Exekučný predaj nehnuteľnosti v dražbe II.

-->-->-->

S priateľom sme sa rozhodli kúpiť rodinný dom s tým, že polovica bude napísaná na neho a druhá polovica na mňa. Moja otázka znie, v prípade, že by priateľ ako živnostník skrachoval, môžem prísť v exekútorskej dražbe o svoju časť domu ? Ako to právne ošetriť a ako prebieha taký exekučný predaj? Ďakujem za odpoveď.

Oľga M., Kremnica

Začiatok článku - Exekučný predaj nehnuteľností v dražbe I.

Udelenie príklepu a vznesenie námietok

Po tom, ako sú splnené všetky zákonné predpoklady na vyhlásenie dražby - vydanie dražobnej vyhlášky, vypracovaný znalecký posudok ohľadne hodnoty nehnuteľnosti a pod. - účastníci dražby prezentujú svoje jednotlivé podania. V rámci dražby exekútor udelí príklep tomu, u koho sú splnené podmienky ustanovené zákonom a kto urobil najvyššie podanie. Môže sa samozrejme stať, najmä ak ide o lukratívnu nehnuteľnosť, že viacerí dražitelia urobia rovnaké podanie, pričom toto podanie nie je ďalej prekonané vyšším podaním. Ak by k tejto situácii došlo, exekútor rozhodne žrebom o tom, komu sa má príklep udeliť. Výnimku z pravidla predstavuje dražiteľ, ktorí je súčasne spoluvlastníkom nehnuteľnosti, príp. dražiteľ, ktorému prospieva predkupné právo vecnej povahy. Tomuto dražiteľovi sa v prípade rovnosti podaní udelí príklep i bez žrebovania. O udelení príklepu exekútor spíše zápisnicu.

Osoby prítomné na dražbe - tj. dražitelia, oprávnený, povinný, zástupcovia obce a orgánov štátnej správy - sú oprávnení vzniesť u exekútora námietky proti udeleniu príklepu. Námietky je oprávnený tiež podať u exekútora každý, komu v rozpore s § 141 ods. 2 Exekučného poriadku nebola doručená dražobná vyhláška a z uvedeného dôvodu nebol na dražbe prítomný. Právo vzniesť námietky v tomto prípade je možné vykonať v lehote troch dní odo dňa dražby. Námietky sa tiež zapisujú do zápisnice a rozhoduje o nich príslušný súd. Proti súdnemu rozhodnutiu o námietkach nie je odvolanie prípustné. Rozhodnutie súdu o námietkach doručuje exekútor, a to tomu, kto podal námietky, vydražiteľovi, oprávnenému a povinnému. Pravdepodobnosť tomu, že sa námietkam vyhovie, závisí od toho, či sa vytýkajú vady na ujmu toho, kto námietky podal alebo ak sa namieta porušenie zákona. Ak by vzhľadom na vznesené námietky súd udelenie príklepu neschválil, exekútor pokračuje v dražbe vyvolaním predposledného podania, a ak sa urobilo len najnižšie podanie, tak týmto podaním.

Udelenie príklepu schvaľuje súd, ktorý rozhodne v lehote 60 dní od doručenia žiadosti exekútora na schválenie príklepu. Exekútor doručí súdu podklady, na základe ktorých bol udelený príklep. Rozhodnutie súdu o príklepe doručí exekútor oprávnenému, povinnému, vydražiteľovi a tomu, kto vzniesol proti udeleniu príklepu námietky. Súd doručí právoplatné rozhodnutie súdu o príklepe miestne príslušnému daňovému úradu a správe katastra nehnuteľností na zápis do katastra nehnuteľností spolu so zápisnicou o udelení príklepu. Vydražiteľ sa po udelení príklepu môže ujať držby vydraženej veci, je o tom povinný upovedomiť exekútora. Ak vydražiteľ zaplatil najvyššie podanie a súd udelenie príklepu schválil, stáva sa vydražiteľ vlastníkom nehnuteľnosti ku dňu udelenia príklepu. V opačnom prípade je vydražiteľ povinný vrátiť vec povinnému, vydať mu úžitky a nahradiť škodu, ktorú mu spôsobil pri hospodárení s nehnuteľnosťou.

