Budúca zmluva na kúpu pozemku


Realitná kancelária sa na nás obrátila s ponukou na uzatvorenie budúcej zmluvy na kúpu pozemku. Je bezpečné takúto zmluvu podpisovať? Čo to je vlastne za zmluvu?

Jozef Ž., Stupava

 
Realitná kancelária sa na Vás obrátila s požiadavkou na uzatvorenie zmluvy o budúcej zmluve (označovaná niekedy ako predbežná zmluva). Obsahom takejto zmluvy je záväzok oboch alebo len jednej zo strán uzatvoriť do dohodnutej doby určitú zmluvu. Podstatné náležitosti takejto zmluvy musia byť uvedené už zmluve o budúcej zmluve. Pokiaľ ide o podstatné náležitosti samotnej kúpnej zmluvy, môžu byť súčasťou textu zmluvy o budúcej zmluve, alebo môžu tvoriť jej prílohu. Podstatnou náležitosťou kúpnej zmluvy je označenie nehnuteľnosti (údaje uvedené na liste vlastníctva) a kúpna cena - pokiaľ by strany tieto podstatné náležitosti v zmluve o budúcej zmluve neuviedli, zmluva by bola neplatná. V záujme právnej istoty strán je však žiadúce, aby sa už pri uzatváraní zmluvy o budúcej zmluve dohodli na obsahu kúpnej zmluvy čo najpodrobnejšie, teda aby sa dohodli aj na takých ustanoveniach, ktoré síce nie sú podstatnými náležitosťami, ale ktoré sú zvyčajne obsahom kúpnej zmluvy (napr. zodpovednosť za vady, spôsob platenia kúpnej ceny).
V prípade kúpnej zmluvy týkajúcej sa prevodu vlastníckeho práva bytov či nebytových priestorov je potrebné uviesť aj náležitosti vyžadované zákonom č. 182/1993 Z.z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov. V prípade, že by medzi stranami vznikla pochybnosť o obsahu kúpnej zmluvy, musel by tento spor riešiť súd.
 
Podpísaním zmluvy o budúcej zmluve teda ešte nedochádza k prevodu vlastníckeho práva, takúto zmluvu nie je možné predložiť na vklad do katastra nehnuteľností. Na uskutočnene prevodu musia obe strany uzatvoriť ešte samotnú kúpnu zmluvu týkajúcu sa prevodu nehnuteľnosti (nazývaná niekedy aj hlavná zmluva). Pokiaľ by strana zaviazaná uzatvoriť zmluvu odmietla splniť svoj záväzok, druhá strana sa môže domáhať na súde vydania rozsudku, ktorý "nahradí podpis" strany, ktorá odmietla zmluvu podpísať (tohoto práva sa možno na súde domáhať do jedného roka). V záujme právnej istoty strán je žiadúce dohodnúť podrobnejšie mechanizmus uzatvárania hlavnej zmluvy (napríklad ktorá strana predkladá návrh na uzatvorenie zmluvy).

Hoci je predávajúci zaviazaný zmluvou o budúcej zmluve nehnuteľnosť predať druhej strane zmluvy o budúcej zmluve, ak podpíše zmluvu, ktorou prevedie vlastnícke právo k nehnuteľnosti na inú osobe, kataster nehnuteľností neodmietne takýto prevod vlastníctva zapísať. Strana zmluvy o budúcej zmluve sa môže proti takémuto predávajúcemu domáhať náhrady škody (alebo zmluvnej pokuty, pokiaľ bola stranami v zmluve o budúcej zmluve dohodnutá).

Záväzok strán podpísať zmluvu špecifikovanú v zmluve o budúcej zmluve zanikne zo zákona, pokiaľ sa okolnosti, z ktorých účastníci pri vzniku záväzku vychádzali, do tej miery zmenili, že nemožno spravodlivo požadovať, aby sa zmluva uzavrela. Toto sa bude zrejme vzťahovať na prípad, kedy by v čase medzi uzatvorením zmluvy o budúcej zmluve a kúpnej zmluvy došlo k takým závažným zmenám (znehodnoteniu) týkajúcich sa nehnuteľnosti, že kupujúci by už nemohol mať záujem nehnuteľnosť kúpiť. Dôvodom zániku záväzku uzatvoriť kúpnu zmluvu teda nie je napríklad zmena ceny nehnuteľnosti či neschopnosť kupujúceho nehnuteľnosť efektívne využiť.

Na záver treba dodať, že Občiansky zákonník umožňuje stranám tiež dohodnúť sa na uzatvorení takej zmluvy, v ktorej sa strany dohodnú, že obsah zmluvy bude ešte doplnený. V texte takejto zmluvy musia však dať (už to nie je zmluva o budúcej zmluve) nepochybne najavo, že zmluva má platiť, aj keby k dohode o zvyšku obsahu zmluvy nedošlo. Ak by sa teda strany nedohodli na chýbajúcom obsahu zmluvy, určil by ho na návrh ktorejkoľvek zo strán súd.

Vzhľadom na skutočnosť, že podrobná analýza Vášho prípadu by vyžadovala viac priestoru a zváženie viacerých okolností, odporúčam Vám, aby ste sa s Vaším prípadom obrátili na právnika špecializujúceho sa na nehnuteľnosti.

