Úložné priestory

Rodina se dusí! Povedala manželka svojej polovičke pred sťahovaním sa vo filme Kulový blesk. Aby táto veta nebola na dennom poriadku aj v tej vašej rodine a pritom nemáte v záujme sťahovať sa do väčšieho príbytku, povieme si pár rád ako riešiť efektivitu úložných priestorov. Veď komu by sa pre pár vecí, ktoré nemáte momentálne kde uložiť, chcelo predávať svoju nehnuteľnosť a zháňať si väčšiu?

Aby ste si s týmto problémom poradili čo najefektívnejšie, tak kľúčovým slovom celého priestorového problému je skriňa. Dnes máme celý rad možností v tom, akú skriňu si zadovážime. Asi tým najdôležitejším predpokladom bude pre tento úložný priestor to, že šatníková skriňa už neslúži iba ako úložný priestor, ale stáva sa elegantným doplnkom interiéru. Predtým ako sa rozhodnete pre zmenu svojich skríň a šatníkov, mali by ste si najprv uvedomiť, čo vlastne chcete ďalej „skladovať“ a s čím by ste sa mali nadobro rozlúčiť. Najväčším „žrútom“ vášho úložného priestoru je často obyčajná nostalgia za niektorými vecami, ktoré aj tak už nikdy nosiť nebudete. No a keď je vo vašej rodine populárna veta „To sa ešte raz zíde“, tak problém s priestorom vám naozaj nevyrieši ani tá najmodernejšia a najpraktickejšia skriňa s perfektným dizajnom. Takže najprv musíte problém priestoru vyriešiť v samotných veciach a až potom môžete zháňať informácie o tom, aké úložné priestory ponúka trh na predaj. Samotné úložné priestory môžeme v skratke rozdeliť do dvoch línií. Ide o klasické sektorové skrine, ktoré sú už hotové a vstavané skrine, ktoré sa tvoria presne na mieru.

Aký nábytok si vybrať?

Ak sa rozhodnete pre jednu alebo druhú možnosť, musíte toto rozhodnutie brať ako stav na niekoľko rokov. Do úvahy by ste mali brať aj fakt, či svoje úložné priestory riešite v byte, v ktorom chcete stráviť zvyšok svojho života, alebo ho beriete ako „prestupnú stanicu“ pokiaľ sa vám nerozrastie rodina. Ak by ste totiž uvažovali, že v budúcnosti chcete svoj štartovací byt predať, tak by vám mohli skôr vyhovovať sektorové skrine, ktorých sa možete kedykoľvek zbaviť a pri sťahovaní do nového bytu vám nebude ľúto vyhodených peňazí za vstavanú skriňu. Tú si totiž do nového bytu zobrať nemôžete a musíte ju potom predať aj s bytom. Otázne potom je aj, či nový majiteľ vašej starej nehnuteľnosti by tento typ úložného priestoru vôbec chcel. Výhodou pri sťahovaním so sektorovým nábytkom je aj to, že keď vám v novom byte či rodinnom dome nebude vyhovovať, tak stále ho môžete predať. Pri vstavenej skrini táto možnosť automaticky odpadá.

Sektorové zostavy sú síce akýmsi symbolom minulosti, ale niektoré praktické stránky si zachovali aj v súčasnosti. Ešte v nedávnych dobách sme sa často stretávali so skriňami v zostavách, ktoré boli na ďalšie časti nábytku pevne konštrukčne naviazané. Nuž, ale aj v tomto poli sa situácia zmenila a jednotlivé časti nábytku sa dajú dnes od seba ľahko oddeliť. Takže doby, kedy nábytok vyzeral ako veľký čínsky múr sú nenávratne preč. Dnes si naopak môžete rovnomerne a ľahko rozdeliť sektorový nábytok po celej izbe, ktorá tak vyzerá oveľa útulnešie ako v minulosti. Medzi najväčšie výhody sektorového nábytku patrí bez pochýb cena, ktorá je nižšia ako pri skriniach na mieru.

Na rozdiel od nábytku vyrobeného na mieru, si kvalitu sektorového nábytku môžete doslova ohmatať priamo v predajni. Pri vstavanom nábytku si môžete kvalitu koštrukcie ohmatať až vtedy, keď už bude stáť hotový vo vašom byte. Jednoducho budete odkázaní na kvalitnú prácu majstrov, ktorí vám vstavaný nábytok zhotovia. Mali by ste sa preto obracať výlučne na firmy, ktoré majú v tejto oblasti značné skúsenosti.

