Bývanie v roku 2021- kúpiť si radšej byt alebo postaviť dom?


Každý z nás túži po vlastnom bývaní, do ktorého sa bude vždy rád vracať. No tu začína zásadná rozhodovacia dilema. Bude to byt alebo dom? Podľa čoho sa rozhodnúť a čo je v roku 2021 výhodnejšie?

byt či dom


Cena – byt verzus rodinný dom

Rodinné domy sú pre mnohých synonymom luxusu, ktorý si nemôžu dovoliť. Veď predsa kým pri byte platíte „len“ za byt, do ceny rodinného domu vstupuje aj cena pozemku. Mnohí si preto myslia, že rodinný dom preto musí vyjsť drahšie. Hoci by sa mohlo zdať, že naozaj nastáva pri cene rodinných domov takáto priama úmera, opak je pravdou. Aj pri menšom rozpočte, ktorý by vám napríklad postačoval na kúpu 2 izbového bytu, môžete získať vlastné súkromie v dome.

Podľa údajov Národnej banky Slovenskej republiky je dom možné kúpiť priemerne za 1 318€ za m 2 , pričom priemerná cena za m 2 sa pri všetkých druhoch bytov pohybuje okolo 2 000 € za m 2 . A to už je rozdiel, ktorý naozaj stojí za zváženie. Platí to najmä v prípade, ak nie ste bytové typy a vlastné súkromie, sedenie na záhrade, či hrabanie sa v hline sú vašimi zatiaľ len nesplnenými tajnými snami.

V prípade projektov najlacnejších montovaných domov sa cena začína už pod 50 000 €. Jedná sa skôr o štartovací dom vhodný skôr pre pár, alebo rodinu s jedným dieťaťom. Cena platí pre stavbu do štádia holodom, čiže je potrebné ešte počítať s dodatočnou investíciou. Prípadne máte aj možnosť, aby vám firma dokončila dom do štádia "na kľúč". V tomto prípade si pri najlacnejších domoch priplatíte približne 4 až 5 tisíc Eur.


Rýchlosť výstavby a dostupnosť novostavieb

kúpa domu a bytu

Rozhodujúcim faktorom pri rozhodovaní sa medzi domom a bytom v minulosti bola najmä dlhá doba potrebná na stavbu rodinného domu a takmer okamžitá dostupnosť bývania v byte. 
Dnes už tento faktor úplne neplatí. Najmä pokiaľ máte záujem o novostavbu. Ponuka novostavieb bytov v mestách je obmedzená a väčšina bytov je zatiaľ len vo výstavbe – čo znamená, že si na ich dokončenie musíte počkať. A to trvá štandardne aj rok. Tu už sa dostávame k časovému obdobiu, za ktoré bez problémov môžete mať aj vlastný dom. Dokončenie napríklad bungalovu je možné už za 3 mesiace od začatia výstavby. V takomto prípade teda môžete bývať v novom ešte rýchlejšie, než keby ste sa rozhodli pre bývanie v byte.


Výhody a nevýhody rodinného domu

kúpa domu

Rodinné domy so sebou prinášajú výhody, ktoré ocení najmä rodina milujúca súkromie a vlastný priestor:
1. Vďaka rodinnému domu získate vyšší level súkromia – nebude vás rušiť výťah, vŕtajúci susedia od vedľa, hudobný hluk suseda, ktorý sa rozhodol zdokonaliť svoju hru na klavír, či dupotajúce susedove deti.
2. Aj malý pozemok pri dome prinesie množstvo radosti celej rodine – deti sa majú kde hrať, rodičia si posedieť na slniečku, či využiť výhody okrasnej alebo úžitkovej záhrady.
3. Vďaka množstvu predpripravených projektov domov typu bungalov si ľahko vyberiete dispozičné riešenie, ktoré najviac vyhovuje vaším potrebám a nezruinuje váš rodinný rozpočet.
4. V porovnaní s bytom môžete v dome chovať rôzne domáce zvieratká, ktoré by v byte až tak spokojné neboli.
5. Máte vlastné parkovacie miesto a nemusíte každý deň riešiť dilemu, kde zaparkovať.

