Zaevidovanie spoluvlastníckych práv

V roku 1978 sme si s manželkou na základe stavebného povolenia postavili chatu na pozemku, ktorý patril obci. Keď sme ju chceli predať, pomocou jej súpisného čísla sme zistili, že v katastri nehnuteľností nie je ako jej vlastník nikto evidovaný, aj napriek tomu, že ju od jej postavenia užívame my. Čo musíme urobiť, aby sme ju mohli predať?

László Gy., Šaľa




Aj napriek skutočnosti, že podľa Vami poskytnutých informácii ste s najväčšou pravdepodobnosťou ako manželia bezpodielovými spoluvlastníkmi stavby Vy, v záujme právnej istoty odporúčam zaevidovať Vaše spoluvlastnícke práva v katastri nehnuteľností, a tým si zabezpečiť ich ochranu. Je to však aj nevyhnutný predpoklad možnosti ďalšieho disponovania chatou, a teda aj jej predaja.


Keďže vo Vašom prípade ide len o zaevidovanie už existujúcich spoluvlastníckych práv do katastra nehnuteľností, príslušná správa katastra ich zapíše formou záznamu. Podmienkou zápisu je podanie návrhu na vykonanie záznamu, ktorý musí mať písomnú formu a podľa zákona č. 162/1995 Z. z. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam v znení neskorších predpisov (katastrálny zákon) musí obsahovať meno a miesto trvalého pobytu navrhovateľov, teda Vás a Vašej manželky. V návrhu musí byť ďalej označená správa katastra, ktorej je určený, pričom na vykonanie záznamu je príslušná tá správa katastra, v ktorej územnom obvode sa chata nachádza.


Nevyhnutným predpokladom úspešnosti zápisu Vašich práv do katastra je aj predloženie listiny, ktorou svoje práva hodnoverne preukážete. Keďže chata má pridelené súpisné číslo, ktoré prideľuje obec vo forme listiny o pridelení súpisného čísla, v tomto prípade bude takýmto dokumentom práve uvedená listina. Keďže pri rozhodovaní o pridelení súpisného čísla sa obec riadi spravidla kolaudačným rozhodnutím, jej obsah bude vychádzať práve z údajov v ňom uvedených. Za predpokladu, že ako manželia ste boli účastníkmi kolaudačného konania obidvaja, kolaudačné rozhodnutie by malo byť vydané taktiež na obidvoch manželov, a rovnako na obidvoch manželov by mala znieť aj listina o pridelení súpisného čísla. Táto skutočnosť je totiž rozhodujúca na určenie účastníkov práv k nehnuteľnosti, a keďže správa katastra bude vychádzať z jej obsahu, do listu vlastníctva zapíše ako vlastníka len toho, kto je podľa tejto listiny oprávnenou osobou. Mohla by totiž nastať situácia, že aj napriek tomu, že ste chatu postavili zo spoločných prostriedkov počas trvania manželstva, je ako účastník v kolaudačnom rozhodnutí a následne aj v listine o pridelení súpisného čísla uvedený len jeden z Vás, a teda iba ten bude následne zaevidovaný v katastri ako vlastník. Keďže uvedené situácie nie sú v praxi zďaleka výnimočné, odporúčam dobre si všimnúť predmetné údaje v spomínaných rozhodnutiach.


Ak správa katastra po preskúmaní predloženej listiny zistí, že táto spĺňa všetky zákonom požadované náležitosti, a keď sa bude riadiť katastrálnym zákonom, zapíše požadované skutočnosti do listu vlastníctva v lehote 60 dní od doručenia spomínanej listiny. V opačnom prípade Vám ju vráti s tým, aby ste v určenej lehote zabezpečili jej opravu alebo doplnenie.


Po zapísaní Vašich spoluvlastníckych práv do listu vlastníctva môžete pristúpiť k predaju chaty.

V každom prípade však odporúčam, aby ste sa z dôvodu nevyhnutnosti podrobného oboznámenia sa s Vaším prípadom obrátili na právnika zaoberajúceho sa problematikou nehnuteľností. Iste tým predídete mnohým problémom a s nimi súvisiacou zbytočnou stratou času a peňazí.


Späť

Ochrana pred vlhkosťou v nehnuteľnostiach

Mať strechu nad hlavou a nohy v teple a suchu. Často obyčajné želanie mnohých ľudí, ktorí túžia po bežných veciach. Ale mnohokrát väčším problémom pri tomto želaní nebýva ani tak postaranie sa o vlastný príbytok, ale skôr udržanie sucha vo vlastnom príbytku. Zatekajúce a plesnivé steny mátajú totiž nejedného majiteľa rodinného domu či bytu aj v dnešnej dobe. Mnohokrát si preto dávame pri pohľade na takto prikrášlenú stenu otázku: „Kde sa vlastne stala chyba?"S vlhkosťou stien a plesňou sa stretávame pri veľkom množstve nehnuteľností. Bohužiaľ..

