Zakladateľ taoizmu, staročínsky filozof Lao,..

Strecha na váš dom

 „Už kedysi známy češký spevák Karel Gott spieval pieseň s názvom Mám rozprávkový dom. Základom dobrého domu, v ktorom by sa cítili ako v rozprávke, nestačí mať len pevné základy či steny z dobrého muriva. Veľmi dôležitým faktorom k spokojnosti patrí aj dobrá strecha. Pri širokej ponuke tvarou striech, plášťou a strešných krytín na trhu sa vynára otázka, ktorú z nich si vybrať, keďže rozhodujú záujmy majiteľa či veľkosť investície ktorú sme pre dobrú strechu ochotní obetovať.“ Kompletné strešné systémy sú v dnešnej dobe vyvinuté..

Realitné kancelárie na Slovensku Realitné kancelárie na Slovensku

Založenie realitnej kancelárie Výber realitnej kancelárie Serióznosť realitných maklérovNa čo si dať pozorRozhodli ste sa predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, ale neviete ako na to? Nemáte skúsenosti a ani prehľad na trhu s nehnuteľnosťami? Neostáva vám teda nič iné iba sa spoľahnúť na realitnú kanceláriu, ktorá vám určite ochotne poradí a pomôže s predajom vašej nehnuteľnosti. Samozrejme, musíte počítať s tým, že táto pomoc vás bude niečo aj stáť. Realitné kancelárie majú viac skúseností s predajom a súvisiacou administratívou ako bežný človek,..

Darovanie a darovacia zmluva

Okrem kúpnej zmluvy či obdobných kontraktov, darovanie je jedným z najčastejších spôsobov nadobúdania nehnuteľností. Určitú popularitu tohto kontraktu spôsobuje možnosť získania nehnuteľnosti bez finančných výdavkov. Nevýhodou darovacej zmluvy však je “neistota” obdarovaného subjektu, keďže darovanie možno napadnúť, čím sa oslabuje panstvo obdarovaného nad darovanou vecou. Otázku darovania upravuje Občiansky zákonník v ustanovení paragrafov 628 – 630. Pre vznik darovacej zmluvy je potrebný súhlasný prejav vôle darcu a obdarovaného. Darovacou zmluvou..

Vznik nároku na províziu za sprostredkovanie predaja nehnutelnosti

Kedy vzniká realitnej kancelárii ako sprostredkovateľovi nárok na províziu za predaj nehnutelnosti? Podstata sprostredkovateľskej zmluvy spočíva v tom, že sprostredkovateľ obstará pre záujemcu uzavretie určitej zmluvy za odplatu. Pokiaľ ide konkrétne o sprostredkovanie predaja nehnutelnosti, zmluva, ktorej uzavretie sprostredkovateľ pre záujemcu obstaráva, je kúpnou zmluvou o prevode nehnutelnosti. Zákonné znenie podľa Občianskeho zákonníkaV zmysle ustanovenia § 774 Občianskeho zákonníka platí, že odmena (v praxi skôr označovaná..

Právo manželov k družstevnému bytu - kto z koho?

V máji 1990 som uzavrela manželstvo. Krátko na to moji rodičia požiadali bytové družstvo o prepis ich členského podielu na moju osobu, rodičia mi teda byt darovali. Bola uzavretá dohoda o prevode členských práv, v rámci ktorej však bol uvedený aj môj muž, s ktorým sa v súčasnosti súdim o byt. Aj v samotnej dohode o odovzdaní a prevzatí bytu z decembra 1990 som uvedená ako osoba, ktorej bol byt pridelený len ja. Od roku 2005 spolu s mužom nežijeme v domácnosti. Byt bol medzičasom od družstva odkúpený do osobného vlastníctva na základe mnou podanej žiadosti..

Máte drahú hypotéku? Vymeňte ju!

Nie ste spokojní s aktuálnymi podmienkami vašej hypotéky? Nahraďte ju Flexihypotékou od VÚB banky s lepšou úrokovou sadzbou a bez poplatku za poskytnutie. Roman zo Senca dostal vo februári po piatich rokoch splácania hypotéky od svojej starej banky oznámenie o novej úrokovej sadzbe. Úrok bol 5,7% ročne, čo bolo približne toľko ako doteraz. Roman však dnes zarába viac, ako v čase, keď si bral úver, a so sadzbou tak nebol spokojný. „Navštívil som preto pobočku VÚB banky a oni ponúkli mi o percento lepší úrok. Nad..

Aké sú ceny nehnutelnosti - realitná bublina 2018?

Ako zistiť, či sú nehnuteľnosti nadhodnotené a či kúpou nehnuteľnosti neriskujeme?   Veľmi dobrým zdrojom informácií o tom, či ceny nehnuteľností sú príliš vysoké alebo či sa už nachádzame v oblasti realitnej bubliny a cena za nehnuteľnosť nepredstavuje reálnu hodnotu, ktorú poskytne obytný priestor jej vlastníkovi prostredníctvom možnosti bývania na veľa rokov je kompozitný index, ktorý počíta Národná banka Slovenska.  Ako uvádzajú analytici ÚMS (NBS) ceny nehnuteľností sa v roku 2018 nachádzajú v pásme VZOSTUPU, ďaleko od pásma BUBLINY...

Nehnutelnosti ...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.