Zúženie bezpodielového spoluvlastníctva manželov

Mam problém ktorý by som potreboval nejako rozlúsknuť a vyriešiť. Som slepec, invalidný dôchodca a s manželkou nežijem v spoločnej domácnosti, predali sme dom a každý si ideme riešiť svoju bytovú otázku. S manželkou nebývame v spoločnej domácnosti, deti si ona dala napísať na seba čo už ľutujem. Potrebujem si riešiť bytovú otázku a mám byt, ktorý chcem kúpiť, lebo dom čo sme mali spolu, sme predali a jediný záznam o tom je jedine kúpno - predajná zmluva. A zvyšné veci medzi nami sú jedine v ústnej forme. Ide mi jedine o to ako ošetriť aby nemala nárok na byt mnou kúpený. Mám jednu variantu, žeby ho kúpila moja sestra alebo mama a potom aby som ho dostal do daru. Ale či sa to dá alebo nie, to neviem. Vzhľadom na to, že si chcem kúpiť byt, vystupuje do popredia problém ako si ošetriť to, aby manželka nemala nárok na ten byt. Dohodli sme sa, že rozvádzať sa v danom období nebudeme. Za odpoveď Vám ďakujem.

Ján S., Prievidza



Zákon umožňuje manželom (resp. súd na návrh manželov) vymedziť rozsah svojho BSM, a to štyrmi spôsobmi: I. rozšíriť BSM, II. zúžiť BSM, III. zrušiť BSM a IV. vymedziť vznik BSM ku dňu zániku manželstva.


Ad I. a II. Podľa ust. § 143a Občianskeho zákonníka, manželia môžu dohodou rozšíriť zákonom určený rozsah bezpodielového spoluvlastníctva. Rozšírenie tohto rozsahu znamená, že do bezpodielového spoluvlastníctva manželov budú na základe ich dohody patriť aj také veci, ktoré by inak patrili do výlučného vlastníctva iba jedného z manželov (napr. pôjde o veci, ktoré získa len jeden manžel darovaním alebo dedením). Manželia sa však môžu dohodnúť aj tak, že zúžia zákonom vymedzený rozsah bezpodielového spoluvlastníctva. To znamená, že na základe dohody manželov budú z ich majetkového spoločenstva vyňaté veci, ktoré by inak doň patrili (napr. výnosy, úroky a prírastky veci patriacej do výlučného vlastníctva jedného z manželov). K zúženiu rozsahu bezpodielového spoluvlastníctva však nesmie dôjsť do takej miery, že by toto spoluvlastníctvo prestalo vôbec existovať.
Ad III. K zrušeniu BSM dochádza na základe návrhu, ktorý môže podať ten z manželov, ktorý nemá oprávnenie na podnikanie alebo ak by ďalšie trvanie BSM odporovalo dobrým mravom (alkoholizmus jedného z manželov, hazard a pod.). Súd teda na návrh zruší bezpodielové spoluvlastníctvo manželov v prípade, že jeden z manželov začal vykonávať podnikateľskú činnosť. Ak však podnikajú obaja manželia, návrh na zrušenie BSM môže podať ktorýkoľvek z nich.
Ad IV. BSM spravidla vzniká uzavretím manželstva. Manželia však môžu vymedziť jeho vznik až ku dňu zániku manželstva. Ide tu o obdobu tzv. koakvizície. Podstatou takého vzniku BSM je, že manželia počas manželstva nadobúdajú veci do svojho výlučného vlastníctva každý samostatne a disponujú týmito vecami ľubovoľne bez toho, aby na to potrebovali súhlas druhého z manželov. Pri zániku manželstva sa samostatné majetky manželov stávajú spoločnými.

 

V prípade rozšírenia, zúženia alebo vymedzenia vzniku BSM ku dňu zániku manželstva zákon vyžaduje pre túto dohodu obligatórnu formu notárskej zápisnice. Jej účelom je právna istota vzťahov. Preto ako uvádzate, že ste sa s manželkou dohodli, že každý z vás si obstará samostatný byt, i táto dohoda si vyžaduje písomnú formu. V opačnom prípade by išlo o absolútne neplatný právny úkon a samozrejme, neuniesli by ste pri rozvode dôkazné bremeno. Takúto dohodu môžu uzavrieť len manželia. To znamená, že dohodu nemožno uzavrieť skôr, než došlo k uzavretiu manželstva.

