Neplatnosť závetu a účastníci konania o dedičstve

Takmer jeden rok som býval so svojou manželkou a dieťaťom v dome u môjho kamaráta, ktorý bol vlastníkom domu z ½. Kamarát, inak rozvedený a aspoň pokiaľ viem i bezdetný, pred dvoma mesiacmi žiaľ zomrel. Po jeho smrti som sa dozvedel, že po sebe zanechal závet, podľa ktorého mi odkázal svoj podiel na dome. Kontaktoval som jeho vzdialenú rodinu, ktorá však odmietla prispieť na pohreb, ten som teda uhradil ja. Pohreb platiť nie, ale zato sa ozvala nejaká kamarátová teta z Nemecka, že vraj ona je jeho príbuzná a teda by vraj mala dediť. Kto je účastníkom dedičského konania, má prednosť závet alebo údajná kamarátová teta pri dedení?

Stanislav V., Medzilaborce

Hlavnú úlohu zohráva matrika, len vo výnimočných prípadoch sa konanie o dedičstve začína na podnet tiež iných štátnych orgánov, samosprávy a pod. Matrika ako štátna evidencia o osobnom stave fyzických osôb, ktoré sa narodili, uzavreli manželstvo alebo zomreli na území Slovenskej republiky, a štátnych občanov Slovenskej republiky, ktorí sa narodili, uzavreli manželstvo alebo zomreli v cudzine, oznámi súdu, že konkrétna osoba zomrela a v oznámení tiež uvedie osobu, ktorá pohreb vybavila. Vaše údaje by teda v oznámení absentovať nemali. Notár, ktorý je na vedenie konania o dedičstve poverený súdom ako tzv. súdny komisár, je oprávnený viesť samostatne konanie o dedičstve. V konaní o dedičstve sa použije právo platné ku dňu smrti poručiteľa. Je zvykom, že súdom ustanovený súdny komisár si predvolá osobu, ktorá zariaďovala pohreb a veci s tým súvisiace. Účelom toho je zistiť informácie o majetku poručiteľa ako aj zistiť okruh osôb, ktoré prichádzajú do úvahy ako dedičia po poručiteľovi. Súdny komisár ohľadne zistenia majetkových pomerov poručiteľa tiež prelustruje, či v Notárskom centrálnom registri závetov je uložený závet, príp. listina o vydedení či odvolanie týchto úkonov. Pokiaľ áno, čo je i váš prípad, súdny komisár prejednávajúci dedičstvo si vyžiada závet od toho notára, u ktorého bol závet spísaný a uložený.

Vy ako dedič zo závetu ste sa stali spolu s ďalšími osobami, o ktorých sa možno dôvodne domnievať, že sú poručiteľovými dedičmi účastníkmi konania o dedičstve - teda napr. vami spomínaná vzdialená rodina poručiteľa, jeho teta a pod. na základe závet a v spojení s výsledkom konania o dedičstve dochádza k prechodu majetku poručiteľa určeného v závete, a to v rozsahu, v akom dedičské podiely v závete určil poručiteľ. Môže sa stať, že podiely v závete nie sú určené a vtedy platí zásada, že všetky podiely osôb uvedených v závete sú rovnaké. V takpovediac ideálnom prípade, že by sa preukázalo, že ste jediným dedičom, súdny komisár by vám vydal osvedčenie o nadobudnutí dedičstva. Vo váš prospech hovorí aj ustanovenie § 461 ods. 2 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého ak nenadobudne dedičstvo dedič zo závetu, nastupujú namiesto neho dedičia zo zákona. Ak sa nadobudne zo závetu len časť dedičstva, nadobúdajú zvyšujúcu časť dedičia zo zákona. Teda, vy ako dedič zo závetu máte prednosť pred dedičmi zo zákona.

Námietka neplatnosti závetu

Ľudia sa vždy obávajú možnosti napadnutia závetu zákonnými dedičmi poručiteľa. Dedičia zo zákona však túto možnosť majú a môžu namietať neplatnosť závetu, a to buď relatívnu alebo absolútnu neplatnosť.

