Zateplenie nehnuteľnosti

Väčšina rodinných domov či bytov v panelovej zástavbe potrebuje na Slovensku prejsť dôkladnou rekonštrukciou. Asi tou najznámejšou cestou v súčasnosti je klasické zatepľovanie, ktoré po vizuálnej stránke mení naše sídliská na rôznofarebné sústavy kociek. Ak ste majiteľom rodinného domu, tak pri správnom zateplení máte postarané o príjemné bývanie nielen v zime, ale aj v lete, keď zateplenie bráni prehrievaniu izieb a v dome je príjemne aj bez drahej klimatizácie.

Ak by sme si akýkoľvek typ nehnuteľnosti predstavili ako športovca, ktorý má podať čo najlepší výkon, tak jeho izolácia v takomto prípade hrá úlohu akéhosi dobrého „termo oblečenia“. Práve tento druh má oblečenia má pri zvýšenom výkone chrániť telo športovca pred chladom a zároveň má aj za úlohu správne odvádzať pot. Podobne by sa mala na vašej nehnuteľnosti správať aj dobrá izolácia, ktorá by „športový výkon“ domu mala správne regulovať. Poviete si, aký len výkon môže ten náš domček podávať? Nuž sami by ste sa čudovali, ale čím všetkým si musí vaša nehnuteľnosť za celý rok prejsť, je oveľa náročnejšie ako maratón, ktorého prvú časť by bežec musel prekonať v horúčave a tú druhú v poriadnom mraze. Medzi základné vlastnosti ktoré očakávame od našich príbytkov patrí dobré a šetrné „hospodárenie“ s teplom. Aby ste tento cieľ dosiahli čo najefektívnejšie, tak si musíte najprv zistiť, aký druh izolácie je pre váš dom najvhodnejší. Inak sa totiž správa izolácia kde základným stavebným materiálom je tehla a inak kde základným materiálom je napr. panel. Iný typ izolácie je vhodnejší pre základy stavby a iný pre zateplenie stien. V minulosti bol výber na zateplenie nehnuteľnosti dosť obmedzený a pre tieto účely sa využíval maximálne polystyrén či sklená vata, ktoré sa povaľovali takmer na každej stavbe rodinného domu. V súčasnosti si môžete vyberať z už oveľa širšej palety materiálov na zatepľovanie. Aby ste získali základný prehľad, kde použiť aký typ izolácie, tak nasledujúce riadky sú určené práve vám.

Ak sme už použili na opis tepelnej izolácie „športovú terminológiu“, tak aj samotné „termo oblečenie“ má viacero druhov. Veď aj samotný športovec nepoužíva ten istý materiál na ochranu hlavy a trupu. Presne to isté sa týka aj nehnuteľností pri výbere materiálu pre izoláciu rôznych častí domu. Iná forma izolácie je vhodná napr. pre izoláciu základov, stien, či strechy. Takže poďme si predstaviť vhodnosť základných izolačných materiálov, ktoré sa v súčasnosti najviac preferujú na stavebnom trhu.

Polystyrén

Medzi klasické izolačné materiály patrí polystyrén, ktorý sa na našich stavbách začal objavovať koncom sedemdesiatych rokov. Jeho použitie je vhodné najmä na izoláciu plochej strechy bez dutiny, či zateplenie železobetónového venca. Taktiež sa osvedčil pri kontakte tepelnej izolácie s vlhkosťou. Medzi jeho výhody patrí aj ľahká dostupnosť, jednoduchá aplikácia, nízka nasiakavosť, či nízka hmotnosť. Tak ako každý materiál, aj polystyrén má svoje nevýhody. Pri jeho presnom rezaní musíte použiť kvôli presnosti a drobeniu elektrickú rezačku. Táto nevýhoda by sa dala ešte ako tak odpustiť. Čo by ste však pri polystyréne nemali akceptovať, sú jeho zlé izolačné vlastnosti v prípade akustiky a najmä nízka priepustnosť vodných pár. Práve preto je v súčasnej dobe viac ako zarážajúce, že sa často používa aj ako súčasť zatepľovania panelových domov, kde po čase ich majitelia práve kvôli tomuto problému majú už o pár týždňov po zateplení pekné obrazy plesní vo svojich izbách.

