Spoločná kúpa bytu

 
Žijeme spolu ako druh a družka už niekoľko rokov a máme v úmysle kúpiť si spoločne byt. Ako naformulovať kúpnu zmluvu? Čo sa stane s bytom, keď uzavrieme manželstvo?


Pavol K. a Mária M., Bratislava


Pokiaľ nie ste manželmi, môžete nadobudnúť byt len do podielového spoluvlastníctva. V takom prípade je potrebné uzatvoriť kúpnu zmluvu, ktorá musí obsahovať náležitosti uvedené v zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov s tým, že obaja budete uvedení na strane kupujúcich. V kúpnej zmluve by mali byť určené vaše spoluvlastnícke podiely na nadobúdanom byte. Ak by v nej neboli určené, podiely oboch spoluvlastníkov budú rovnaké. Na základe takto uzatvorenej kúpnej zmluvy zapíše správa katastra Vás oboch do katastra nehnuteľností ako podielových spoluvlastníkov.


Spoluvlastnícky podiel na spoločnom byte bude zároveň vyjadrovať rozsah, v akom sa budete podieľať na právach a povinnostiach vyplývajúcich zo spoluvlastníctva bytu. Pokiaľ budú podiely rovnaké, mali by ste mať obaja nielen právo užívať byt v rovnakom rozsahu, ale aj povinnosť rovnako sa podieľať na údržbe a zveľaďovaní spoločného majetku. Určité problémy môžu nastať v prípade, ak podiely spoluvlastníkov nebudú rovnaké - ťažko sa totiž bude definovať právo jedného spoluvlastníka užívať byt v jednej pätine a právo druhého spoluvlastníka užívať ho v štyroch pätinách. O hospodárení s bytom (napríklad prenájom bytu) spoluvlastníci rozhodujú väčšinou hlasov, a to podľa veľkosti podielov. Pokiaľ sa spoluvlastníci nedohodnú alebo ak dôjde k rovnosti hlasov, môžu sa obrátiť na súd. Rovnako tak môžu urobiť aj menšinoví spoluvlastníci, ak boli ostatnými spoluvlastníkmi prehlasovaní a rozhodovalo sa o dôležitej zmene spoločnej veci (napr. zásadná stavebná úprava bytu).


Právny režim nadobúdania vlastníctva manželmi je odlišný od nadobúdania vlastníctva druhom a družkou. Manželia nadobúdajú veci (teda aj byty) spravidla do bezpodielového spoluvlastníctva. Ich práva a povinnosti k takto spoločne nadobudnutej veci sú rovnaké a právny režim bezpodielového spoluvlastníctva manželov sa aj v niektorých ďalších ohľadoch odlišuje od právneho režimu podielového spoluvlastníctva. Predmetom bezpodielového spoluvlastníctva manželov sa však nestávajú veci získané pred uzatvorením manželstva niektorým z manželov. V prípade uzatvorenia manželstva ostane teda byt, ktorý ste nadobudli do podielového spoluvlastníctva naďalej vo vašom podielovom spoluvlastníctve. Zákon však pozná spôsob, ako "transformovať" podielové spoluvlastníctvo takéhoto bytu na bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Manželia totiž môžu po uzatvorení manželstva dohodou previesť vlastníctvo bytu na tretiu s tým, že tá následne prevedie byt do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.


Ak sa jeden zo spoluvlastníkov rozhodne svojho podielu zbaviť, musí ho najskôr ponúknuť na predaj druhému spoluvlastníkovi. Túto povinnosť nemá, pokiaľ by mal v úmysle spoluvlastnícky podiel predať blízkej osobe (napr. súrodencovi, rodičovi). V prípade bezpodielového spoluvlastníctva manželov takáto situácia neprichádza do úvahy - pokiaľ by jeden z manželov chcel spoločný majetok predať, musel by získať súhlas manžela či manželky, alebo dosiahnuť zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva.


Môže tiež dôjsť k situácii, že jeden zo spoluvlastníkov alebo obaja už nemajú o spoluvlastníctvo bytu záujem. Vtedy môžu uzatvoriť písomnú dohodu o zrušení spoluvlastníctva. Ak sa spoluvlastníci nedohodnú, rozhodne na návrh ktoréhokoľvek z nich o zrušení podielového spoluvlastníctva súd. V prípade, že je možné reálne rozdelenie bytu, súd ho rozdelí medzi spoluvlastníkov, pričom prihliadne na veľkosť spoluvlastníckych podielov a jeho účelné využitie. Keďže reálne rozdelenie bytu je skôr výnimočné, prichádzajú do úvahy ďalšie spôsoby rozdelenia spoluvlastníctva, t. j. prikázanie bytu do výlučného vlastníctva jedného zo spoluvlastníkov s tým, že druhý spoluvlastník má právo na náhradu za svoj spoluvlastnícky podiel, alebo predaj bytu a rozdelenie výťažku medzi spoluvlastníkov.


Vzhľadom na skutočnosť, že podrobná analýza Vášho prípadu by vyžadovala viac priestoru a zváženie viacerých okolností, odporúčam Vám, aby ste sa s Vašim prípadom obrátili na právnika špecializujúceho sa na právne vzťahy k bytom.

 

Späť

Trendy spálňa 2022: Čo by v nej nemalo chýbať? Trendy spálňa 2022: Čo by v nej nemalo chýbať?

Dominanta celej domácnosti či srdce domova – aj takto by sa dala nazvať spálňa, ktorá patrí k hlavným miestnostiam v dome. Ak chcete, aby aj tá vaša vyzerala dobre a jednotlivé prvky v nej vytvárali príjemnú atmosféru, musíte si ju vedieť správne zariadiť. Inšpirujte sa najnovšími trendmi na rok 2022 a vytvorte si váš vysnívaný priestor na oddych.Atmosféru nastolíte posteľouNajvýraznejším kúskom celej spálne je posteľ. Každý si ju všimne hneď, ako do miestnosti vojde. Práve to je dôvod, prečo nesmie byť fádna. Využite jej dominantné postavenie a masívnosť..

