Rodinný spor o dedičstvo - kto dedí a kto nie

Rád by som sa spýtal na možnosť riešenia ohľadne spôsobu vysporiadania nehnuteľného majetku po mojom staršom bratovi, ktorý pred nedávnom zomrel. Jedná sa o rodinný dom s pozemkom. Malý podiel pozemku nadobudol môj starší brat dedením od našej tety ešte predtým, ako sa oženil. Manželstvo bolo bezdetné a v úradných listinách je brat vedený ako jediný majiteľ. Vysporiadanie medzi mnou a mojou sestrou je možné len predajom nehnuteľnosti, na čom sme sa aj dohodli. V prípade, ak by túto nehnuteľnosť dedila aj vdovy po bratovi, predaj nehnuteľnosti by sa skomplikoval jej nesúhlasom. Zaujíma ma, či nehnuteľnosti po bratovi bude dediť jeho manželka - vdova alebo i my súrodenci.

Oskar N., Plachtince

Podstatnou právnou skutočnosťou v súvislosti s dedením, a teda hlavným predpokladom na to, aby sa začalo konanie o dedičstve, je smrť poručiteľa. Dedičstvo sa tak nadobúda smrťou poručiteľa, pričom sa dedí buď zo zákona alebo zo závetu, prípadne z obidvoch týchto dôvodov. Prioritné postavenie pri dedení majú osoby, ktoré sú uvedené v závete. Samozrejme, že musí existovať platný a v zákonom ustanovenej forme spísaný závet. Ak by nenadobudol dedičstvo dedič zo závetu, nastupujú namiesto neho dedičia zo zákona. Tiež sa môže vyskytnúť situácia, kedy časť z poručiteľovho majetku zdedí dedič zo závetu. V takom prípade, zvyšná časť pripadne dedičom zo zákona. Dedičstvo, ktoré by nenadobudol žiadny dedič, napr. ak poručiteľ bol osamelou osobou bez rodinných príbuzných, dedičstvo pripadne štátu ako tzv. odúmrť.

Predovšetkým sa treba zaoberať otázkou, či existuje závet po vašom bratovi. Danú záležitosť má na starosti notár poverený súdom na to, aby prejednal dedičstvo po poručiteľovi ako súdny komisár. Notár tak je povinný vykonať lustráciu v notárskom registri závetov, ako aj lustráciu majetku poručiteľa a zistiť okruh osôb, ktoré sú spôsobilé dediť - teda ktoré osoby prichádzajú do úvahy ako dedičia.

Skupiny zákonných dedičov

Zákonný dedičia sa delia na štyri skupiny (A - D):

A. V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom. Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomkovia. Keďže ako uvádzate, manželstvo vášho brata bolo bezdetné, v prvej skupine prichádza ako dedič do úvahy jeho manželka - vdova.

B. V druhej skupine - a to pod podmienkou, že nededia poručiteľovi potomkovia - dedí manžel, poručiteľovi rodičia ako aj tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Dedičia patriaci do druhej skupiny dedia rovnakým dielom, avšak manžel vždy najmenej polovicu dedičstva.

C. V tretej skupine - ak nededí manžel ani žiadny z rodičov - dedia rovnakým dielom poručiteľovi súrodenci a tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z toho dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Ak by niektorý zo súrodencov poručiteľa nededil, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti.

D. V štvrtej skupine - ak žiadny dedič nededí v tretej skupine - dedia rovnakým dielom prarodičia poručiteľa, a ak nededí žiaden z nich (napr. z dôvodu, že už nežijú), dedia rovnakým dielom ich deti.

