Komín a jeho praktické využite

 „Ak sa aj v dnešných časoch prejdete podvečer po malebnej dedinke, chatovej oblasti, či vo štvrti rodinných domov v ktoromkoľvek meste v chladných mesiacoch, ako jedna z mála vecí ktorá vám udrie do nosa bude určite jemný zápach po hnedom uhlí, ktoré sa stále vo veľkej miere používa ako základné palivo pri zabezpečení si tepla v rodinnom dome. Preto aj v dnešnej dobe patrí k základnej výbave rodinného domu pri zabezpečení si spoľahlivého vykurovania dobrý a hlavne fungujúci komín.“

Ak by sme mali porovnať rodinný dom či rekreačnú chatu k dobre fungujúcemu ľudskému telu, tak v takomto prípade by sme komín a jeho užitočnosť mohli prirovnať k dobre fungujúcim pľúcam človeka. Môže sa nám zdať, že kotle na drevo a uhlie už pomaly neexistujú, že vymizli z našich domácností, ale nie je to celkom tak. Kotly spaľujúce drevo a uhlie sú síce na ústupe, ale nezanikli a pravdepodobne sa tak nikdy nestane. Ešte stále totiž u nás možno nájsť neplynofikované domácnosti, dokonca celé obce. A nie je to tak iba pre objektívne príčiny. Niekde chýbajú financie, to je nepopierateľné, ale pre mnoho ľudí je takýto spôsob vykurovania jednoducho výhodnejší po všetkých stránkach a má v sebe určitú dávku nostalgického čara.

Čo robí komím komínom

Komín je vlastne konštrukcia, ktorá odvádza plynné splodiny do voľného priestoru. Skladá sa z jedného alebo viacerých komínových prieduchov, komínového plášťa s príslušnými vyberacími a vymetacími otvormi a sopúchov, ktoré slúžia na zaústenie vykurovacích telies. Komín môže byť jednovrstvový alebo viacvrstvový s komínovou vložkou. Základnou funkciou komína je predovšetkým ťah v komínovom prieduchu. Kapacita prieduchu závisí predovšetkým od rozdielnej hmotnosti vonkajšieho vzduchu, odvádzaných splodín, rýchlosti vetra a účinnej výšky komínového prieduchu. Komín je teda tvorený z viacerých častí. Ide predovšetkým o komínový plášť, komínový príduch, sopúch, vyberací otvor, vymetací alebo kontrolný otvor, komínovú hlavu a komínový nadstavec. Ten je súčasťou komínovej sústavy vtedy, ak komínová hlava má malú výšku.

Komínový plášť je časť komína s nosnou, ochrannou, estetickou a tiež ohraničujúcou funkciou a musí byť z nehorľavého materiálu. Jeho základnou vlastnosťou musí byť totiž odolnosť voči účinkom splodín a v časti nad strechou a v podkrovnom priestore musí byť tiež odolný proti mrazu. Komínový plášť musí byť tesný a súčasne zamedzovať unikaniu splodín. Pri dlhodobom kúrení nesmie byť podľa odporúčaní vonkajšia povrchová teplota väčšia než 52 oC.

Komínové prieduchy sú dutinou v konštrukcii dymovodu komína a komínovej vložky. Určené sú na odvádzanie spodín do voľného ovzdušia. Komíny sa predovšetkým navrhujú s priebežnými prieduchmi. K inému riešeniu sa pristupuje iba v prípade, že z dispozičných alebo statických dôvodov je nemožné navrhnúť komín s priebežnými prieduchmi. Prierezy komínových prieduchov sa volia podľa typu pripojeného spotrebiča a jeho výkonu. Najmenší dovolený svetlý rozmer prieduchu komína s prirodzeným ťahom je 100 mm pre plynné, 110 mm pre kvapalné a 120 mm pre tuhé palivá. Pre kruhový prieduch je predpísaný minimálny svetlý priemer 140 mm. Komínové prieduchy možno vychyľovať iba v nevyhnutných prípadoch, a to na jednu stranu a v tej istej rovine. Ich najväčší odklon od kolmice môže byť 30o. Povrchy komínových prieduchov sú hladké a rovné. Pomer neúčinnej výšky k účinnej výške prieduchu má byť L 1 =1/10 * L, kde L je účinná výška komínového prieduchu a L 1 – neúčinná výška komínového prieduchu. L musí byť najmenej 5 m pri komínoch napojených k spotrebičom na tuhé a kvapalné palivá a 4 m pri komínoch na plynné palivá.