Prevzatie vecných bremien, nájomných práv a existencia záložných práv

Na vydraženej nehnuteľnosti môžu viaznuť určité právne obmedzenia ako napr. vecné bremená, nájomné vzťahy alebo záložné práva. Vydražiteľ je povinný bez započítania na najvyššie podanie prevziať vecné bremená, ktoré vznikli na základe osobitného právneho predpisu, a nájomné práva. Ak osobitný zákon neustanovuje inak (napr. § 151h Občianskeho zákonníka - pri prevode alebo prechode zálohu pôsobí záložné právo voči nadobúdateľovi zálohu, ak zmluva o zriadení záložného práva neurčuje, že záložca môže záloh alebo časť zálohu previesť bez zaťaženia záložným právom alebo ak tento zákon alebo osobitný zákon neustanovuje inak.), záložné práva viaznuce na nehnuteľnosti pôsobia voči vydražiteľovi bez započítania na najvyššie podanie, inak prevezme vydražiteľ vecné bremená so započítaním na najvyššie podanie. Jedným z dôsledkov vydraženia nehnuteľnosti v exekučnej dražbe je, že predkupné právo k vydraženej nehnuteľnosti udelením príklepu zaniká. Pokiaľ ide o záložné práva k vydraženej nehnuteľnosti, vzťahujú sa na ne ustanovenia § 151h, § 151ma a § 151md Občianskeho zákonníka.

Rozvrhové pojednávanie

Exekútor uskutoční po schválení príklepu súdom rozvrhové pojednávanie. Jeho účelom je určiť poradie a spôsob úhrady nárokov, na ktoré treba prihliadať. Podľa výsledkov rozvrhového pojednávania sa z podstaty uspokojujú pohľadávky v tomto poradí:

a) súdne trovy a trovy exekúcie, b) pohľadávky z hypotekárnych úverov a komunálnych úverov slúžiace na krytie menovitej hodnoty hypotekárnych záložných listov a komunálnych obligácií vydaných bankou vrátane výnosov z nich, c) pohľadávky zabezpečené záložným právom zákonným, zmluvným, sudcovským alebo exekučným, zabezpečovacím prevodom práva, postúpením pohľadávky, prípadne obmedzením prevodu nehnuteľností vcelku podľa času vzniku záložného práva, prípadne vzniku obmedzenia prevodu nehnuteľností, d) pohľadávky oprávneného, dane, poplatky, clá a pohľadávky na poistnom na zdravotné poistenie, sociálne poistenie a pohľadávky na príspevkoch na starobné dôchodkové sporenie, e) nedoplatky výživného splatné ku dňu rozvrhu, f) ostatné pohľadávky štátu a g) ostatné pohľadávky.

Ak nemožno plne uspokojiť pohľadávky toho istého poradia, uspokoja sa pomerne. Pozitívnym je, ak výťažok predaja prevyšuje všetky uplatnené pohľadávky (bod a - g). Exekútor vtedy po úhrade pohľadávok všetkých oprávnených vyplatí zvyšok výťažku povinnému.

Vklad do katastra nehnuteľností,  ako tento proces prebieha, a ktoré dokumenty sú k nemu potrebné...

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

Späť

Ako si môžem usporiadať garáž? Ako si môžem usporiadať garáž?

Garáž na dvore je často viac ako len miesto pre vaše auto – je to miesto, kde skladujete záhradné vybavenie, sezónny nábytok alebo náradie. Premýšľate, ako spravovať svoju plechovú garáž? Prečítajte si niekoľko osvedčených trikov.   Akú veľkú plechovú garáž si mám objednať? V prvom rade sa musíte rozhodnúť, akú veľkú chcete mať plechovú garáž, ktorú chcete umiestniť na svojom pozemku. Ponuka výrobcov je rôzna – ľahko nájdete stavbu, do ktorej sa zmestí len auto, ako aj garáž, do ktorej sa zároveň zmestia aj iné veci. Ešte pred..

Kotly na drevo sú čoraz obľúbenejšie Kotly na drevo sú čoraz obľúbenejšie

Aj keď sa v médiách hovorí o boome tepelných čerpadiel a solárnych panelov, obľuba kúrenia drevom neklesá. Naopak. Tento osvedčený spôsob vykurovania má svoje dlhotrvajúce výhody, medzi ktoré patria hlavne dostupné palivo a výhodná prevádzka. Kúrenie drevom je totiž veľmi variabilné. Podľa svojich potrieb a predstáv si môžete zadovážiť krb alebo kachle, kachľový sporák na chalupu alebo použiť kotol ako hlavný či vedľajší zdroj kúrenia pre váš dom. Skombinujte drevo a pelety Možností je naozaj veľa, a preto sa drevo používa v novostavbách..

