Inteligentný dom

Táto novinka u nás ešte nemá dlhú tradíciu; postupom času sa však u nás začína udomácňovať. Problémom je, že pre veľkú časť verejnosti stále zostáva neznámym alebo príliš abstraktným pojmom. Poďme sa teda pozrieť bližšie, čo toto pomenovanie obnáša a na čo sa môže tešiť záujemca, ktorý si ho zavedie do svojho domova.

Počiatočná investícia ako strašiak?

Inteligentný systém je u nás ešte stále pre väčšinu ľudí synonymom niečoho drahého, zložitého a ťažko dostupného. Sčasti je to pravda, avšak je tu i fakt, že po jeho inštalácii môžeme rátať so znížením spotreby energií, teda s úsporou, v podobe ktorej sa nám investícia bude postupne vracať. V neposlednom rade však treba myslieť aj na výhodu pohodlia, na ktoré sa nepozeráme z finančného hľadiska – spravidla toto je dôvod, ak sa potencionálny užívateľ pre inteligentný systém napokon rozhodne.

                Výhoda inteligentného systému okrem uvedených faktov však nespočíva len v tom, že odbremeňuje obyvateľov od vykonávania opakovaných úkonov a šetrí im námahu a čas, ale zároveň sa eliminuje riziko, že by napríklad zabudli zapnúť či vypnúť alarm, klimatizáciu a podobne. Okrem pohodlia sa teda zvyšuje aj bezpečnosť.

Ak sa ešte vrátime k otázke šetrenia, stojí za to spomenúť jednu možnosť, ktorá možno nie je automaticky každému známa: ako vieme, elektrická energia je najdrahšia v istých „frekventovaných“ hodinách počas dňa a večer. Pri moderných elektrických spotrebičoch je však možné nastavenie na hodiny menej frekventované, keď je elektrina lacnejšia - napríklad si užívateľ nastaví práčku či umývačku riadu na druhú-tretiu hodinu ráno. Síce sa tu nedá vyhnúť istým „vybavovačkám“ (musia vám to povoliť), ale stojí to za to z pohľadu dlhodobej výraznej úspory. Táto výhoda sa síce neviaže len na inteligentný systém, avšak ak si ho majiteľ domu zavádza, je to vhodný okamih aj na realizáciu tejto možnosti a firmy, ktoré systémy inštalujú, to už začínajú automaticky ponúkať.

Na inteligentný systém treba myslieť už pri tvorbe projektu

Dá sa to síce aj neskôr, ale toto je najbezproblémovejšia cesta. Projekty sú síce „dopasované“ na hotový dom, avšak sú isté aspekty, na ktoré je dobré brať ohľad už od začiatku – vyhneme sa tým neskorším komplikáciám. Hlavným cieľom inteligentných systémov je pohodlie – možno si nastaviť rôzne kombinácie, ktoré si potom užívateľ volí stlačením jedného tlačidla. Dokonalejší inteligentný systém postupom času „vypozoruje“ správanie obyvateľov domu a nastaví sa podľa neho; ak v dome dlhodobo zapínajú svetlo každý deň v tom istom čase, inteligentný systém to automaticky začne robiť sám. Ľudský zásah je teda potrebný len v prvotnej fáze, neskôr sa dom „učí“ sám.

                Inteligentné systémy, samozrejme, nie sú rovnaké. Jednoduchšie majú jednoduchý senzorický vstup; tie zložitejšie disponujú schopnosťou vyhodnocovať už uvedené správanie a zvyky obyvateľov a prispôsobujú sa im. Naprogramuje sa algoritmus, ktorý „zbiera“ a analyzuje správanie ľudí v dome a vytvorí si niečo ako vzorec, podľa ktorého potom opakovane postupuje.          

Systém potrebuje „vlastnú izbu“

Pre inteligentný systém by sme si mali vyhradiť samostatnú miestnosť; nemusí byť veľká a najčastejšie si ju majitelia situujú do pivničných priestorov. Je to niečo ako „mozog“ inteligentného systému; odtiaľ sa riadi osvetlenie, kúrenie, bezpečnosť, audiovizuálna technika a všetky ostatné jeho časti, ktoré budú majitelia domu využívať.

Zabezpečovací systém

Požiadavky sa tu líšia od klienta ku klientovi; nainštalovať možno množstvo prvkov ochrany od snímačov pohybu až po snímače rozbitia skla. Osobitnú pozornosť si tu však zaslúžia práve snímače pohybu – dokonalejší inteligentný systém má, ako sme si už povedali, odpozorované vzorce správania stálych obyvateľov a ak sa mu niečo z tohto vzorca „vymkne“, dokáže reagovať spustením sirény či priamym napojením na políciu.   