Sopúch je otvor v komínovom plášti a slúži na prepojenie dymovodu a prieduchu komína. Komínové sopúchy, ktorými sa pripájajú spotrebiče ku komínovým prieduchom, majú byť priame a čo najkratšie. Vyberacie otvory slúžia na vyberanie sadzí a popolčeka. Najmenšie rozmery vyberacieho otvoru úzkych a stredných prieduchov musia byť 120 × 250 mm.

Krycia hlava a komínový nadstavec sú určené na ochranu konštrukcie pred poveternostnými vplyvmi a pôsobením splodín. Komínové teleso musí byť kryté krycou doskou. Najmenšia výška komína nad strechou je predpísaná normou a jej potrebnú výšku môžeme dosiahnuť aj pomocou nadstavca.

Typy komínov a ich stavba

Komíny sa delia predovšetkým podľa kritérií ktoré majú spĺňať. Ide predovšetkým o vzťah k zvislím a nosným konštrukciám budovy. Tieto konštrukcie môžu byť vstavané, pristavané, či samostatne stojace. Komíny podľa spôsobu stavby zasa rozdeľujeme na murované z tehál a tvárnic. Ďalej komíny rozdeľujeme na monolitické a montované. V neposlednom rade sa komíny rozdeľujú aj podľa počtu prieduchov, ktoré obsahuje celá komínová sústava. Najdôležitejšou funkciou komína je jeho účel a tým je vypúšťanie splodín ktoré vznikajú pri spaľovaný paliva.

V tomto prípade je najdôležitejším rozdielom to, či staviame komín na odvádzanie splodín z tuhých, kvapalných alebo plynných palív. Dôležité sú aj typy spotrebičov, ktoré sa budú v rodinnom domu či rekreačnej chate používať a teplota splodín na výstupe zo spotrebičov. Pri vlastnej stavbe komína je dôležité rozhodnúť sa, či zvolíme jednoduchší postup výstavby komínového systému s použitím kompatibilných stavebných dielcov, alebo postavíme individuálny komín. Taktiež je dôležité myslieť aj na to, že komín je dlhodobá investícia, pretože by mal slúžiť najmenej dvadsať až tridsať rokov. Zákazník preto právom očakáva vysokú kvalitu a splnenie náročných technických požiadaviek. Treba si zvážiť, či zvoliť univerzálnu komínovú konštrukciu, aby sme mohli podľa momentálnej situácie na trhu meniť palivo. Výsledkom preto musí byť dokonalá súhra medzi horákom, resp. ohniskom, kotlom a komínom. Len táto súhra nám zaručí hospodárne využitie paliva. Zle navrhnutá spalinová cesta môže viesť k veľkým komplikáciám, dokonca až k ohrozeniu života, preto je vždy nutné dbať na pokyny výrobcu a dodržiavať montážne predpisy.

Komín je zvislá stavebná konštrukcia a ako sme už spomenuli skladá sa z viacerých častí. Konštrukcia je ukončená hlavou. Prieduchy podľa prierezu môžu byť kruhové, štvorcové a obdĺžnikové. Vyberací otvor slúži na vyberanie sadzí z najspodnejších častí prieduchu. Vymetacím otvorom sa prieduch vymetá. Komínová hlava aerodynamického tvaru má byť vyrobená z nehorľavého materiálu, odporúčaná je napríklad nehrdzavejúca oceľ. Poznáme jedno a viacvrstvové komíny.

Štandardný trojvrstvový komín pozostáva z vnútornej, strednej a vonkajšej vrstvy. Vnútornú vrstvu tvorí komínová vložka, ktorá je odolná proti chemickým a mechanickým účinkom. Stredná vrstva má najmä tepelnoizolačnú funkciu. Vonkajšiu vrstvu nazývame i obvodový plášť, ktorý prvé dve vrstvy chráni, zvyšuje tepelnoizolačnú schopnosť komína a tiež plní jeho statickú funkciu. Pri stavbe komína uprednostníme také materiály, ktoré nie sú citlivé na vlhkosť, napríklad plast, ušľachtilú oceľ, antikoro, keramiku, sklo a podobne. Vyvarujme sa azbestocementovým rúram, ktoré sú nebezpečné a zdraviu škodlivé, preto je ich používanie zakázané. Na tepelnú izoláciu komína sú vhodné materiály, ktoré sú odolné proti požiarom (napríklad minerálna vlna). Odborníci odporúčajú aj moderné doplnkové materiály, ako sú škárovacie hmoty, silikóny a špeciálne murovacie malty, ktoré dosahujú vysokú tepelnú odolnosť a sú vodotesné.

