Medzimanželské a porozvodové vzťahy k nehnuteľnostiam

Rada by som vás poprosila o radu pri riešení nášho problému. Naši rodičia v roku 1978 darovaním získali po otcovej matke staršiu nehnuteľnosť v pomere 3/4 otec a 1/4 mama. Na pozemku tejto nehnuteľnosti postavili rodičia v roku 1972 nový dom, ktorý je obývateľný, otec bol zavretý, medzi tým sa čas starého domu zrútila, keď otca prepustili naďalej, obýval tento dom, s tým že sa s mamou rozviedol, ale sa majetkovo nevyporiadali. Otec sa znovu oženil a v roku 2000 prepísal dom na druhú manželku, mama svoj podie 1/4 darovala nám. Nedávno otec umrel a my sme sa to dozvedeli, len nám nie je jasné, že ktorý dom otec daroval druhej manželke, keď v liste vlastníctva sa nikde nový dom nespomína a stále sa jedná v liste vlastníctva len o darovaciu zmluvu z roku 1978 po otcovej matke, dokonca sme si so štátneho archívu žiadali nájsť kolaudáciu, ale ta sa nenašla vôbec, vypadá to tak, akoby ten nový dom vôbec nebol nikde zapísaný, našlo sa len stavebné povolenie. čo by sme mali v takom to prípade robiť? Ďakujem.

Ľubina B., Kočajda

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov, jeho modifikácia a zánik

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov je tvorené všetkým, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov.

Slovenský právny poriadok pozná možnosť úpravy bezpodielového spoluvlastníctva manželov, a to vo forme dohody medzi manželmi, ktorou sa BSM zúži - napr. v prípade, ak jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť, pričom návrh môže podať ten z manželov, ktorý nezískal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Pokiaľ toto oprávnenie majú obaja manželia, môže návrh podať ktorýkoľvek z nich. Ďalej môže ísť o rozšírenie zákonom určeného rozsahu BSM a napokon, manželia sa môžu dohodnúť, že vyhradia vznik BSM ku dňu zániku manželstva.

Zánikom manželstva zaniká aj bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Ako sami uvádzate, po rozvode manželstva vašich rodičov nedošlo medzi nimi k vyporiadaniu BSM, avšak absentuje informácia, kedy k rozvodu došlo. Ide o dôležitý časový údaj, nakoľko podľa § 149 ods. 3 a 4 Občianskeho zákonníka, ak sa vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov nevykoná dohodou, vykoná ho na návrh niektorého z manželov súd. To sa uskutočňuje podľa zásad obsiahnutých v § 150 Občianskeho zákonníka. Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné.

Podielové spoluvlastníctvo vs. predkupné právo, evidencia nehnuteľnosti

Nejasne sa vyjadrujete o jednotlivých nehnuteľnostiach - o starom dome a o novom dome. Starý dom nebol predmetom BSM vašich rodičov, nakoľko ho nadobudli darovaním, a tak každý z nich mal právo darovať alebo iným spôsobom scudziť jemu prislúchajúci podiel na predmetnej nehnuteľnosti. Pokiaľ ide o nový dom, ktorý podľa vás mal byť postavený vašimi rodičmi, predpokladám, že tento sa už nachádzal v režime bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

Váš otec v roku 2000 mohol prepísať svoj spoluvlastnícky podie v pomere ¾ zo starého domu, a to s predchádzajúcou ponukou predaja svojho podielu vašej matke. Ak by táto nevyužila tzv. predkupné právo, následne mohlo dôjsť k prevodu podielu vášho otca k starému domu na jeho novú manželku. Vychádzajúc z predpokladu, že tzv. nový dom tvoril predmet bezpodielového spoluvlastníctva vašich rodičov ako aj z faktu, že k vyporiadaniu ich BSM nedošlo, a od zániku BSM uplynuli zákonom predpokladané tri roky, každému z vašich rodičov by prislúchal podiel v ½ na novom dome. Aj v prípade tzv. nového domu tak platí, že ak by váš otec chcel scudziť (predať, darovať a pod.) jemu prislúchajúci spoluvlastnícky podiel na novom dome, opätovne by bol zo zákona povinný ponúknuť ho na predaj najprv vašej matke. Až po odmietnutí tejto ponuky zo strany vašej matky by bolo možné scudziť spoluvlastnícky podiel vášho otca na jeho novú manželku.

Stavba je stavebná konštrukcia, ktorá je pevne spojená so zemou alebo ktorej osadenie vyžaduje úpravu podkladu. Pevným spojením so zemou sa rozumie napr. spojenie pevným základom. K otázke, že nový dom nie je zapísaný v katastri nehnuteľností je nevyhnutné obrátiť sa s písomnou žiadosťou na príslušnú správu katastra, katastrálny úrad alebo obec, ktorá je stavebným úradom, a to s dokumentáciou k novému domu, ktoré máte k dispozícii a požiadať o prešetrenie a vykonanie jeho zápisu do katastra, o zápis vlastníckych vzťahov k nemu. Súčasťou dokumentácie by mal byť aj geometrický plán, ktorý je technickým podkladom právnych úkonov, verejných listín a iných listín slúžiaci aj ako podklad na vklad a záznam práv k nehnuteľnostiam. Geometrický plán môže vyhotoviť správa katastra, alebo iná právnická osoba/fyzická osoba, ak má živnosť alebo znalec z odboru geodézie a kartografie, ak bol ustanovený za znalca v súdnom konaní.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

Späť

Obnova bytových domov

Väčšina bytových domov na Slovensku má svoje najlepšie roky za sebou. Nevyhnutné opravy bytových domov sa denne hlásia o slovo. Keďže všetci majitelia bytov chcú bývať čo najlepšie a najlacnejšie, chcú platiť čo najmenej aj za energie. Ceny ktoré však platia, sú z roka na rok vyššie a vyššie. Základom tejto nelichotivej situácie, je často rokmi zanedbávaný bytový fond. Na riešenie tohto problému sa zameriava aj Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. (PSS) so svojimi produktami pre klientov. Ako už bolo spomenuté v úvode, čoraz naliehavejším problémom..

