Úrokové sadzby pri hypotekárnom úvere

O možnosti ako si zadovážiť bývanie pomocou hypotekárneho úveru (HÚ), sa toho popísalo už veľa. Pri jeho vybavovaní zaujíma klientov tej či onej banky  jedna zo základných veličín výška úrokovej sadzby. Podľa nastavenia jej výšky, môžete na svojom (HÚ) riadne ušetriť, ale pri troche neuváženosti a letmom prebehnutí čísel v letáku propagujúcom hypotekárny produkt aj svoje bývanie riadne preplatiť. Tak či onak, úroková sadzba tvorí základ splácania vášho dlhu, takže jej optimálne nastavenie je pre vás ako klientov obzvlášť dôležité.

Tvorba úrokovej sadzby je alfou a omegou pri každej pôžičke na finančnom trhu, HÚ nevinímajúc. Aby sme si vedeli predstaviť jej „fungovanie“, povieme si jej zmysel na jednoduchom príklade. Pri akejkoľvek pôžičke peňazí, zaujíma dôležité miesto ich „cena“. Tou cenou je úrok z pôžičky. V tomto vzťahu figurujú dve strany. Ten, kto si požičiava, teda klient, ktorý „nakupuje“ dlh a preto cena tohto nákupu, úrok, je pre neho nákladom výpožičky. Naproti tomu pre predávajúceho, teda veriteľa, je obdržaná cena za poskytnutú pôžičku, úver, výnosom. Z tohto hľadiska sa úrok javí ako rozdiel medzi vypožičanou a vrátenou čiastkou peňazí. Samotným merítkom pre stanovenie výšky úrokovej čiastky je jeho úroková miera. V praxi sa používa častejšie termín úroková sadzba vo vzťahu k jednotlivým úverovým transakciám. Pri samotných HÚ, ktoré si klienti berú ako „dlh“ na relatívne veľmi dlhé obdobie, je výška úrokovej sadzby faktorom, ktorý značne ovplyvňuje fakt, v ktorej finančnej inštitúcii sa nakoniec rozhodne svoj HÚ zobrať.

Ako to funguje

Miera úrokovej sadzby je v praxi tvorená podľa rôznych kritérií. Aj keď má Slovensko spoločnú menu spolu s ďalšími 15 krajinami, existujú rozdiely medzi úrokovými mierami z toho istého typu, alebo druhu výpožičiek v jednotlivých krajinách. Rozdiely sú obvykle i medzi vnútornou úrokovou mierou pre pôžičky v domácej ekonomike, čo môžete vidieť napr. pri rôznej výške úrokov pri HÚ medzi jednotlivými bankami. Skoro každý klient sa v prípade miery úrokovej sadzby zaoberá otázkami tzv. „fixnosti“. Keďže vývoj výšky úrokovej sadzby podlieha rôznym faktorom, ako je napr. inflácia a či ďalšie iné skutočnosti, obdobie fixácie znamená pre klienta nemožnosti jej rastu. Táto fixácia sa používa na rôzne obdobie splácania úveru a to od jedného roka až po desať a viac. Vo všeobecnosti však platí, že čím je fixácia dlhšia, tým je jej úroková sadzba vyššia. Tento fakt ale automaticky nezvýhodňuje krátkodobú fixáciu pre nižší úrok. Na Slovensku začína bežná úroková sadzba pri HÚ na úrovni 4,0 % až 4,15 %. Vo všeobecnosti ju slovenskí klienti využívajú na vyšší počet rokov.

V súčasnosti je situácia na poli úrokových sadzieb a jej možnosti vývoja podľa Dáši Pollákovej riaditeľky odboru bývania a mobility z ČSOB banky nasledovná: „Vývoj úrokových sadzieb sa nedá samozrejme určiť dopredu. Je však pravdepodobné, že úrokové sadzby budú v budúcnosti rásť. Nasvedčuje tomu aj aktuálna nízka hladina úrokových sadzieb. V najbližšej budúcnosti očakávame skôr stabilné sadzby. Súčasná nižšia úroková sadzba s fixáciou na kratšie obdobie môže klienta v konečnom dôsledku vyjsť drahšie“.

