Ohováranie v nájomných a susedských vzťahoch

Dovoľujem si na vás obrátiť sa s prosbou o radu. Sme dve mladé pracujúce a podnikajúce študentky. V polovici minulého roka sme si našli ubytovanie v Nitre, jedná sa o byt v osobnom vlastníctve. S prenajímateľom sme mali dobré vzťahy, avšak pred dvomi týždňami sa stala nepríjemná vec - obyvateľom domu, kde bývame, boli do schránok vhodené pozvánky na domovú schôdzu s uvedením termínu - o deň, na ktorej sa malo riešiť údajné poskytovanie erotických služieb v byte prenajímateľa, s uvedením jeho mena, a s ktorým máme nájomnú zmluvu, ako aj údajný predaj zbraní a drog v byte, ktorý obývame my dve. Značne nás to poškodilo, prenajímateľ sa cíti dotknutý a vzťahy v dome so susedmi ako aj s našim prenajímateľom sú napäté a chce nás urýchlene vykázať z nájmu. My sme sa ale ničoho nedopustili a boli sme krivo očiernené. Nájsť si vhodné bývanie pre študenta je ťažké, ako máme riešiť vzniknutú situáciu? Ďakujeme. Jana K. a Zuzana T., Nitra

Forma a náležitosti oznámenia o domovej schôdzi
Ďakujem vám za zaslanie naskenovaného „oznámenia“ o domovej schôdzi. K náležitému obsahu a forme oznámenia uvádzam, že podľa zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, schôdzu vlastníkov bytov zvoláva buď rada spoločenstva vlastníkov bytov, alebo zástupca vlastníkov pred správcovskou spoločnosťou. Podľa § 11a zákona štvrtina vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome má právo zvolať schôdzu vlastníkov alebo zhromaždenie, ak na ich žiadosť nezvolal schôdzu vlastníkov alebo zhromaždenie správca alebo rada do 15 dní od doručenia žiadosti. Oznámenie o schôdzi vlastníkov alebo o zhromaždení spolu s programom musí byť v písomnej forme doručené každému vlastníkovi bytu a nebytového priestoru v dome minimálne päť dní pred dňom konania schôdze vlastníkov alebo zhromaždenia. Dodávam, že oznámenie by malo byť datované a podpísané, nie anonymné, ako je tomu vo vašom  prípade.

Výpoveď z nájmu - musí byť odôvodnená
Chápem, že konanie anonyma vám spôsobilo ťažkosti a vám hrozí, že prídete o obydlie. Prenajímateľ bytu, v ktorom bývate a s ktorým máte uzavretú nájomnú zmluvu, môže dať výpoveď, ktorá musí byť písomná. Nájom bytu sa skončí uplynutím výpovednej lehoty - tri mesiace - a táto lehota začína plynúť prvým dňom mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola nájomcovi (teda vám) doručená výpoveď. Vzhľadom na vami načrtnutú situáciu nevidím však dôvod pre vypovedanie z nájmu. Prenajímateľ môže vypovedať nájom bytu v zmysle ust. § 711 ods. 1 písm. c) a g) Občianskeho zákonníka, ak nájomca sústavne narušuje pokojné bývanie ostatných nájomcov alebo vlastníkov bytov, ohrozuje bezpečnosť alebo porušuje dobré mravy v dome, alebo ak nájomca využíva byt bez súhlasu prenajímateľa na iné účely ako na bývanie. Pokiaľ sa nepreukázala dôvodnosť informácie uvedenej v oznámení o schôdzi, jedná sa len o zavádzajúce tvrdenie neznámej osoby, ktoré však svojím obsahom je spôsobilé poškodiť vás v očiach susedov a spôsobiť vám ujmu - okrem iného v podobe hroziacej výpovede z nájmu. Prenajímateľ i vy si však uvedomte, že nič z uvedeného nie je preukázané, a niet dôvodu na obavy susedov. Ak má niekto pochybnosti, môže sa obrátiť na orgány činné v trestnom konaní, ktoré vec môžu prešetriť. I vy ako osoby poškodené predpokladajme klamlivým a krivým tvrdením môžete podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, nakoľko oznámenie o schôdzi je anonymné, a napokon k trestnému oznámeniu sa môže pripojiť spolu s vami prenajímateľ. Veď i jeho meno bolo v oznámení spochybnené a spojené s údajnou trestnou činnosťou tam opísanou. V danej veci možno vysloviť podozrenie zo spáchania trestného činu ohovárania.