Inteligentný dom

Táto novinka u nás ešte nemá dlhú tradíciu; postupom času sa však u nás začína udomácňovať. Problémom je, že pre veľkú časť verejnosti stále zostáva neznámym alebo príliš abstraktným pojmom. Poďme sa teda pozrieť bližšie, čo toto pomenovanie obnáša a na čo sa môže tešiť záujemca, ktorý si ho zavedie do svojho domova. Počiatočná investícia ako strašiak? Inteligentný systém je u nás ešte stále pre väčšinu ľudí synonymom niečoho drahého, zložitého a ťažko dostupného. Sčasti je to pravda, avšak je tu i fakt, že po jeho..

Krb ako symbol domova Krb ako symbol domova

-->-->-->  „Po letných mesiacoch je jeseň v plnom prúde a naše mysle nám pri pohľade na sychravé počasie z poza okna viac blúdia v predstavách o posedení pri rodinnom v kresle. K tejto predstave o idylke čato patrí aj sen o veľkom či malom krbe z ktorého sála teplo do celej miestnosti. Nuž predstava je to pekná, ale čo všetko obnáša jej uskotočnenie si povieme v nasledujúcich riadkoch, aby teplo z vášho nového krbu vám prinášalo príjemne strávené chvíle v chladných mesiacoch.“ Stavebný materiál na krby Predtým ako si do svojho domova vyberieme..

Domáce násilie a otázka bývania

Dobrý deň. Chcela by som vás poprosiť o radu. S druhom žijeme spolu takmer 10 rokov. Pred siedmymi rokmi sme si kúpili byt. Na liste vlastníctva a na všetkých zmluvách figuruje iba moje meno. Máme spoločné dieťa. Môj druh si našiel inú priateľku, žije však stále s nami v jednej domácnosti (niekedy nie), do ktorej finančne prispieva, ale občas sa prejaví aj jeho násilná povaha. Nedokážem s ním už ďalej žiť. Mám právo vymeniť zámok na byte s tým, že ho upozorním na termín, dokedy si má vysťahovať veci z bytu? Aké kroky musím podniknúť, aby som pristúpením..

Ako predísť podvodu pri podpise zmluvy o kúpe nehnutelnosti - prevencia rizika podvodu na nehnuteľnosti Ako predísť podvodu pri podpise zmluvy o kúpe nehnutelnosti - prevencia rizika podvodu na nehnuteľnosti

V rámci každodenného života si mnohí z nás ani neuvedomujú, koľko zmlúv uzavrú za jediný deň. Stačí pritom ísť na nákup, odviesť sa hromadným dopravným prostriedkom, či taxíkom a pod. Popri všetkých týchto činnostiach boli uzavreté zmluvy, avšak bez osobitnej písomnej formy. Písomná forma je nevyhnutná najmä pre tie zmluvy, ktoré si vyžadujú z pohľadu zmluvných strán vyššiu mieru právnej istoty. Navyše aj priamo zákon pre niektoré zmluvy vyžaduje povinne písomnú formu, pričom typickým príkladom môžu byť zmluvy o prevode..

Zúženie bezpodielového spoluvlastníctva manželov

Mam problém ktorý by som potreboval nejako rozlúsknuť a vyriešiť. Som slepec, invalidný dôchodca a s manželkou nežijem v spoločnej domácnosti, predali sme dom a každý si ideme riešiť svoju bytovú otázku. S manželkou nebývame v spoločnej domácnosti, deti si ona dala napísať na seba čo už ľutujem. Potrebujem si riešiť bytovú otázku a mám byt, ktorý chcem kúpiť, lebo dom čo sme mali spolu, sme predali a jediný záznam o tom je jedine kúpno - predajná zmluva. A zvyšné veci medzi nami sú jedine v ústnej forme. Ide mi jedine o to ako ošetriť aby nemala nárok..

Kúpte si pozemky v blízkosti ... (TRH Nehnutelnosti)

Poistenie domácnosti a zodpovednost Poistenie domácnosti a zodpovednost

Pýtali ste sa niekedy sami seba, prečo by ste si mali vybavovať niečo ako poistenie domácnosti, alebo poistenie zodpovednosti keď už aj tak platíte za poistenie nehnuteľnosti a nechcete utrácať ďalších pár eur za mesiac, ktoré by ste si mohli ušetriť na krásny nový gauč, alebo na nový koberec ktorý ste videli v obchode? Treba si ozrejmiť predovšetkým, čo všetko zahŕňa poistenie nehnuteľnosti. Predstavte si, že Váš domov by niekto vzal, otočil ho strechou dolu, a začal by s ním triasť. Vaše veci, nábytok, oblečenie, knihy.... začali..

Aké sú ceny nehnutelnosti - realitná bublina 2018?

Ako zistiť, či sú nehnuteľnosti nadhodnotené a či kúpou nehnuteľnosti neriskujeme?   Veľmi dobrým zdrojom informácií o tom, či ceny nehnuteľností sú príliš vysoké alebo či sa už nachádzame v oblasti realitnej bubliny a cena za nehnuteľnosť nepredstavuje reálnu hodnotu, ktorú poskytne obytný priestor jej vlastníkovi prostredníctvom možnosti bývania na veľa rokov je kompozitný index, ktorý počíta Národná banka Slovenska.  Ako uvádzajú analytici ÚMS (NBS) ceny nehnuteľností sa v roku 2018 nachádzajú v pásme VZOSTUPU, ďaleko od pásma BUBLINY...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.