Polystyrén sa vyrába z ropy a prísad a následne sa polymerizuje. Okrem základného polystyrénu sa na zatepľovanie používajú tzv. XPS a ESP polystyrén. Pri používaní XPS polystyrénu treba dbať najmä na to, aby sa aplikovali len normy spĺňajúce vyrábané druhy bez škodlivých plynov. Ide totiž o silný extrudovaný polystyrén . Jeho súčasťou je derasný kameň a vhodný skôr na izoláciu základov stavby.

Ak by ste predsa len chceli použiť polystyrén ako izoláciu na fasádu, tak použite EPS polystyrén. Určite ho však neaplikujte do vnútorných priestorov, keďže z neho môžu unikať okrem iného stopy organických zlúčenín. Popredné firmy v oblasti zateplenia uviedli prednedávnom na trh nový výrobok a to perforovaný polystyrén. Podľa niektorých komentárov v oblasti stavebníctva sa môže svojou paropriepustnosťou vyrovnať aj súčasnému hitu v izoláciách - minerálnej vlne.

 

Minerálna vata

Ako sme už spomenuli, tak medzi progresívne izolačné systémy nehnuteľností patrí minerálna vlna. Medzi jej popredné výhody patrí požiarna odolnosť. Tieto jej vlastnosti nám potvrdil aj Miroslav Zliechovec zo spoločnosti Knauf Insulation. „Podstatné je, aby bol izolačný materiál výborný vo všetkých parametroch. Popri tepelnej izolácii musí spĺňať prísne požiadavky na protipožiarnu ochranu, ochranu pred vonkajším hlukom a v rámci bytovej výstavby aj akusticky izolovať byty medzi sebou. “Pri izolácii panelových domov sa totiž často používajú materiály, ktoré hlavne z požiarno-bezpečnostného hľadiska nespĺňajú požadované kritériá a musia sa povinne od výšky 22,5 m kombinovať s minerálnou vlnou.Vyspelé krajiny sú v tomto smere ďalej: Francúzsko a Nemecko predpisujú použitie vlny už od tretieho nadzemného poschodia.

Všeobecne existujú dva základné druhy minerálnej vlny. Sklená minerálna vlna sa využíva pri izolácii šikmých striech. Vyspelí výrobcovia ju vyrábajú z recyklovaného skla, ktoré sa špeciálnou technológiou roztaví na koberec sklených vlákien. Tento druh izolácie typicky spoznáte bola balenia v tvare valca. Na fasády sa používa tzv. kamenná minerálna vlna, vyrábaná vo forme tvrdých dosiek. Technologický postup pri výrobe je rovnaký, rozdiel je však v základnom materiáli. Fasádne izolačné dosky sa vyrábajú z čadiča.

Medzi hlavné prednosti minerálnej vlny patrí to, že je to materiál, ktorý má schopnosť „dýchať“. Táto vlastnosť prispieva k lepšej výmene vzduchu. V interiéri a súčasne udržiava vlhkosť miestností na rozumnej úrovni. Každopádne s minerálnou vlnou nebudete mať problémy pri jej manipulácii a prekvapí vás aj jej mechanická pevnosť. Medzi jej nevýhody však patrí problematické presné rezanie, najmä pri šikmých plochách. Sklená minerálna vlna sa prepravuje v stlačenej forme v baloch, preto jej po rozbalení treba dopriať chvíľu času, aby sa vrátila do pôvodnej hrúbky. Ak to zhrnieme, tepelnoizolačné vlastnosti tohto druhu izolácie sú každopádne lepšie ako u ďalších bežných materiálov.

