Môžu esenciálne oleje zvyšovať kvalitu bývania - nehnutelnosti?

Ako súvisia nehnuteľnosti a aromatické esenciálne oleje? 

Na prvý pohľad sa zdá, že tieto dva pojmy nemajú nič spoločné, no byt, dom, či chata, ale aj kancelársky priestor, garáž a pivnica sú miesta, kde sa pohybujú ľudia a trávia v nich prevažnú časť svojho života. Zároveň reality predstavujú významnú časť majetku ich vlastníkov a veľmi dobre uchovávajú svoju hodnotu. Dôvodov uvedomiť si, pri čom všetkom nám môžu napomáhať éterické oleje je veľa... ak poznáme ich účinky.


Esenciálne oleje sú aromatické prchavé olejové látky, ktoré sa nachádzajú v rôznych častiach rastlín, v listoch, kvetoch, kôre, semenách a plodoch, v koreňoch a dokonca v živici. Slúžia na obranu a ochranu rastlín pred nákazou ako sú plesne, vírusy a baktérie (čiže patogény), a pred škodcami. Tieto všetky schopnosti môže človek využiť vo svoj prospech, ak esenciálne oleje získa v silnej koncentrácii a aplikuje ich na svoje bezprostredné životné prostredie.

1. Osviežovanie a aromatizácia vzduchu

Svieže vône vhodne zvolených aroma-olejov spríjemnia atmosféru v miestnostiach a hlavne eliminujú nepríjemný zápach tam, kde je to potrebné. Niektoré budovy a miestnosti sú hendikepované zápachom do takej miery, ktorá znižuje ich hodnotu a často nepomôže ani odstrániť ho. Vzduch je stále v slabšej miere cítiť a atmosféra je nepríjemná – nikto v takých priestoroch nechce zostať a nebude sa tu cítiť príjemne. Pravidelné používanie éterických olejov je veľmi odporúčané v takýchto prípadoch a obzvlášť v priestoroch, kde sa „zamorenie“ vzduchu opakuje príchodom ľudí  (na toaletách a pod.).


2. Esenciálne oleje na dezinfekciu vzduchu

Vybrané druhy olejov v špeciálnej kombinácii majú prekvapivé schopnosti eliminovať vzdušné patogény, ktoré sú pôvodcom infekcií. Difúzovaním studenou parou dokážu prírodnou cestou výrazne znížiť obsah vyskytujúcich sa spór plesní, baktérií a vírusov. Dôležité je brať do úvahy veľkosť a rozmer miestnosti a prispôsobiť jej kapacitu a umiestnenie prístroja - difúzera. V priestoroch s veľkou koncentráciou ľudí znižujú riziko nákazy – čakárne, školské triedy, tréningové učebne a sály, hromadné kancelárie typu open space, kantíny. V praxi overené pravidelné používanie olejov na dezinfekciu vzduchu, znižujú chorobnosť v predškolských zariadeniach.


  

3. Emocionálne pôsobenie esencialnych olejov podľa požiadavky

Zložky v aromatických éterických olejoch majú schopnosť ovplyvňovať náladu ľudí, koncentrovať pozornosť a podporovať rozumové schopnosti ako pamäť a kreativitu. Môžu zároveň prispieť k rozhodnutiu kúpiť nehnuteľnosť, či iný výrobok a produkt. Človek sa rozhoduje nielen rozumom ale aj srdcom. Práve na túto emocionálnu stránku človeka vedia esenciálne oleje zapôsobiť.

V zahraničí sa používa difúzovanie olejov na podporenie schopností pracovníkov. Kreativitu podporujú citrusové aroma oleje ako pomaranč, mandarínka a citrón. Tvorivé kolektívy, marketingové agentúry, oddelenia reklamy používajú tieto esenciálne oleje na zapojenie pravej mozgovej hemisféry, ktorá je zdrojom nápadov a tvorivosti.

Pepermintový esenciálny olej (mäta) zlepšuje koncentráciu, sústredenie a rozjasňuje myseľ. Používajú ho spoločnosti pri analytických úlohách, v účtovných a finančných oddeleniach, kde je potrebná presnosť a precíznosť. Špeciálne zmesi olejov uvoľňujú nahromadené emócie, uľavujú pri zármutku, rozladení a hneve. Používajú sa v priestoroch nemocníc, čakárňach pred ambulanciou, domoch smútku, ale môžu postupne zmeniť prístup aj „zlého šéfa“!

