Novostavba alebo rekonštrukcia?

 

Do čoho je lepšie investovať, čo sa oplatí a za akých podmienok? Kedy je čo výhodnejšie či už z pohľadu financovania, životnosti, lokality, opätovného predaja, zhodnocovania a pod. A čo novostavba, oplatí sa kúpiť hotový byt alebo radšej holobyt? Čo je momentálne „najlepšou“ investíciou, vyšší štandard alebo len nižší štandard?

Rozhodnutiu, či investovať do novostavby alebo kúpiť starý byt a zrekonštruovať ho, by malo predchádzať dôkladné zváženie charakteristík oboch porovnávaných typov bytov, ako aj možností, schopností a budúcich zámerov kupujúceho.

 

Cena

Cena za m2 starého bytu v danej lokalite nesmie byť vyššia ako cena m2 novostavby nižšieho štandardu v danej lokalite.

Výsledná cena starého bytu po kvalitnej a kompletnej rekonštrukcii (ktorá v Bratislave vyjde na 700 tis. až milión korún) by tiež nemala byť vyššia ako rozlohou podobný byt v základnej výbave v novostavbe v danej lokalite.

 

Lokalita

Neoplatí sa robiť drahé rekonštrukcie v lokalitách, v ktorých priebežne klesajú ceny starých bytov, pretože cena rekonštrukcie sa majiteľovi pri prípadnom neskoršom predaji nikdy celá nevráti, a naopak, dobrá lokalita, v ktorej sa už neuvažuje s novou výstavbou, za rekonštrukciu stojí.

Veľakrát sa majiteľ kompletne zrekonštruovaného bytu nazdáva, že cena jeho bytu po rekonštrukcii je automaticky na úrovni rozlohou porovnateľného bytu v novostavbe v danej lokalite, ale nie je to pravda. Treba si uvedomiť, že byt je síce „ako nový“, ale stále je v starom bytovom dome, s vyšším nájomným a s vysokými odvodmi do fondu opráv na prípadné rekonštrukcie fasády, strechy či centrálneho prívodu vody.

Osobitne by som odporúčala, najmä pri rekonštrukciách bytov určených nie na priame bývanie majiteľov, aby volili iba najnutnejšiu rekonštrukciu hlavne v lokalitách s hustou výstavou novostavieb, či už realizovanou alebo plánovanou.

Treba tiež zvážiť dispozičné a statické možnosti starého bytu, napr. panelové byty sa veľmi prerábať nedajú, naproti tomu väčšina súčasných developerov dáva na výber rozličné varianty bytov v danej novostavbe, prípadne je možné priamo pri stavbe dohodnúť sa o dispozičných zmenách.

 

Podmienky rekonštrukcie

Pri voľbe rozsahu a kvality rekonštrukcie treba zvážiť i „stavebné zručnosti“ majiteľa. Domáci majstri, ktorí si sami ošetria cenu za robotu, títo si môžu dovoliť ušetrené peniaze investovať do kvalitnejších materiálov a rekonštrukcia ich napriek tomu nemusí stáť tak draho. Oproti tomu „nemajstri“, ktorí sa nevyznajú v práci a materiáloch, väčšinou uprednostňujú módne trendy, materiály a zariadenia, ktoré ich rekonštrukciu následne predražia, navyše okrem nich samých nikto iný neocení takúto rekonštrukciu premietnutú do vysokej ceny pri prípadnom neskoršom predaji bytu.

Ak investor nemá dostatok času na kontrolu práce robotníkov a vybavovanie nákupov od materiálov prestavby po zariadenie, do rekonštrukcie nech sa radšej nepúšťa, skôr sa mu oplatí kúpiť už dokončenú novostavbu (prípadne holobyt, ktorý mu developer dorobí na mieru a dohliadne na prácu robotníkov).

Oproti tomu, ak je investor domáci majster a svojpomocne si vie okrem výmeny okien, sám položiť podlahy, premontovať radiátory, vymaľovať, vykachličkovať, osadiť vaňu, umývadlo, WC, podlahové kúrenie, až po poskladanie vstavaného nábytku, prípadne namontovanie klímy, novostavba sa pre neho nehodí.

Pokiaľ ide o rozhodnutie pre investíciu do novostavby, ja osobne by som si vybrala z ponuky menších bytov v nižšom strednom štandarde, pretože o tieto byty bude vždy vyšší záujem (najmä mladých ľudí plánujúcich sa usadiť či založiť si rodinu), menšie byty sú síce na m2 drahšie ako väčšie, ale celková cena bytu býva poväčšine nižšia a tým pre väčšiu skupinu potenciálnych investorov skôr dostupnejšia ako veľké byty. K plusom menších bytov v nemalej miere prispieva aj fakt, že sa neskôr oveľa ľahšie prenajmú. Uprednostnila by som však len byty v kvalitnejších stavbách a hlavne v lepších lokalitách.

 

 Pozri: http://www.pluska.sk/byvame/2008/09/novostavba-alebo-rekonstrukcia.html

Späť

Vykurovacia sezóna sa blíži

Vykurovanie bytovVykurovanie domovInfračervené vykurovanieSpaľovanie biomasyGeotermálna energiaS pribúdajúcimi chladnými dňami si aj byty a domy vyžadujú vykurovanie. V bytoch, ktoré sú často krát napojené na centrálne vykurovanie, je situácia o niečo zložitejšia nakoľko začiatok vykurovacej sezóny môže byť veľmi pohyblivý, pretože je závislý od aktuálnych klimatických teplôt.      Mnoho krát sa stáva, že viacerí obyvatelia bytov sa sťažujú na chladné a nevykúrené miestnosti. Vykurovacie obdobie a podmienky, ktoré musia spĺňať poskytovatelia tepla..

