Ako financovať kúpu bytu v novostavbe

Podmienky určuje developer
Poradenstvo v banke
Hypotéka v skratke

Záujemca o kúpu bytu v novostavbe má na výber niekoľko možností jej financovania. Kým pri kúpe starého bytu vyžadujú majitelia väčšinou peniaze v hotovosti, novostavbu možno zvyčajne financovať - kúpiť prostredníctvom úveru.
Najčastejšie využívané možnosti sú stavebné sporenie, hypotekárny úver, prípadne ich kombinácia. Možná je aj ich kombinácia so spotrebným úverom. Výber spôsobu financovania podmieňuje predovšetkým to, aké podmienky pri kúpe bytu určí developerská spoločnosť. Iná situácia nastáva vtedy, keď byt v novostavbe kupuje záujemca nie od firmy, ale už priamo od majiteľa bytu.
 

Podmienky určuje developer



Developerské spoločnosti zvyčajne vyžadujú už na začiatku výstavby zloženie zálohy. Spravidla ide o sumu vo výške 30 až 40 percent z obstarávacej ceny bytu. Zvyšok je možné dofinancovať pomocou úverov z bánk. Problémom však môže byť zabezpečenie nehnuteľnosťou. Na list vlastníctva totiž možno zapísať len stavbu, ktorá už má dokončené obvodové múry a hotovú strešnú konštrukciu. A záložné právo zase možno uplatniť len na nehnuteľnosť, ktorá je už zapísaná na liste vlastníctva. Vyplýva to z podmienok viacerých bánk. V takomto prípade je možné založiť inú nehnuteľnosť a záložné právo preniesť počas výstavby na rozostavaný byt.

V niektorých prípadoch je možné zabezpečiť úver aj bytom, ktorý sa zatiaľ nachádza len v projekte. Ide však skôr o výnimočnú a vonkoncom nie bežnú záležitosť. Zvyčajne musí ísť o byt v dome, na ktorého výstavbe sa banka spolupodieľa - teda poskytla developerovi úver na jeho výstavbu. Klientovi v takomto prípade môžu napríklad postačovať na vybavenie úveru osobné doklady a potvrdenie o príjme, ktorým preukáže svoju dostatočnú bonitu. Niektoré banky zase prefinancujú celú kúpu poskytnutím takzvanej americkej hypotéky. V takomto prípade tiež klient nemusí mať na začiatku žiadnu hotovosť. Americká hypotéka predstavuje bezúčelový úver, ktorý je zabezpečený nehnuteľnosťou. Banky ho zvyčajne ponúkajú s tým, že pri americkej hypotéke sú pomerne nízke úroky a dlhšie obdobie splatnosti.
 

Poradenstvo v banke



Ak sa klient rozhodne pre hypotekárny úver, mal by počítať s tým, že nie každá banka poskytne úver až do výšky 100 percent z obstarávacej ceny nehnuteľnosti. Kto potrebuje viac ako je hodnota založenej nehnuteľnosti, môže skombinovať hypotéku so spotrebným úverom. Požičať si však do výšky 70 percent z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti nie je zvyčajne problém. Najlepšie je pri žiadosti o hypotekárny úver poradiť sa priamo v banke, od ktorej si chce záujemca o kúpu bytu požičať. V súčasnosti už všetky banky ponúkajú poradenstvo v tomto smere. A klienti, ktorí si myslia, že banka im bude odporúčať len svoje produkty, môžu využiť napríklad služby Hypocentra, ktoré je nebankovou inštitúciou.

Kvalifikovaní pracovníci by klientovi mali vedieť poradiť v každej súvislosti- vysvetliť presne akú úrokovú sadzbu a prečo ten ktorý konkrétny klient dostane, informovať o tom, či musí klient uzavrieť v danej banke aj životné poistenie, vysvetliť všetko o poistení úveru, informovať či je možné zabezpečiť hypotéku viazaním životného poistenia alebo termínovaného vkladu. Dôležitý je aj čas, za aký je banka schopná hypotéku schváliť a peniaze previesť či už na účet klienta alebo predajcu bytu. Takisto musí hypotekárny poradca informovať o tom, za aký dlhý čas od poskytnutia úveru klient musí čerpať peniaze.

