Záhradná architektúra

Záhrada je miestom, ktoré nielen dotvára vzhľad nášho domu, ale zároveň dáva jeho obyvateľom priestor pre fantáziu a relax. Najmä o tom poslednom však má každý z nás inú predstavu, a podľa toho si treba typ záhrady aj vyberať. Možností je veľa a je rozdiel, či sa chceme záhrade každý druhý deň aktívne venovať, alebo raz za týždeň pokosiť trávnik. Okrem estetického výsledku by teda mal byť kritériom aj miera starostlivosti, s ktorou do budúcnosti rátame.

Anglický trávnik

Tento druh je stále veľmi obľúbený; vyzerá elegantne a upravene, ale je potrebné ho často kosiť. Môžete si ho vysadiť aj sami; pri výbere kvalitného osiva bude dlho zelený a odolný. Osivo sa zmieša so zeminou a zaseje sa. Problémy však pri tomto type trávnika zvykne spôsobovať burina a kyslá pôda.

                Tá býva problémom z toho dôvodu, že sa v nej nedarí tráve. Ak je pôda na našom pozemku kyslá, účinnou pomocou je vápnenie, ktoré je dobré spojiť s prevzdušnením pôdy, čím sa zlepší jej kvalita a následne aj stav trávy. Ak je naopak pôda zásaditá, môžeme sa „tešiť“ na burinu. Vtedy pomôže hnojenie a opätovné vysiatie trávy.

                Ak sa stretneme s akoukoľvek inou „neželanou návštevou“, machom alebo hubami, treba to riešiť dôkladným prevzdušnením. Pri pravidelnej údržbe a dôkladnom strihaní by sa mali tieto problémy časom upraviť. Týmto spôsobom sa zlepšuje i kvalita trávy. Podceniť sa neoplatí ani vhodný výber kosačky, ktorých je na trhu veľké množstvo. Majitelia záhradných trávnikov si väčšinou vyberajú kosačky ručné vretenové alebo rotačné.

                Anglický trávnik je praktický a efektný, avšak treba vopred rátať s tým, že bez pravidelnej údržby z neho nebudeme mať ani praktický, ani estetický úžitok. Znížená miera starostlivosti má samozrejme za následok jeho zanedbaný vzhľad. Ešte treba dodať, že jeho význam je plnohodnotný najmä vtedy, ak neslúži iba ako okrasa, ale i ako miesto na oddych a detské hry.

Prírodná záhrada

Tento variant je sám osebe širokým pojmom; zahŕňa množstvo rôznych variácií, avšak dominantným prvkom zväčša je, ak ide o rozsiahlejšiu plochu, kvetinová lúka. Možno ju kombinovať so stromami či porastom, avšak treba to citlivo odhadnúť, keďže je sama osebe dostatočne výrazná a dominantný prvok vždy stačí jeden.

                Výhoda kvetinovej lúky je okrem estetických pozitív najmä v minimálnej starostlivosti. Okrem toho v porovnaní s inými variantmi, ktoré si vyžadujú častú starostlivosť, pôsobí omnoho prirodzenejšie a pestrejšie. Skvele ju doplní altánok či jazierko.

Bylinková záhrada

Tento termín predstavuje takpovediac divý trávnik; stačí ho totiž na nejaký čas prestať kosiť, aby tráva vyrástla vyššie a aby sa medzi ňou mohli objaviť rôzne bylinky. Takýto trávnik potom stačí pokosiť naozaj iba raz za čas a môžeme zvoliť aj nerovnomerný povrch – niekoľko ostrovčekov, kde bude tráva i bylinky vyššie od okolia. Môžeme zostať len pri tých bylinkách, ktoré nám vyrastú, prípadne ich dosiať druhmi, aké sa nám páčia. Každopádne sa zbavíme hnojenia a polievania, čo je najmä pre tých „menej aktívnych“ dobrou voľbou.

                Bylinkový trávnik je však možné skombinovať aj s anglickým trávnikom; závisí to naozaj len od fantázie domáceho pána. Keby sme si totiž v celej záhrade nechali iba tú divokejšiu verziu, mohla by na väčšej ploche pôsobiť trocha neupravene. V kombinácii s nízko pokoseným zeleným trávnikom a kamenným chodníčkom je však veľmi efektná.

Cestičky v záhrade

Sú potrebné nielen z hľadiska užitočnosti, ale pomáhajú i dotvárať celkový vzhľad záhrady. Ak sme venovali patričné úsilie výberu a údržbe trávnika, bolo by chybou „zabiť“ dojem z neho neupravenými chodníčkami.

                Výber materiálu je tu veľmi dôležitý; niektoré druhy sa nám môžu páčiť, ale do našej záhrady sa nemusia hodiť. Rozhoduje celkový vzhľad domu a záhrady a je potrebné „trafiť sa“ do štýlu aj takýmto zdanlivým detailom. Myslieť však treba i na to, aby boli chodníčky v záhrade logicky rozložené, teda aby sme kvôli estetike nebehali „dookola“. Mohlo by to totiž viesť k tomu, že ich obyvatelia domu začnú ignorovať a vyšliapu si ďalšie, čím by počiatočná námaha stratila zmysel.