                Predvídavosť tu ide dokonca ešte ďalej – ak zvykne napríklad domáci pán o štvrtej poobede cvičiť v posilňovni a náhodou niekde v dome zamdlie, systém dokáže identifikovať porušenie zvyčajného vzorca a nehybné telo v niektorej z izieb a privolá mu pomoc. Táto vlastnosť je veľmi užitočná pre ľudí s nejakým zdravotným problémom, ktorým včasná pomoc môže zachrániť zdravie či život.

Osvetlenie

Tu treba určiť počet svetelných okruhov, z ktorých bude mať každý svoj prívod.  Výhodou je možnosť ovládať každý z týchto okruhov jediným zapnutím či vypnutím, tiež je možné napríklad pri odchode z domu jedným „ťahom“ vypnúť všetky svetlá. Takisto sa dajú nastaviť jednotlivé poschodia.

                Tieto okruhy si možno nastaviť v podstate akokoľvek; závisí to od činností, pri ktorých svetlo potrebujeme. Môžeme si napríklad vytvoriť svetelnú scénu „večera“, kde si môžeme nastaviť svetlá nad jedálenským stolom a podobne. Menšou nevýhodou je množstvo káblov, ktorému sa nevyhneme.

                Osvetlením si môžeme pomôcť aj vtedy, ak sa chystáme na dovolenku a chceme navodiť dojem, že v dome niekto zostal; existuje možnosť nastaviť ich tak, aby vytvárali dojem prítomnosti obyvateľov v dome. Môže to odradiť potencionálneho zlodeja.

Kúrenie a ventilácia

Na reguláciu kúrenia sa používajú termoelektrické hlavice. Tie sa umiestnia na zdroj tepla (radiátor alebo podlahové kúrenie), ventiláciu je zasa možné zabezpečiť pomocou stropných jednotiek. Treba však dbať na to, aby ventily neboli zanesené. Kúrenie sa dá takisto nastaviť na niekoľko spôsobov – pri odchode obyvateľov z domu sa napríklad automaticky prepne na úsporný režim alebo sa pri prudkom poklese vonkajšej teploty mierne zvýši. Mimoriadne komfortná je možnosť ovládať kúrenie napríklad z práce – možno si ho zapnúť alebo zvýšiť na diaľku, ak sa vám napríklad ohlási  návšteva a budete potrebovať hosťovskú izbu.  

                Čo sa týka ventilácie, pre obyvateľov domu je komfortnejšie nastaviť si intervaly, v ktorých sa budú ventilátory pravidelne púšťať. Inštalujú sa najmä do sociálnych zariadení.

Žalúzie

Musia byť, samozrejme, na elektrické ovládanie; tiež si môžeme voliť medzi rôznymi polohami ich nastavenia a naprogramovať si skupiny, pomocou ktorých môžeme opäť jediným príkazom spustiť rolety vo viacerých izbách, prípadne na celom poschodí naraz. Takisto je možné nastaviť príkazy pre odchody z domu, kedy sa automaticky vytiahnu; takisto je možné zosynchronizovať ich napríklad s ventiláciou a kúrením.

Hudba a video

Tieto dve vymoženosti už dnes nie je nikto ochotný oželieť a pre objednávateľov inteligentných systémov sa pomaly stáva automatickou požiadavkou. Vo vybraných miestnostiach treba umiestniť obrazovky a reproduktory a samozrejme umiestniť zdroje hudby i obrazu. Audiozariadenia aj videozariadenia tiež možno nastaviť rôznym spôsobom, napríklad ak obyvateľ domu prejde z jednej izby do druhej, obraz a zvuk sa tam automaticky zapne a v miestnosti, z ktorej odišiel, sa zasa vypne. Tiež je možné nastaviť automatické vypnutie oboch zariadení pri odchode z domu, ako aj zapnutie pri príchode.

                Vidíme teda, že inteligentný systém nám vie toho veľa ponúknuť ako v oblasti bezpečia, tak i z hľadiska komfortu. Stále síce zostane nejaká skupina ľudí, ktorá si povie, „veď doteraz sme to zvládli i bez takýchto vynálezov“, avšak podľa skúseností z iných krajín, z ktorých k nám táto novinka prichádza, možno súdiť, že ju i u nás čaká slušná budúcnosť.

 

Autor: Mgr. Katarína Macková

KTN: 13/11

        

Späť

Malá spálňa? Poradíme vám, ako ju zariadiť! Malá spálňa? Poradíme vám, ako ju zariadiť!

Máte malú spálňu, s ktorej zariadením si neviete rady? Inšpirujte sa našimi tipmi a využite každý centimeter štvorcový. Poslúžia vám na to vstavaná skriňa na mieru, závesné nočné stolíky a posteľ s úložným priestorom. Udržujte poriadok V malej spálni je nevyhnutné udržiavať poriadok a zbaviť sa všetkých nepotrebných vecí, ktoré iba zbytočne zaberajú miesto. Zo všetkého najskôr si preto ujasnite, čo naozaj potrebujete a bez čoho sa v spálni nezaobídete. Možno zistíte, že šatníková skriňa sa vojde do chodby alebo že sa pohodlne vyspíte..