Ohováranie
Ohováranie je trestný čin, ktorého skutkovú podstatu upravuje zákon č. 300/2005 Z. z., Trestný zákon v znení neskorších predpisov v § 373. Tohto trestného činu sa dopustí ten, kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu.

Trestná sadzba trestu odňatia slobody sa pohybuje do dvoch rokov. Ak páchateľ spácha trestný čin ohovárania a spôsobí ním značnú škodu, alebo sa ho dopustí z osobitného motívu, verejne alebo v podnikaní závažnejším spôsobom konania, páchateľa možno potrestať trestom odňatia slobody až na jeden rok až päť rokov. Ak by v dôsledku ohovárania dotknutý občan stratil zamestnanie, utrpel by úpadok podniku alebo rozvod manželstva, sadzba trestu odňatia slobody predstavuje tri až osem rokov. Vychádzajme ale z toho, že informácie uvedené v oznámení o domovej schôdzi sa nezakladajú na pravde a v tom prípade možno vysloviť aj podozrenie zo spáchania trestného činu  krivého obvinenia. Prípadné trestné oznámenie o podozrení z ohovárania alebo krivého obvinenia bude smerovať voči zatiaľ neznámemu páchateľovi. Akiste možno dedukovať, že môže ísť o niekoho z domu, v ktorom bývate. V prípade potreby ma kontaktujte ohľadne pomoci a vypracovania trestného oznámenia.
V budúcom čísle sa budeme zaoberať možnosťami občianskoprávneho riešenia predmetnej záležitosti ako aj situáciou, ak by sa preukázala dôvodnosť tvrdení anonyma o údajnej trestnej činnosti nájomcu.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

Späť

Rozmiestnenie a nastavenie internetu v domácnosti + výber routera

Akonáhle máte vybratý ten správny internet(viac informácii ako si vybrať tú najlepšiu možnosť nájdete v minulom článku), môžete si začať vyberať internetové vybavenie pre váš domov. Nie vždy je totiž tá najlacnejšia alebo najpredávanejšia voľba tou najlepšou. Rozdiel medzi Ethernetom a Wi-Fi Rozdiel medzi týmito dvoma je veľmi jednoduchý, a v dnešnej dobe často zanedbávaný. Pracujete pri stolovom počítači, či notebooku? Využívate ten istý notebook doma aj v práci? Alebo si prácu na počítači nechávate len v zamestnaní a doma..

Výhody a nevýhody zatepľovania Výhody a nevýhody zatepľovania

  Zatepľovanie je vymoženosť, ktorej zmysel je definovaný ako výrazná úspora na kúrení so zachovaním tepelného efektu; je preto atraktívne prakticky pre kohokoľvek. Má však, ako všetky ostatné zmeny, svoje pre a proti - stavebné firmy ju horlivo propagujú a lekári zasa varovne dvíhajú prst poukazujúc na riziko vzniku alergií, ktoré jej nesprávna realizácia údajne so sebou prináša. Jednoznačnú pravdu tu ťažko zistiť, rizikám však treba pripísať najväčšiu vážnosť a podľa toho si aj voliť. Poďme sa teda bližšie pozrieť na to, čo všetko..

Vykupovanie pozemkov developermi

Ste vlastníkom ornej pôdy a plánujete na nej začať výstavbu? V tom prípade, by ste mali zmenu ornej pôdy na stavebný pozemok stihnúť od konca júna. Koncom minulého mesiaca bola schválená novela zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy. Účinnosť nadobúda 1. júla 2008. To znamená, že ak si po tomto dátume budete chcieť urobiť zmenu poľnohospodárskej pôdy na stavebný pozemok, zaplatíte za to podľa toho, v ktorej oblasti sa vaša pôda nachádza a do ktorej z deviatich skupín spadá. Ako na zmenu pôdy dnesSúčasná legislatíva v oblasti premeny..