                Najprv si treba, najmä pri väčších záhradách, ozrejmiť, na čo všetky jej časti využijeme; nevypláca sa

zabudnúť na posledný roh, ak si tam chceme chodiť po jablká. Takisto si chodníčky vyžadujú vyčlenenie dostatočného priestoru tak, aby sa dali upraviť aj ich okraje.

                Cestička sa nemusí nutne vykladať kameňom; jeho absencia je však nevýhodou v jari a jeseni, keď je všade kopa blata. Nielenže na nej budú zostávať stopy, ale zašpiníme si aj predsieň v dome. Väčšina záujemcov si tak radšej vyberie z rôznych kamenných platničiek a podobných možností. Možnosťou je aj piesok, štrk alebo liaty betón.

Oplotenie

Otázka oplotenia je takisto pomerne široká; druhov materiálu, z ktorých si môžeme plot okolo svojej záhrady postaviť, je veľa. Ak sa však rozhodneme pre živý plot, je potrebné vziať do úvahy, že si bude vyžadovať permanentnú starostlivosť, ktorá je omnoho zložitejšia, ako raz za čas natrieť drevené latky.

                Faktom však je, že pri živom plote prakticky odpadá ochranná funkcia; slúži viac-menej na ohraničenie, dekoráciu a zachovanie súkromia. Pri otázke estetiky tu máme na výber z rôznych druhov drevín a obmedzuje nás prakticky jediná otázka – či sa budú hodiť práve do našej záhrady s jej druhom pôdy a ostatnými podobnými podmienkami. Taktiež treba brať do úvahy celkový vzhľad a štýl domu a záhrady, aby bol živý plot dotvárajúcim, nie disonančným prvkom.

                Živý plot si vyžaduje viac či menej pravidelné zastrihávanie v závislosti od typu, ktorý sme si zvolili. Sú i také druhy, ktoré môžeme nechať úplne voľne rásť, ale väčšej obľube sa tešia tie „klasické“, ktoré si pravidelné strihanie vyžadujú. Táto činnosť však nie je príliš náročná, naopak – môže byť pre majiteľa príjemným relaxom.

Jazierko v záhrade

Tento prvok je veľmi obľúbený, ale ak si ho namiesto kúpy hotového chceme spraviť sami, musíme si toho veľa naštudovať. Jeho brehy nemôžeme vysadiť hocijakými rastlinami; najlepšie je nechať si poradiť od odborníkov. Takisto ho treba vhodne umiestniť – väčšina majiteľov z neho urobí dominantný prvok záhrady a jej ostatné časti potom k nemu doladí.

                Jazierko je dobré umiestniť tak, aby v jeho bezprostrednej blízkosti neboli stromy – podľa mnohých odborníkov sa totiž blízko vedľa seba „nemusia“ a trpeli by tým živé organizmy vo vode. Tiež treba myslieť i na to, aby jazierko nebolo situované na najtmavšom, ale ani najjasnejšom mieste záhrady.

                Čo sa týka tvaru, záleží naozaj len na fantázii majiteľa; istá logika by však mala byť zachovaná. Ak máme dom i záhradu v prísne upravenom minimalistickom štýle, „uletený“ asymetrický tvar by do celkového dojmu mohol vniesť disonanciu. Tiež je teda potrebné zachovať istú mieru citlivosti a vkusu.

                Ako vidíme, možností upraviť a okrášliť našu záhradu je dostatočne veľa. Ak si na tom dáme záležať, odmenou bude dobrý pocit nielen z domova, ale i z jeho pekného okolia.

 

Autor: Mgr. Katarína Macková

KTN: 19/11

viac v relácii Reality na TA3

Späť

Výhody a nevýhody zatepľovania Výhody a nevýhody zatepľovania

  Zatepľovanie je vymoženosť, ktorej zmysel je definovaný ako výrazná úspora na kúrení so zachovaním tepelného efektu; je preto atraktívne prakticky pre kohokoľvek. Má však, ako všetky ostatné zmeny, svoje pre a proti - stavebné firmy ju horlivo propagujú a lekári zasa varovne dvíhajú prst poukazujúc na riziko vzniku alergií, ktoré jej nesprávna realizácia údajne so sebou prináša. Jednoznačnú pravdu tu ťažko zistiť, rizikám však treba pripísať najväčšiu vážnosť a podľa toho si aj voliť. Poďme sa teda bližšie pozrieť na to, čo všetko..

Používané stavebné materiály

 Vybrať si svoj byt či rodinný dom, ktorý by zohľadňoval všetky naše požiadavky býva často veľmi ťažkou úlohou. Pri kúpe nehnuteľnosti myslíme na celý rad faktorov ako sú cena, lokalita, či ide o staršiu stavbu alebo novostavbu, ale málo kedy sa zamyslíme nad úlohou materiálu z ktorého bol ten náš vyhliadnutý byt či rodinný dom postavený. Má preto zmysel sa nad takto postavenou otázkou pozastaviť? Verte že určite áno. Keď sa v päťdesiatych rokoch na Slovensku pomaly začala rozbiehať výstavba pre širšie skupiny obyvateľstva, môžeme podľa..