Relatívna neplatnosť závetu znamená, že závet svojím obsahom odporuje § 479 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Občiansky zákonník tu upravuje inštitút tzv. neopomenuteľného dediča. Teta vášho kamaráta - poručiteľa - nie je neopomenuteľnou dedičkou.

Pokiaľ závet odporuje § 479 Občianskeho zákonníka, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov. Sám tvrdíte, že si nie ste istý, či nemal poručiteľ dieťa. Preto treba vziať do úvahy relatívnu neplatnosť závetu. Ak by sa nepotvrdila existencia dieťaťa poručiteľa, z uvedeného dôvodu relatívna neplatnosť by bola bezpredmetná. Pokiaľ ide o ďalšie osoby, ktoré by prišli do úvahy ako dedičia, títo by sa museli dovolať absolútnej neplatnosti závetu, teda i teta poručiteľa. Hoci ste sa nezmienili, ale ak bol závet poručiteľa urobený vo forme notárskej zápisnice - teda nielen overený a notárom a uložený v jeho úschove - niet dôvodu mať obavy pred prípadnými pokusmi dedičov vyhlásiť závet za absolútne neplatný. Závet urobený vo forme notárskej zápisnice je verejnou listinou, čím sa eliminuje šanca dedičov vo veci neplatnosti závetu.

Dôvodmi pre absolútnu neplatnosť závetu môže byť napríklad to, že v čase spisovania závetu poručiteľ bol v stave zníženej príčetnosti, bol na neho vyvíjaný nátlak - teda ide o vadu vôle, keďže úkon nebol urobený slobodne a vážne alebo závet napísaný vlastnou rukou nie je napísaný poručiteľom (iný typ písma než mal poručiteľ). Pokiaľ by sa niektorý z uvedených dôvodov preukázal, spôsobovalo by to nultnosť právneho úkonu, závet by nevyvolal žiadne následky - vznik zmenu alebo zánik práv/povinností.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Realitná kancelária alebo radšej na vlastnú päsť? Realitná kancelária alebo radšej na vlastnú päsť?

S podpisom kúpnej zmluvy sa neponáhľajte, nechajte si dostatok času na rozmyslenieV čom vám pomôže realitná kanceláriaPozor na zmluvuNa čo si dať pozor pri výbere realitnej kanceláriePrečo sa oplatí využiť služby realitných kancelárií S podpisom kúpnej zmluvy sa neponáhľajte, nechajte si dostatok času na rozmyslenie Orientovať sa na trhu s nehnuteľnosťami nie je jednoduché. Podvody pri predaji bytov sa v posledných rokoch na Slovensku čoraz viac rozmáhajú. V policajných štatistikách figuruje stále viac prípadov, keď ľudia bez skúseností v oblasti realít,..

Ekologické bývanie – fikcia alebo realita? Je možné stavať úsporne, zdravo a šetrne k životnému prostrediu?

  Ekologické bývanie – fikcia alebo realita? Je možné stavať úsporne, zdravo a šetrne k životnému prostrediu? Pojem ekológia začína byť v posledných rokoch skloňovaný čoraz častejšie; devastovanie prírody človekom už prináša hmatateľné „ovocie“ a pomaly sa to odráža aj na zdraví ľudskej populácie. Tieto otázky sa začínajú skloňovať aj v oblasti bývania. Dom či byt je miestom, kde so svojou rodinou trávime väčšinu svojho života, spíme tam, vyrastajú tam naše deti. Snaha o vytvorenie zdravého prostredia je tu teda pochopiteľná najmä..

Jednoduchý spôsob, ako zvýrazniť krásu a skryť nedostatky interiéru Jednoduchý spôsob, ako zvýrazniť krásu a skryť nedostatky interiéru

Zariadenie domova pomocou širokého množstva dostupných materiálov dnes nie je žiadny problém. Ten môže spôsobiť iba cena a horšia dostupnosť rôzneho druhu sortimentu, pre ktorý ste sa rozhodli. Existuje však jeden typ materiálu, vďaka ktorému by mohlo byť vaše rozhodovanie a aplikácia do praxe pomerne jednoduchá. Poďte sa spolu s nami a najdôležitejšími výhodami takéhoto riešenia o tom presvedčiť a zariadite si  s nami krásny dom či byt. Kvalitné dekoračné látky v metráži Textil v interiéri udáva tón, oživuje miestnosť, vnáša farby..