Neskôr možno takúto dohodu uzavrieť kedykoľvek za trvania manželstva a počas jeho existencie ju tiež meniť. Takáto dohoda bude slúžiť ako verejná listina a dôkazný prostriedok, pričom vo vzťahu k tretej osobe sa môžete na túto dohodu odvolávať, len ak táto osoba o dohode vedela.

 

Dom, ktorý ste predali ako manželia, bol ako uvádzate, váš spoločný. Ak máte obavu, aby si vaša manželka nenárokovala byt, ktorý si mienite kúpiť, vyzvite manželku (napokon ide o váš spoločný záujem) a navštívte notára. Z dikcie zákona vyplýva, že dohoda o zúžení BSM sa môže vzťahovať aj na budúci majetok. V dohode o zúžení BSM sa uvedie, že došlo k predaji spoločného domu, ďalej spôsob akým ste si podelili zisk z jeho predaja a súčasne treba uviesť, že tieto peniaze chcete vyňať z BSM a použiť ich výlučne za účelom kúpy bytu, pričom tento bude patriť do vášho výlučného vlastníctva. V prípade rozvodu tak nebudete musieť mať obavu, že by tento byt bol poňatý ako predmet BSM. Keďže ide o nehnuteľnú vec (hoci aj budúcu), dohoda nadobúda účinnosť vkladom do katastra nehnuteľností. Táto dohoda tak tvorí prílohu návrhu na vklad vlastníckeho práva k bytu.

 

Ak by napr. vaša manželka mala nejaké nevyrovnané záväzky, jej veritelia sa môžu domáhať ich uspokojenia aj z vášho majetku. Dohoda, ktorú by ste uzavreli s manželkou ohľadne BSM, musí byť veriteľom známa. Vtedy by sa mohli domáhať úhrady dlhu len voči vašej manželke. Obligatórnosť notárskej zápisnice o dohode má dôležitý význam. Existencia dohody o zúžení BSM vo forme verejnej listiny (zápisnice) presúva dôkazné bremeno na toho, kto popiera jej obsah, a súčasne zamedzuje manželom (jednému z nich) popierať voči tretej osobe, že k uzavretiu takej dohody došlo. Notárske zápisnice sa podľa § 55 zákona č. 323/1992 Zb., Notársky poriadok, uschovávajú v kovovej skrini v kancelárii notára. Do príslušného spisu sa založí odpis zápisnice.

Ak sa spisuje notárska zápisnica s osobou, ktorá nemôže čítať alebo písať, notár priberie dvoch svedkov úkonu. Títo svedkovia musia byť prítomní pri prejave vôle účastníka o tom, čo sa má pojať do zápisnice, pri prečítaní zápisnice a pri jej schválení tým účastníkom, v záujme ktorého boli pribratí. Svedkami totožnosti a svedkami úkonu nemôžu byť maloletí, tí, ktorí pre svoj telesný alebo duševný stav nie sú schopní vydať svedectvo, alebo tí, ktorí nevedia alebo nemôžu čítať alebo písať, ďalej osoby blízke účastníkom, tí, ktorí sú na veci zúčastnení, a zamestnanec notára, ktorý zápisnicu spisuje, alebo jeho spoločník.


 

Späť

Na čo myslieť pri zariaďovaní spálne Na čo myslieť pri zariaďovaní spálne

Spálňa býva častokrát jednou z miestností, ktoré sa v novom byte či dome zariaďujú ako prvé. Práve táto miestnosť je totiž oázou pokoja a oddychu, kde máte svoje súkromie. Na čo teda pri jej zariaďovaní nezabudnúť?   Je jasné, že hlavnou dominantou každej spálne je veľká a pohodlná posteľ, na ktorej dokážete skvelo relaxovať a budete sa na ňu tešiť každý večer po náročnom dni. Dobrou správou je, že takéto pohodlné postele dnes môžete kúpiť vo viacerých obchodoch s nábytkom, a to aj z pohodlia svojho domova. Ešte pred samotnou kúpou..