Flexibilné sedenie na sedacích vakoch pre deti aj dospelých Flexibilné sedenie na sedacích vakoch pre deti aj dospelých

Pohodlné bývanie je snom každého dospelého človeka. Žiť vo svojom vlastnom priestore, mať ho zariadený podľa svojich predstáv a cítiť sa ako doma. Zabezpečte to všetkým členom rodiny a o skvelú atmosféru budete mať postarané. Na to, aby sa všetci cítili doma pohodlne, musia mať svoje sedenie na trávenie voľného času, a to či už na sedačke, sedacom vaku, či v kresle. Práve sedacie vaky pre deti sú ideálne, pretože ich môžete pokojne presúvať po celej domácnosti.   Výhody pohodlných vakov Tieto vaky sú v posledných..

Systémové omietky Ytong hrejú a chránia pred hlukom aj plesňami Systémové omietky Ytong hrejú a chránia pred hlukom aj plesňami

Jednou z prednostívnútorných vápennocementových omietok Ytong je skutočnosť, že zlepšujú tepelnoizolačné vlastnosti stien. Navyše vďaka vysokej paropriepustnosti znižujú riziko vzniku plesní. Pri práci s nimi realizačná firma alebo stavebník ocenia aj ľahké spracovanie, vysokú výdatnosť a pevnosť. Tieto omietky dokonale ladia s priedušnosťou muriva Ytong a Silka. Užívatelia domu či bytu potešia ich dobré tepelnoizolačné vlastnosti: (tepelný odpor λ10 s hodnotou 0, 13 W/m.K). Tie im dodáva špeciálna ľahčená zložka z recyklovaného skla. Vďaka..

Spoločný nájom bytu manželmi a jeho užívanie

Obraciam sa na Vás s touto otázkou: dňa 20.6.1995 som sa stal výlučným užívateľom družstevného bytu v Košiciach, teda bola so mnou spísaná zmluva o nájme bytu. V auguste 1996 som uzavrel manželstvo. Nedávno sme boli právoplatne rozvedení. Bývalá manželka sa z bytu odsťahovala a dňa 20.3.2010 som požiadal príslušnú mestskú časť o zrušenie trvalého pobytu pre bývalú manželku. Dostal som odpoveď, že bývalej manželke nezaniklo užívacie právo k bytu a mojej žiadosti bude vyhovené po predložení právoplatného súdneho rozhodnutia o majetkovo-právnom..

Zúženie bezpodielového spoluvlastníctva manželov

Mam problém ktorý by som potreboval nejako rozlúsknuť a vyriešiť. Som slepec, invalidný dôchodca a s manželkou nežijem v spoločnej domácnosti, predali sme dom a každý si ideme riešiť svoju bytovú otázku. S manželkou nebývame v spoločnej domácnosti, deti si ona dala napísať na seba čo už ľutujem. Potrebujem si riešiť bytovú otázku a mám byt, ktorý chcem kúpiť, lebo dom čo sme mali spolu, sme predali a jediný záznam o tom je jedine kúpno - predajná zmluva. A zvyšné veci medzi nami sú jedine v ústnej forme. Ide mi jedine o to ako ošetriť aby nemala nárok..

Maloletí a ich spôsobilosť nadobúdať majetok - darovanie a vydržanie

Maloletí môžu nadobúdať majetok do svojho vlastníctva, avšak tento je spravovaný ich zákonnými zástupcami, predovšetkým rodičmi. Maloletí môžu nadobudnúť majetok nielen darovaním, ale aj vydržaním. V danej súvislosti poukazujeme na judikát - rozsudok Najvyššieho súdu SR, spis. zn. 4 Cdo 21/2004. Jedná sa o vec, v ktorej sa prejednávalo dedičstvo - nehnuteľnosti po poručiteľovi, pričom niektorí z oprávnených dedičov namietali darovanie nehnuteľností v tom čase maloletému dieťaťu. “Vydržaním môže nadobudnúť vlastníctvo aj maloletý, ktorý..

Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanieNa začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená..

Vývoj cien nehnuteľností na Slovensku od roku 2005 do roku 2010

V slovenských pomeroch sa zvykne dosť často používať fráza ktorá tvrdí, že: „Z grafov sa ešte nikto nenajedol“. Nuž možno je na tom čosi pravdy, ale autor tohto výroku asi nepochopil ich zmysel. Grafy majú v prvom rade informovať o určitom vývoji, či trende v tom či onom segmente. Zároveň by mali upozorniť na určité anomálie, či nezdravý vývoj ktorý sa mohol prejaviť v sledovanom období.Aj z tohto dôvodu sme sa v redakcii Kompletného TRH-u Nehnuteľností rozhodli priniesť základný trend vývoja cien nehnuteľností na Slovensku. Často krát sa v dnešnej..

Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.