Exekučný predaj nehnuteľnosti v dražbe II.

-->-->--> S priateľom sme sa rozhodli kúpiť rodinný dom s tým, že polovica bude napísaná na neho a druhá polovica na mňa. Moja otázka znie, v prípade, že by priateľ ako živnostník skrachoval, môžem prísť v exekútorskej dražbe o svoju časť domu ? Ako to právne ošetriť a ako prebieha taký exekučný predaj? Ďakujem za odpoveď.Oľga M., KremnicaZačiatok článku - Exekučný predaj nehnuteľností v dražbe I.Udelenie príklepu a vznesenie námietokPo tom, ako sú splnené všetky zákonné predpoklady na vyhlásenie dražby - vydanie dražobnej vyhlášky,..

Výber realitného makléra

 Získanie a overenie údajov o sprostredkovateľoviPlatba na sprostredkovanie a kúpuS priateľkou sme v inzercii objavili ponuku realitného makléra, ktorý sprostredkúva byty na predaj. Inzerenta sme kontaktovali a dojednali sme si stretnutie. Boli sme prekvapení, že stretnutie prebehlo nie v kancelárii, ale v malom bare. Dotyčný pán nás poinformoval, následne nám ukázal konkrétny byt. Dohodli sme sa na zálohe na predbežné výdavky v sume 9.500,- Sk, údajne záloha a poplatok za právny servis, a dojednali ďalší postup. Doteraz sa nám nepodarilo s „maklérom“ skontaktovať..

Prenájom nehnuteľnosti a registračná povinnosť prenajímateľov

So začiatkom nového školského roka vyvstala pre mnohých študentov, prípadne pracujúcich, ktorí dochádzajú za prácou mimo svojho obvyklého bydliska, opäť otázka zabezpečenia svojho ubytovania. Mnohí z nich riešia uvedený problém, nakoľko kapacita internátov a ubytovní nemusí vždy pokryť ich vysoký dopyt, nájmom nehnuteľnosti - prevažne bytu alebo časti bytu. Mnohí občania sa na rubriku „Právnik radí“ obrátili s otázkami, či a kedy sú povinní sa registrovať na daňovom úrade a aký postup majú zvoliť pri prenájme nehnuteľnosti alebo jej časti,..

Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)

Záujem Slovákov zlepšovať svoje bývanie je akcelerovaný predovšetkým dostupnosťou úverov, aj rastúcou ponukou nových projektov. Nie každý si však hypotéku môže dovoliť alebo sa ľudia jednoducho boja zadĺžiť na dekády, resp. založiť nehnuteľnosť, v ktorej bývajú. Zlepšovanie kvality bývania je však jednou zo základných ľudských potrieb. Stále málo využívanou možnosťou sú systémové rekonštrukcie existujúceho domu či bytu. Štatistiky potvrdzujú, že byt alebo dom, ktorý má spĺňať potreby svojho užívateľa, by mal prejsť po 15 rokoch modernizačnou..

Kúpte si pozemok, pretože ... (TRH Nehnutelnosti)

Prečo si vybrať open space kancelárie: nová teória activity-based workplace

V posledných rokoch sa nie len väčšie úspešné firmy ale aj takzvaní podnikatelia na voľnej nohe usilujú o navodenie produktívnej atmosféry pri práci. Open space kancelárie sú pre pracujúcich ľudí v mnohom veľkým prínosom a to či už máte firmu s množstvom zamestnancov, alebo ste podnikateľ, ktorému sa nedarí zachovať motiváciu na gauči vo vlastnom byte. Otvorené priestory kancelárií, ktoré minimalizujú možnosti vytvoriť si súkromné priestory, odstraňujú steny a dvere, sa v histórii prvýkrát uplatnili niekde v 50.-tych..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.