Realitné kancelárie na Slovensku Realitné kancelárie na Slovensku

Založenie realitnej kancelárie Výber realitnej kancelárie Serióznosť realitných maklérovNa čo si dať pozorRozhodli ste sa predať alebo kúpiť nehnuteľnosť, ale neviete ako na to? Nemáte skúsenosti a ani prehľad na trhu s nehnuteľnosťami? Neostáva vám teda nič iné iba sa spoľahnúť na realitnú kanceláriu, ktorá vám určite ochotne poradí a pomôže s predajom vašej nehnuteľnosti. Samozrejme, musíte počítať s tým, že táto pomoc vás bude niečo aj stáť. Realitné kancelárie majú viac skúseností s predajom a súvisiacou administratívou ako bežný človek,..

Ako si správne postaviť krb a kachle

--> Teplý nápoj v ruke, v pozadí hrá príjemná hudba a vy ste zabalení v hebkej deke. Keď sa k tomu pridá pohľad na plápolájuce plamene vo vašom krbe, tak si už iba poviete, že už nič pohodlnejšie si neviete predstaviť. Podobne sa môžete cítiť aj na svojej chate, keď si pred spaním zatopíte vo vlastnej kachľovej peci. Ak ste pritom aj gurmáni, tak každý vám môže potvrdiť, že jedlo pripravené v kachľovej peci je obzvlášť chutné a nesie v sebe akúsi arómu kuchyne starých mám. Krb a kachľová pec majú v sebe čaro zútulnenia príbytku a dodávajú..

Nóvum v písomnom hlasovaní vlastníkov bytov- zjednodušenie účasti na správe bytového domu

Správca nášho domu nelegálne prevádzkuje kotolňu, ktorá patrí vlastníkom bytov a nebytových priestorov. Nemôže preukázať splnenie podmienok na podnikanie v tepelnej energetike podľa ustanovenia § 5 ods. 7 písm. a) zákona č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike. V mesiaci marci bola zrealizovaná zástupkyňou vlastníkov bytov, ktorá háji skôr záujmy správcu a nie je ochotná akceptovať vlastníkov bytov, akási podpisová akcia, kedy táto pani „chodila po bytoch“ a dávala podpisovať súhlas, resp. nesúhlas s istými otázkami,..

Nóvum v písomnom hlasovaní vlastníkov bytov- zjednodušenie účasti na správe bytového domu

Správca nášho domu nelegálne prevádzkuje kotolňu, ktorá patrí vlastníkom bytov a nebytových priestorov. Nemôže preukázať splnenie podmienok na podnikanie v tepelnej energetike podľa ustanovenia § 5 ods. 7 písm. a) zákona č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike. V mesiaci marci bola zrealizovaná zástupkyňou vlastníkov bytov, ktorá háji skôr záujmy správcu a nie je ochotná akceptovať vlastníkov bytov, akási podpisová akcia, kedy táto pani „chodila po bytoch“ a dávala podpisovať súhlas, resp. nesúhlas s istými otázkami, ktoré sa týkali správy..

Podnájom bytu (časti bytu) nielen v judikatúre súdov

Právnym základom podnájmu je podnájomná zmluva, ktorej forma nie je predpísaná,. Vychádzajúc z ust. § 865 a 686 Občianskeho zákonníka, ktoré upravujú otázku nájmu bytu, je nepochybné, že podnájomná zmluva k bytu môže byť uzavretá aj inak než písomne, teda ústne alebo konkludentne. Táto by mala obsahovať okrem iného podmienky skončenia podnájmu a to najmä možnosť dať výpoveď zo strany prenajímateľa. Pre vznik podnájomného vzťahu je potrebná zmluva, teda konsenzus medzi nájomcom a treťou osobou - teda podnájomníkom, a najmä - pre kreáciu podnájomného..

Ceny nehnuteľností

Prečo a ako si správne poistiť nehnuteľnosť

Stalo sa Vám už, že ste počuli o niekom kto prišiel o svoj dom alebo byt? Nečakané nehody ako prasknuté potrubie, požiar alebo spadnutý strom na strechu sa môžu pripliesť do života každému. Každý z Nás si svoju nehnuteľnosť necháva poistiť z rôznych dôvodov. Najčastejšími pocitmi, ktoré nami hýbu sú strach, chtíč po pocite istoty a bezpečia, alebo pre niektorých dokonca prestíž. Sú ale tieto pocity hodné toho, aby sme pravidelne platili sumu, za ktorú snáď nikdy nebudeme musieť vyžadovať protislužbu? ÁNO. Každému..

Stavebné sporenie a Euro

V prípade zavedenia Eura na Slovensku sa už toho popísalo veľa. Poslednou témou týchto dní, je napríklad duálne zobrazovanie cien v obchodoch. My vám však ponúkame informácie, ktoré sú pri zavedení tejto meny taktiež dôležité. Veľa spoluobčanov si na svoje bývanie sporí prostredníctvom stavebného sporenia. Ako to bude v prípade zavedenia Eura a jeho vplyvu na stavebné sporenie, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch ktoré vám pomôžu sa lepšie zorientovať v tejto problematike.Kto a ako si sporíPribližne tretina občanov Slovenskej republiky má uzatvorenú zmluvu..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.