Prečo a ako zatepľovať?

 Ak sme už použili na opis tepelnej izolácie „športovú terminológiu“, tak aj samotné „termo oblečenie“ má viacero druhov. Veď aj samotný športovec nepoužíva ten istý materiál na ochranu hlavy a trupu. Presne to isté sa týka aj nehnuteľností pri výbere materiálu pre izoláciu rôznych častí domu. Iná forma izolácie je vhodná napr. pre izoláciu základov, stien, či strechy. Základným zmyslom zatepľovania domov, je zníženie nákladov na vykurovanie. Teda ak si zvolíte dobrý materiál a kvalitnú firmu, ktorá realizáciu zatepľovania správne realizuje, tak vaše náklady na kúrenie sa môžu znížiť aj o 50%. Takže poďme si predstaviť vhodnosť základných izolačných materiálov, ktoré sa v súčasnosti najviac preferujú na stavebnom trhu. Vybrali sme pre vás dva najpoužívanejšie materiály, a to polystyrén a minerálnu vlnu. Základným rozdielom týchto dvoch materiálov je to, že polystyrén sa používa ako forma zatepľovania pre nižšie budovy, napr. rodinné domy. Minerálna vata je zasa vhodnejšia pre vyššie budovy.

Polystyrén

Medzi klasické izolačné materiály patrí polystyrén, ktorý sa na našich stavbách začal objavovať koncom sedemdesiatych rokov. Jeho použitie je vhodné najmä na izoláciu plochej strechy bez dutiny, či zateplenie železobetónového venca. Taktiež sa osvedčil pri kontakte tepelnej izolácie s vlhkosťou. Medzi jeho výhody patrí aj ľahká dostupnosť, jednoduchá aplikácia, nízka nasiakavosť, či nízka hmotnosť. Tak ako každý materiál, aj polystyrén má svoje nevýhody. Pri jeho presnom rezaní musíte použiť kvôli presnosti a drobeniu elektrickú rezačku. Táto nevýhoda by sa dala ešte ako tak odpustiť. Čo by ste však pri polystyréne nemali akceptovať, sú jeho zlé izolačné vlastnosti v prípade akustiky a najmä nízka priepustnosť vodných pár. Práve preto je v súčasnej dobe viac ako zarážajúce, že sa často používa aj ako súčasť zatepľovania panelových domov, kde po čase ich majitelia práve kvôli tomuto problému majú už o pár týždňov po zateplení pekné obrazy plesní vo svojich izbách.

Polystyrén sa vyrába z ropy a prísad a následne sa polymerizuje. Okrem základného polystyrénu sa na zatepľovanie používajú tzv. XPS a ESP polystyrén. Pri používaní XPS polystyrénu treba dbať najmä na to, aby sa aplikovali len druhy vyrábané bez škodlivých plynov. Ide totiž o silný extrudovaný polystyrén. Jeho súčasťou je derasný kameň. Je teda vhodný skôr na izoláciu základov stavby. Ak by ste predsa len chceli použiť polystyrén ako izoláciu na fasádu, tak použite EPS polystyrén. Určite ho však neaplikujte do vnútorných priestorov, keďže z neho môžu unikať stopy organických zlúčenín. Popredné firmy v oblasti zateplenia uviedli prednedávnom na trh nový výrobok a to perforovaný polystyrén. Podľa niektorých komentárov v oblasti stavebníctva sa môže svojou paropriepustnosťou vyrovnať aj minerálnej vlne.

 Minerálna vlna

Ako sme už spomenuli, tak medzi progresívne izolačné systémy nehnuteľností patrí minerálna vlna. Medzi jej popredné výhody patrí požiarna odolnosť. Pri izolácii panelových domov sa totiž často používajú materiály, ktoré hlavne z požiarno - bezpečnostného hľadiska nespĺňajú požadované kritériá a musia sa povinne od výšky 22,5 m kombinovať s minerálnou vlnou. Vyspelé krajiny sú v tomto smere ďalej. Francúzsko a Nemecko predpisujú použitie vlny už od tretieho nadzemného poschodia. Všeobecne existujú dva základné druhy minerálnej vlny. Sklená minerálna vlna sa využíva pri izolácii šikmých striech. Vyspelí výrobcovia ju vyrábajú z recyklovaného skla, ktoré sa špeciálnou technológiou roztaví na koberec sklených vlákien. Tento druh izolácie typicky spoznáte bola balenia v tvare valca. Na fasády sa používa tzv. kamenná minerálna vlna, vyrábaná vo forme tvrdých dosiek. Technologický postup pri výrobe je rovnaký, rozdiel je však v základnom materiály. Fasádne izolačné dosky sa vyrábajú z čadiča.

