Zimné obdobie a stavba rodinného domu

Teplé a slnečné dni sú už definitívne za nami. Nuž z pohľadu meteorológie sa nič prevratné nedeje, ale z pohľadu výstavby nehnuteľností príchod chladných dní znamená veľa. Jednoducho povedané, stavbárska sezóna sa pomaly, ale isto končí. A tak mnoho ľudí, ktorí sa pustili do stavby vlastného rodinného domu preto rieši v týchto dňoch jednoduchú, ale závažnú dilemu. Ktoré práce dokončiť na svojej stavbe ešte pred zimou, a ktoré naopak odložiť až na teplejšie jarné dni?

Ak je vašim snom stavba vlastného rodinného domu a rozhodli ste sa aj tento sen si splniť, tak máte pred sebou náročný plán. Budete totiž myslieť nie len na ekonomickú stránku stavby, či možnosti použitia stavebného materiálu, ale predovšetkým aj na čas, za ktorý si svoj rodinný dom postavíte. V priemere trvá stavba klasického rodinné domu dva anpol roka. Z tohto hľadiska je jasné, že ak začnete stavať rodinný dom v ktoromkoľvek časovom období, tak určite vás bude čakať prestávka v jeho výstavbe. Tou prestávkou je obdobie zimy, keď poveternostné a teplotné podmienky nedovoľujú pokračovanie v stavbe klasickou „mokrou metódou“. Stavba v zime u rodinných domov je snáď len možná pri montovaných domoch, kde voda a cement nemajú miesto a samotná výstavba si nevyžaduje proces schnutia. Aby ste toho pred samotnou zimou stihli čo urobiť naviac s dobrým predstihom, mali by ste si pred samotným začatím stavby urobiť plán. Takže ak plánujete výstavbu rodinného domu na budúci rok, tak dlhé zimné večery budú pre vás priam ako stvorené na vytvorenie stavebného plánu.

Ako naplánovať dvojročnicu

Takže, ak už sa rozhodnete vypracovať stavebný plán, skúste si ho predstaviť ako sprievodcu celou stavbou.Tento plán síce nie je pri výstavbe rodinného domu povinný a stavebný úrad ho od vás vyžadovať nebude, výrazne však uľahčí realizáciu vašej stavby. Či už z hľadiska nárokov na mechanizmy, materiály a energie. Pomocou tohto plánu budete presnejšie vedieť čo musíte stihnúť pred začiatkom zimných mesiacov, aby vaša stavba prečkala toto obdobie bez zbytočných komplikácií.

Všeobecne však platí, že čím dlhšie trvá výstavba, tým je drahšia. Preto je časový harmonogram dôležitý aj z finančného hľadiska. Tento dokument vyjadruje váš zámer ako stavebníka a poskytne vám prehľad o predpokladaných aktivitách počas stavby. Ak máte v pláne stavať svojpomocne, ostáva vypracovanie na vás. V prípade ak si na výstavbu rodinného domu zavoláte firmu, môžete ju požiadať o vypracovanie takéhoto plánu. Základným podkladom časového plánu výstavby vášho rodinného domu by mala byť projektová dokumentácia a výkaz výmer. Ide tu predovšetkým o zoznam všetkých potrebných materiálov, konštrukcií a s tým súvisiacich objemov prác. Údaje o normovej prácnosti, čiže o potrebnom čase na jednotlivé práce, sa dajú získať u špecializovaných odborníkov, ktorý sa zaoberajú vypracovávaním časových harmonogramov.V priemere je na na murovanie rodinného domu normový čas 2,64 Nh/m3, čiže ak potrebujete vymurovať 54 m3 muriva, rátajte so 142,56 hodinami. Ak to rozdelíte na deväťhodinový pracovný čas a napr. štyroch pracovníkov, tak by tento múr mal stáť do štyroch dní. Nuž, ale aj tento vzorec by platil iba pri ideálnych podmienkach, so zručnými murármi bez prílišnej konzumácie desaťstupňového piva, ktoré by ste majstrom nosili na stavbu.