Prepojená kuchyňa s obývacou izbou? Rozložte si priestor! Prepojená kuchyňa s obývacou izbou? Rozložte si priestor!

Ak bývate v malom byte, možno ste si už niekoľkokrát priali, aby ste mali viacej miesta takpovediac na všetko. Môže sa vám zdať, že vaša malá obývacia izba je ešte menšia, keď je plná ľudí. Našťastie existujú triky, vďaka ktorým sa ani v malom byte nebude cítiť „úzko“. Ako dosiahnuť to, aby ste sa cítili dobre, a zároveň mali oddelené jednotlivé miestnosti? Predstavte si situáciu, v ktorej k vám domov prišli na návštevu vaši kamaráti. Usadíte ich v obývačke. Avšak vaša obývačka je prepojená s kuchyňou, kde vaša polovička..

Uznesenia vlastníkov bytov na schôdzi a ukladanie povinností

Správu nášho bytového domu vykonávala pôvodne firma XY Bratislava, pričom od januára 2009 došlo ku zmene správcu. K zmene došlo podľa mňa nezákonne, nakoľko nie všetci sme sa ustanovili na schôdzu a hlasovali za nového správcu, a tiež došlo k neúmernému nárastu poplatkov za jednotlivé poskytované služby - rozdiel činí až 1.500 Sk za mesiac. Rovnako namietam, že ja ako staršia osoba, budem mať 86 rokov, by som mala byť povinná prispieť spolu s ostatnými vlastníkmi bytov v našom dome sumou 13.000 Sk ako tzv. jednorazový príspevok na sadové úpravy a..

Základné povinnosti prenajímateľov - všeobecná právna úprava

Nájomné vzťahy bývajú v praxi značne komplikované, nakoľko účastníci zmluvného vzťahu nedostatočným spôsobom upravili svoje vzájomné vzťahy v súvislosti s nájmom - práva povinnosti. Často zo strany prenajímateľov dochádza k porušeniam zákona ohľadne nájmu, pričom nájomcovia vychádzajú v danom dôsledku skrátka. Vzhľadom na viaceré vaše otázky na danú problematiku, vážení čitatelia, vám poskytujeme náhľad do základných povinností prenajímateľov. Základnou právnou úpravou nájmu je Občiansky zákonník v ust...

Poplatok za komunálny odpad

Dobrý deň. Som majiteľkou malej chatky neďaleko Banskej Bystrice. Môj manžel zomrel pred ôsmimi rokmi a tak chatku využívam len veľmi zriedkavo, asi 2-3x do roka na pár dní. Patrím k ekologickým chatárom, ktorí produkujú minimum odpadu a ktorí spravidla odvážam z chatovej oblasti späť do mesta. Nevyužívam vlastne odpadové nádoby patriace príslušnej obci, na území ktorej chatka stojí. Napriek tomu musím platiť obci poplatok za odpad. V apríli 2004 som požiadala obec o oslobodenie od poplatkovej povinnosti, avšak do dneška som nedostala žiadnu odpoveď. Naopak,..

Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa..

Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia

Stavebné sporenie patrí dnes medzi najbežnešie formy sporenia ako si finančne zhmotniť svoje predstavy o vlastnom bývaní. Tak ako v každom segmente trhu, aj možnosti stavebného sporenia prinášajú novinky, ktoré sa prispôsobujú aktuálnym potrebám svojich spotrebiteľov. Hlavne pri súčasných možnostiach stavebného sporenia platí ono známe: „Kto šetrí má za tri.“ Aj preto prináša Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. nové alternatívy ako urobiť svoje bývanie úspornejším.Ekologické šetrenieOd 1. januára 2008 platí novela zákona o stavebnom sporení, ktorá..

Investing in Real Estate in Slovakia - reality - nehnutelnosti - as Slovaks call it

Investing in Real Estate in Slovakia             Apart from the landmarks and notable touristic attractions this country has to offer, in recent years, the Slovakian Real Estate ( TRH Nehnutelnosti ) market has proven to be a profitable investment for potential real estate investors.   Real Estate Pricing ( Reality ) in Slovakia The average price of flats in Slovakia in the year 2018 stands at 1,612 €/m2.   Reasons to Invest in Real Estate (Reality) in Slovakia There are many reasons to invest in Real estate..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.