... odmietnutie dedičstva

Vy s vašou sestrou ako súrodenci po poručiteľovi dedíte v tretej skupine. Manželka vášho brata tak zdedí zo zákona minimálne polovicu z vami uvádzaných nehnuteľností, a ak ešte žijú vaši spoloční rodičia, tí by mali dediť v druhej skupine. Výnimku by bola situácia, kedy by vaši rodičia odmietli dedičstvo. Ide o možnosť upravenú v § 463 - 468 Občianskeho zákonníka. Odmietnutie dedičstva sa uskutočňuje ústnym vyhlásením na súde alebo písomným vyhlásením zaslaným súdu. Dedič môže dedičstvo odmietnuť aj prostredníctvom svojho zástupcu. Zástupca dediča môže za neho dedičstvo odmietnuť len podľa plnomocenstva, ktoré ho na to výslovne oprávňuje. Dedič je zákonom časovo limitovaný, keďže vyhlásenie o odmietnutí dedičstva môže urobiť len v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď bol súdom o práve dedičstvo odmietnuť ako i o následkoch odmietnutia upovedomený. Z dôležitých dôvodov môže súd túto lehotu predĺžiť. Dôvodnosť predĺženia tejto lehoty musí dedič preukázať. Odmietnutie dedičstva sa musí vykonať bez akýchkoľvek výhrad alebo podmienok. Rovnako nie je prípustné čo i len čiastočné odmietnutie dedičstva. Ak by k tomu došlo, také vyhlásenia nemajú účinky odmietnutia dedičstva. Vyhlásenie o odmietnutí dedičstva nemožno odvolať.

V každom smere vyčkajte na súdne prejednanie dedičstva, v rámci ktorého zistíte, či váš brat náhodou nezanechal závet. V tom prípade by bolo nevyhnutné sa spravovať v prvom rade dedičmi zo závetu, až následne dedičmi podľa tu vyššie uvedených pravidiel dedenia. Akékoľvek dohoda medzi vami a vašou sestrou o nehnuteľnostiach po vašom bratovi je neprípustná, nezákonná.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Realitná kancelária – áno či nie?

Bytoví podvodníciV čom vám pomôže realitná kanceláriaNa čo si dať pozor pri výbere realitnej kancelárieTakže ako postupovať?Ako sa pohybujú ceny bytov a rodinných domov? Čo ich ovplyvňuje?Zhrnutie výhod využitia služieb realitnej kancelárieMožno práve teraz stojíte pred dôležitou transakciou s vašou nehnuteľnosťou a zvažujete, či zveriť alebo nie určité kompetencie realitnej kancelárii. Nie je to jednoduché rozhodnutie, pretože ak sledujete realitný trh, sem tam sa vyskytnú aj podvodníci. A možno máte predstavu, že to budú zbytočne vynaložené peniaze,..

Ochrana súkromného vlastníctva

 Možno aj vy ste postrehli problémy, ktoré majú niektorí veľkofarmári, ale aj menší poľnohospodári s rozkrádaním ich majetku. V správach sa niekoľko ráz objavilo, ako zlodeji obrali farmy prakticky o úrodu a vlastníci, ktorí platia riadne dane za pozemok, za seba, za svoje príjmy, celý rok sa o pôdu starajú, musia dávať pozor, aby pri ich vyháňaní zo svojho pozemku zlodejom nejakým spôsobom neublížili, pretože hneď sa voči ním strhne vlna odporu. Štát, ktorý by sa mal postarať o to, aby sa nemusel každý o svoj majetok báť, namiesto toho obviní vlastníka..

4 rady ako si vytapetovať interiér 4 rady ako si vytapetovať interiér

Chceli by ste oživiť interiér a zmodernizovať ho? Premýšľate nad tapetovaním? Tapety na stenu sú fantastický pomocník pre upgrade celého interiéru. Pripravili sme si pre vás užitočné rady, ktoré pri tapetovaní oceníte a triky, ktoré vám uľahčia prácu. Vyskúšajte tapetovanie podľa nasledujúceho praktického návodu a sami uvidíte ako obyčajná tapeta na stenu dokáže pretvoriť celý priestor na neobyčajný interiér. Atraktívny interiér podľa najnovších trendov Kúpili ste novú nehnuteľnosť a radi by ste novému interiéru vdýchli pôvab a osobité..