Hypotéka v skratke



Hypotéku možno zabezpečiť viacerými spôsobmi. Banky poskytujú hypotekárny úver klientom, ktorí preukážu dostatočnú bonitu a banka môže zriadiť záložné právo. Záložné právo banka zriaďuje na kupovanú nehnuteľnosť prostredníctvom hypotéky, môže však vziať ako zábezpeku aj nehnuteľnosť, ktorá nepatrí priamo žiadateľovi o úver. Najčastejšie v takýchto prípadoch sa uplatňuje záložné právo na rodičovský dom. Úroková sadzba: banky ponúkajú viacero možností. Najčastejšie si možno vybrať medzi fixovanou sadzbou na 1 až 10 rokov a pohyblivou sadzbou. Dĺžka splatnosti je zvyčajne od 4 do 30 rokov a úver sa poskytuje od výšky 2 000 Eur. Maximálna hranica závisí od schopnosti klienta splácať úver, inak banky výšku hornej hranice neobmedzujú.

 

 

Späť

Vývoj ponukových cien pozemkov za r. 2009, 2010 a 2011

Realitný  portál TRH.sk pre svojich návštevníkov pripravil analýzu ponukových cien pozemkov za m2 pre vybrané lokality z Bratislavského kraja. Analýza je za obdobie rokov 2009, 2010, 2011. Uvedené ceny sú ponukovými cenami za m2, ceny uvedené v tabuľke sú samozrejme očistené o extrémy. Kategória sledovaných pozemkov - stavebné pozemky s IS (buď na pozemku alebo v blízkom dosahu). Podrobnejšie aktuálne štatistiky cien nehnuteľností.Vybrané obce z Bratislavského kraja:Okresy Bratislavy:Vybrané lokality z..

Systémové omietky Ytong hrejú a chránia pred hlukom aj plesňami Systémové omietky Ytong hrejú a chránia pred hlukom aj plesňami

Jednou z prednostívnútorných vápennocementových omietok Ytong je skutočnosť, že zlepšujú tepelnoizolačné vlastnosti stien. Navyše vďaka vysokej paropriepustnosti znižujú riziko vzniku plesní. Pri práci s nimi realizačná firma alebo stavebník ocenia aj ľahké spracovanie, vysokú výdatnosť a pevnosť. Tieto omietky dokonale ladia s priedušnosťou muriva Ytong a Silka. Užívatelia domu či bytu potešia ich dobré tepelnoizolačné vlastnosti: (tepelný odpor λ10 s hodnotou 0, 13 W/m.K). Tie im dodáva špeciálna ľahčená zložka z recyklovaného skla. Vďaka..

Ako zariadiť bývanie v hygge štýle? Ako zariadiť bývanie v hygge štýle?

Vnútorný pokoj, pocit pohody či absencia nervozity a stresu. Takto nejako vyzerá bezstarostný život, ktorý by ste možno radi viedli aj vy. V dnešnej dobe plnej zhonu je ale dosiahnutie takéhoto stavu často náročné. Avšak, predsa len existuje miesto, ktoré môžete premeniť na svoju komfortnú bublinu. Je ním vaša domácnosť! A keď sa povie domov plný harmónie, spomenúť treba dánsku filozofiu hygge. Prečo stojí za pozornosť a v čom spočíva? Žite ako najšťastnejší ľudia sveta Nie je žiadnym tajomstvom, že Dáni patria medzi najšťastnejšie národy..