 

Späť

Čo treba urobiť pred nasťahovaním do novopostaveného rodinného domu

Sťahovanie do novopostaveného rodinného domu so sebou prináša radosti a očakávania. Každý majiteľ nového domu sa teší, že si splní svoje želania a predstavy o dokonalom bývaní. No na druhej strane prináša sťahovanie aj niekoľko povinností a starostí so zariaďovaním a presunom starej domácnosti do novej. Keď si odmyslíme náročné sťahovanie, ktoré pozostáva s prenášania plných škatúľ niekedy aj nepotrebných vecí, s ktorými sa nevieme rozlúčiť, zostane nám ešte niekoľko základných povinností, bez ktorých by sme si komfort nového domova užívali..

Poistenie nehnuteľností

Vlastniť miesto, ktoré môžete nazvať domovom je jedným z najzákladnejších prianí každého človeka. A pritom často nezáleží na tom, či ide o byt alebo o dom, človek jednoducho túži mať svoj vlastný kút, kam sa môže uchýliť a s ktorým môže urobiť čo sa jemu páči. Miesto, o ktorom môžete povedať, môj dom, môj hrad. Aby bolo bývanie aj dobre zabezpečené, nemali by sme zabúdať na poistenie svojho príbytku.Ak už máte svoje hniezdo v ktorom budete bývať vybudované, iste vás to stálo mnoho síl a námahy. Preto je na mieste, ak si ho chcete za každú..

Dobré adresy

PrešovKošiceBanská BystricaTrenčínŽilinaTrnavaNitraBratislava Na najlepších adresách v krajských mestách stoja vo väčšine prípadov zároveň najdrahšie nehnuteľnosti.  PrešovVýstavba rodinných domov prebieha najmä v okolitých obciachMesto Prešov možno podľa kvality nehnuteľností určených na bývanie a ich cien rozdeliť do troch kategórií. Najdrahšie sú samozrejme byty v centre mesta, a to najmä z dôvodu ich nedostatku v danej lokalite. V historických budovách tu sídlia predovšetkým firmy. V širšom centre už možno nájsť viacero bytov. Dominuje tu..

Novela právnej úpravy vlastníctva bytov a nebytových priestorov I

Národná rada SR na svojej 48. schôdzi schválila v treťom čítaní novelu zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, ktorá bola 22.02.2010 odoslaná do Zbierky zákonov a ako zákon vyšiel v Zbierke zákonov 09.03.2010, čiastka 38/2010, číslo 70/2010.  Občianskej verejnosti je zákon č. 71/2010 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č...

Nadobúdanie tuzemských nehnuteľností cudzincami

 Náš rodinný priateľ pochádza zo Španielska. Často navštevuje Slovensko a zapáčilo sa mu u nás natoľko, že by si tu chcel kúpiť pozemok. Známi mi povedali, že cudzinci nemôžu nadobudnúť slovenské nehnuteľnosti, alebo že sú v tomto smere obmedzení. Radi by sme nášmu španielskemu priateľovi pomohli, prosíme vás preto o radu.  Svätopluk T., Komjatice Vy, prípadne Váš priateľ môžete byť pokojný. Vo všeobecnosti medzi verejnosťou je vžitý mýtus o tom, že cudzinci nemôžu nadobúdať nehnuteľnosti v tuzemsku. Jedná sa však len o laickú..

Kúpa nehnuteľnosti jedným z manželov - kedy a ako

Manželka uzavrela zmluvu o budúcej zmluve, ktorá sa týkala kúpy rodinného domu. Ten chcela získať do svojho vlastníctva za naše spoločné peniaze ako i za peniaze získané z predaja bytu mojej matky, ktorá s tým nesúhlasila. Manželka od zmluvy o budúcej zmluve odstúpila, keďže nemala dostatok finančných prostriedkov. Je zmluva o budúcej zmluve napriek tomu platná? Je možné, aby jeden z manželov získal výlučne do svojho vlastníctva počas trvania manželstva napr. nehnuteľnosť? Neplatná z dôvodu, že som v nej nefiguroval ako manžel kupujúcej? Predávajúci..

Vývoj cien bytov v Bratislave v roku 2008

Skoro každého, ktorý či už má byt alebo si ho ešte len plánuje obstarať, zaujíma vývoj cien bytov a hlavne prognóza do budúcnosti. Prvé sa dá ukázať na základe zozbieraných údajov, druhé sa dá v súčasnosti len veľmi obtiažne predpovedať.Pozrime sa teda, čo sa na trhu s bratislavskými bytmi dialo od januára 2008 po čiastočnom cca mesačnom (vianočnom) útlme, ktorý nastal po zatiaľ najväčšom realitnom boome na Slovensku v jeseni 2007, kedy boli ceny za meter štvorcový starých bytov v hlavnom meste drahšie ako ceny za meter štvorcový v novostavbách.Realitný..

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..

Aké sú ceny nehnutelnosti - realitná bublina 2018?

Ako zistiť, či sú nehnuteľnosti nadhodnotené a či kúpou nehnuteľnosti neriskujeme?   Veľmi dobrým zdrojom informácií o tom, či ceny nehnuteľností sú príliš vysoké alebo či sa už nachádzame v oblasti realitnej bubliny a cena za nehnuteľnosť nepredstavuje reálnu hodnotu, ktorú poskytne obytný priestor jej vlastníkovi prostredníctvom možnosti bývania na veľa rokov je kompozitný index, ktorý počíta Národná banka Slovenska.  Ako uvádzajú analytici ÚMS (NBS) ceny nehnuteľností sa v roku 2018 nachádzajú v pásme VZOSTUPU, ďaleko od pásma BUBLINY...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.