Všeobecným znakom kvality komínového systému je odolnosť materiálu proti prudkým zmenám teplôt, kondenzačným kyselinám a korózii. Ak budete dbať aj na kvalitu výstavby a montáže, v celkovom výsledku získate technickú bezporuchovosť a odolnosť komína proti poveternostným vplyvom, ako sú víchrice, dažďové smršte, snehové kalamity, mráz a ostré slnečné žiarenie, ktorým je komín vystavený.

Projektovanie stavby komína

Návrh komínovej sústavy realizuje odborník, ktorý zodpovedá za celú projektovú dokumentáciu odsúhlasenú posudkom revízneho technika. Plán zostavuje na základe prepočtu a musí vyhovovať práve platným normám a vyhláškam. Vykurovací kotol, palivo a komín považujte za súčasť jednej sústavy, a preto ich návrh spoločne zadajte jednému špecialistovi, ktorý je povinný dôsledne dodržiavať štátom určené pravidlá a zásady. Napríklad pri projektovaní komínového telesa sa musí dodržiavať minimálne vyústenie nad šikmou a plochou strechou, ktoré je stanovené podľa vyhlášky č. 575, ktorá mení a dopĺňa vyhlášku Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 706/2002 Z. z. o zdrojoch znečisťovania ovzdušia, o emisných limitoch, o technických požiadavkách a všeobecných podmienkach prevádzkovania, o zozname znečisťujúcich látok, o kategorizácii zdrojov znečisťovania ovzdušia a o požiadavkách zabezpečenia rozptylu emisií znečisťujúcich látok v znení neskorších predpisov.

Kontrola komínových systémov

Cieľom predpísaných kontrol komínov je zaistiť ochranu a bezpečnosť ľudí, technickú bezporuchovosť a odolnosť celej komínovej konštrukcie. Rovnako dôležitým pravidlám podliehajú nasledujúce kontroly, merania a odborné preskúšavania komínov. Prvá revízia, potrebná pri kolaudácii stavby, je platná jeden rok a obnovuje sa periodicky, jedenkrát ročne. Jej súčasťou je okrem iného aj takzvaná dymová skúška (skúška tesnosti komína). Po vložkovaní a puzdrovaní komína treba požiadať osobu s odbornou spôsobilosťou na vystavenie atestu, bez ktorého plynár nemôže schváliť zapojenie akéhokoľvek plynového spotrebiča do komína. Či je potrebné vykurovacie teleso vyregulovať a nadstaviť, zistíme až vtedy, ak sa nechajú u kominárskeho majstra zmerať spaliny. Na základe množstva oxidu uhoľnatého sa dá skonštatovať či prebieha dokonalé spaľovanie. Ak by po kontrole bolo skonštatované, že spaľovanie nie je dobre nastavené, servisný technik ho následne správne nastaví.

Takéto jednoduché meranie vám zabezpečí úsporu paliva, a teda i financií. Pri väčšine rodinných domov (s vykurovaním do 50 kW) platí, že kontrola a čistenie komína majú byť realizované pri tuhom a kvapalnom palive každé štyri mesiace a pri plyne jedenkrát ročne, ak je komín vyvložkovaný. Komínový systém ako celok významne ovplyvňuje ekonomiku vykurovania. Ak má byť efektívny, dodržiavajte niekoľko zásadných pravidiel. Návrh a riešenie komínového systému realizujte na základe odborného prepočtu. Dbajte, aby bol komín plynotesný a odolný proti spalinám. Úsporu paliva zabezpečíte vtedy, ak je systém schopný rýchlo dosiahnuť a udržiavať požadovanú prevádzkovú teplotu. Aj vďaka týmto zásadám dosiahnete hospodárny spôsob vykurovania a zároveň si zabezpečíte optimálnu tepelnúpohodu vo vašej domácnosti.