Situácia u nás

Aj keď v súčasnosti sú úrokové sadzby na Slovensku relatívne na nízkej úrovni a je zároveň predpoklad ich rastu, existujú i protiargumenty pre nižšiu úrokovú sadzbu z dlhodobej výpožičky. Ako základné argumenty sa uvádzajú nižšie nároky, či stálosť úverového vzťahu ku klientele. Príkladom možnosti nižších úrokových sadzieb, napriek súčasnej nestabilnej dobe, môžu byť úrokové sadzby v iných krajinách Eurozóny, kde bývajú niekedy aj o 2% nižšie ako u nás. Medzi základné argumenty prečo sú na Slovensku vyššie úrokové sadzby ako v zahraničí patrí fakt, že ich vyššie hodnoty robia HÚ stabilnejším a banky takto predchádzajú neskorším výkyvom pri možnosti nesplácania daného úveru, keďže v tejto oblasti majú komerčné banky značnú autonómiu. Tento argument má však aj svoju druhú stránku. Pri vyššom úroku totiž v konečnom dôsledku platíte viac zo svojich peňazí. Takže „celkové zvyšovanie ceny HÚ“ pre klientov je prinajmenšom na diskusiu o tom, či naša vyššia miera úrokových sadzieb je naozaj správnym kritériom na stabilizáciu už aj tak prísnych pravidiel pri schvaľovaní HÚ.

Hlavne preto, lebo samotná „vyššia cena“ zvyšuje pravdepodobnosť nesplácania HÚ v budúcnosti. Koniec koncov pri samotnom HÚ klient na začiatku jeho splácania, „nevracia“ peniaze banke za samotnú hodnotu nehnuteľnosti ktorú si kúpil, ale ako prvú hodnotu ktorú začne splácať na začiatku patria práve úroky, ktoré na Slovensku patria medzi tie vyššie. Ale vráťme sa k dĺžke fixácie úrokovej sadzby. Mnoho klientov berie skončenie fixačnej doby ako akéhosi strašiaka. Po jej uplynutí nastupuje jej variabilná časť, ktorá dokáže mesačné splátky značne navýšiť. Aj z tohto dôvodu by si klienti pri zaobstaraní HÚ, mali skalkulovať svoje možnosti na pár rokov dopredu. Jednoducho by nemali ísť do splácania dlhu, ktorý je takpovediac „ na hrane“. Po rokoch by sa totiž „stabilizačný“ prvok vyššej úrokovej sadzby mohol stať paradoxne destabilizujúcim elementom.

Súčasná situácia na finančných trhoch neprežíva práve to najšťastnejšie obdobie. Mnoho analytikov predpokladá zvyšovanie rizika inflácie, čo sa automaticky prenesie aj do vyšších úrokových sadzieb v budúcnosti. Preto ak uvažujete, že pôjdete do HÚ, skúste pouvažovať nad takým typom úveru, kde by bola doba fixácie dlhšia. Je síce pravdou, že sa vám úroková sadzba trochu navýši, ale z dlhodobého hľadiska máte istotu, že na toto obdobie budete vedieť, koľko budete za úroky platiť a každopádne vám to pomôže lepšie kalkulovať s finančnými prostriedkami na viac rokov. Ak by ste „nabehli“ príliš skoro na variabilnú formu splácania úrokov, tak tá je pre možnosť jej zvyšovania v budúcnosti nie príliš dobrou správou pre rozpočet vašej rodiny. Preto ak by ste chceli HÚ len pre možnosť nízkeho fixného úroku na krátke obdobie a vaše financie sú na hrane, skúste kupovanú nehnuteľnosť prehodnotiť. Sústreďte sa radšej na úsporu vlastných zdrojov, pomocou ktorých by ste si v budúcnosti mohli dovoliť väčšiu nehnuteľnosť.