Na čo všetko treba myslieť

Nevýhodou sektorového nábytku v minulosti nebola len samotná veľkosť a pospájané časti s iným nábytkom, ale predovšetkým hmotnosť. Z ich sťahovaním mala niekedy problém aj partia silných chlapov. Vyniesť skriňu z masívu na 12 poschodie bez výťahu, ktorý bol na ňu malý, bolo často poriadnym atletickým výkonom. Dnes sa sektorové skrine vyrábajú z ľahších materiálov a slúžia skôr ako nábytok určený na „mobilitu“. Takže ako tu už bolo spomenuté, ak sa v budúcnosti chcete sťahovať, investujte radšej svoje peniaze do tohto druhu nábytku. A nebojte sa, aj keď oproti minulosti stratili zo svojej hmotnosti, automaticky tým nestratili svoju stabilitu. Takže sa nemusíte báť sťahovania z toho dôvodu, aby sa nesprávnou manipuláciou kusy nábytku ihneď poškodili.

Ďalšou nevýhodou sektorového nábytku je fakt, že sa nedokáže maximálne prispôsobiť prostrediu, do ktorého je zakomponovaný a jeho majiteľ tak nemôže využiť celý priestor, ktorý v byte či rodinnom dome má. Rozmery jednotlivých kusov sektorového nábytku sú dopredu určené. Aj keď si vyberiete nábytok v predajni alebo v katalógu, ktorý sa vám páči, nemáte zaručené, že vybraný sektorový nábytok rozmerovo dokonale „zapasuje” do miestnosti. Jednoducho všetky rozmery sektorového nábytku sú modulovo odstupňované. Veľkosti jednotlivých častí toho istého druhu nábytku je v najlepšom prípade odstupňovaný od 5 do 10 centimetrov. Samotný výrobca s najväčšou pravdepodobnosťou iný rozmer nevyrobí, ak nepôjde o naozaj veľkú objednávku. Tá sa však bude týkať skôr kancelárskeho nábytku pre veľké firmy ako nábytku pre domácnosti.

Súčasťou aj tej najdokonalejšie prevedenej stavby bytu či rodinného domu, sú väčšie či menšie nerovnosti stien. Ďalej je to nevodorovnosť podlahy či nepravouhlé rohy miestností. Na tieto podmienky je sektorový nábytok nepripravený. Tým pádom môžu v zariaďovanej miestnosti vzniknúť nepekné detaily. Menšie škáry sa dajú ako tak pekne zahladiť silikónovým tmelom rovnakej farby ako je omietka alebo povrch nábytku. Ak vám však vznikne 10 či 100 milimetrová škára, sektorový nábytok začína byť problémom. Preto ak sa chcete vyhnúť týmto problémom a plánujete svoju nehnuteľnosť využiť ako celoživotnú investíciu, lepším riešením pre vás je vstavaný nábytok.

Využitie priestoru

Ak vám naozaj záleží na využití každého centimetra vo vašom príbytku, tak otázku úložných priestorov vám k spokojnosti vyrieši vstavaný nábytok. Medzi najväčšie výhody vstavaného nábytku patrí rozmanité využitie vnútorného priestoru. Najmä v panelových bytoch sa využívajú tieto skrine na chodbách na uloženie športových potrieb, bicyklov, či lyží. Mnohí majitelia bytov si do týchto priestorov umiestňujú vysávače, dosky na žehlenie, či náradie na opravu bytového zariadenia. Vnútorné usporiadanie vstavaného nábytku by malo závisieť od toho, v akej miestnosti sa nachádza a aký druh vecí doň budete ukladať.