Bývanie v meste a na dedine

Ako sa hovorí, život je otázka priorít. Túto vetu nepoznáme len ako slogan jednej reklamy, ale týka aj spôsobu nášho života v oblasti hodnôt, či praktického života, napr. bývania. Asi najviac sa však prejavuje vo výbere možnosti bývania v meste, alebo na vidieku. Zatiaľ čo v iných oblastiach bývania sa dá čitateľom presne poradiť, výber z týchto dvoch oblastí je skôr témou, kde samotné rozhodnutie je akousi zmesou vlastného presvedčenia a finančných možností, ktoré na splnenie svojej túžby máte. Aj keď Slovensko nepatrí k tým najvyspelejším krajinám..

Rôzne cesty tepla do našich domovov

 Máte pocit, že aj napriek dostatku tepla u vás doma tomu niečo chýba? Chceli by ste za vykurovanie viac ušetriť, pozerať sa do praskajúceho ohňa, prípadne sa večer prejsť po teplej dlážkebosými nohami? Možno práve nasledujúce riadky vám poradia, ako na to.KlimatizáciaPravdepodobne nikoho pre nikoho nebude novinkou, že existuje systém, ktorý v lete chladí a v zime vzduch v miestnosti otepľuje. Nazýva sa klimatizácia a jej ďalšou výhodou je, že po celý rok šetrí vaše peniažky. V lete, najmä ak vonkajšia teplota prekročí 30°C, je aktuálna požiadavka zníženia..

Zastúpenie fyzických osôb pri spravovaní ich nehnuteľného majetku

Pri právnych úkonoch súvisiacich s nehnuteľnosťami je možné dať sa zastúpiť inou fyzickou osobou, príp. právnickou osobou. Občiansky zákonník v danej súvislosti diferencuje medzi zákonným zastúpením a zastúpením na základe tzv. dohody o plnomocenstve. Zákonné zastúpenie Zákonné zastúpenie vzniká na základe zákona alebo rozhodnutia štátneho orgánu. Typickým príkladom zákonného zastúpenia je zastúpenie maloletého dieťaťa. Kto je jeho zákonným zástupcom, ustanovuje zákon č. 36/2005 Z. z. o rodine. Uvedené zastúpenie maloletého..

Nájomné vzťahy k nebytovým priestorom

 Zmluva o nájme a jeho trvaniePráva a povinnosti prenajímateľa a nájomcuSkončenie nájmu a jeho zánikVážení čitatelia. Mnohé z vašich otázok, ktoré ste nám adresovali, sa týkali nájomných vzťahov k nebytovým priestorom. Vzhľadom na túto skutočnosť, v snahe vyhovieť podľa možnosti čo najväčšiemu množstvu z vás, je pre vás určený nasledujúci článok. Nájomné vzťahy vznikajúce k nebytovým priestorom upravuje zákon č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov. Tento zákon predstavuje osobitnú právnu úpravu, ktorá nadväzuje a špecifikuje..

Dedičská otázka - päť dedičov a jeden byt

Rada by som sa spýtala na možnosť riešenia ohľadne spôsobu vysporiadania nehnuteľného majetku po mojom otcovi, ktorý nedávno zomrel. Otec bol dvakrát ženatý a bol vlastníkom 2-izbového bytu , ktorý zdedil po svojich rodičoch, takže moja mama nefiguruje na liste vlastníctva. Otec mal podľa maminho vyjadrenia spísať závet, pričom z prvého manželstva má 3 deti , s ktorými nebol v kontakte asi aj 15 rokov, proste sa vzájomne o seba nezaujímali. Po rozvode s prvou manželkou sa otec odsťahoval z ich spoločného bytu a prenechal im ho. Jeho bývalá žena tam do dnes..

Stavebné sporenie a Euro

V prípade zavedenia Eura na Slovensku sa už toho popísalo veľa. Poslednou témou týchto dní, je napríklad duálne zobrazovanie cien v obchodoch. My vám však ponúkame informácie, ktoré sú pri zavedení tejto meny taktiež dôležité. Veľa spoluobčanov si na svoje bývanie sporí prostredníctvom stavebného sporenia. Ako to bude v prípade zavedenia Eura a jeho vplyvu na stavebné sporenie, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch ktoré vám pomôžu sa lepšie zorientovať v tejto problematike.Kto a ako si sporíPribližne tretina občanov Slovenskej republiky má uzatvorenú zmluvu..

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..

Aké sú ceny nehnutelnosti - realitná bublina 2018?

Ako zistiť, či sú nehnuteľnosti nadhodnotené a či kúpou nehnuteľnosti neriskujeme?   Veľmi dobrým zdrojom informácií o tom, či ceny nehnuteľností sú príliš vysoké alebo či sa už nachádzame v oblasti realitnej bubliny a cena za nehnuteľnosť nepredstavuje reálnu hodnotu, ktorú poskytne obytný priestor jej vlastníkovi prostredníctvom možnosti bývania na veľa rokov je kompozitný index, ktorý počíta Národná banka Slovenska.  Ako uvádzajú analytici ÚMS (NBS) ceny nehnuteľností sa v roku 2018 nachádzajú v pásme VZOSTUPU, ďaleko od pásma BUBLINY...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.