Byty nižšieho štandardu a ubytovacie zariadenia - ich preslnenie, minimálne požiadavky na ich plochu, vybavenie a súčasti

Dnešné pokračovanie týkajúce sa bytov nižšieho štandradu a ubytovacích zariadení sa zameriava na uvedené nehnuteľnosti, vrátane zákonných požiadaviek na ich preslnenie v zmysle vyhlášky MZ SR č. 259/2008 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na vnútorné prostredie budov a o minimálnych požiadavkách na byty nižšieho štandardu a na ubytovacie zariadenia.

Minimálne požiadavky na byty nižšieho štandardu

Byt nižšieho štandardu je byt, ktorého obytná plocha nie je nižšia ako 12 m2 na užívateľa a 6 m2 na každú ďalšiu osobu, ktorá s užívateľom žije v domácnosti. Pojem domácnosť upravuje Občiansky zákonník v § 116. Pokiaľ ide o úžitkovú plochu bytu nižšieho štandardu, tá je predmetnou vyhláškou limitovaná na 15 m2, pričom ide o spodnú hranicu, prekročenie ktorej má za následok, že daná nehnuteľnosť nespĺňa ani len minimálne štandardy na byty nižšieho štandardu a nemôže byť považovaná za trvalo obývateľnú nehnuteľnosť. 

Vyhláška medzi minimálne požiadavky na vybavenie bytu nižšieho štandardu zaraďuje napojenie na prívod pitnej vody, ktoré musí byť spôsobilé - mať technickú možnosť inštalovania zariadenia na varenie, prípravu teplej vody, ako aj možnosť inštalovania zariadenia na osobnú hygienu. Ďalej sem patrí odvod odpadových vôd s technickou možnosťou inštalovania splachovacieho záchoda, ako aj možnosť inštalovania vykurovacích telies na lokálne vykurovanie obytných miestností. Vyhláška ustanovuje v § 9 ods. 3 aj súčasti domového vybavenia budov s bytmi nižšieho štandardu a samotných bytov nižšieho štandardu, ktoré sú lokálne vykurované tuhým palivom, pričom týmito súčasťami sú priestory na uskladnenie paliva. Uvedené môže vyznieť ako neuveriteľný jav, avšak i napriek skutočnosti, že sa píše 21. storočie, vykurovanie bytov tuhým palivom je stále reálne a vzhľadom na sociálnu situáciu slovenského obyvateľstva aj čoraz častejšie.

Požiadavky na ubytovacie zariadenia

Základnou podmienkou pre ubytovacie zariadenia (napr. vysokoškolské internáty, ubytovne, domovy dôchodcov a i.) je napojenie na prívod studenej pitnej vody a teplej vody. Vyhláška č. 259/2008 Z. z. v súvislosti s plochou ubytovacích zariadení, so svetlou výškou izby, počtom izieb v ubytovacích bunkách, počtom ubytovaných a základným vybavením odkazuje na tabuľku č. 8 v prílohe č. 5 vyhlášky. Ubytovacie zariadenie musí mať osobitnú miestnosť na vypranie osobnej bielizne a odevov, priestory na sušenie a žehlenie osobnej bielizne a odevov, sklad inventára a miestnosť na ukladanie pracovných pomôcok na upratovanie, s možnosťou vetrania.

Štandardom podľa § 11 vyhlášky, a teda samozrejmosťou v ubytovacích zariadeniach, sú zariadenia na osobnú hygienu, teda umyvárne a záchody so samostatným vchodom z predsiene ubytovacej bunky alebo spoločné umyvárne a spoločné záchody pre viac ubytovacích miestností, oddelené pre mužov a ženy. Stavebné riešenie vchodu do spoločných záchodov a spoločných umyvární musí zabraňovať priamemu pohľadu do týchto priestorov. Vyhláška ustanovuje povinné každodenné upratovanie, umývanie a dezinfekciu priestorov ubytovacieho zariadenia, ako aj minimálne štvrťročné upratovanie spojené s umytím okien, dverí, svietidiel, vykurovacích telies a s vyprášením matracov a prikrývok. Otáznym je tak skutočný stav ubytovacích zariadení, nie ten, ktorý predpokladá a požaduje vyhláška. Posteľná bielizeň musí byť vymieňaná v minimálnej periodicite 14 dní, v prípade zmeny ubytovanej osoby vždy. Nakoľko zdravie človeka by malo byť vždy na prvom mieste, vyhláška MZ SR č. 259/2008 Z. z. ukladá prevádzkovateľovi ubytovacieho zariadenia povinnosť zabezpečiť lekárničku prvej pomoci, ktorá musí byť umiestnená  na vhodnom a dostupnom mieste.

Preslnenie

Umiestnenie budovy, v ktorej sa nachádzajú byty nižšieho štandardu alebo umiestnenie ubytovacieho zariadenia, musí byť realizované tak, aby zabezpečovalo preslnenie bytov, obytných miestností v detských domovoch, v domovoch dôchodcov a podobných zariadeniach slúžiacich na dlhodobý pobyt a tiež miestností určených na denný pobyt detí v predškolských zariadeniach. Preslnenie bytov sa určuje podľa osobitného predpisu, ktorým v súčasnosti je vyhláška Ministerstva životného prostredia SR č. 532/2002 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu a o všeobecných technických požiadavkách na stavby užívané osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie. Požadovaný čas preslnenia sa musí zabezpečovať od 10.00 do 15.00 hod.