Návrh na vklad do katastra nehnuteľností Návrh na vklad do katastra nehnuteľností

Bývame v bloku, ktorý predstavuje vyše 200 bytov. Čiastočné odkúpenie bytov prebehlo už pred viac ako 6-timi rokmi avšak odpredaj pozemku na ktorom blok leží začal až teraz. Spoločnosť, ktorá organizuje prevod pozemkov od každého bytu okrem sumy za časť pozemku naviac vyžaduje platbu za zápis do registra - niektoré sú už odkúpené, avšak niektoré nie. Len pre odkúpený byt spoločnosť žiada ešte úhradu za náklady vybavovania prevodu. Máme pocit, že spoločnosť sa na náš úkor obohacuje v snahe dosiahnuť svoj zisk. Aké sú náležitosti návrhu na vklad do..

Protiprávne konanie s realitami zakladá (nielen) bezdôvodné obohatenie

Exkluzivita zmluvy musí byť dodržaná Zmluvný vzťah s realitnou kanceláriou bol uzavretý s rozväzovacou doložkou, podľa ktorej pokiaľ táto realitná kancelária do určitého termínu neobstará predaj vášho pozemku, zmluva zaniká a vy nie ste viac viazaní jej ustanoveniami. Predpokladám, že pre prípad porušenia v zmluve dojednanej exkluzivity bola dojedaná zmluvná sankcia. Pokiaľ by ste pristúpili na ponuku vami uvádzaného občana, porušili by ste zmluvu uzavretú s realitnou kanceláriou. Skutočnosť, že vás vyhľadal údajný klient realitnej kancelárie a..

Ďalšia činnosť spoločenstva, jeho orgány a zánik

FINANČNÉ HOSPODÁRENIE SPOLOČENSTVAUZATVÁRANIE ZMLÚV A OBMEDZENIE PODNIKANIAORGÁNY SPOLOČENSTVAZRUŠENIE A ZÁNIK SPOLOČENSTVA V minulom čísle sme sa pozastavili pri spoločenstve vlastníkov bytov, ktoré je jedným z dvoch druhov spravovania bytových domov. Nakoľko činnosť spoločenstva je dosť obsiahla, v dnešnom článku budeme pokračovať v bližšej špecifikácii činností, ktoré prislúchajú spoločenstvu ako právnickej osobe. FINANČNÉ HOSPODÁRENIE SPOLOČENSTVASpoločenstvo je oprávnené samozrejme vykonávať tie činnosti, ktoré sú vymedzené v zákone č...

Kúpte si pozemky v blízkosti ... (TRH Nehnutelnosti)

Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky

Mnoho ľudí vie ako hypotéka funguje, ale pre prípadnú menšinu si zhrnieme základné informácie, ktoré by mohli byť pre každého zaujímavé a obohacujúce. Keď sa rozhodneme zainvestovať a kúpiť si konečne vlastné bývanie.... dom alebo byt, často a teda väčšinou nemáme dostatok financií na to, kúpiť si nehnuteľnosť za vlastné úspory. (Ak teda nesporíme už dvadsať rokov...) V takých chvíľach sa ponúka hypotéka. Tá ale uhrádza iba určité percento hodnoty domácnosti. V dnešných dňoch to je okolo osemdesiatich percent..

Prečo a ako si správne poistiť nehnuteľnosť

Stalo sa Vám už, že ste počuli o niekom kto prišiel o svoj dom alebo byt? Nečakané nehody ako prasknuté potrubie, požiar alebo spadnutý strom na strechu sa môžu pripliesť do života každému. Každý z Nás si svoju nehnuteľnosť necháva poistiť z rôznych dôvodov. Najčastejšími pocitmi, ktoré nami hýbu sú strach, chtíč po pocite istoty a bezpečia, alebo pre niektorých dokonca prestíž. Sú ale tieto pocity hodné toho, aby sme pravidelne platili sumu, za ktorú snáď nikdy nebudeme musieť vyžadovať protislužbu? ÁNO. Každému..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.