Novostavba alebo rekonštrukcia?

 

Do čoho je lepšie investovať, čo sa oplatí a za akých podmienok? Kedy je čo výhodnejšie či už z pohľadu financovania, životnosti, lokality, opätovného predaja, zhodnocovania a pod. A čo novostavba, oplatí sa kúpiť hotový byt alebo radšej holobyt? Čo je momentálne „najlepšou“ investíciou, vyšší štandard alebo len nižší štandard?

Rozhodnutiu, či investovať do novostavby alebo kúpiť starý byt a zrekonštruovať ho, by malo predchádzať dôkladné zváženie charakteristík oboch porovnávaných typov bytov, ako aj možností, schopností a budúcich zámerov kupujúceho.

 

Cena

Cena za m2 starého bytu v danej lokalite nesmie byť vyššia ako cena m2 novostavby nižšieho štandardu v danej lokalite.

Výsledná cena starého bytu po kvalitnej a kompletnej rekonštrukcii (ktorá v Bratislave vyjde na 700 tis. až milión korún) by tiež nemala byť vyššia ako rozlohou podobný byt v základnej výbave v novostavbe v danej lokalite.

 

Lokalita

Neoplatí sa robiť drahé rekonštrukcie v lokalitách, v ktorých priebežne klesajú ceny starých bytov, pretože cena rekonštrukcie sa majiteľovi pri prípadnom neskoršom predaji nikdy celá nevráti, a naopak, dobrá lokalita, v ktorej sa už neuvažuje s novou výstavbou, za rekonštrukciu stojí.

Veľakrát sa majiteľ kompletne zrekonštruovaného bytu nazdáva, že cena jeho bytu po rekonštrukcii je automaticky na úrovni rozlohou porovnateľného bytu v novostavbe v danej lokalite, ale nie je to pravda. Treba si uvedomiť, že byt je síce „ako nový“, ale stále je v starom bytovom dome, s vyšším nájomným a s vysokými odvodmi do fondu opráv na prípadné rekonštrukcie fasády, strechy či centrálneho prívodu vody.

Osobitne by som odporúčala, najmä pri rekonštrukciách bytov určených nie na priame bývanie majiteľov, aby volili iba najnutnejšiu rekonštrukciu hlavne v lokalitách s hustou výstavou novostavieb, či už realizovanou alebo plánovanou.

Treba tiež zvážiť dispozičné a statické možnosti starého bytu, napr. panelové byty sa veľmi prerábať nedajú, naproti tomu väčšina súčasných developerov dáva na výber rozličné varianty bytov v danej novostavbe, prípadne je možné priamo pri stavbe dohodnúť sa o dispozičných zmenách.

 

Podmienky rekonštrukcie

Pri voľbe rozsahu a kvality rekonštrukcie treba zvážiť i „stavebné zručnosti“ majiteľa. Domáci majstri, ktorí si sami ošetria cenu za robotu, títo si môžu dovoliť ušetrené peniaze investovať do kvalitnejších materiálov a rekonštrukcia ich napriek tomu nemusí stáť tak draho. Oproti tomu „nemajstri“, ktorí sa nevyznajú v práci a materiáloch, väčšinou uprednostňujú módne trendy, materiály a zariadenia, ktoré ich rekonštrukciu následne predražia, navyše okrem nich samých nikto iný neocení takúto rekonštrukciu premietnutú do vysokej ceny pri prípadnom neskoršom predaji bytu.

Ak investor nemá dostatok času na kontrolu práce robotníkov a vybavovanie nákupov od materiálov prestavby po zariadenie, do rekonštrukcie nech sa radšej nepúšťa, skôr sa mu oplatí kúpiť už dokončenú novostavbu (prípadne holobyt, ktorý mu developer dorobí na mieru a dohliadne na prácu robotníkov).

Oproti tomu, ak je investor domáci majster a svojpomocne si vie okrem výmeny okien, sám položiť podlahy, premontovať radiátory, vymaľovať, vykachličkovať, osadiť vaňu, umývadlo, WC, podlahové kúrenie, až po poskladanie vstavaného nábytku, prípadne namontovanie klímy, novostavba sa pre neho nehodí.

Pokiaľ ide o rozhodnutie pre investíciu do novostavby, ja osobne by som si vybrala z ponuky menších bytov v nižšom strednom štandarde, pretože o tieto byty bude vždy vyšší záujem (najmä mladých ľudí plánujúcich sa usadiť či založiť si rodinu), menšie byty sú síce na m2 drahšie ako väčšie, ale celková cena bytu býva poväčšine nižšia a tým pre väčšiu skupinu potenciálnych investorov skôr dostupnejšia ako veľké byty. K plusom menších bytov v nemalej miere prispieva aj fakt, že sa neskôr oveľa ľahšie prenajmú. Uprednostnila by som však len byty v kvalitnejších stavbách a hlavne v lepších lokalitách.

 

 Pozri: http://www.pluska.sk/byvame/2008/09/novostavba-alebo-rekonstrukcia.html

Späť

Voľné novostavby - byty Košice a v Košickom kraji

Byty, Novostavby, voľné byty v Košiciach. Prehľad novostavieb bytov, voľné a predané.Posledné týždne sme mapovali situáciu na trhu s nehnuteľnosťami v Košickom kraji a postupne na Východnom Slovensku celokm. Zisťovali sme dostupnosť bytov v novostavbách.Prieskumom sme zistili, že drvivá vačšina pár-ročných novostavieb bytov, je už vypredaná.Čo sa týka novostavieb bytov v Košiciach, situácia tam je podobná. Staršie novostavby ako Panoráma, Zelené Grunty, Herberia či park Anička majú byty vypredané. Z novších projektov disponujú voľnými bytmi..