Keď sneh nie je len radosť ale aj starosť

Čistenie chodníkov v slovenských mestáchSankcie za nedodržiavanie povinnostíÚrazy na zľadovatených chodníkochPrvé snehové vločky prinášajú so sebou nielen radosť z nastávajúcej zimy, ale mnoho krát aj starosti s odstraňovaním veľkého množstva snehovej prikrývky. Tá vie najmä na cestách a chodníkoch pre chodcov narobiť najväčšiu šarapatu. Svedčia o tom aj zvýšené výjazdy záchranárov k starším ľuďom a väčšie množstvo fraktúr v chirurgických ambulanciách počas zimných mesiacov. Predchádzať sa dá tomu dôslednou zimnou údržbou nielen miestnych..

Predaj nehnuteľnosti, ako predať byt a dom za výhodnú cenu v 10 krokoch. Predaj nehnuteľnosti, ako predať byt a dom za výhodnú cenu v 10 krokoch.

Nepredajte svoju nehnuteľnosti za nižšiu cenu ako je hodnota. S týmito 10 krokmi sa môžete pripraviť na úspešný predaj za naozaj dobrú cenu.   1. Zistite si hodnotu svojej nehnuteľnosti Ak chcete predať svoju nehnuteľnosť za dobrú cenu, musíte vedieť, aká je jej trhová hodnota. Môžete to urobiť prostredníctvom bezplatného online ohodnotenia bytu či domu alebo si zavolať odborníka na hodnotenie nehnuteľností. Jednoduchým riešením je vyhľadať si priemernú cenu 1m2 obytnej plochy napríklad na trh.sk a vynásobiť si ju rozlohou vašej nehnuteľnosti...

Porozvodové otázniky - spor o vypratanie družtevného bytu

V roku 1977 mi spolu s manželkou bol pridelený družstevný byt, obaja sme boli členmi družstva. Tento byt som nerušene obýval a užíval. Požiadal som družstvo o prevod vlastníctva k tomuto bytu. V apríli a máji roku 2003 mi však zo strany družstva boli doručené výzvy na vydanie bytu, dôvodom bolo, že mojej manželke, s ktorou som neviedol dlhodobo spoločnú domácnosť, bol v roku 1990 pridelený družstvom iný byt a vraj som sa spolu s ňou družstvu písomne zaviazal tento byt odovzdať a presťahovať sa do novoprideleného bytu. V roku 2000 kedy sme sa s manželkou rozvádzali,..

Základné povinnosti prenajímateľov - všeobecná právna úprava

Nájomné vzťahy bývajú v praxi značne komplikované, nakoľko účastníci zmluvného vzťahu nedostatočným spôsobom upravili svoje vzájomné vzťahy v súvislosti s nájmom - práva povinnosti. Často zo strany prenajímateľov dochádza k porušeniam zákona ohľadne nájmu, pričom nájomcovia vychádzajú v danom dôsledku skrátka. Vzhľadom na viaceré vaše otázky na danú problematiku, vážení čitatelia, vám poskytujeme náhľad do základných povinností prenajímateľov. Základnou právnou úpravou nájmu je Občiansky zákonník v ust...

Spôsobilosť na právne úkony kontra ich platnosť

Náš otec má 72 rokov. Má značné problémy s chápaním, jeho mentálny zdravotný stav sa v poslednom období rapídne zhoršil. Ja s otcom bývam v byte, ktorý patrí otcovi a súčasne sa o otca dlhé roky starám. Pred niekoľkými mesiacmi začal ku nám chodievať môj mladší brat, ktorý sa pred niekoľkými rokmi odmietol starať o otca a ktorý sa dlhé roky o rodinu ako takú ani nezaujímal. Teraz začal pobádať a manipulovať otca k tomu, aby byt previedol na neho, že sa o neho na oplátku postará. Cítim sa byť ukrivdený, bojím sa o strechu nad hlavou. Prosím vás o..

Nehnutelnosti ...

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..

Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanieNa začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.