Pomoc štátu pri úrokových sadzbách

Medzi skupiny obyvateľov, ktoré asi najviac doplácajú na výšku úrokových sadzieb, patria mladí klienti bánk, ktorí sa chcú postaviť na vlastné nohy, ale ich príjem, keďže sú na začiatku svojej kariéry, nedosahuje požadovanú hranicu, kedy by si mohli dovoliť dobre nastavený HÚ. To, že úroky sú pre niektoré skupiny obyvateľov vysoké dokazuje nepriamo aj pomoc štátu v tejto oblasti, pomocou tzv. štátneho príspevku pre mladých.

Princíp poskytovania štátneho príspevku pre mladých spočíva v stanovení percenta štátom, o ktoré sa zníži výška úrokovej sadzby, ktorú má klient určenú v zmluve o HÚ. Štátny príspevok pre mladých sa určuje každoročne zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok. Tento typ príspevku je poskytovaný mladému poberateľovi HÚ a to priamo z prostriedkov štátneho rozpočtu na základe zákona č. 479/2009 o štátnom rozpočte. Tento príspevok je poskytovaný každoročne po dobu piatich rokov od začatia úročenia HÚ a to iba na jednu zmluvu o HÚ. Po uplynutí spomínaných piatich rokov zaniká nárok na štátny príspevok pre mladých, avšak súčasne vzniká nárok na štátny príspevok. Jednou z podmienok poskytnutia štátneho príspevku je aj povinnosť banky taktiež prispieť k zníženiu úrokovej sadzby. V praxi to znamená, že poskytnutý príspevok je vyšší. Pre rok 2010 je teda celková výška štátneho príspevku pre mladých 3%. Zľavu z úrokovej sadzby vo výške 2,0% poskytne žiadateľovi štát. Následne zľavu z úrokovej sadzby vo výške 1% poskytne žiadateľovi banka. Od začatia úročenia HÚ sa príspevok poskytuje každoročne po dobu 5 rokov. Zároveň je tu možnosť odkladu splátky istiny po dobu 5 rokov.

Tento produkt bol však donedávna určený len pre určitú skupinu mladých ľudí, ktorých príjem nemohol dosiahnuť určitú hranicu. V praxi to znamenalo, že klient ktorý by spĺňal legislatívne podmienky, pre výšku jeho príjmu často krát na vypísanie žiadosti o HÚ ani nepomyslel, keďže bola vysoká pravdepodobnosť, že ho po čase nebude, aj napriek nízkej úrokovej sadzbe, stačiť splácať. Z tohto dôvodu sa zvýšila maximálna horná hranica príjmu pre klientov, ktorí by chceli využiť takúto formu pomoci od štátu. V súčasnosti je touto hranicou príjem 1.057 EUR. Aj napriek zvýšeniu tejto hranice, bude zaujímavé sledovanie úspešnosti poskytovania tejto pomoci štátu, keďže v Bratislave je pre získanie HÚ dosť malá a v ostatných častiach Slovenska je tento zárobok pre mladých ľudí nedosiahnuteľnou métou. Každopádne úspešnosť tejto pomoci overí až čas a na bližšie výsledky si budeme musieť ešte počkať.

V každom prípade je problematika výšky úrokových sadzieb pálčivou témou pre blízku aj vzdialenejšiu budúcnosť. Ako sme už spomínali, ich presný vývoj v súčasnosti sa nedá presne určiť, kedže samotná situácia v bankovom sektore je značne spletitá. Preto asi tým najbezpečnejším riešením pri fixácii úrokov pri HÚ je triezvosť pri odhade svojich finančných možností a uprednostnenie jej fixácie na dlhšie obdobie. Hlavným dôvodom je pocit akejsi istoty, ktorú tu už dlhšie chýba.

Podporte tento článok

pošli na vybrali.sme.sk

Zdieľať

Späť

Ako zariadiť garsónku, aby pôsobila vzdušne a útulne Ako zariadiť garsónku, aby pôsobila vzdušne a útulne

Dokonca aj garsónka s podlahovou plochou 25 m2 môže pôsobiť vzdušne a harmonicky, ak viete, ako na to. Medzi osvedčené tipy a triky, ktoré používajú bytoví dizajnéri, patrí použitie závesného nábytku, multifunkčných zostáv a posuvných dverí so skrytou zárubňou. Rozčlenenie do zón Pri zariaďovaní garsónky vezmite na vedomie, že sa jedná v podstate o malý priestor ktorý používate na denné činnosti aj spánok. Byt preto rozčleňte na zóny - ideálne na kuchynskú, obývaciu a odpočinkovú zónu. ​K ilúzii viacerých miestností môžete použiť..