Medzi hlavné prednosti minerálnej vlny patrí aj to, že je to materiál, ktorý má schopnosť „dýchať“. Táto vlastnosť prispieva k lepšej výmene vzduchu. V interiéri tak udržiava vlhkosť miestností na rozumnej úrovni. Čo sa týka samotného “dýchania domu”, mali by ste si uvedomiť, že očakávať zlepšenie len na základe dobrého výberu minerálnej vlny je utópiou. Dom dýcha predovšetkým dobrým vetraním a minerálna vlna mu len “trochu” pomáha.

Každopádne s minerálnou vlnou nebudete mať problémy pri jej manipulácii a prekvapí vás aj jej mechanická pevnosť. Medzi jej nevýhody však patrí problematické presné rezanie, najmä pri šikmých plochách. Sklená minerálna vlna sa prepravuje v stlačenej forme v baloch, preto jej po rozbalení treba dopriať chvíľu času, aby sa vrátila do pôvodnej hrúbky. Ak to zhrnieme, tepelnoizolačné vlastnosti tohto druhu izolácie sú každopádne lepšie ako u ďalších bežných materiálov. Popri kvalitne odvedenej práci, ktorú by mala realizovať skúsená, certifikovaná firma rozhoduje o „fungovaní“ zateplenia hrúbka materiálu. Všeobecne platí, že šetriť na materiáli a jeho hrúbke sa absolútne neoplatí. Náklady naň tvoria približne 30% z ceny zateplenia (napr. pri investícii 5.000 EUR ide o 1.500 EUR), avšak nevhodným výberom lacnejšej a tenšej izolácie sa pripravíte o tisíce EUR na energiách počas celej živnosti.

Postaviť si dom z kvalitných ekologických materiálov dnes nie je problém. Okrem exotických stavebnín existujú ekologické verzie klasických stavebných materiálov, ako spomínaná minerálna vlna. Dopyt po eko stavebných materiáloch však jednoznačne stúpa. V Európe v minulom roku stúpol predaj ekologických stavebnín o 10%. Pritom pri stavebninách neplatí, že za tieto stavebniny sa dopláca. Prírodné materiály sú v Európe štandardom s rovnakou cenou ako bežné stavebniny.

Samozrejme, že existuje ešte celý rad rôznych izolačných materiálov, ktoré môžete objaviť na trhu so stavebninami. My sme si predstavili tie najpoužívanejšie a povedali sme si niečo o ich výhodách a nevýhodách. Každopádne majte na pamäti, že každá časť vášho príbytku si vyžaduje iný typ izolácie. A ešte niečo, keď už sa rozhodnete pre zatepľovanie, tak zháňajte informácie zo všetkých strán a hlavne porovnávajte.

 

Späť

Rozmiestnenie a nastavenie internetu v domácnosti + výber routera

Akonáhle máte vybratý ten správny internet(viac informácii ako si vybrať tú najlepšiu možnosť nájdete v minulom článku), môžete si začať vyberať internetové vybavenie pre váš domov. Nie vždy je totiž tá najlacnejšia alebo najpredávanejšia voľba tou najlepšou. Rozdiel medzi Ethernetom a Wi-Fi Rozdiel medzi týmito dvoma je veľmi jednoduchý, a v dnešnej dobe často zanedbávaný. Pracujete pri stolovom počítači, či notebooku? Využívate ten istý notebook doma aj v práci? Alebo si prácu na počítači nechávate len v zamestnaní a doma..

Klamlivá reklama o novostavbách? Klamlivá reklama o novostavbách?

