Poistenie nehnuteľnosti – nie luxus, ale nevyhnutnosť

Domov je pre každého človeka miestom, ktoré preň predstavuje nielen súkromie a pohodlie, ale najmä bezpečie. To je dôvod, prečo si doň inštalujeme napríklad alarmy - snažíme sa ho urobiť čo najbezpečnejším miestom pre seba a svoju rodinu. Zároveň však tak, ako všetky tieto náležitosti chránia nás, tiež chceme, aby bol nejakým spôsobom chránený aj náš domov; akiste zaváži aj fakt, že sme do jeho budovania vložili nemalú námahu, čas aj finančné prostriedky. Aby teda nehrozila situácia, ktorá by nás o náš domov nejakým spôsobom pripravila bez možnosti ho obnoviť, je namieste uvažovať o jeho poistení. Poďme sa teda pozrieť na možnosti tohto riešenia a zároveň aj na chyby, ktorých je potrebné sa vyvarovať, aby sme neplatili zbytočne.

 

Základom je vedieť, ktoré časti nášho majetku si chceme poistiť. Mnohokrát sa stáva, že si majiteľ bytu neuvedomí napríklad rozdiel medzi poistením celého domu a poistením domácnosti. Ak je poistený celý dom, ešte to automaticky neznamená, že sú chránené aj jednotlivé byty; tie sa musia poistiť zvlášť, nakoľko sa poistenie domu vzťahuje iba na „vonkajší obal“ a spravidla aj stavebné súčasti a zariadenia, ako napríklad kotol či výťah. Samozrejme, je možné zahrnúť doň aj byty, avšak na to je už potrebné komplexné poistenie bytového domu, kde zmluva kryje aj tie. Pri tomto riešení je však potrebný súhlas všetkých vlastníkov. V tejto rovine treba uvažovať i naopak - je síce tiež možné poistiť iba byty a budovu nie, avšak má to zároveň asi takú logiku ako predchádzajúci prípad.

Druhy poistného krytia

Pri voľbe poistenia je potrebné, ako sme si už povedali, mať relatívne presnú predstavu, čo všetko chceme, aby poistka zahŕňala; vo všeobecnosti možno povedať, že sa volí najmä poistenie proti živlom (záplavám, povodniam, víchrici, lavíne, krupobití, zemetraseniu, úderu blesku atď.), poškodeniu vodou z vodovodných zariadení, krádežiam, poškodení tabuľového skla, nárazu alebo pádu lietadla, vandalizmu (neplatí však pre graffiti) atď. Možností je veľa, avšak hneď na začiatku treba zdôrazniť, že podmienky nebývajú všade rovnaké. Takisto je možné zvoliť si rôzne pripoistenia; druh a kombináciu si klient volí individuálne podľa vlastných potrieb.

Pri každom uchádzaní sa o vyplatenie poistky je zároveň potrebné splniť isté podmienky, na ktorých bude poisťovňa trvať; nehnuteľnosť navštívi likvidátor, ktorý zhodnotí stav predmetnej nehnuteľnosti a jeho úlohou je najmä posúdiť, či k vzniknutej škode došlo naozaj vinou faktora, ktorý poistná zmluva zahŕňa. Nezriedka sa stáva, že sa v tejto fáze odhalí pokus či snaha o poistný podvod - napríklad pri pokuse o vyplatenie poistky proti zosuvu pôdy zodpovední prídu na to, že problémom nebol zosuv, ale nekvalitná stavba. Toto sa dá zistiť napríklad podľa zloženia pôdy či podľa množstva iných faktorov, skúmaním ktorých sa zistí, že keby bola stavba v poriadku, tá-ktorá konkrétna udalosť by sa neskončila škodami takého rozsahu. Treba pripomenúť, že takéto snahy sú kvalifikované ako pokus o poistný podvod, a teda ide o trestný čin.

Sú však aj prípady, keď majiteľ poistenej nehnuteľnosti ani netuší, že pohromu, ktorá ho postihla, nemá pokrytú v poistnej zmluve. Týka sa to najmä pojmov, ktorých odlišnosť si bežný človek ani neuvedomí - napríklad možno ľahko pozabudnúť na to, že povodeň a záplava nie je to isté, alebo že o vyplatení poistky nemusí rozhodnúť rozsah pohromy v mieste jeho trvalého bydliska. Platí to napríklad pri víchrici – málokto vie, že ak mu napríklad v doline víchrica strhne strechu, rozhodujúcou nemusí byť predpoveď počasia v mieste jeho trvalého bydliska, ale celoplošná, čo ľahko môže mať za následok, že ak tá nebola rovnako nepriaznivá, pôvod nešťastia jednoducho nedokáže. Takisto môže rozhodnúť v neprospech žiadateľa akákoľvek maličkosť - napríklad pri už spomenutom zosuve pôdy môže stačiť jediná skôr urobená fotografia domu, kde sa nájde nejaká puklina, a žiadateľ bude mať veľký problém dokázať, že mal pred nešťastím statiku v poriadku.