Ceny starých bytov klesajú! (vývoj cien)

  „Potenciálni kupci budú ešte chvíľu vyčkávať, kým ceny nepadnú na pomyselné dno. Predávajúci by si mali uvedomiť, že ak chcú predať, musia byt oceniť reálne, tak, aby jeho stav, vek, kvalita a lokalita zodpovedali cene,“ myslí si Veronika Komorníková, šéfredaktorka časopisu Kompletný TRH Nehnuteľností. Poklesli ceny starších nehnuteľností v Bratislave za posledne obdobie? Aké konkrétne byty a v ktorej lokalite? O koľko poklesli ceny? Cena starých bytov v Starom Meste je najustálenejšia a drží sa v cenovom pásme medzi 70-85 tis. Sk/m2 v závislosti..

Úloha bleskozvodov na budovách

Po mesiacoch plných chladu, nám počasie namiesto snehu a mrazu prináša pre naše nehnuteľnosti ďalšie nástrahy v podobe prvých jarných dažďov a búrok. Na ochranu pred búrkou si spomenieme zväčša až vtedy, keď v našej blízkosti udrie blesk a jeho sila zatrasie doslova celou zemou. Tou najväčšou ochranou pred nimi sú bleskozvody. Sú však ako ochrana našich príbytkov pre možnou katastrofou dostačujúce? Čo je to vlastne blesk Blesky sú prirodzenou súčasťou búrok. Ich vznik podmieňuje vyrovnávanie atmosférického tlaku prehriateho vzduchu v nižších teplotách..

Nedotknuteľnosť obydlia

Právo na ochranu obydlia a exekúciaNedotknuteľnosť obydliaZa akých podmienok je súdny exekútor oprávnený vstúpiť do cudzieho obydlia? Bolo mi povedané, že obydlie občana je nedotknuteľné, chránené zákonom. Môže exekútor, príp. niekto iný odňať pri výkone exekúcie povinnému byt a má povinný nejaký nárok na náhradné ubytovanie, či byt? Ďakujem vám za odpoveď a pomoc. Zora S., Bratislava  Právo na ochranu obydlia a exekúcia Garanciu práva na súkromie na európskej úrovni zabezpečuje najmä Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd (ďalej..

Zaevidovanie spoluvlastníckych práv

V roku 1978 sme si s manželkou na základe stavebného povolenia postavili chatu na pozemku, ktorý patril obci. Keď sme ju chceli predať, pomocou jej súpisného čísla sme zistili, že v katastri nehnuteľností nie je ako jej vlastník nikto evidovaný, aj napriek tomu, že ju od jej postavenia užívame my. Čo musíme urobiť, aby sme ju mohli predať? László Gy., Šaľa Aj napriek skutočnosti, že podľa Vami poskytnutých informácii ste s najväčšou pravdepodobnosťou ako manželia bezpodielovými spoluvlastníkmi stavby Vy, v záujme právnej istoty odporúčam zaevidovať Vaše..

Spor o výpoveď z nájmu bytu

Prosím vás o radu. S mojou manželkou sme prenajali náš byt mladému manželskému páru. Nájomcovia spočiatku platili nájomné riadne a včas. Manžel - nájomca mal po čase problémy s políciou, užívanie drog a pod. Nájomcovia uhrádzali nájomné mimo splatnosť, niekedy aj s dvojmesačným omeškaním. Naposledy zaplatili nájomné pred 6 mesiacmi. Snažil som sa vec riešiť dohovorom, avšak situácia sa natoľko zhoršila, že nájomca na mňa raz v byte zaútočil a poškodil časť zariadenia. Nájomcom sme oznámili, že nájom s nimi vypovedáme a žiadame byt vypratať...

Ako sa nestať obeťou realitného podvodu

 Ak sa spomenie termín realitný podvod, väčšinou každému napadne nejaký nedávny zločin bytovej mafie , táto otázka je však omnoho komplikovanejšia a jej „mafiánska“ stránka je len jednou časťou zla, aj keď má bezpochyby najviac tragických koncov. Podvody s realitami sa však netýkajú len osamelých starších ľudí a mŕtvol vylovených z rybníkov - oveľa viac je tých „prozaických“ prípadov, okolo ktorých sa robí menej kriku, avšak ich dôsledky sú pre postihnutých takisto ničivé a vo všeobecnosti by mali byť varovaním. Poďme sa teda pozrieť..

Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené? Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku Dom alebo byt?V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to..

Prečo a ako si správne poistiť nehnuteľnosť

Stalo sa Vám už, že ste počuli o niekom kto prišiel o svoj dom alebo byt? Nečakané nehody ako prasknuté potrubie, požiar alebo spadnutý strom na strechu sa môžu pripliesť do života každému. Každý z Nás si svoju nehnuteľnosť necháva poistiť z rôznych dôvodov. Najčastejšími pocitmi, ktoré nami hýbu sú strach, chtíč po pocite istoty a bezpečia, alebo pre niektorých dokonca prestíž. Sú ale tieto pocity hodné toho, aby sme pravidelne platili sumu, za ktorú snáď nikdy nebudeme musieť vyžadovať protislužbu? ÁNO. Každému..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.