Pri vypracovaní časového harmonogramu sa musí rátať aj s technologickými prestávkami, ktoré sú dôležité z hľadiska kvality a statiky stavby. Treba brať do úvahy aj fakt, že každá stavba má svoje špecifiká, ktoré závisia od zložitosti stavebných prác, technologickej náročnosti, lokality, dopravnej dostupnosti, ročného obdobia a spôsobu výstavby. Pri zostavovaní časového harmonogramu sa odporúča rozdeliť výstavbu hrubej stavby rodinného domu na základné technologicky ucelené časti.

Rodinný dom si takto rozdelíte na spodnú stavbu, vrchnú stavbu, zastrešenie a fasádu. Ani jednu z týcho základných fáz stavby by ste nemali nechať rozrobenú pred zimnou prestávkou. Takže buď dokončíte pred zimou spodnú stavbu, čiže základy, alebo keď už ste v pokročilejšom štádiu stavby, snažte sa dokončiť celú vrchnú stavbu, alebo celé zastrešenie a fasádu. Takže ak chcete stavať napr. na jar budúceho roka, tak nebude pre vás najdôležitejšie tempo stavby, ale to, aby ste aspoň jednu časť z rodinného domu mali pred chladnými mesiacmi „na betón“ hotovú. Ak pri plánovaní stavby butete vedieť, že budete mať málo ľudí na stavebné práce, tak zvoľte radšej pomalšie tempo a majte radšej dokončené „iba základy“, aby ste pre urýchlenie na jar nenadávali na to, čo vám urobila zima s murivom a podobne. Veď nechať nedokončené základy či steny by sa vám mohlo riadne vypomstiť. Ak ste stihli tento rok iba hrubú stavbu a podľa pôvodných plánov ste mali byť ďalej, tak nezúfajte. Hrubú stavbu totiž treba nechať prezimovať pre sadanie stavby, ktoré je po zime najvýraznejšie a na jar vám takto rodinný dom lepšie sadne v základoch.

Stavba ktorá je realizovaná príliš krátko, napr. od jari do jesene a následne obývaná v zime, obsahuje veľké množstvo technologickej vody a tým je automaticky príliš vlhká. Častokrát takýmto spôsobom dochádza k puklinám na murive, či nadmernej tvorbe pliesní ktoré sa nedajú odstrániť. Majiteľ takto postaveného domu sa bude musieť zmieriť s tým, že bude musieť intezívne vetrať a v zime topiť“pánubohu“ do okien. Vtedy býva vytápanie takéhoto domu aj o polovicu drahšie ako vytápanie domu kde sa s prácami troška čakalo. Pokiaľ je hrubá stavba domu dokončená pred zimou, pozastavenie stavby poskytne ďalší čas k prebehnutiu procesov, pri ktorých sa uvoľňuje prebytočná vlhkosť zo stavebných hmôt. Jednoducho povedané, čerstvé betónové stavby a omietky nesmú byť vystavené mrazom.

Rozdeľte si to na etapy

Každý objekt má svoje špecifiká, ktoré treba analyzovať a posúdiť. Nakoniec si musíte navrhnúť riešenia realizácie výstavby, aby boli všetky etapy dokončené optimálne. Zostavovanie časového plánu musí vychádzať z dôslednej analýzy celého výstavbového procesu. Preto musíte doň zahrnúť počet pracovníkov, stavebných materiálov, mechanizmov, financií, energií, riešenie zariadenia staveniska a staveniskovej prevádzky. Takže ak už ste začali stavať, mali by ste rešpektovať niekoľko zásad. Po prevzatí pozemku by ste mali stavenisko oplotiť a vybudovať nevyhnutné objekty zariadenia staveniska vrátane prípojok elektrickej energie a vody, ktoré by sa mohli využívať na stavebné účely. Nezabúdajte na to, že tieto objekty budú počas zimy dlhodobo opustené, keďže stavbu nebudete tak často „navštevovať“ ako v teplých mesiacoch keď na nej pracujete. Tieto objekty by mali byť predovšetkým zabezpečené proti vlámaniu. Nemali by ste preto ľutovať pár Eur navyše za benzín a z času načas by ste mali svoje stavenisko navštíviť. Nezabudnite nechať po sebe nejaké tie stopy vašej prítomnosti, aby bolo neželaným návštevníkom jasné, že si to chodíte kontrolovať.