Nevedomosť neospravedlňuje...

… ako to platí aj pri všetkých ostatných druhoch zmlúv. To, že si poistnú zmluvu treba podrobne preštudovať, je samozrejmé, rovnako ako potreba informovať sa hneď namieste o každej nejasnosti. Argument, že tieto zmluvy sú často vytvorené tak, že im človek bez rady právnika nemusí správne rozumieť, totiž pri neskoršom dokazovaní neobstojí, je teda namieste požiadať o podrobné vysvetlenie včas. Taktiež treba mať na mysli skutočnosť, že poistné zmluvy sa od seba líšia a rozdiely nespočívajú v detailoch, takže nezaškodí porovnať si čo najviac ponúk od rôznych inštitúcií, ktoré v rámci súťaže o zákazníka poskytujú okrem individuálneho prístupu aj rôzne benefity.

Na čo pri uzatváraní poistky určite nezabudnúť

Ak si chceme týmto spôsobom zabezpečiť nehnuteľnosť, treba pamätať najmä na podrobnú dokumentáciu vecí, ktoré bude zvolená poistka zahŕňať. Je to jednak vonkajší stav (v prípade domu), jednak vnútorné zariadenie, elektronika atď. Týmto spôsobom je neskôr možné (napríklad pri krádeži či požiari) dokázať, že predmetná vec naozaj tvorila súčasť zariadenia domácnosti. Vo vlastnom záujme je teda najlepšie prísť už s hotovou fotodokumentáciou.

Tiež treba logicky uvažovať aj v prípade, ak je rozhodujúcim faktorom nízka cena. Nemožno poprieť, že poistka je drahá vec, a teda sa často stáva, že klient za komplexné poistenie jednoducho nie je ochotný platiť. Ak sa však zameria len na túto stránku veci, ľahko sa môže stať, že bude neskôr veľmi nemilo prekvapený. Vždy si totiž treba starostlivo zistiť, aký dopad bude mať nízka cena na rozsah poistenia, aby to napokon neboli vyhodené peniaze.

Treba však pamätať aj na iné skutočnosti: napríklad nehnuteľnosť v zlom stave nikto nepoistí, takisto ani výrazne zanedbanú, a ak áno, tak len na veľmi nízku sumu, čo je zasa nevýhodné pre klienta. Tiež treba zvážiť napríklad skutočnosť, v akých intervaloch chceme poistenie splácať - niekomu vyhovujú mesačné, niekomu polročné splátky a niekto chce platiť naraz, preto si frekvenciu splácania takisto treba vopred dohodnúť aj kvôli skutočnosti, že sa na ňu môžu viazať zľavy.

Spoluúčasť

Táto možnosť je v istom zmysle motiváciou k zodpovednosti klienta zo strany poisťovne; hlavným dôvodom, vďaka ktorému sa pre takúto poistku klienti rozhodujú, je výrazná zľava na poistnom. V praxi to znamená toľko: na konkrétnej poistke má poisťovňa podiel napr. 90 %, klient 10 % a platí menej, ako by platil za klasickú poistku. Ak sa stane, že napríklad vytopí suseda, zaplatí 10 % škody on a celý zvyšok poisťovňa. Tento variant sa mimoriadne hodí pre potenciálnych záujemcov, ktorí sa chcú poistiť napríklad proti spôsobeniu škody inému, ale zároveň nie sú ochotní veľa platiť. Takto majú zároveň aj motiváciu správať sa zodpovedne - ak žiadnu škodu nespôsobia, sú jednak vďaka poistke pokojnejší a jednak za ňu veľa neminú. Avšak ako všetko, aj toto riešenie má svoje nevýhody: môže sa stať, že niekomu náhodou spôsobia takú vysokú škodu, že aj tých zopár percent môže predstavovať vysokú sumu. Preto treba mať na pamäti, že pri zvolení spoluúčasti klient síce na poistke ušetrí, ale zároveň ide v tomto zmysle do rizika.