Vlastníctvo bytov a nebytových priestorov 3. časť

 Práva a povinnosti vlastníkov bytov a nebytových priestorovPovinnostiPrávaSpoluvlastníctvoRozhodovanie v domeOsobitné ustanovenia o prevode vlastníctva bytu a nebytového priestoru v domeCena bytu a nebytového priestoru v dome a cena pozemkuCena bytu a ateliéruCena pozemkuVlastníctvo spoločných častí domu a spoločných zariadení domu a príslušenstva V predchádzajúcich dvoch častiach článku sme sa dozvedeli niečo viac o zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Zaoberali sme sa tým, čo to vlastne z právneho hľadiska byt a nebytový priestor je, ako..

Dlhodobý prenájom nehnuteľní Dlhodobý prenájom nehnuteľní

Prenájom bytovPrenájom nehnuteľností - slovenská legislatívaPovinnosti a právaPrenájom rodinných domovChaty a rekreačné apartmányKancelárske priestoryDevelovperstvo a jeho významNákupné centrá a skladové priestory Dlhodobý prenájom nehnuteľností je už v dnešnej dobe pomerne bežný pojem pre každého človeka. Prenajímajú sa byty, rodinné domy, chaty a chalupy, ale tiež kancelárie, obchodné a skladové priestory. Bez obmedzenia je možné prenajať každú nehnuteľnosť v osobnom vlastníctve. Rozdiel je v prenajímaní nehnuteľností vo vlastníctve družstva...

Spoluvlastnícky podiel ako predmet záložného práva a postihnutie spoluvlastníckeho podielu exekúciou

Podľa vami uvedených skutočností má dotknutý spoluvlastník viacero podlžností, a to počnúc od dlhu voči hypotekárnej banke až po vami bližšie nešpecifikovaný počet veriteľov, ktorí si svoje pohľadávky voči spoluvlastníkovi uplatnili v exekučnom konaní. Pokiaľ ide o záložné právo hypotekárnej banky na jemu prislúchajúci spoluvlastnícky podiel, záložné právo tu vzniklo priamo zo zmluvy o hypotekárnom úvere. Súčasťou takej zmluvy je samozrejme klauzula o zriadení záložného práva na nehnuteľnosť preukázateľne patriacu osobe, ktorej sa hypotekárny..

Predbežné opatrenie a jeho vplyv na nájomné vzťahy

„Podmienky preto, aby boli predbežným opatrením upravené pomery tak, že sa účastníkovi zakáže disponovať s nehnuteľnosťou, môžu byť splnené i vtedy, ak je nehnuteľnosť zaťažená záložným právom zriadeným v prospech tretej osoby. Keďže predbežné opatrenie nemá spätné účinky, nemá vplyv na existenciu nájomných vzťahov, ktoré vznikli pred vydaním predbežného opatrenia a nemôže zasiahnuť ani do práv tretích osôb. ”(Uznesenie Najvyššieho súdu SR z 27. 04. 2002, sp. zn. 4 Obo 21/2001)Krajský súd vydal dňa 19.12.2000 uznesenie, ktorým zakázal..

Bývanie bez právneho titulu

V decembri 2007 sme sa na základe nájomnej zmluvy s bytovým družstvom stali nájomníkmi bytu. V čase podpísania zmluvy, ale v byte býval neplatič, ktorému bytové družstvo na základe nedoplatkov a dlhov zrušilo nájomnú zmluvu a ponúklo mu náhradné ubytovanie, ktoré odmietol. Existuje o tom aj doklad, ktorý podpísal. Za neplatiča sme museli všetky dlhy vyplatiť a bytové družstvo nám ponúklo, že byt si môžeme neskôr odkúpiť do osobného vlastníctva. Vo februári 2008 sme bytové družstvo požiadali o odkúpenie bytu do vlastníctva, kde nám bytové družstvo v..

Kúpte si pozemok, pretože ... (TRH Nehnutelnosti)

Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)

Záujem Slovákov zlepšovať svoje bývanie je akcelerovaný predovšetkým dostupnosťou úverov, aj rastúcou ponukou nových projektov. Nie každý si však hypotéku môže dovoliť alebo sa ľudia jednoducho boja zadĺžiť na dekády, resp. založiť nehnuteľnosť, v ktorej bývajú. Zlepšovanie kvality bývania je však jednou zo základných ľudských potrieb. Stále málo využívanou možnosťou sú systémové rekonštrukcie existujúceho domu či bytu. Štatistiky potvrdzujú, že byt alebo dom, ktorý má spĺňať potreby svojho užívateľa, by mal prejsť po 15 rokoch modernizačnou..

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.