Počítať však musíte s tým, že domy sa zvyčajne stavajú v okrajových častiach miest, prípadne satelitných dedinách, preto na vás čaká v prípade potreby pravidelné dochádzanie. Rodinné domy zároveň potrebujú o niečo väčšiu starostlivosť ako byty. S vlastníctvom rodinného domu vám pribudnú starosti ako napríklad kosenie trávy a starostlivosť o záhradu.


Výhody a nevýhody bytu

kúpa bytu

Bývanie v byte prináša výhody, bez ktorých si niektorí ľudia svoje fungovanie nevedia predstaviť:
1. Vďaka bývaniu v byte v správnej lokalite viete byť vždy v centre diania a všade to máte doslova na skok.
2. Starostlivosť o byt zahŕňa len starostlivosť o interiér.
3. V prípade, ak bývate a pracujete v jednom meste, ideálne v rovnakej lokalite, odpadá čas potrebný na dochádzanie.

Za najväčšiu nevýhodu bytov jednoznačne môžeme považovať nedostatok súkromia a riziko hlučných susedov. Problémom môže byť aj stiesnený priestor v dôsledku nešťastného dispozičného riešenia bytu.

Montované domy predstavujú ideálnu príležitosť ako si dopriať súkromie a aj ďalšie výhody rodinného domu aj v prípade nižšieho rozpočtu. Aj keď si k cene domu pripočítate cenu pozemku, stále môžete mať v tomto prípade vlastný rodinný dom za cenu porovnateľnú s cenou bytu. A to už je naozaj možnosť, ktorú sa oplatí zvážiť, najmä s pohľadom do budúcnosti. Pri kúpe vlastného bývania sa preto nerozhodujte len v krátkodobom horizonte, ale zamerajte sa aj ďalej do budúcnosti a zvážte všetky faktory, ktoré môžu byť pre vás pri rozhodovaní dôležité. Predsa len, ide o rozhodnutie, ktoré v zásadnej miere ovplyvní vaše ďalšie fungovanie, a preto nie je rozumné ho urýchliť.

Späť

Rekonštrukcia kúpeľne

Častým problémom pri rekonštrukcii kúpeľne býva na samotnom začiatku odstraňovanie umakartu. Ak sa pri rekonštrukcii kúpeľne rozhodnete pre jeho likvidáciu, musíte sa najprv rozhodnúť o tom, či nová tvár kúpeľne bude kopírovať jej predošlý charakter, alebo sa pustíte do úplne novej vizáže vašej kúpeľne. Ak si vyberiete prvú možnosť, tak odstránením umakartových stien získate väčšiu výšku v miestnosti. Samotné odstránenie umakartových stien trvá len niekoľko hodín, takže z hľadiska úspory času by to nemal byť problém. Prvé komplikácie pri..

Krb ako symbol domova Krb ako symbol domova

-->-->-->  „Po letných mesiacoch je jeseň v plnom prúde a naše mysle nám pri pohľade na sychravé počasie z poza okna viac blúdia v predstavách o posedení pri rodinnom v kresle. K tejto predstave o idylke čato patrí aj sen o veľkom či malom krbe z ktorého sála teplo do celej miestnosti. Nuž predstava je to pekná, ale čo všetko obnáša jej uskotočnenie si povieme v nasledujúcich riadkoch, aby teplo z vášho nového krbu vám prinášalo príjemne strávené chvíle v chladných mesiacoch.“ Stavebný materiál na krby Predtým ako si do svojho domova vyberieme..

Feng šuej, imidž či pravdivá vec?

Každý z nás by sa chcel vo svojom príbytku cítiť príjemne a zároveň zosúladený s priestorom, v ktorom žije. Aby si sme si tento cieľ naplnili, spájame v bývaní čoraz viac praktické veci s tými duchovnými. Asi najznámejší fenomén v tejto oblasti, kde sa spája duchovno s prostredím v ktorom bývame je Feng šuej. Je to starobylé čínske učenie, ktoré naznačuje čo má človek robiť, aby žil v súlade so silami prírody. Nie je len o tom ako si máme zariadiť izbu či byt, ale má aj oveľa širší záber. Učenie Feng šuej sa netýka len samotného „usporiadania..