Znalecké ohodnotenie nehnuteľností

 „Koľko ľudí, toľko chutí,“ hovorí známe slovenské príslovie. O jeho pravdivosti sa mohli presvedčiť aj tí, ktorí sa v praxi stretli s znaleckým ohodnocovaním nehnuteľností. Práve u rčenie hodnoty pozemkov či nehnuteľností sa v mnohých rodinách stalo jablkom sváru. Dedičské či rozvodové konania a s tým spojená deľba majetku, sa tak môžu stať nepríjemnosťou pre viacerých rodinných príslušníkov. Je pravdou, že iný pohľad má na objekt predávajúci, ktorý chce v prvom rade zarobiť a dostať za svoj majetok čo najväčší obnos peňazí. No na..

Spoluvlastnícky podiel ako predmet záložného práva a postihnutie spoluvlastníckeho podielu exekúciou

Dobrý deň. Rád by som sa spýtal na možné riešenie nasledovného problému. Moja manželka je spoluvlastníkom domu. Ona vlastní 2/10 z domu a ďalej je tam viacej vlastníkov, pričom jeden z nich, ktorý má 1/10 z domu, ju dal pred niekoľkými rokmi založiť a spadla na to exekúcia ktorú on nie je schopný splácať dlhé roky. Ešte k tomu je na tú 1/10 domu viacej exekúcií, čo sme sa nedávno dozvedeli. Radi by sme to začali riešiť, len nevieme ako. Chceli by sme tú 1/10 vyplatiť alebo postupne splatiť, ak sa to dá, lebo musíme opraviť určité časti domu a nakoľko..

Exekučný predaj nehnuteľnosti v dražbe II.

-->-->--> S priateľom sme sa rozhodli kúpiť rodinný dom s tým, že polovica bude napísaná na neho a druhá polovica na mňa. Moja otázka znie, v prípade, že by priateľ ako živnostník skrachoval, môžem prísť v exekútorskej dražbe o svoju časť domu ? Ako to právne ošetriť a ako prebieha taký exekučný predaj? Ďakujem za odpoveď.Oľga M., KremnicaZačiatok článku - Exekučný predaj nehnuteľností v dražbe I.Udelenie príklepu a vznesenie námietokPo tom, ako sú splnené všetky zákonné predpoklady na vyhlásenie dražby - vydanie dražobnej vyhlášky,..

Kúpa bytu v prospech maloletej osoby a zákonné zastúpenie

Chceme pre dcéru, ktorá ešte nedosiahla 18 rokov, kúpiť byt ako odmenu k maturite. Ako máme v danej veci postupovať, je potrebné uviesť jej meno priamo v kúpnej zmluve ako aj uviesť jej podpis? Alebo kto podpisuje zmluvu, keď byt nadobudne naša dcéra. Niekde som počula, že vraj sa vyžaduje aj zásah súdu, hoci mi to pripadá divné. Ako to bude s elektrárňami, správcom a pod.? Ďakujem za odpoveď. Jana Š., Nitra Maloletý zmluvu nepodpisuje V samotnom texte zmluvy o nadobudnutí nehnuteľnosti (kúpna zmluva a pod.) uveďte vašu dcéru ako nadobúdateľa nehnuteľnosti...

Výhody a nevýhody stavebného sporenia

 Pri dnešných finančných pomeroch v spoločnosti je v tejto problematike jasné, že nasporiť na byty pre dve alebo tri deti je v priemernej rodine vecou nie ťažkou, ale nemožnou; na druhej strane by však všetci rodičia veľmi radi zabezpečili svojich potomkov najmä po tejto stránke, aby mali pri štarte do samostatného života vlastnú strechu nad hlavou. Keďže však "odkladaním pod vankúš" nemajú šancu tento problém vyriešiť, mnohí siahajú po produkte vyvinutom presne na tento účel - stavebnému sporeniu. Je už takmer samozrejmosťou, že sa takýto..

Novinky v stavebnom sporení

Správa bytových domovCieľ projektu a konferencieNovela zákona o stavebnom sporeníOkruh poberateľov štátnej prémieAsi nikoho v súčastnej dobe neprekvapí, že medzi základné túžby človeka patrí splnenie si sna o vlastnom bývaní či zmodernizovaní toho, čomu hovoríme vlastný domov. Cesta k peknému a hlavne útulnému bývaniu vedie viacerými cestami. Medzi tie najviac využívané cesty ako sa k tomuto cieľu priblížiť patrí na Slovensku stavebné sporenie. Aby tento nástroj na splenie si sna o peknom bývaní mohol lepšie reagovať na potreby ľudí, dochádza na tomto..

Ceny nehnuteľností


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.