Popri kvalitne odvedenej práci, ktorú by mala realizovať skúsená, certifikovaná firma rozhoduje o „fungovaní“ zateplenia hrúbka materiálu. Všeobecne platí, že šetriť na materiáli a jeho hrúbke sa absolútne neoplatí. Náklady naň tvoria približne 30% z ceny zateplenia (napr. pri investícii 5.000 Eur ide o 1.500 Eur), avšak nevhodným výberom lacnejšej a tenšej izolácie sa pripravíte o tisíce eur na energiách počas celej živnosti.

Postaviť si dom z kvalitných ekologických materiálov dnes nie je problém. Okrem exotických stavebnín existujú ekologické verzie klasických stavebných materiálov, ako napríklad minerálna vlna. Dopyt po eko stavebných materiáloch jednoznačne stúpa. V Európe v minulom roku stúpol predaj eko stavebnín o 10%. Pritom pri stavebninách neplatí, že za eko sa dopláca. Prírodné materiály sú v Európe štandardom s rovnakou cenou ako bežné stavebniny.

Samozrejme, že existuje ešte celý rad rôznych izolačných materiálov, ktoré môžete objaviť na trhu so stavebninami. My sme si predstavili tie najpoužívanejšie a povedali sme si niečo o ich výhodách a nevýhodách. Každopádne majte na pamäti, že každá časť vášho príbytku si vyžaduje iný typ izolácie. Len takto vám môže váš dom aj po „zabalení“ dýchať. A ešte niečo, keď už sa rozhodnete pre zatepľovanie, tak zháňajte informácie zo všetkých strán a hlavne porovnávajte. Ak by sme parafrázovali jedno porekadlo, tak pri výbere izolačného materiálu naozaj platí, dvakrát meraj a iba raz zatepľuj.

Späť

Úloha bleskozvodov na budovách

Po mesiacoch plných chladu, nám počasie namiesto snehu a mrazu prináša pre naše nehnuteľnosti ďalšie nástrahy v podobe prvých jarných dažďov a búrok. Na ochranu pred búrkou si spomenieme zväčša až vtedy, keď v našej blízkosti udrie blesk a jeho sila zatrasie doslova celou zemou. Tou najväčšou ochranou pred nimi sú bleskozvody. Sú však ako ochrana našich príbytkov pre možnou katastrofou dostačujúce? Čo je to vlastne blesk Blesky sú prirodzenou súčasťou búrok. Ich vznik podmieňuje vyrovnávanie atmosférického tlaku prehriateho vzduchu v nižších teplotách..

Rekreačné bývanie Rekreačné bývanie

Blíži sa leto a s ním aj čas našich dovoleniek; na rozhraní mája a júna začínajú riešiť otázku oddychu aj tí, ktorí si na to počas jari nenašli dostatok času. Možnosťou je klasická dovolenka, kde sa o všetko postará cestovná kancelária; ak však roky chodíte na to isté obľúbené miesto, bolo by neekonomické platiť v zime i v lete za ubytovanie v hoteli. Pre takýchto dovolenkárov je lepšou alternatívou investovať do apartmánu, chalupy či chaty. Poďme si teda povedať viac o týchto možnostiach, ktoré nám organizáciu dovoleniek podstatne uľahčia. Chalupa Tento spôsob..

Nájomné byty v súčasnosti

Nájomné byty na Slovensku sú čímsi, čo nezapĺňa hlavné témy týkajúce sa realitných debát. V nich totiž predsa len panuje v našich končinách vplyv snáď už končiacej krízy a jej dopadov na ceny nehnuteľnosti. Pričom táto téma by si na Slovensku zaslúžila oveľa viac pozornosti ako má v súčasnosti. Nájomné byty sú totiž trendom, ktorý by mohol oživiť realitný segment a sprístupnil by bývanie, ktoré síce nie je „vo vlastnom“, ale určite by pomohlo mnohým nájsť si prístupnejšiu strechu nad hlavou.Ako sme už spomenuli hneď na začiatku, téma..