Dá sa to aj v zime, ale...

Nuž ak vám to predsa len nedá a budete predsa len chcieť využiť čas studených mesiacov a čo to urobiť na svojej stavbe, odporúčame vám v zimnom období realizovať práce v interiéri objektu. Nemáme tým ale na mysli činnosť súvisiacu s procesom schnutia, takže na sierkovanie a podobné veci radšej zabudnite. V minulosti sa odporúčalo nechať stavbu cez zimu „vymrznúť“ a harmonogram stavby vyzeral v zjednodušenej podobe takto: Na jeseň museli byť hotové celé základy. Práce na stavbe potom pokračovali od jari do jesene ďalšieho roku. Za toto obdobie musela byť hotová hrubá stavba aj so zastrešením. Posledný rok na stavbe bol v zanmení dokončovacích prác. Tí najodvážnejší, ktorí súrne potrebovali bývať, začali stavať skoro na jar a na vianoce už pozerali „Tři oříšky pro popelku“ vo svojom novom rodinnom dome.

Moderné technológie však dnes predsa len dovoľujú niektoré veci, ktoré v minulosti boli prakticky nemožné. Tým máme na mysli to, že v súčasnoti sa dá betónovať aj v zimných mesiacoch. Tento „šport“ sa dá ale praktizovať iba za prísnych podmienok. Takže ak staviate svoj dom svojpomocne, tak nasledúce riadky berte skôr ako zaujímavosť.

Práce betonárov v zime závisia predovšetkým od priemernej dennej teploty. Prácu v zime využívajú skôr veľké stavebné firmy, ktoré s takouto prácou majú už dlhodobé skúsenosti a používajú ju skôr pri výstavbe veľkých komplexov, kde termíny investora jednoducho nepustia. Pri práci s betónovaním v zime sa prísne sleduje teplota ovzdušia cez deň. Tá sa vyhodnocuje na základe priemernej teploty, ktorá je vypočítaná z meraní, ktoré sa robia ráno na poludnie a večer. Čo sa týka samotnej teploty, tak technicky sa dá betónovať aj v počasí, keď teplota neklesne pod –10 ˚C. za predpokladu podržania prísnych pravidiel pre betonáž v zimnom období. Presnejšie povedané, existujú dve teplotné minimá pre betónovanie v zime. Technologické postupy pre vodorovné konštrukcie povoľujú betonáž do teploty –7 ˚C. Pre zvislé konštrukcie sa táto teplota ešte znižuje, na už spomínaných –10 ˚C.

Ako je to možné?

To, že sa dá betónovať aj pri takto nízkych teplotách je možné iba pri dodržaní špecifických metód, ktoré sa od klasických postupov betónovania pri normálnych teplotách dosť značne líšia. Pre zvislé konštrukcie sa v takýchto prípadoch musia používať tzv. odporové drôty. Pomocou nich sa zvislá konštrukcia automaticky ohrieva. Pre stropy, čiže vodorovné konštrukcie sa používa iná technológia ako pri stenách. Pri samotnom betónovaní stropu, sa musí táto časť stavby najprv prikryť polystyrénovými rohožami. Následne sa tieto rohože zaplachtujú textíliou a špeciálnou fóliou, aby pri betónovaní nadmerne neunikalo teplo. Prílišný únik tepla by betonáž riadne znehodnotil a samotná stavba by tak vykazovala veľké konštrukčné chyby. Aby tomu tak nebolo, využívajú sa pod stropom ešte aj agregáty na topný olej. Vytápanie pre vodorovnú betonáž, sa však dá niekedy využiť aj pre zvyslé betónovanie. Táto kombinácia však prináša komplikácie, najmä pri zaistení zakrytia konštrukcie plachtami pri silnejšom vetre, ktorý býva v zimných mesiacoch dosť častým faktorom.

