Pripravované zmeny v právnych úpravách - novela katastrálneho zákon a zákonov o notároch a advokácii

V súvislosti s pripravovanými zákonmi, ktorými sa majú zmeniť a doplniť katastrálny zákona, zákon o notároch a zákon o advokácii, nastanú mnohé legislatívne zmeny. Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal dňa 13.07.2009 okrem iného aj novelu zákona o notároch, ktorá bola schválená 24.6.2009 na 39. schôdzi NR SR. Po podpise by zákonné zmeny mali byť účinné od 1.9.2009. Cieľom navrhovaných právnych úprav je zvýšiť zvýšenie právnu a faktickú istoty zmluvných strán pri prevodoch nehnuteľností, definovať jednoznačného pôvodcu zmluvy o prevode nehnuteľnosti a s tým spojenú zodpovednosť pôvodcu zmluvy pre prípad vzniku škody. Zákonné zmeny predstavujú „balíček“ opatrení v snahe o elimináciu podvodov v súvislosti s prevodmi nehnuteľností. Zmeny katastrálneho zákona a zákona o advokácii sa nachádzajú v legislatívnom procese.

Pripravované meny na úseku katastra

Pokiaľ ide o konanie o povolení vkladu vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností, v súčasnosti platia dve lehoty - a to 30 dňová lehota a skrátená pätnásťdňová lehota. V dôsledku novely zákona č. 162/1995 Z. z. bude zavedená nová lehota, v trvaní 20 dní. Nová, 20 dňová lehota je nepochybne náležitou novinkou, nakoľko občania za služby notárov alebo advokátov pri prevodoch nehnuteľností uhradia nemalé sumy. Nová lehota by mala posilňovať právnu istotu občanov pri prevode.

V súvislosti so zmenami na úseku katastra sa predpokladá elektronizácia systému, cez ktorý by bolo možné podávať návrhy na vklad on-line. Otázne je, kedy dôjde k realizácii elektronizácie. Novinkou má byť aj možnosť podať elektronické oznámenie o zamýšľanom vklade prostredníctvom formulára, ktorý by mal byť občanom prístupný na internete. Občan na elektronické podanie návrhu na vklad potrebuje zaručený elektronický predpis, ktorý je upravený zákonom č. 215/2002 Z. o elektronickom podpise a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Dochádza aj ku zmene ohľadne počtu rovnopisov predkladaných zmlúv. Po novom by mali správam katastra postačovať dva rovnopisy zmluvy. Vyznačenie rozhodnutia o povolení vkladu vlastníctva do katastra nehnuteľností bude nahradené rozhodnutím o povolení vkladu a správa katastra zašle účastníkom konania už do 15 dní, čo predstavuje pre občanov veľkú výhodu - v rámci zákonnej 30 dňovej lehoty je im tak poskytnutý dostatočný priestor na splnenie ich ohlasovacej povinnosti vo veci dane z nehnuteľnosti.

Notári, advokáti - občan má právo obrátiť sa na platené služby

Ako už bolo avizované, od septembra 2009 sa stáva účinnou novela zákona o advokácii, ktorá sa prejaví najmä v navrhovanom ust. § 1a zákona o advokácii, podľa ktorého sa zavádza nový inštitút autorizácie zmluvy, v súvislosti s ktorým bude advokát zodpovedný aj za škodu spôsobenú tým, že nesprávne vyhotovil, posúdil zmluvu o prevode nehnuteľnosti a pod. Autorizáciu - spísanie zmluvy o prevode nehnuteľnosti, zistenie totožnosti účastníkov tejto zmluvy a ich zástupcov, posúdenie, či zmluva neodporuje zákonu, neobchádza zákon, neprieči sa dobrým mravom a posúdenie, či uzavretím zmluvy nedôjde ku skutočnosti zakladajúcej vznik škody - advokát potvrdzuje v doložke o autorizácii. Doložka o autorizácii obsahuje vyhlásenie advokáta, že pri spisovaní zmluvy postupoval v súlade so zákonom - teda, že zistil totožnosť predávajúceho, kupujúceho, spísal zmluvu, ďalej údaj o počte listov, ktoré zmluva obsahuje, miesto a dátum vydania doložky o autorizácii, a meno, priezvisko a podpis advokáta. Podľa navrhovaného nového § 1a ods. 4 k zákonu č. 586/2003  Z. z. o advokácii, advokát je povinný, ak ide o zmluvu o prevode nehnuteľnosti za odplatu, upozorniť účastníkov zmluvy na platobné podmienky kúpnej ceny dohodnuté v zmluve a v zmluve tiež uviesť vyhlásenie účastníkov zmluvy o oboznámení sa s týmito podmienkami. Ďalšou, a to dôležitou povinnosťou advokáta v súvislosti s prevodmi nehnuteľností je povinnosť oznámiť účastníkovi zmluvy o prevode nehnuteľnosti výšku svojho poistného krytia a poisťovňu, v ktorej je poistený pre prípad škody v súvislosti s autorizáciou zmluvy o prevode nehnuteľnosti.