Nájomné vzťahy k nebytovým priestorom

 Zmluva o nájme a jeho trvaniePráva a povinnosti prenajímateľa a nájomcuSkončenie nájmu a jeho zánikVážení čitatelia. Mnohé z vašich otázok, ktoré ste nám adresovali, sa týkali nájomných vzťahov k nebytovým priestorom. Vzhľadom na túto skutočnosť, v snahe vyhovieť podľa možnosti čo najväčšiemu množstvu z vás, je pre vás určený nasledujúci článok. Nájomné vzťahy vznikajúce k nebytovým priestorom upravuje zákon č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov. Tento zákon predstavuje osobitnú právnu úpravu, ktorá nadväzuje a špecifikuje..

Prístup na nehnuteľnosti v rámci výkonu exekúcie

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť či je exekútor oprávnený vstúpiť na pozemok (rodinný dom), ktorý už 3 roky nie je v našom vlastníctve ale figuruje tam ešte trvalý pobyt, nakoľko sa nemám kam prehlásiť. Exekútor chce z tohto domu vziať všetok nehnuteľný majetok. Terajší majiteľ je povinný ho vpustiť do domu? Ďakujem Vám vopred za radu. Karin T., Prešov Vstup exekútora na nehnuteľnosť pri súpise hnuteľných vecí Súdny exekútor je oprávnený, pri výkone exekučnej činnosti, vstupovať na pozemky, do bytov, či iných priestorov, avšak za podmienok uvedených..

Nárok na majetok pri dedení

 Moji rodičia sa rozviedli pred šiestimi rokmi. Otec je vlastníkom 4- izbového bytu v Piešťanoch a rodinného domu vo Veľkých Levároch. Pri našom poslednom rozhovore mi naznačil, že napísal závet, ktorým odkázal celý majetok svojej družke, s ktorou už asi dva roky žije v spomínanom byte v Piešťanoch. Mám nejaký nárok na otcov majetok aj v prípade, že ho chce celý odkázať svojej priateľke? Anna M., Veľké Leváre Vážená čitateľka, podľa ustanovení Občianskeho zákonníka máte ako potomok Vášho otca zaručený nárok na zákonný dedičský podiel,..

Prečo a ako si správne poistiť nehnuteľnosť

Stalo sa Vám už, že ste počuli o niekom kto prišiel o svoj dom alebo byt? Nečakané nehody ako prasknuté potrubie, požiar alebo spadnutý strom na strechu sa môžu pripliesť do života každému. Každý z Nás si svoju nehnuteľnosť necháva poistiť z rôznych dôvodov. Najčastejšími pocitmi, ktoré nami hýbu sú strach, chtíč po pocite istoty a bezpečia, alebo pre niektorých dokonca prestíž. Sú ale tieto pocity hodné toho, aby sme pravidelne platili sumu, za ktorú snáď nikdy nebudeme musieť vyžadovať protislužbu? ÁNO. Každému..

Stavebné sporenie

Stavebné sporeniePrincíp a priebehVýhodyDôležité pojmyStavebné sporenie je dnes jedným z najefektívnejších nástrojov financovania bytovej výstavby nielen vo vyspelých západoeurópskych ekonomikách ale aj u nás. Prvým oficiálnym dňom, počas ktorého začala Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., vykonávať svoju činnosť, bol 16. november 1992. Prvá stavebná sporiteľňa a. s., bola prvou špecializovanou bankou tohto druhu v strednej a východnej Európe. Založili ju tri renomované európske bankové domy: Slovenská štátna sporiteľňa, š.p.ú. (v súčasnosti Slovenská..

Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené? Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku Dom alebo byt?V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.