Vyššie spomenutý teplotný rozdiel pre prácu s vodorovnými a zvislými konštrukciami je spôsobený práve technológiou ohrevu. Odporovými drôtmi sa totiž zohrieva betón priamo. Takýto postup sa tedy vyznačuje vyššou účinnosťou. Vďaka týmto dvom postupom sa stavba prakticky nemusí nikdy zastaviť a môže pokračovať kontinuálne zo dňa na deň. V prípade ak teploty klesnú pod predpísané minimá, betonáž sa nedá vykonávať ani pri spomínaných tepelných postupoch. Pri prekročení týchto teplôt sa dajú prevádzať už iba práce prípravného charakteru ako sú napr. výstuže stien, či výstavba bednenia. Samotné betónovanie v zime nezávisí len od spôsobu ohrievania, ale aj od kvality betónu. Aj privezený materiál na stavbu musí totiž mať určitú teplotu, ktorá sa stále počas jeho prevozu na stavenisko a pred samotnou betonážou meria. Takto hotový betón sa periodicky meria špeciálnymi dotykovými teplomermi, aby sa dalo primerane zaregagovať na prípadné teplotný výkyvy. Táto práca s betónom si preto vyžaduje pre ohrev navýšenie rozpočtu pre stavbu a hlavne preto je skôr šitá na mieru stavebníkom, ktorý musia stavbu dokončiť čo najskôr, bez ohľadu na navýšené finančné prostriedky.

Nuž či sa rozhodnete počkať so stavbou rodinného domu, alebo si poviete, že to musíte stihnúť za každú cenu čo najskôr, je len na vás. Starostlivo si preto zvážte riziká ktoré na vás číhajú pri uponáhľanej stavbe a či takto rýchlo ušetrené peniaze nebudú nakoniec investované do rekoštrukčných prác vášho rodinného domu.

Viac sa dozviete v relácii REALITY na TA3


 

Späť

Meníte na byte plastové okná? Zateká vám do kuchyne? Pomôcť môže aj správca Meníte na byte plastové okná? Zateká vám do kuchyne? Pomôcť môže aj správca

Správa nehnuteľnosti je komplexným procesom, ktorý si vyžaduje odbornosť a starostlivý prístup, pretože veľmi často ide nielen o kvalitu, ale aj bezpečie obyvateľov konkrétnej nehnuteľnosti.  Jej správca má na starosti celý rad úloh, ktoré sú pre bezproblémový chod domu alebo bytového komplexu veľmi dôležité. Dokonca vám môže a v mnohých prípadoch aj musí byť nápomocný napríklad pri obyčajnej výmene plastových okien, vonkajších žalúzií alebo čistení fasády. Aké sú povinnosti správcu nehnuteľnosti a čo robiť, ak si svoje úlohy..

Formy vykurovania

Pekne od začiatkuVaše možnostiPlynElektrická energiaDrevo a uhlieDoplnkové alternatívyKrbElektrická vložkaPodlahové kúrenieTermoregulátory, snímače teplotyZahrejte aj steny Najmä v našich podmienkach má významný podiel na útulnosti domova teplo. Vzhľadom na teplotné pásmo, v ktorom žijeme musíme dbať o tepelné zabezpečenie svojho príbytku už od samotného začiatku. To znamená odvtedy, odkedy staviame dom, alebo najneskôr pri dokončovaní hrubej stavby by sme mali mať jasno v tom, akým spôsobom ho budeme vykurovať. Samozrejme, že technicky zabezpečíte akúkoľvek..