4. Terapeutické liečivé pôsobenie esenciálnych olejov na ľudí

Oleje difúzované v priestoroch nehnuteľností môžu výrazne pozitívne ovplyvniť zdravie ľudí, ktorí sa v nich pohybujú alebo ich obývajú. Zmesi na dýchanie a liečbu respiračných (dýchacích) problémov nie len krásne voňajú, ale i liečia kašeľ, uvoľňujú hlieny, zmierňujú spazmy pri astme, zlepšujú dýchanie, odstraňujú pocit upchatého nosa a prínosných dutín.

Zmes esenciálnych olejov na podporu imunity On Guard, stimuluje imunitný systém, ktorý dokáže lepšie odolávať nákaze a zvládať infekciu organizmu. Levanduľový olej difúzovaný v spálňach pôsobí na vegetatívny nervový systém, uvoľňuje myseľ a zmierňuje úzkosť, aby človek pokojnejšie spal.


5. Zlepšenie kvality nehnuteľností a priestorov

Zmesi aroma olejov a aj samostatné aroma oleje môžu odstrániť problémy, ktoré sa spájajú s domami, pivnicami, chatami a kanceláriami. Čistenie povrchu zariaďovacích predmetov – stolov, podláh, kľučiek, zábradlí pomocou citrónového oleja a ochrannej zmesi On Guard je nielen vysoko účinné, ale aj voňavé. Neobsahuje syntetické chemikálie, dráždivé látky, chlór, hydroxid sodný.

Citrónové esenciálne oleje majú silnú bieliacu schopnosť. Oleje z klinčeka, škorice, divokého pomaranča a rozmarínu, eukalyptu dezinfikujú povrchy. Pracovná plocha kuchynskej linky je po umytí týmito olejmi okamžite dezinfikovaná a takáto zostane niekoľko dní. Oleje (samozrejme, ak ich neumyjeme) si zachovajú schopnosť zabíjať patogény po dlhšiu dobu. Plesne v rohoch miestností, kútoch, na stenách, kde dochádza k roseniu v súvislosti s tepelným mostom sa dajú odstraňovať oreganovým olejom. Tento vysokoúčinný olej difúzovaný do vzduchu alebo rozprášený priamo na napadnutú plochu dokáže zničiť nielen spóry ale celé kolónie plesní a húb. V zahraničí sa používa pri reštaurovaní a skladovaní kníh v archívoch. Tie bývajú napadnuté plesňovými kmeňmi a vzácne knihy nemožno dezinfikovať chlórom a inými konvenčnými chemikáliami. Oregano a tymian difúzovaný v blízkosti plesňou poškodených archívnych dokumentov dokáže vybieliť starý papier. Tiež difúzovaný v priestoroch knižníc, depozitároch ochraňuje aj pracovníkov, ktorí by inak boli ohrození spórami kontaminovaným vzduchom.


 

Vhodné esenciálne oleje pre Vaše účely Vám odporučí skúsený predajca, pričom dôležité je brať ohľad na ich kombináciu. Preto sa vždy poraďte, alebo postupujte podľa odbornej literatúry.

Anna.

Späť

Vykupovanie pozemkov developermi

Ste vlastníkom ornej pôdy a plánujete na nej začať výstavbu? V tom prípade, by ste mali zmenu ornej pôdy na stavebný pozemok stihnúť od konca júna. Koncom minulého mesiaca bola schválená novela zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy. Účinnosť nadobúda 1. júla 2008. To znamená, že ak si po tomto dátume budete chcieť urobiť zmenu poľnohospodárskej pôdy na stavebný pozemok, zaplatíte za to podľa toho, v ktorej oblasti sa vaša pôda nachádza a do ktorej z deviatich skupín spadá. Ako na zmenu pôdy dnesSúčasná legislatíva v oblasti premeny..

Problémy pri napojení sa na inžinierske siete

Ak sa rozhodnete nad stavbou vlastného rodinného domu, poviete si, že základom je vybrať si dobrú lokalitu s dispozične riešeným stavebným pozemkom. Po tomto kroku by sa už nič vážne nemalo stať a jedinou starosťou by mala byť len samotná výstavba vášho domu. Lenže človek mieni a život mení. Problémy totiž môžu nastať už pri samotnom pripájaní sa na inžinierske siete. Nemusí ísť pritom o technický problém, ale vyslovene susedský. Aké konkrétne nepríjemné situácie vám môže priniesť realita, si povieme v nasledujúcich riadkoch. Predstavte si,..