Najčastejšie poruchy komínov

Najčastejšie poruchy komínov vznikajú pôsobením poveternostných vplyvov (dážď, vietor, mráz, slnko) a spalín. Príčinou porúch však môžu byť aj stabilita komínového telesa, základov, pohybov budovy a podobne Pôsobeniu poveternostých vplyvov je najviac vystavené nadstrešné komínové teleso, ktorého najčastejšou poruchou je rozpad konštrukcie, prípadne až stavebnej hmoty, spôsobený hĺbkovou koróziu materiálu. Rozrušené murivo komína ohrozuje nielen bezpečnosť strechy a prevádzky pod ňou, ale môže byť aj príčinou požiaru. Vtedy je jediným možným riešením rozobratie poškodeného muriva a vymurovanie novej nadstrešnej časti komína. Zvetrávaním dochádza aj ku korózii oplechovania komínového priestupu strechou, alebo k rozpadu iného riešenia utesnenia priestupu (napr. prekrytia vyloženými tehlami, škridlami v nábehu strechy a pod.), ktoré sa v minulosti síce hojne používali, ale dnes sú u nás zachované skôr výnimočne. V každom prípade to spôsobuje zatekanie okolo komínového telesa, čo môže poškodiť nielen samotný komín, ale aj priľahlé konštrukcie vo viacerých podlažiach budovy. Negatívny vplyv spalín, často znásobený nevhodným užívaním a údržbou komína, sa môže prejaviť nielen na zakončení komínového telesa, ale aj v jeho priebehu (napríklad dechtovými škvrnami na omietke).

Aj keď je už komín v stave, o ktorom by sa dalo povedať že je to stav keď už nie je možné komín „spojazdniť“, je lepšie ho neodstraňovať. Jeho stavba by sa v takých to prípadoch dala využiť napríklad pri starších rodinných domoch ako systém na odvetranie priestorov alebo zavlhnutých konštrukcií, prípadne na ochladenie miestností v teplejších mesiacoch.

Každý komín je vlastne originál, ktorý má svoje špecifiká. Pri jeho stavbe, prevádzke či samotnej údržbe by sme nemali zabúdať na odborné rady stavbárov, technikov, či samotných kominárov. Ak sa budete pridŕžať týchto rád, tak komín vám môže byť vo vašom rodinnom dome či rekreačnej chate dobrým sluhom najmä cez chladnejšie mesiace.

 Viac informácií sa dozviete

v relácii REALITY


Späť

Celoročné potešenie a úžitok zo záhrady hľadajte pod prístreším modernej pergoly Celoročné potešenie a úžitok zo záhrady hľadajte pod prístreším modernej pergoly

Trávili ste aj napriek množstvu slnečných letných dní pomerne veľa času v uzavretých priestoroch? Práca a rôzne iné povinnosti si jednoducho nevyberajú. Príchod zimy však neznamená, že by ste v tomto trende mali pokračovať a zaťažiť svoje telo ešte viac. Aj v zime si môžete užiť nádherné prostredie prírody pod bezpečným prístreším modernej a pevnej pergoly. Pergola je špeciálny prístrešok určený na ochranu verandy, terasy alebo priestoru pred páliacim slnkom, vetrom alebo dažďom. Jeho nosnú časť tvoria opakujúce sa úseky oblúkov, vzájomne..

Úprava bytu pre zdravotne postihnutých

FinancovanieDomov bez bariérBezbariérová kúpeľňaBezbariérová kuchyňaBezbariérová spoločnosťUbytovacie zariadenia a obchodné domyV Európe žije viac ako 50 miliónov postihnutých občanov. Ich každodenný život im znepríjemňujú veci, ktoré sú pre ostatných bežnými a vôbec si ich neuvedomujú. Ide napríklad o vysoké obrubníky pri cestách a chodníkoch, tiché semafory, rýchlo sa zatvárajúce dvere, nedostupné budovy či zle zaparkované autá. Obmedzenia sa však často nachádzajú aj na samotných pracoviskách a domovoch týchto ľudí. Pre bezproblémový život..

Ochrana súkromného vlastníctva

 Možno aj vy ste postrehli problémy, ktoré majú niektorí veľkofarmári, ale aj menší poľnohospodári s rozkrádaním ich majetku. V správach sa niekoľko ráz objavilo, ako zlodeji obrali farmy prakticky o úrodu a vlastníci, ktorí platia riadne dane za pozemok, za seba, za svoje príjmy, celý rok sa o pôdu starajú, musia dávať pozor, aby pri ich vyháňaní zo svojho pozemku zlodejom nejakým spôsobom neublížili, pretože hneď sa voči ním strhne vlna odporu. Štát, ktorý by sa mal postarať o to, aby sa nemusel každý o svoj majetok báť, namiesto toho obviní vlastníka..