V skrini na chodbe budete určite odkladať iné veci ako v spálni. V praxi to znamená, čo izba, to iné vybavenie vnútra skrine. Veď napr. vysúvateľné koše na ponožky, spodné prádlo, zásuvky na košele budú vo vstavanej skrini umiestnenej na chodbe absolútne zbytočné. Avšak v spálni sú úplnou samozrejmosťou. Väčší priestor pre stavanú skriňu na chodbe treba nechať na vrchné šatstvo ako sú kabáty, vetrovky, sezónne oblečenie, ale aj kufre, tašky, topánky. V spálni treba znova vychádzať z druhu oblečenia, ktoré vo vašom šatníku prevažuje. Ak sú to košele, obleky, blúzky, kostýmy, treba im vyčleniť viac miesta. Veľmi diskutabilným je vonkajšie umiestnenie veľkého zrkadla na zasúvacích dverách vstavanej skrine, ktorá sa nachádza na chodbe. Toto riešenie je síce praktické keď sa chcete vidieť v zrkadle tesne pred odchodom do práce, ale môže sa vám vypomstiť, ak máte deti vo veku, keď neposedia na jednom mieste ani päť minút.

V tomto veku totiž loptové hry či, nebodaj hokej s loptičkou nebudú hrať len vonku ale určite aj na chodbe. No a na tieto radovánky si určite nájdu čas, keď vy práve nebudete doma. Takto sa ľahko môže stať, že keď sa večer vrátite unavení z práce, tak vás nebudú čakať len vaše ratolesti, ale aj hŕba rozbitého skla na chodbe. No a na miesto oddychu, budete narýchlo zháňať sklenára. Nie len z tohto dôvodu bude mať veľké zrkadlo lepšie využitie na vstavanej skrini umiestenej v spálni. Aj pre tieto spomenuté dôvody myslite na každý detail pred tým ako si zadovážite vstavaný nábytok do vášho príbytku.

A čo takto šatník?

Ak ste vlastníkom rodinného domu, alebo väčšieho bytu, určite by vás ako úložný priestor mohol zaujať samostatný šatník. Umiestnenie šatníka ako samostatnej miestnosti, je dnes už súčasťou skoro každého nového domu a môžeme ho nájsť aj v niektorých nových bytoch. Veľkou prednosťou je možnosť mať všetky veci uložené prehľadne na jednom mieste, ako aj možnosť prirodzeného vetrania šatstva či lepších možností osvetlenia. Ak sa však naň necítite, ale by to vo vás vyvolávalo pocit snobstva, podobným riešením je vytvorenie šatníka pomocou posuvných presklených systémov, napr. v rohu spálne. Takéto riešenie je priestorovo nenáročné a efektné. Čo sa týka vybavenia šatníka, treba sa držať rovnakých odporúčaní ako pri šatníkových skriniach. Na zariadenie šatníkov dostať špeciálne maximálne variabilné systémy umožňujúce využitie priestoru podľa vašich potrieb.

Toto je len niekoľko možností akými cestami by ste si mohli vyriešiť svoje trápenia úložným priestorom. Aby ste sa s ním netrápili každých pár rokov, skúste si nájsť pre váš príbytok také riešenia, ktoré by rátali s viacerými zmenami vo vašej budúcnosti, ako sú napr. deti, či vaše hobby. Ak budete pamätať aspoň na tie základné, tak problém s riešením úložného priestoru sa bude vyskytovať veľmi sporadicky.

Viac sa dozviete v relácii REALITY na TA3


Späť

Vlastníctvo bytov a nebytových priestorov 3. časť

 Práva a povinnosti vlastníkov bytov a nebytových priestorovPovinnostiPrávaSpoluvlastníctvoRozhodovanie v domeOsobitné ustanovenia o prevode vlastníctva bytu a nebytového priestoru v domeCena bytu a nebytového priestoru v dome a cena pozemkuCena bytu a ateliéruCena pozemkuVlastníctvo spoločných častí domu a spoločných zariadení domu a príslušenstva V predchádzajúcich dvoch častiach článku sme sa dozvedeli niečo viac o zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Zaoberali sme sa tým, čo to vlastne z právneho hľadiska byt a nebytový priestor je, ako..

Byty - Novostavby, aktuálny vývoj v Západoslovenskom kraji a Bratislave Byty - Novostavby, aktuálny vývoj v Západoslovenskom kraji a Bratislave

Byty, Novostavby, voľné byty v Bratislave a byty v Košiciach. Prehľad novostavieb bytov, voľné a predané. Posledné týždne sme mapovali situáciu na trhu s nehnuteľnosťami v celom Západoslovenskom kraji. Zisťovali sme dostupnosť bytov v novostavbách. Prieskumom sme zistili, že drvivá väčšina pár-ročných novostavieb bytov, je už vypredaná. Týka sa to novostavieb bytov v Bratislave ako sú Meander, Novanta v Ružinove a novostavba - Byty Laurinská. Novostavba Guthaus disponuje aktuálne ešte deviatimi voľnými bytmi, RNDZ 50 a Moruše má 14 voľných..