Exekúcia a dražba. Čo tieto pojmy zahŕňajú a ako im predísť

Málokto by oponoval proti tvrdeniu, že slovo exekúcia má výrazne negatívny podtón; všetci akosi dúfame, že sa nás tento pojem nikdy priamo týkať nebude. Realita je však taká, že sa za istej životnej situácie môže dotknúť každého. Poveime si teda o nej bližšie a zároveň si načrtneme niekoľko zásad, ktorých sa je dobré držať, ak chceme toto nepríjemné riešenie zďaleka obísť.  Čo je exekúcia Exekúcia je nútený výkon súdnych a iných rozhodnutí, ktoré vykonáva splnomocnená osoba (exekútor) a predstavuje výrazný zásah do..

Spor o výpoveď z nájmu bytu

Prosím vás o radu. S mojou manželkou sme prenajali náš byt mladému manželskému páru. Nájomcovia spočiatku platili nájomné riadne a včas. Manžel - nájomca mal po čase problémy s políciou, užívanie drog a pod. Nájomcovia uhrádzali nájomné mimo splatnosť, niekedy aj s dvojmesačným omeškaním. Naposledy zaplatili nájomné pred 6 mesiacmi. Snažil som sa vec riešiť dohovorom, avšak situácia sa natoľko zhoršila, že nájomca na mňa raz v byte zaútočil a poškodil časť zariadenia. Nájomcom sme oznámili, že nájom s nimi vypovedáme a žiadame byt vypratať...

Zúženie bezpodielového spoluvlastníctva manželov

Mam problém ktorý by som potreboval nejako rozlúsknuť a vyriešiť. Som slepec, invalidný dôchodca a s manželkou nežijem v spoločnej domácnosti, predali sme dom a každý si ideme riešiť svoju bytovú otázku. S manželkou nebývame v spoločnej domácnosti, deti si ona dala napísať na seba čo už ľutujem. Potrebujem si riešiť bytovú otázku a mám byt, ktorý chcem kúpiť, lebo dom čo sme mali spolu, sme predali a jediný záznam o tom je jedine kúpno - predajná zmluva. A zvyšné veci medzi nami sú jedine v ústnej forme. Ide mi jedine o to ako ošetriť aby nemala nárok..

Činnosť notárov a advokátov

Zamýšľam predať moje pozemky a rozhodla som sa vyhľadať právnu pomoc. Aký je rozdiel v postavení notárov, advokátov a právnych poradcov? Akú náplň činnosti majú napr. notári, čo môžu vykonávať (aj v súvislosti s realitami), a aké služby poskytujú právnici - advokáti?Edita G., Považský InovecV prípade notárov ako aj advokátov sa jedná o osoby s právnickým vzdelaním, teda o osoby práva znalé. Rozdiel medzi týmito dvomi právnickými profesiami spočíva v náplni ich činnosti, ktorá je upravená osobitnými zákonmi. V prípade notárov ide o zákon..

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..

Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)

Záujem Slovákov zlepšovať svoje bývanie je akcelerovaný predovšetkým dostupnosťou úverov, aj rastúcou ponukou nových projektov. Nie každý si však hypotéku môže dovoliť alebo sa ľudia jednoducho boja zadĺžiť na dekády, resp. založiť nehnuteľnosť, v ktorej bývajú. Zlepšovanie kvality bývania je však jednou zo základných ľudských potrieb. Stále málo využívanou možnosťou sú systémové rekonštrukcie existujúceho domu či bytu. Štatistiky potvrdzujú, že byt alebo dom, ktorý má spĺňať potreby svojho užívateľa, by mal prejsť po 15 rokoch modernizačnou..

Úrokové sadzby pri hypotekárnom úvere

O možnosti ako si zadovážiť bývanie pomocou hypotekárneho úveru (HÚ), sa toho popísalo už veľa. Pri jeho vybavovaní zaujíma klientov tej či onej banky  jedna zo základných veličín výška úrokovej sadzby. Podľa nastavenia jej výšky, môžete na svojom (HÚ) riadne ušetriť, ale pri troche neuváženosti a letmom prebehnutí čísel v letáku propagujúcom hypotekárny produkt aj svoje bývanie riadne preplatiť. Tak či onak, úroková sadzba tvorí základ splácania vášho dlhu, takže jej optimálne nastavenie je pre vás ako klientov obzvlášť dôležité.Tvorba..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.