Exekúcia vyprataním nehnuteľnosti

V poslednom čísle Kompletného trhu nehnuteľností sme sa zaoberali otázkou nedotknuteľnosti obydlia, domovej slobody. Ako bolo už uvedené, nedotknuteľnosť obydlia nie je absolútna a jedným zo zákonom prípustných obmedzení tejto nedotknuteľnosti je napr. inštitút vypratania nehnuteľnosti. Mnohé médiá v súčasnosti prinášajú správy o tzv. deložovaní neplatičov, vyprataní bytov dlžníkov, ktorí neboli schopní zaplatiť svoje pôžičky včas a pod. V každom smere ide o závažný zásah ovplyvňujúci život občana. Exekúciu vykonáva exekútor, ktorý je..

Poplatok za komunálny odpad

Dobrý deň. Som majiteľkou malej chatky neďaleko Banskej Bystrice. Môj manžel zomrel pred ôsmimi rokmi a tak chatku využívam len veľmi zriedkavo, asi 2-3x do roka na pár dní. Patrím k ekologickým chatárom, ktorí produkujú minimum odpadu a ktorí spravidla odvážam z chatovej oblasti späť do mesta. Nevyužívam vlastne odpadové nádoby patriace príslušnej obci, na území ktorej chatka stojí. Napriek tomu musím platiť obci poplatok za odpad. V apríli 2004 som požiadala obec o oslobodenie od poplatkovej povinnosti, avšak do dneška som nedostala žiadnu odpoveď. Naopak,..

Predbežné opatrenie a jeho vplyv na nájomné vzťahy

„Podmienky preto, aby boli predbežným opatrením upravené pomery tak, že sa účastníkovi zakáže disponovať s nehnuteľnosťou, môžu byť splnené i vtedy, ak je nehnuteľnosť zaťažená záložným právom zriadeným v prospech tretej osoby. Keďže predbežné opatrenie nemá spätné účinky, nemá vplyv na existenciu nájomných vzťahov, ktoré vznikli pred vydaním predbežného opatrenia a nemôže zasiahnuť ani do práv tretích osôb. ”(Uznesenie Najvyššieho súdu SR z 27. 04. 2002, sp. zn. 4 Obo 21/2001)Krajský súd vydal dňa 19.12.2000 uznesenie, ktorým zakázal..

Novinky v stavebnom sporení

Správa bytových domovCieľ projektu a konferencieNovela zákona o stavebnom sporeníOkruh poberateľov štátnej prémieAsi nikoho v súčastnej dobe neprekvapí, že medzi základné túžby človeka patrí splnenie si sna o vlastnom bývaní či zmodernizovaní toho, čomu hovoríme vlastný domov. Cesta k peknému a hlavne útulnému bývaniu vedie viacerými cestami. Medzi tie najviac využívané cesty ako sa k tomuto cieľu priblížiť patrí na Slovensku stavebné sporenie. Aby tento nástroj na splenie si sna o peknom bývaní mohol lepšie reagovať na potreby ľudí, dochádza na tomto..

Vývoj cien nehnuteľností na Slovensku od roku 2005 do roku 2010

V slovenských pomeroch sa zvykne dosť často používať fráza ktorá tvrdí, že: „Z grafov sa ešte nikto nenajedol“. Nuž možno je na tom čosi pravdy, ale autor tohto výroku asi nepochopil ich zmysel. Grafy majú v prvom rade informovať o určitom vývoji, či trende v tom či onom segmente. Zároveň by mali upozorniť na určité anomálie, či nezdravý vývoj ktorý sa mohol prejaviť v sledovanom období.Aj z tohto dôvodu sme sa v redakcii Kompletného TRH-u Nehnuteľností rozhodli priniesť základný trend vývoja cien nehnuteľností na Slovensku. Často krát sa v dnešnej..

Stavebné sporenie a Euro

V prípade zavedenia Eura na Slovensku sa už toho popísalo veľa. Poslednou témou týchto dní, je napríklad duálne zobrazovanie cien v obchodoch. My vám však ponúkame informácie, ktoré sú pri zavedení tejto meny taktiež dôležité. Veľa spoluobčanov si na svoje bývanie sporí prostredníctvom stavebného sporenia. Ako to bude v prípade zavedenia Eura a jeho vplyvu na stavebné sporenie, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch ktoré vám pomôžu sa lepšie zorientovať v tejto problematike.Kto a ako si sporíPribližne tretina občanov Slovenskej republiky má uzatvorenú zmluvu..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.