Vyplatia sa tepelné čerpadlá dlhodobo? Vyplatia sa tepelné čerpadlá dlhodobo?

Aktuálny vývoj na komoditných burzách, kedy postupne klesajú ceny zemného plynu i silovej elektriny by pomaly mohol dávať zabudnúť na hrôzy leta 2022, keď ceny energetických komodít stúpali do predtým nepredstaviteľných výšin. Oplatí sa teda skúšať situáciu ďalej „vysedieť“ a v budúcnosti sa opäť spoliehať na konvenčné energetické komodity v podobe zemného plynu, elektriny, uhlia, dreva a pod.? Odpoveď je jednoduchá… Tepelné čerpadlá boli zdrojom najlacnejšieho tepla a teplej vody aj v čase nízkych cien tradičných energetických komodít...

Uznesenia vlastníkov bytov na schôdzi a ukladanie povinností

Správu nášho bytového domu vykonávala pôvodne firma XY Bratislava, pričom od januára 2009 došlo ku zmene správcu. K zmene došlo podľa mňa nezákonne, nakoľko nie všetci sme sa ustanovili na schôdzu a hlasovali za nového správcu, a tiež došlo k neúmernému nárastu poplatkov za jednotlivé poskytované služby - rozdiel činí až 1.500 Sk za mesiac. Rovnako namietam, že ja ako staršia osoba, budem mať 86 rokov, by som mala byť povinná prispieť spolu s ostatnými vlastníkmi bytov v našom dome sumou 13.000 Sk ako tzv. jednorazový príspevok na sadové úpravy a..

Spoločná kúpa bytu

 Žijeme spolu ako druh a družka už niekoľko rokov a máme v úmysle kúpiť si spoločne byt. Ako naformulovať kúpnu zmluvu? Čo sa stane s bytom, keď uzavrieme manželstvo? Pavol K. a Mária M., BratislavaPokiaľ nie ste manželmi, môžete nadobudnúť byt len do podielového spoluvlastníctva. V takom prípade je potrebné uzatvoriť kúpnu zmluvu, ktorá musí obsahovať náležitosti uvedené v zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov s tým, že obaja budete uvedení na strane kupujúcich. V kúpnej zmluve by mali byť určené vaše spoluvlastnícke podiely na nadobúdanom..

Nárok na majetok pri dedení

 Moji rodičia sa rozviedli pred šiestimi rokmi. Otec je vlastníkom 4- izbového bytu v Piešťanoch a rodinného domu vo Veľkých Levároch. Pri našom poslednom rozhovore mi naznačil, že napísal závet, ktorým odkázal celý majetok svojej družke, s ktorou už asi dva roky žije v spomínanom byte v Piešťanoch. Mám nejaký nárok na otcov majetok aj v prípade, že ho chce celý odkázať svojej priateľke? Anna M., Veľké Leváre Vážená čitateľka, podľa ustanovení Občianskeho zákonníka máte ako potomok Vášho otca zaručený nárok na zákonný dedičský podiel,..

Poistenie nehnuteľností

Čo zahŕňa a na čo sa vzťahuje poistenie nehnuteľnostiAko sa určuje výška poistnej sumyAko sa stanovuje poistná sumaSpôsob platby poistnéhoPoistná zmluva a všetko čo sa jej týkaTakže čo si treba pri zmluve všímať?Poistenie domácnostiPripoistenieNa čo sa vaše poistenie nevzťahuje?Poistite si aj okolité budovyUplatnenie náhradyAko postupovaťVlastniť miesto, ktoré môžete nazvať domov je jedným z najzákladnejších prianí každého človeka. A pritom často nezáleží na tom, či ide o byt alebo o dom, človek jednoducho túži mať svoj vlastný kút, kam sa môže..

Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanieNa začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená..

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.