Nová slovenská právna úprava timesharingu - úprava dočasného užívania nehnuteľností v dovolenkových destináciách

Na 18. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky bol, okrem iných, bodom rokovania návrh zákona o ochrane spotrebiteľa pri poskytovaní niektorých služieb cestovného ruchu. Prezident SR JUDr. Ivan Gašparovič návrh zákona vrátil s pripomienkami na opätovné prerokovanie, po ich zapracovaní bol predmetný návrh zákona  Národnou radou SR schválený a dňa 17. mája 2011 publikovaný v Zbierke zákonov ako zákon č. 161/2011 Z. z. o ochrane spotrebiteľa pri poskytovaní niektorých služieb cestovného ruchu. Predmetný zákon týkajúci sa, ako už..

Novela právnej úpravy vlastníctva bytov a nebytových priestorov II

Vážení čitatelia. V predchádzajúcom čísle Kompletného trhu nehnuteľností sme sa venovali novele právnej úpravy vlastníctva bytov a nebytových priestorov upravenej zákonom č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, ktorá bola prijatá a vyšla v Zbierke zákonov ako zákon č. 70/2010 Z. z. Okrem eliminácie nejednoznačnosti a nezrovnalostí týkajúcich sa úloh správcu bytového domu, vzťahov medzi vlastníkmi bytov a nebytových priestorov a správcom, príp. orgánmi spoločenstva vlastníkov bytov ako aj úpravy zakladania spoločenstiev..

Obnovenie nájomnej zmluvy a predaj obecného bytu

 S manželom a rodinou bývame v obecnom byte, nájom máme založený zmluvou z roku 1982. V minulosti sme vzhľadom na ťažkú sociálnu situáciu mali nedoplatky na nájomnom, ktoré sme sa však snažili vždy korektne vyrovnať. V roku 2003 nám od mestskej časti Bratislava bola daná výpoveď z nájmu z dôvodu neplatenia nájmu. Súčasne nás vyzvali na vypratanie bytu. Byt sme chceli odkúpiť, mestská časť sa vyjadrila dokonca kladne a k dnešnému dňu naďalej bývame v našom byte. Keď sme sa opätovne domáhali kúpy bytu do osobného vlastníctva, obec nás odbila s konštatovaním,..

Hypotéky pre mladých

 Róbert Fico si od avizovania krokov, ktoré pomôžu mladým rodinám s bývaním, vylepšil svoj profil o značné čísla. Realita sa však tak celkom nezakladá na pôvodne médiami hlásaných zvýhodneniach pre mladých ľudí, ktorí majú vážne starosti so svojím bývaním. Hovorím najmä o vládnej „pomoci“ mladým vo forme bonifikácie hypotekárnych úverov. Veľké oči Nečudo, že mnohí z nás mladších zajasali, keď postupne v takmer všetkých denníkoch natrafili na propagandistickú kampaň vládnych strán, kde bolo toto zvýhodnenie opisované ako konečne jeden..

Prečo a ako si správne poistiť nehnuteľnosť

Stalo sa Vám už, že ste počuli o niekom kto prišiel o svoj dom alebo byt? Nečakané nehody ako prasknuté potrubie, požiar alebo spadnutý strom na strechu sa môžu pripliesť do života každému. Každý z Nás si svoju nehnuteľnosť necháva poistiť z rôznych dôvodov. Najčastejšími pocitmi, ktoré nami hýbu sú strach, chtíč po pocite istoty a bezpečia, alebo pre niektorých dokonca prestíž. Sú ale tieto pocity hodné toho, aby sme pravidelne platili sumu, za ktorú snáď nikdy nebudeme musieť vyžadovať protislužbu? ÁNO. Každému..

Kúpte si pozemok, pretože ... (TRH Nehnutelnosti)


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.