Ceny dobre nacenených novostavieb už dole veľmi nepôjdu

    Realitná analytička Veronika Komorníková tvrdí, že cenové dno zachytí len málokto: Po poklese cien starších panelových domov, zleteli v Bratislave aj ceny niektorých novostavieb. Viete odhadnúť o koľko padnú ceny a kedy to naplno prepukne? VK: Treba podotknúť, že síce „zleteli“ ceny novostavieb, ale nie všetkých. Doslovne „luxusných a nadštandardných“, ktoré boli vysoko nad cenami iných novostavieb a to nielen v desiatkach, ale dokonca v stovkách percent. Tieto novostavby síce majú garantovaný vysoký štandard prevedenia, s ich predajom..

Výmena a zámena bytov

Dobrý deň. V apríli 2005 som nadobudol kúpou v dražbe 2-izbový prízemný byt. Suseda mojich známych, ktorá býva v 3-izbovom byte, by sa rada presťahovala do bytu menšieho a prízemného, keďže nevládze chodiť na 4. poschodie. Môj byt by jej plne vyhovoval, ale natrafili sme na problém ako to papierovo zrealizovať. Pri predaji nehnuteľnosti by som musel asi zaplatiť 19% daň z predaja, čo je pre mňa samozrejme dosť nevyhovujúce. Bolo by možné byty vzájomne odpredať za symbolickú 1,-Sk, príp. darovať a takto znížiť výdavky na daň? Prosím, poraďte nám. Ďakujem.Andrej..

Zima sa už blíži: Kto je zodpovedný za sneh padajúci z balkónov? Zima sa už blíži: Kto je zodpovedný za sneh padajúci z balkónov?

Ani sa nenazdáme a o pár mesiacov tu máme zimu, ktorá je charakteristická nielen nízkymi teplotami, ale aj snehom a ľadom, ktoré sa môžu v nevhodnej chvíli premeniť na život ohrozujúcu situáciu s vážnymi následkami. Zranenie človeka padajúcim snehom alebo tvrdým ľadom zo strechy budovy, balkóna alebo markízy môže byť vážne a vám, ako majiteľovi takejto stavby alebo nehnuteľnosti spôsobiť nemalé problémy. Mnohí však ani netušia, že ako majitelia sú za sneh a cencúle padajúce z ich balkónov alebo modernej markízy vôbec zodpovední a hrozí im..

Zaevidovanie spoluvlastníckych práv

V roku 1978 sme si s manželkou na základe stavebného povolenia postavili chatu na pozemku, ktorý patril obci. Keď sme ju chceli predať, pomocou jej súpisného čísla sme zistili, že v katastri nehnuteľností nie je ako jej vlastník nikto evidovaný, aj napriek tomu, že ju od jej postavenia užívame my. Čo musíme urobiť, aby sme ju mohli predať? László Gy., Šaľa Aj napriek skutočnosti, že podľa Vami poskytnutých informácii ste s najväčšou pravdepodobnosťou ako manželia bezpodielovými spoluvlastníkmi stavby Vy, v záujme právnej istoty odporúčam zaevidovať Vaše..

Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanieNa začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená..

Poistenie nehnuteľnosti – nie luxus, ale nevyhnutnosť

Domov je pre každého človeka miestom, ktoré preň predstavuje nielen súkromie a pohodlie, ale najmä bezpečie. To je dôvod, prečo si doň inštalujeme napríklad alarmy - snažíme sa ho urobiť čo najbezpečnejším miestom pre seba a svoju rodinu. Zároveň však tak, ako všetky tieto náležitosti chránia nás, tiež chceme, aby bol nejakým spôsobom chránený aj náš domov; akiste zaváži aj fakt, že sme do jeho budovania vložili nemalú námahu, čas aj finančné prostriedky. Aby teda nehrozila situácia, ktorá by nás o náš domov nejakým spôsobom pripravila bez možnosti..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.