Krížová zodpovednosť

Táto alternatíva nie je medzi produktmi poisťovní úplne bežnou, preto ak ju klienti chcú, malo by to byť jednou z prvých vecí, o ktorých sa budú vo zvolenej inštitúcii informovať. Krížová zodpovednosť sa týka najmä vlastníkov bytov v obytných domoch; ak vystupujú ako spolupoistení a spôsobia škodu okoloidúcemu, ktorému napríklad spadne na hlavu škridla zo strechy, majú to pokryté. Avšak ak si spôsobia nejakú škodu medzi sebou, to už pokryté nemajú a práve na pokrytie škôd tohto druhu spomenutá zodpovednosť slúži.

Pojem „novej ceny“

Pri nehnuteľnostiach treba pamätať aj na fakt, že ich hodnota spravidla časom stúpa, najmä ak majú výhodnú polohu. Tu treba spomenúť jednak termín podpoistenia (ak si klient poistí majetok na nižšiu sumu, ako je jeho hodnota), jednak môže takáto situácia nastať ako dôsledok toho, že klient „neriešil“ stúpajúcu cenu jeho nehnuteľnosti. Ak si túto skutočnosť nevšimne, prípadne ak ju ignoruje a neskôr si chce nárokovať poistku, môže byť nemilo prekvapený z omnoho nižšej sumy, ktorú mu na základe tohto podhodnotenia poisťovňa vypočíta.

Pojem „nová cena“ teda predstavuje reálnu hodnotu nehnuteľnosti – je ideálne, ak sa klient z času na čas (napríklad raz do roka) o nej informuje a na jej základe si požiada o pripoistenie. To spravidla nebýva extrémne vysoké a môže sa vďaka nemu vyhnúť situácii, ktorá by mala za následok, že by si v prípade nejakého nešťastia svoj domov nedokázal obnoviť.

Je poistka počas krízy rozumnou investíciou?

Najmä v poslednom období sa zrejme nad touto otázkou zamýšľa čoraz viac ľudí; v snahe ušetriť na položkách, ktoré nie sú priamo nevyhnutné, sa poistenie nehnuteľnosti môže z tohto pohľadu javiť ako luxus. Na druhej strane však treba pamätať aj na to, že síce „odkrajuje“ z rodinného rozpočtu, avšak práve kríza môže byť pre mnohé rodiny dôvodom, z ktorého by si v prípade nejakého nešťastia alebo katastrofy svoj domov veľmi ťažko obnovovali, ak by tak museli urobiť iba z vlastných prostriedkov. Preto je skôr namieste uvedomiť si, že úspora na poistnom by bola minimálna v porovnaní s takouto situáciou a v tomto zmysle sa vzniknutému riziku nevyrovná.

 

 

Späť

5 tipov pre začiatočníkov, ako vybudovať krásnu záhradu 5 tipov pre začiatočníkov, ako vybudovať krásnu záhradu

Záhrada je miestom odpočinku, kam chodíme naberať nové sily. Teda, aspoň sa o to pokúšame. Starostlivosť o záhradu, aby vyzerala ako z magazínu, je však náročnejšia, ako sa na prvý pohľad zdá. O sily častejšie prídeme, než ich nazbierame. Našťastie poznáme 5 jednoduchých trikov pre začiatočníkov, vďaka ktorým bude vaša záhrada vyzerať atraktívne a vy sa nezodriete.1. Krásny zelený trávnikSýtozelený zdravý trávnik je snom asi každého záhradkára. Už z diaľky informuje všetkých susedov, že ste poriadny a pracovitý človek...

Novostavby a ich výstavba

Zrejme nie je nič horšie pre podnikateľa, ak sa jeho výrobok či služba, ktorú ponúka, nepredáva. Ak táto situácia predsa len nastane, vykresľuje to podstatný fakt. Tým je jednoduché zistenie, že svoj produkt spravil nekvalitne, draho, alebo zvolil zlú cieľovú skupinu pre predaj. Oblasť, kde sa v nedávnej minulosti stretli všetky tieto vymenované negatíva, má jednoduché pomenovanie. Tou oblasťou je ponuka novostavieb a nevhodná až zlá stratégia niektorých developerov pri ich navrhovaní, stavbe a predaji.Na Slovensku býva často zvykom, že ak niekto objaví oblasť,..