Novela zákona o advokácii rieši aj situáciu, kedy advokát nemá istotu o totožnosti osôb - zmluvných strán. V takej situácii vykoná ďalšie zisťovanie, teda najmä vyzve osoby a ich zástupcov, aby doložili listiny z evidencie dokladov totožnosti, zistí totožnosť prostredníctvom ďalších svedkov, o ktorých totožnosti nemá žiadne pochybnosti, požiada o vyjadrenie príslušnú obec, alebo vykoná zisťovanie na základe iných listinných dôkazov. Ak sa mu však ani napriek tomuto postupu nepodarí zistiť skutočnú totožnosť účastníkov a právnu službu neodmietne, nemôže sa zbaviť svojej zodpovednosti za škodu spôsobenú zneužitím totožnosti. Výnimkou je, že poškodený účastník zmluvy vedel o skutočnosti, ktorá bola príčinou vzniku škody.

Svojej zodpovednosti sa advokát môže zbaviť, ak preukáže, že poškodený účastník zmluvy vedel o skutočnosti, ktorá bola príčinou vzniku škody. Advokát má možnosť však aj odmietnuť autorizovať zmluvu o prevode nehnuteľnosti, a to v prípade, ak účastník zmluvy alebo jeho zástupca odmietnu poskytnúť potrebnú súčinnosť.

Notári a advokáti tak budú mať sprísnenú zodpovednosť za zmluvy, ktoré sami vyhotovia. Občan nemá zo zákona povinnosť obrátiť sa na notára alebo advokáta, zmluvu tak môžu vyhotoviť aj ďalší právnici, realitné kancelárie a pod. 

Bližšie info

Späť

Okná Okná

DrevoPlastové okenné rámové vlysyOceľové okenné rámové vlysyHliníkové rámové vlysyKombinovanéPLASTOVÉ OKNÁ - z čoho si vybrať?Výhody plastových okien oproti ostatným rámomKoľko také okno vydrží?Údržba plastových okienPridanie ďalšieho sklaNáhrada jednoduchého zasklenia izolačnými dvojsklamiMontáž plastových okienNalepenie priehľadnej izolačnej fólie priamo na sklo okna Z funkčného hľadiska majú okná dve základné poslania. Ich úlohou je zaistiť prirodzené vetranie miestnosti a jej prirodzené osvetlenie. Presne na takýto účel sa používali od..

Ako využiť úložný priestor Ako využiť úložný priestor

Výber nábytku Ak sa rozhodnete pre jednu alebo druhú možnosť, musíte toto rozhodnutie brať ako stav na niekoľko rokov. Do úvahy by ste mali brať aj fakt, či svoje úložné priestory riešite v byte, v ktorom chcete stráviť zvyšok svojho života, alebo ho beriete ako „prestupnú stanicu“ pokiaľ sa vám nerozrastie rodina. Ak by ste totiž uvažovali, že v budúcnosti chcete svoj štartovací byt predať, tak by vám mohli skôr vyhovovať sektorové skrine, ktorých sa môžete kedykoľvek zbaviť a pri sťahovaní do nového bytu vám nebude ľúto vyhodených peňazí za..