Žiaľ, často dochádza k realizácii nových stavieb, v dôsledku ktorých je spôsobené zatienenie už stojacich stavieb v okolí. Zatienenie by v zmysle vyhlášky č. 259/2008 Z. z. nemalo znižovať veľkosť preslnenej vonkajšej plochy predškolského zariadenia určenej na pobyt detí na menej ako 50 % jej celkovej rozlohy. Ak súčasná veľkosť preslnenej plochy je menšia ako 50 %, novými stavbami sa nesmie ďalej znižovať.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk


Autor: Mgr. Ján Lasák
KTN: 14-15/11

Späť

Aké zariadenie kancelárie môže a dokáže podporiť vašu produktivitu? Aké zariadenie kancelárie môže a dokáže podporiť vašu produktivitu?

V dnešnom hektickom svete je efektívne zariadená kancelária základným kameňom pre dosiahnutie vysokého stupňa produktivity a pohody pri práci. Nielen v čase osobného voľna, počas spánku alebo dovolenky, ale aj v práci predsa potrebujeme na dobrý výkon adekvátne podmienky. Príjemnou správou je, že v ich vytvorení vám nemusí pomôcť len zamestnávateľ, ale veľa vecí si môžete zariadiť aj sami. Ktoré prvky môžete zahrnúť do svojej kancelárie, aby ste podporili svoju produktivitu? Správna kancelárska technika Moderná technológia je v súčasných..

Znalecký posudok nehnuteľností

Znalecký posudok na nehnuteľnosť je možné v stručnej definícii popísať ako určenie hodnoty konkrétneho domu, bytu, podnikateľského objektu či pozemku; je nielen užitočný pre majiteľa ako informačný údaj, ale najmä potrebný pre rôzne právne úkony, ktoré súvisia s kúpou, predajom, úverom, ručením a podobne. Väčšina z nás sa už zrejme so znaleckým posudkom ako takým stretla a ak nie, určite sa to v budúcnosti stane. Poďme sa teda pozrieť na to, ako sa vyhotovuje, na koho sa obrátiť a čomu sa vyhnúť, aby sme peniaze..

Meníte na byte plastové okná? Zateká vám do kuchyne? Pomôcť môže aj správca Meníte na byte plastové okná? Zateká vám do kuchyne? Pomôcť môže aj správca

Správa nehnuteľnosti je komplexným procesom, ktorý si vyžaduje odbornosť a starostlivý prístup, pretože veľmi často ide nielen o kvalitu, ale aj bezpečie obyvateľov konkrétnej nehnuteľnosti.  Jej správca má na starosti celý rad úloh, ktoré sú pre bezproblémový chod domu alebo bytového komplexu veľmi dôležité. Dokonca vám môže a v mnohých prípadoch aj musí byť nápomocný napríklad pri obyčajnej výmene plastových okien, vonkajších žalúzií alebo čistení fasády. Aké sú povinnosti správcu nehnuteľnosti a čo robiť, ak si svoje úlohy..

Prístup na nehnuteľnosti v rámci výkonu exekúcie

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť či je exekútor oprávnený vstúpiť na pozemok (rodinný dom), ktorý už 3 roky nie je v našom vlastníctve ale figuruje tam ešte trvalý pobyt, nakoľko sa nemám kam prehlásiť. Exekútor chce z tohto domu vziať všetok nehnuteľný majetok. Terajší majiteľ je povinný ho vpustiť do domu? Ďakujem Vám vopred za radu. Karin T., Prešov Vstup exekútora na nehnuteľnosť pri súpise hnuteľných vecí Súdny exekútor je oprávnený, pri výkone exekučnej činnosti, vstupovať na pozemky, do bytov, či iných priestorov, avšak za podmienok uvedených..

Smernica č. 2008/122/ES a náležitosti timesharingovej zmluvy

Minulým článkom sme započali miniseriál týkajúci sa otázok tzv. timesharingových vzťahov, teda vzťahov založených timesharingovými zmluvami. Ako už bolo povedané, timesharing je inštitút alebo obchodný produkt spojený s dovolenkovými pobytmi v hotelových a iných ubytovacích zariadeniach, ktoré si občan prenajíma na určité vymedzené časové obdobie počas kalendárneho roka, a to na obdobie niekoľkých rokov. Jedná sa o osobitný druh nájmu v kombinácii s kúpou. Smernica č. 2008/122/ES Smernica č. 2008/122/ES o ochrane spotrebiteľa vo vzťahu k niektorým..

Zabezpečovací prevod práva k nehnuteľnosti

V slovenskej spoločnosti dlhodobo rezonovala otázka rozporuplného konania nebankových subjektov, ktoré poskytli občanom pôžičky na základe zmluvy o pôžičke, pričom občania za splnenie svojich záväzkov vrátiť požičanú sumu spolu s príslušným úrokom „ručili“ svojimi nehnuteľnosťami. Súčasťou týchto zmlúv bolo ustanovenie o tzv. zabezpečení záväzku prevodom práva k nehnuteľnosti. A tak v mnohých prípadoch došlo k uzavretiu zmlúv, z ktorých vyplývajúce záväzky občania neboli schopní, a to i pri vynaložení dobrej vôle, plniť. V konečnom..

Kúpte si pozemok, pretože ... (TRH Nehnutelnosti)

Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené? Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku Dom alebo byt?V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to..

Problémy s hypotékou?

Problém je na sveteKeď musí zasiahnuť bankaBanky znižujú úrokové sadzby   Nie je nič ľahšie. Jednoduchá cesta k bývaniu. Stačí len prísť. Riešenie ušité priamo na mieru. To sú len niektoré reklamné slogany, ktoré nás tak často oslovujú a pútajú našu pozornosť na rôzne produkty vedúce k vlastnému bývaniu.Spôsobov, ciest a produktov vedúcich k vlastnému bývaniu je v dnešnej dobe a situácii na trhu skutočne mnoho. Pritom nemusí ísť bezpodmienečne len o získanie nového bytu či domu, ale aj napríklad o kúpu zariadenia, stavbu garáže či bazénu,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.