Ako by mala vyzerať detská izba Ako by mala vyzerať detská izba

-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->--> Koniec leta využíva veľa rodín na rekonštruovanie svojich príbytkov v rámci vyčerpania dovoleniek. Medzi takto často upravované izby patrí hlavne detská izba. Niekto to robí z dôvodu očakávania milého prírastku do rodiny, či už svoje odrastené ratolesti pripravuje na ďalší školský rok. O tom, ako by takáto miestnosť mala vyzerať, kam je najlepšie umiestniť posteľ a ostatný nábytok alebo ako správne..

Timesharing - atypická forma nájmu nehnuteľností

Iste sa už mnohí z vás, vážení čitatelia, stretli s novinkou na našom trhu, a to s dovolenkovými pobytmi, ktoré si záujemcovia tak povediac predplatili aj na obdobie niekoľkých rokov. Ide o timesharing, o právny inštitút pôvodne pochádzajúci spoza Atlantického oceánu, ktorého základy u nás sú dané najmä právom Európskej únie. Timesharing v práve EÚ a SRPrávnym rámcom pre oblasť nájmu práva na tzv. sezónne, alebo, aby sme sa vyjadrovali v súlade so znením právnych textov, práva užívať budovu alebo jej časť v časovo vymedzených úsekoch, je..

Výstavba ihrísk pre deti - ako po novom?

Naša obec disponuje pozemkom, na ktorom by sme chceli obnoviť materskú škôlku, zriadiť detské ihrisko, ktoré by malo byť prístupné pre všetky deti. Ihrisko bude vybudované svojpomocne s pomocou našich obyvateľov, tiež financované zo zbierky. Dostala sa nám informácia, že ihriská musia spĺňať nejaké nové a prísne kritériá, v opačnom prípade by nebolo možné ihrisko pre deti - preliezačky, pieskovisko a pod. sprístupniť deťom. Musí by teda ihrisko vybudované podľa nejakých noriem (napr. kovové), vraj EÚ niečo uzákonila. Ktorý zákon upravuje spôsob výstavby..

Dedičská otázka - päť dedičov a jeden byt

Rada by som sa spýtala na možnosť riešenia ohľadne spôsobu vysporiadania nehnuteľného majetku po mojom otcovi, ktorý nedávno zomrel. Otec bol dvakrát ženatý a bol vlastníkom 2-izbového bytu , ktorý zdedil po svojich rodičoch, takže moja mama nefiguruje na liste vlastníctva. Otec mal podľa maminho vyjadrenia spísať závet, pričom z prvého manželstva má 3 deti , s ktorými nebol v kontakte asi aj 15 rokov, proste sa vzájomne o seba nezaujímali. Po rozvode s prvou manželkou sa otec odsťahoval z ich spoločného bytu a prenechal im ho. Jeho bývalá žena tam do dnes..

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..

Aké sú ceny nehnutelnosti - realitná bublina 2018?

Ako zistiť, či sú nehnuteľnosti nadhodnotené a či kúpou nehnuteľnosti neriskujeme?   Veľmi dobrým zdrojom informácií o tom, či ceny nehnuteľností sú príliš vysoké alebo či sa už nachádzame v oblasti realitnej bubliny a cena za nehnuteľnosť nepredstavuje reálnu hodnotu, ktorú poskytne obytný priestor jej vlastníkovi prostredníctvom možnosti bývania na veľa rokov je kompozitný index, ktorý počíta Národná banka Slovenska.  Ako uvádzajú analytici ÚMS (NBS) ceny nehnuteľností sa v roku 2018 nachádzajú v pásme VZOSTUPU, ďaleko od pásma BUBLINY...

Vlastníte nehnuteľnosť? Nezabudnite na poistenie.

Ako sa stanovuje poistná suma?Kedy je poistenie povinné?Poistenie obytných budovPoistenie domácnostiRozhovor s riaditeľom úseku neživotného poistenia Ing. Martinom GergelymPrečo by si majitelia bytov a domov mali nechať poistiť svoj majetok?Aké druhy poistenia odporúčate klientom, čo sa týka nehnuteľností?Existujú nehnuteľnosti, ktoré jednoducho poistiť nemožno - nevzťahuje sa na nich žiaden druh poistenia?Aký je rozdiel medzi jednotlivými druhmi poistenia, čo sa týka nehnuteľností?Ako má postupovať klient, ktorý si chce nechať poistiť domácnosť alebo nehnuteľnosť?Každý..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.