Budúca zmluva na kúpu pozemku

Realitná kancelária sa na nás obrátila s ponukou na uzatvorenie budúcej zmluvy na kúpu pozemku. Je bezpečné takúto zmluvu podpisovať? Čo to je vlastne za zmluvu?Jozef Ž., Stupava Realitná kancelária sa na Vás obrátila s požiadavkou na uzatvorenie zmluvy o budúcej zmluve (označovaná niekedy ako predbežná zmluva). Obsahom takejto zmluvy je záväzok oboch alebo len jednej zo strán uzatvoriť do dohodnutej doby určitú zmluvu. Podstatné náležitosti takejto zmluvy musia byť uvedené už zmluve o budúcej zmluve. Pokiaľ ide o podstatné náležitosti samotnej kúpnej zmluvy,..

Nájom a podnájom nebytových priestorov ako odplatný vzťah a výpoveď z nájmu

Mgr. Ján Lasák Nájom a podnájom nebytových priestorov ako odplatný vzťah a výpoveď z nájmu Právna úprava nebytového nájmu Občiansky zákonník zaraďuje nájom a podnájom nebytových priestorov medzi osobitné prípady nájmu (§ 720 Občianskeho zákonníka, ďalej v texte ako „OZ“), jeho vlastná úprava je však obsiahnutá v osobitnom zákone, na ktorý odkazuje ustanovenie § 720 OZ . Ide o zákon č. 116/1990 Zb. Medzi Občianskym zákonníkom a zákonom č. 116/1990 Zb. je vzťah lex specialis k lex generalis, čo znamená, že ustanovenia zákona č. 116/1990 Zb...

Riešenie dedičskej otázky medzi živými a mimo testamentu

Čo je darované, patrí len jednému z manželov Rodinný dom, ktorý podľa vašich slov mal nadobudnúť darovaním počas existencie vášho manželstva manžel, je výlučne jeho majetkom. To, že v darovacej zmluve nefigurujete vy ako manželka, je tým, že darca chcel nehnuteľnosť darovať výlučne manželovi. Veci, ktoré jeden z manželov počas manželstva získal darovaním, príp. dedením, netvoria tak predmet bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Skutočnosť, že predmetnú nehnuteľnosť užívate a obývate, je daná existenciou manželstva, a teda ju užívate z..

Máte drahú hypotéku? Vymeňte ju!

Nie ste spokojní s aktuálnymi podmienkami vašej hypotéky? Nahraďte ju Flexihypotékou od VÚB banky s lepšou úrokovou sadzbou a bez poplatku za poskytnutie. Roman zo Senca dostal vo februári po piatich rokoch splácania hypotéky od svojej starej banky oznámenie o novej úrokovej sadzbe. Úrok bol 5,7% ročne, čo bolo približne toľko ako doteraz. Roman však dnes zarába viac, ako v čase, keď si bral úver, a so sadzbou tak nebol spokojný. „Navštívil som preto pobočku VÚB banky a oni ponúkli mi o percento lepší úrok. Nad..

Aké sú ceny nehnutelnosti - realitná bublina 2018?

Ako zistiť, či sú nehnuteľnosti nadhodnotené a či kúpou nehnuteľnosti neriskujeme?   Veľmi dobrým zdrojom informácií o tom, či ceny nehnuteľností sú príliš vysoké alebo či sa už nachádzame v oblasti realitnej bubliny a cena za nehnuteľnosť nepredstavuje reálnu hodnotu, ktorú poskytne obytný priestor jej vlastníkovi prostredníctvom možnosti bývania na veľa rokov je kompozitný index, ktorý počíta Národná banka Slovenska.  Ako uvádzajú analytici ÚMS (NBS) ceny nehnuteľností sa v roku 2018 nachádzajú v pásme VZOSTUPU, ďaleko od pásma BUBLINY...

Hypotéky pre mladých

 Róbert Fico si od avizovania krokov, ktoré pomôžu mladým rodinám s bývaním, vylepšil svoj profil o značné čísla. Realita sa však tak celkom nezakladá na pôvodne médiami hlásaných zvýhodneniach pre mladých ľudí, ktorí majú vážne starosti so svojím bývaním. Hovorím najmä o vládnej „pomoci“ mladým vo forme bonifikácie hypotekárnych úverov. Veľké oči Nečudo, že mnohí z nás mladších zajasali, keď postupne v takmer všetkých denníkoch natrafili na propagandistickú kampaň vládnych strán, kde bolo toto zvýhodnenie opisované ako konečne jeden..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.