Sceľovanie pozemkov. V čom je jeho prínos pre spoločnosť?

Tento prostriedok bol prioritne určený na nápravu všeobecného stavu vlastníctva pozemkov na Slovensku, ktoré trpí nielen rozptýlenosťou vlastníctva, čo sa týka pôdy, ale následkom toho aj komplikovanosťou akéhokoľvek obchodovania s pozemkami. Odstránenie tohto stavu je dôležité najmä preto, aby sa mohol začať rozvíjať trh v tomto smere. Problém rozptýleného vlastníctva však ešte komplikuje množstvo neidentifikovaných vlastníkov, čo pokusy o usporiadanie a jednotný systém ešte viac brzdí. Poďme sa teda pozrieť na korene tohto stavu a na možnosti, pomocou..

Používané stavebné materiály

 Vybrať si svoj byt či rodinný dom, ktorý by zohľadňoval všetky naše požiadavky býva často veľmi ťažkou úlohou. Pri kúpe nehnuteľnosti myslíme na celý rad faktorov ako sú cena, lokalita, či ide o staršiu stavbu alebo novostavbu, ale málo kedy sa zamyslíme nad úlohou materiálu z ktorého bol ten náš vyhliadnutý byt či rodinný dom postavený. Má preto zmysel sa nad takto postavenou otázkou pozastaviť? Verte že určite áno. Keď sa v päťdesiatych rokoch na Slovensku pomaly začala rozbiehať výstavba pre širšie skupiny obyvateľstva, môžeme podľa..

Činnosť notárov a advokátov

Zamýšľam predať moje pozemky a rozhodla som sa vyhľadať právnu pomoc. Aký je rozdiel v postavení notárov, advokátov a právnych poradcov? Akú náplň činnosti majú napr. notári, čo môžu vykonávať (aj v súvislosti s realitami), a aké služby poskytujú právnici - advokáti?Edita G., Považský InovecV prípade notárov ako aj advokátov sa jedná o osoby s právnickým vzdelaním, teda o osoby práva znalé. Rozdiel medzi týmito dvomi právnickými profesiami spočíva v náplni ich činnosti, ktorá je upravená osobitnými zákonmi. V prípade notárov ide o zákon..

Smrť prenajímateľa a preplatky na energiách

Pred rokom sme s priateľkou uzavreli nájomnú zmluvu s mojím strýkom, ktorej predmetom bol nájom bytu v Bratislave. Strýko nedávno zomrel a my naďalej užívame jeho byt. Poštou sme dostali oznam od elektrární a plynární, že máme na byte preplatky. Do situácie sa zaangažovala strýkova manželka, ktorá nikdy nechcela, aby sme v byte bývali a chce nás z bytu vyštvať. Je agresívna, vyhráža sa nám. Môžeme naďalej byt užívať alebo má strýková žena na to právo? Komu máme teraz platiť nájomné? Čo máme podniknúť s preplatkami, môžeme ich vybrať na pošte?..

Neplatnosť závetu a účastníci konania o dedičstve

Takmer jeden rok som býval so svojou manželkou a dieťaťom v dome u môjho kamaráta, ktorý bol vlastníkom domu z ½. Kamarát, inak rozvedený a aspoň pokiaľ viem i bezdetný, pred dvoma mesiacmi žiaľ zomrel. Po jeho smrti som sa dozvedel, že po sebe zanechal závet, podľa ktorého mi odkázal svoj podiel na dome. Kontaktoval som jeho vzdialenú rodinu, ktorá však odmietla prispieť na pohreb, ten som teda uhradil ja. Pohreb platiť nie, ale zato sa ozvala nejaká kamarátová teta z Nemecka, že vraj ona je jeho príbuzná a teda by vraj mala dediť. Kto je účastníkom dedičského..

Ceny nehnuteľností

Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené? Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku Dom alebo byt?V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.