Dlhodobý prenájom nehnuteľní Dlhodobý prenájom nehnuteľní

Prenájom bytovPrenájom nehnuteľností - slovenská legislatívaPovinnosti a právaPrenájom rodinných domovChaty a rekreačné apartmányKancelárske priestoryDevelovperstvo a jeho významNákupné centrá a skladové priestory Dlhodobý prenájom nehnuteľností je už v dnešnej dobe pomerne bežný pojem pre každého človeka. Prenajímajú sa byty, rodinné domy, chaty a chalupy, ale tiež kancelárie, obchodné a skladové priestory. Bez obmedzenia je možné prenajať každú nehnuteľnosť v osobnom vlastníctve. Rozdiel je v prenajímaní nehnuteľností vo vlastníctve družstva...

Letné dovolenky v kontexte dočasného užívania ubytovacieho zariadenia a dlhodobého rekreačného produktu - pozor na timesharing

Vážení čitatelia. Letná sezóna a dovolenky sú v plnom prúde a iste mnohí z vás smerujú do svojho vytúženého letoviska k moru. Treba brať zreteľ nielen na nástrahy, akými iste sú páliace slnko, dehydratácia alebo drobné krádeže v letoviskách a okolí, avšak aj na tzv. jedinečné a výhodné ponuky nákupov ubytovania v luxusných hotelových zariadeniach. Áno, nasledujúci článok sa týka tzv. timesharingu a žiaľ, s tým spojenými častými nekalými obchodnými praktikami semi-timesharingových spoločností. V prípade, že budete na dovolenke pozývaní..

Byty nižšieho štandardu a ubytovacie zariadenia - ich preslnenie, minimálne požiadavky na ich plochu, vybavenie a súčasti

Dnešné pokračovanie týkajúce sa bytov nižšieho štandradu a ubytovacích zariadení sa zameriava na uvedené nehnuteľnosti, vrátane zákonných požiadaviek na ich preslnenie v zmysle vyhlášky MZ SR č. 259/2008 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na vnútorné prostredie budov a o minimálnych požiadavkách na byty nižšieho štandardu a na ubytovacie zariadenia. Minimálne požiadavky na byty nižšieho štandardu Byt nižšieho štandardu je byt, ktorého obytná plocha nie je nižšia ako 12 m2 na užívateľa a 6 m2 na každú ďalšiu osobu, ktorá s užívateľom..

Prístup súdneho znalca do obydlia občana - áno či nie?

 Dobrý deň, v novembri 2008 som sa stala nájomníčkou družstevného bytu. Po roku bývania v ňom som dostala zásielku zo súdu, že byt musím sprístupniť znalcovi z odboru stavebníctva, ktorý má vypracovať znalecký posudok na stavebné práce, ktoré tam uskutočnil predchádzajúci nájomník. Ten tam býval do roku 2005 s manželkou, ktorá vtedy od neho definitívne odišla a rozviedli ich v januári 2007. Preto sa chcem opýtať, kto je vlastne v práve - to mám akože do svojho bytu pustiť znalca, ktorý si už môj byt nafotí!? Veď moje súkromie bude narušené...

Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)

Záujem Slovákov zlepšovať svoje bývanie je akcelerovaný predovšetkým dostupnosťou úverov, aj rastúcou ponukou nových projektov. Nie každý si však hypotéku môže dovoliť alebo sa ľudia jednoducho boja zadĺžiť na dekády, resp. založiť nehnuteľnosť, v ktorej bývajú. Zlepšovanie kvality bývania je však jednou zo základných ľudských potrieb. Stále málo využívanou možnosťou sú systémové rekonštrukcie existujúceho domu či bytu. Štatistiky potvrdzujú, že byt alebo dom, ktorý má spĺňať potreby svojho užívateľa, by mal prejsť po 15 rokoch modernizačnou..

Real estate quoats - Slovak Nehnutelnosti

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.