Nie je to tak dávno čo médiami prešla správa, ako niektoré reklamy zavádzajú pri prezentácii bytových novostavieb v Bratislave. Bilbordy s vizualizáciami novostavieb ich prezentujú ako to najkrajšie miesto na zemi, kde by potencionálny zákazník mal určite investovať svoje peniaze, pričom reálny stav novostavby je celkom iný. Nuž bežný človek by si povedal, že na verejnosť znova len prenikli fakty, ako zákazník ťahá znova za kratší koniec a ako ho chce predajca len oblafnúť. Ide však pri prezentácii vizualizácií o skutočné zavádzanie?Čo novostavba, to najkrajšie..

Feng šuej, imidž či pravdivá vec?

Každý z nás by sa chcel vo svojom príbytku cítiť príjemne a zároveň zosúladený s priestorom, v ktorom žije. Aby si sme si tento cieľ naplnili, spájame v bývaní čoraz viac praktické veci s tými duchovnými. Asi najznámejší fenomén v tejto oblasti, kde sa spája duchovno s prostredím v ktorom bývame je Feng šuej. Je to starobylé čínske učenie, ktoré naznačuje čo má človek robiť, aby žil v súlade so silami prírody. Nie je len o tom ako si máme zariadiť izbu či byt, ale má aj oveľa širší záber. Učenie Feng šuej sa netýka len samotného „usporiadania..

Ste nespokojní so správcom domu? Rokujte alebo ho zmeňte!

 Chcel by som sa spýtať v súvislosti s výkonom správy domu podľa platnej zmluvy, ako najefektívnejšie postupovať pri kontrole správcu. Máme totiž uzavretú zmluvu o výkone správy domu so správcom (správcovská spoločnosť je s.r.o.), ktorého podozrievame z nekalej činnosti a postupom voči nám tým, že nedodržuje dohodnuté odsúhlasovanie dodávateľov prác a ich cenníky, nepostupuje hospodárne a efektívne voči nám (dodávateľské práce bývajú riadne predražené), rôzne vratky a poplatky, ktoré sú nám zasielané a na ktoré máme nárok, zdržuje..

Nóvum v písomnom hlasovaní vlastníkov bytov- zjednodušenie účasti na správe bytového domu

Správca nášho domu nelegálne prevádzkuje kotolňu, ktorá patrí vlastníkom bytov a nebytových priestorov. Nemôže preukázať splnenie podmienok na podnikanie v tepelnej energetike podľa ustanovenia § 5 ods. 7 písm. a) zákona č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike. V mesiaci marci bola zrealizovaná zástupkyňou vlastníkov bytov, ktorá háji skôr záujmy správcu a nie je ochotná akceptovať vlastníkov bytov, akási podpisová akcia, kedy táto pani „chodila po bytoch“ a dávala podpisovať súhlas, resp. nesúhlas s istými otázkami,..

Konanie v rozpore s dobrými mravmi

Obraciam sa na vás s prosbou o radu. Pred 30 rokmi svokrovci vybudovali dom u rodičov na pozemku. Dostali 8 árov. Ale vchodovú bránu postavili na vedľajšej parcele, ktorá patrila rodičom môjho svokra. Po smrti svokrovcov a ich rodičov, brat môjho svokra si dal všetko prepísať na seba takže aj tu parcelu kde bola brána. Chceli sme tu parcelu odkúpiť, ale nám to nepredal. Predal to úplne cudzím ľuďom aj s rodičovským domom cca 27 árov. A vtedy nastal problém podľa nového výmeru hranica pozemku je 1,5 m od nášho domu. Takže nemáme vchodovú bránu a ani miesto nato..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..

Problémy s hypotékou?

Problém je na sveteKeď musí zasiahnuť bankaBanky znižujú úrokové sadzby   Nie je nič ľahšie. Jednoduchá cesta k bývaniu. Stačí len prísť. Riešenie ušité priamo na mieru. To sú len niektoré reklamné slogany, ktoré nás tak často oslovujú a pútajú našu pozornosť na rôzne produkty vedúce k vlastnému bývaniu.Spôsobov, ciest a produktov vedúcich k vlastnému bývaniu je v dnešnej dobe a situácii na trhu skutočne mnoho. Pritom nemusí ísť bezpodmienečne len o získanie nového bytu či domu, ale aj napríklad o kúpu zariadenia, stavbu garáže či bazénu,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.