Úprava predkupného práva pri prevode nehnuteľností

Pojem „predkupné právo“Jedným z oprávnení vlastníka veci a teda aj nehnuteľnosti je právo nakladať s vecou. Vlastník môže s vecou disponovať - napr. vec užívať alebo aj previesť na iného. V prípade, ak vec vlastnia viaceré osoby, hovoríme o vzniku podielového spoluvlastníctva, v prípade manželov ide o bezpodielové spoluvlastníctvo manželov.Kým dispozičné oprávnenie nakladať so spoločnou nehnuteľnosťou prislúcha všetkým spoluvlastníkom spoločne, právo disponovať so svojím podielom na nehnuteľnosti prislúcha každému spoluvlastníkovi samostatne.Ak..

Obnovenie nájomnej zmluvy a predaj obecného bytu

 S manželom a rodinou bývame v obecnom byte, nájom máme založený zmluvou z roku 1982. V minulosti sme vzhľadom na ťažkú sociálnu situáciu mali nedoplatky na nájomnom, ktoré sme sa však snažili vždy korektne vyrovnať. V roku 2003 nám od mestskej časti Bratislava bola daná výpoveď z nájmu z dôvodu neplatenia nájmu. Súčasne nás vyzvali na vypratanie bytu. Byt sme chceli odkúpiť, mestská časť sa vyjadrila dokonca kladne a k dnešnému dňu naďalej bývame v našom byte. Keď sme sa opätovne domáhali kúpy bytu do osobného vlastníctva, obec nás odbila s konštatovaním,..

Nájomná zmluva I.

Rada by som dala do prenájmu môj byt, lebo sa chystám odcestovať do cudziny na brigádu. V byte býva so mnou moja sestra, neviem či je možné prenajať napr. len jednu - dve izby. Aké sú moje práva, povinnosti v súvislosti s nájmom, musí byť zmluva písomná alebo stačí ústna dohoda? Ďakujem za odpoveď.Inge T., Považská BystricaNájomná zmluva je dvoj a viacstranný právny vzťah, v rámci ktorého prenajímateľ prenecháva za odplatu nájomcovi vec, aby ju dočasne užíval alebo z nej bral aj úžitky, pričom prenajímateľ je povinný prenechať prenajatú vec nájomcovi..

Vývoj cien nehnuteľností na Slovensku od roku 2005 do roku 2010

V slovenských pomeroch sa zvykne dosť často používať fráza ktorá tvrdí, že: „Z grafov sa ešte nikto nenajedol“. Nuž možno je na tom čosi pravdy, ale autor tohto výroku asi nepochopil ich zmysel. Grafy majú v prvom rade informovať o určitom vývoji, či trende v tom či onom segmente. Zároveň by mali upozorniť na určité anomálie, či nezdravý vývoj ktorý sa mohol prejaviť v sledovanom období.Aj z tohto dôvodu sme sa v redakcii Kompletného TRH-u Nehnuteľností rozhodli priniesť základný trend vývoja cien nehnuteľností na Slovensku. Často krát sa v dnešnej..

Ako financovať kúpu bytu v novostavbe

Podmienky určuje developerPoradenstvo v bankeHypotéka v skratke Záujemca o kúpu bytu v novostavbe má na výber niekoľko možností jej financovania. Kým pri kúpe starého bytu vyžadujú majitelia väčšinou peniaze v hotovosti, novostavbu možno zvyčajne financovať - kúpiť prostredníctvom úveru.Najčastejšie využívané možnosti sú stavebné sporenie, hypotekárny úver, prípadne ich kombinácia. Možná je aj ich kombinácia so spotrebným úverom. Výber spôsobu financovania podmieňuje predovšetkým to, aké podmienky pri kúpe bytu určí developerská spoločnosť. Iná..

Novinky v stavebnom sporení

Správa bytových domovCieľ projektu a konferencieNovela zákona o stavebnom sporeníOkruh poberateľov štátnej prémieAsi nikoho v súčastnej dobe neprekvapí, že medzi základné túžby človeka patrí splnenie si sna o vlastnom bývaní či zmodernizovaní toho, čomu hovoríme vlastný domov. Cesta k peknému a hlavne útulnému bývaniu vedie viacerými cestami. Medzi tie najviac využívané cesty ako sa k tomuto cieľu priblížiť patrí na Slovensku stavebné sporenie. Aby tento nástroj na splenie si sna o peknom bývaní mohol lepšie reagovať na potreby ľudí, dochádza na tomto..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.